ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
17/03/2023 - 20:30

Post Season #2: Η ανάλυση της επιθετικής ανάπτυξης του ΟΦΗ

Μια αποτίμηση για την αγωνιστική παρουσία της ομάδας συνολικά στο πρωτάθλημα 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος

Στο πρώτο μέρος της ανάλυσης, αφού συνειδητοποιήσαμε για την απόσταση του ΟΦΗ από τις πρώτες θέσεις, αλλά και το ότι κλείνει τη σαιζόν έχοντας αρνητικό πρόσημο σε άμυνα και επίθεση, επικεντρώθηκα στο ανασταλτικό κομμάτι και τη συμπεριφορά που είχε ο ΟΦΗ σε αυτό, όλη τη σαιζόν.

Στο δεύτερο μέρος, θα πιάσουμε και το επιθετικό, που επίσης αποτέλεσε εγνωσμένη αδυναμία του φέτος. Θα χρησιμοποιήσουμε ξανά τα στατιστικά της Οpta, που δημοσιεύτηκαν στο Sport24.gr.

Ο ΟΦΗ τερμάτισε τη σαιζόν με 23 γκολ. Είχε τη 10η επίθεση στο πρωτάθλημα. Αν σκεφτούμε ότι μόλις τα 6 από αυτά ήταν στο Ηράκλειο κι ότι δεν κατάφερε να πετύχει ένα μέσο όρο πάνω από τη μονάδα, γίνεται απολύτως κατανοητό το πρόβλημά του. 


μεγάλες ευκαιρίες


Η εύκολη ανάγνωση είναι να σταθεί κανείς στην έλλειψη φορ, με το γνωστό κλισέ "του έλειψε το εύκολο γκολ". Ισχύει αυτό όμως; Όχι δεν ισχύει. Σίγουρα θα ήταν καλό να έχει ένα φορ με μεγάλη αποτελεσματικότητα, όμως δεν ήταν εκεί το βασικό του πρόβλημα. Ο ΟΦΗ δημιούργησε λίγες ευκαιρίες. Μόλις 20. Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερο από 1 ανά ματς. Τα xGoals του μόλις δύο φορές πέρασαν τη μονάδα. Στον πρώτο γύρο δε, ήταν τελευταίος με μόλις 7! Η βασική δυσκολία και του φετινού, όπως και του περσινού ΟΦΗ, ήταν η δημιουργία. Η τελική πάσα, που θα έφτιαχνε φάση με καλές προϋποθέσεις. Αν δούμε μάλιστα και τη διαφορά του από τις "καλές" ομάδες του πρωταθλήματος, θα απογοητευτούμε.


ενέργειες στην αντίπαλη περιοχή


Το πρόβλημα στην περιβόητη key-pass φαίνεται πολύ έντονα, αν δει κανείς πως ο ΟΦΗ στην αντίπαλη περιοχή έφτανε σχετικά εύκολα. Είχε πολύ καλύτερη επίδοση από τις ομάδες των play out και στο 2ο γύρο έδειξε βελτίωση (14,3 είχε στον πρώτο). Κυκλοφορούσε επομένως στο επιθετικό τρίτο, δεν είχε όμως τρόπο να το μετουσιώσει σε καθαρή ευκαιρία. Η φλυαρία δηλαδή, που με γυμνό μάτι έβλεπε κανείς, αποτυπώνεται και στα στατιστικά. 


επιθέσεις με build up

κατοχές με 10 πάσες


Θεωρητικά, ο ΟΦΗ ήταν ομάδα που επεδίωκε το passing game, την κυριαρχία μέσα από την υψηλή κατοχή μπάλας και το παιχνίδι από πίσω. Πρακτικά, δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να τα εφαρμόσει πειστικά, σε όλη τη σαιζόν. Ούτε στις επιθέσεις με build up, ούτε και στις κατοχές με πάνω από 10 πάσες ξεχώρισε, κάτι που σημαίνει πως αντιμετώπισε αρκετά προβλήματα, που πιθανόν να έχουν να κάνουν με τη δομή της ομάδας, αλλά και με την ποιότητά της και την παρουσία ποδοσφαιριστών, κυρίως στο κέντρο, που μπορούν να υποστηρίξουν αυτό το παιχνίδι.

Η απουσία του Νέιρα στο 70% των ματς είναι εμφανής, όπως και η αδυναμία του Τοράλ να παίξει αυτό τον ρόλο του deep lying playmaker, που θα παραλάβει τη μπάλα από τα στόπερ κι όχι πέριξ της περιοχής. Γι' αυτό το σκοπό αποκτήθηκε ο Μπάκιτς, όμως με το σχήμα που τελικά μονιμοποιήθηκε στον ΟΦΗ, κατέληξε κι εκείνος να παίζει πολύ ψηλά, μακριά από την πρώτη γραμμή πάσας. 


ameses epithesis


Πού οδήγησαν όλα αυτά; Στο να παίξει ο ΟΦΗ πολύ με άμεσο τρόπο, με μεγάλες και βαθιές μπαλιές των στόπερ του, που αναζητούσαν την ταχύτητα και την ποιότητα των 3 μεσοεπιθετικών του, που με πλήρη ελευθερία έψαχναν τον τρόπο να απειλήσουν. Πιθανολογώ πως αυτό δεν έγινε από επιλογή, αλλά από ανάγκη, με προσαρμογή του πλάνου στα χαρακτηριστικά του ρόστερ και των δεδομένων που υπήρχαν. Θα με παραξενέψει πολύ, να το δούμε να συνεχίζεται και τη νέα σαιζόν.


υψος έναρξης κατοχών επιθεση


Για το τέλος άφησα το ύψος έναρξης κατοχών, που συνδέεται με το καλό στοιχείο που έδειξε ο ΟΦΗ αμυντικά, δηλαδή το πρεσάρισμα ψηλά. Βλέπουμε ότι παρά την πρόθεσή του αυτή, αλλά και το ότι το προσπάθησε αρκετά, επιθετικά δεν το εξαργύρωσε. Δεν είχε δηλαδή πολλές φορές τη δυνατότητα να επιτεθεί από ανάκτηση μπάλας, κοντά στο επιθετικό τρίτο. Το γιατί συνέβη αυτό, μπορεί να σχετίζεται ξανά με τη δομή και το πλάνο του, μπορεί όμως επίσης να συνδέεται και με την ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των παικτών του. 


Πού καταλήγει όλη αυτή η ανάλυση;

1. Όπως και στο αμυντικό κομμάτι, έτσι και στο επιθετικό, ο ΟΦΗ απέχει πολύ από τις θέσεις που στοχεύει. 

2. Παρά την μετριότατη αμυντική του παρουσία, αν επιθετικά είχε τη δυνατότητα να είναι πιο δημιουργικός, θα μπορούσε στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα και κόντρα στον συγκεκριμένο ανταγωνισμό, να τερματίσει αρκετά ψηλότερα.
 
3. Η λύση για το εντός έδρας πρόβλημά του, περνάει κυρίως μέσα από την επιθετική του βελτίωση.




- Διαβάστε το πρώτο μέρος της ανάλυσης, με την αμυντική λειτουργία του ΟΦΗ στην κανονική σεζόν
Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete