ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
28/03/2023 - 15:45

Κωφίδης: «Αυτή είναι η φιλοσοφία της Ακαδημίας του ΟΦΗ»

H συνέντευξη στη "Θύρα Κρήτη"

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Oficrete

Ο Σάββας Κωφίδης φιλοξενήθηκε το βράδυ της Δευτέρας 27/3 από τους Ομιλίτες της Αθήνας, στην εκπομπή "Θύρα Κρήτη" που μεταδίδεται από το ραδιοφωνικό σταθμό Κρήτη FM 87,5 στην πρωτεύουσα.

Ο συντονιστής των Ακαδημιών της ΠΑΕ μίλησε, για περίπου μισή ώρα, για τη φιλοσοφία του αναπτυξιακού προγράμματος του ΟΦΗ, τόσο μέσα στο γήπεδο, όσο και έξω από αυτό.


Αναλυτικά οι δηλώσεις του:

- Για την πρόσφατη FUN DAY του ΟΦΗ στο ΒΑΚ:

Ήταν μια ευχάριστη διαδικασία για τα παιδιά, διασκεδάσανε, μια πολύ ωραία μέρα στο ΒΑΚ, είδανε πράγματα, ήταν και οι ποδοσφαιριστές, πήραν αυτόγραφα, ήταν μια πολύ ωραία μέρα. Ήταν μια FUN DAY, όπως λέμε, μια χαρά.

- Για τα τμήματα υποδομής:

Χωρίς αγωνιστική φιλοσοφία, δεν υπάρχει ανάπτυξη. Ούτε πρόγραμμα μπορεί να υπάρξει. Οπότε, πρέπει να υπάρξει σκοπός και αγωνιστική φιλοσοφία για να δημιουργηθεί μια ακαδημία. Αυτή την προσπάθεια κάνουμε εδώ και 4 χρόνια. Βέβαια, το πρόγραμμα διακόπηκε λόγω του COVID, περίπου για έναν χρόνο και τώρα συνεχίζεται.

- Ο σκοπός και η φιλοσοφία της ακαδημίας του ΟΦΗ:

Ο σκοπός της ακαδημίας του ΟΦΗ, με λίγα λόγια, αυτό που θέλουμε να δημιουργήσουμε, είναι ένα ασφαλές περιβάλλον, μέσα από κατάλληλη υποδομή και υπηρεσίες, με σκοπό να προσφέρουμε υψηλό επίπεδο ποδοσφαιρικής εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα και να συμβάλουμε και στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, του χαρακτήρα του νεαρού αθλητή. Έτσι λοιπόν θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα σταθερό, θετικό περιβάλλον και να δώσουμε έμφαση στην ψυχολογική και πνευματική εκπαίδευση του παιδιού. Στοχεύουμε σε μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, σε μακροπρόθεσμη απόδοση και όχι σε μια εφήμερη επιτυχία μιας μέρας ή μιας εβδομάδας. Θέλουμε να αναπτύξουμε νεαρούς παίκτες που να παίζουν με δημιουργικότητα.

Η ανάπτυξη ενός κατάλληλου περιβάλλοντος είναι απαραίτητη, η βελτίωση της προπονητικής διαδικασίας είναι απαραίτητη, η ποιοτική ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή, που αφορά το άτομο και την εξέλιξή του είναι απαραίτητη και είναι βασικοί πυλώνες στην εκπαιδευτική φιλοσοφία της ακαδημίας του ΟΦΗ. Άρα έχουμε εδώ την ολιστική προσέγγιση, σε μια μεθοδολογία προσέγγισης και είναι η πλέον ενδεδειγμένη, βάσει της αγωνιστικής φιλοσοφίας και τα οράματα και τις αξίες που στον ΟΦΗ θεμελιώνονται στη δημιουργία της δομής της.

Άρα εδώ έχουμε διαμόρφωση εξωτερικών συνθηκών, βάσει στόχων που θέτουμε στην προπόνηση, εξάσκηση δεξιοτήτων στο ποδόσφαιρο, παράλληλα με κοινωνικές, συναισθηματικές δεξιότητες, άμιλλας, αλληλεγγύης, πνευματικότητας, συνεργασίας, το ευ αγωνίζεσθαι που το ακούτε συνέχεια. Όχι μόνο σαν παιχνίδι, αλλά και σαν τρόπο σκέψης και κοινωνικής συμεριφοράς. Εδώ πρέπει να σας πω ότι ο χώρος, το περιβάλλον, λειτουργεί σαν εργαλείο στην προπόνηση και όχι απλά έχουμε ένα γήπεδο, ένα χώρο άδειο που μπαίνει κάποιος και παίζει και προπονείται. Κάθε στοιχείο έχει το λόγο που βρίσκεται εκεί και αυτό θέλουμε. Δηλαδή με σκοπό την καλύτερη σωματική και συναισθηματική ανάπτυξη του αθλητή.

Δεν κοιτάμε δηλαδή το παιδί αυτό μόνο για το ταλέντο του. Κοιτάμε όλες τις πλευρές, φυσικά και το ποδοσφαιρικό του ταλέντο. Εστιάζουμε δηλαδή στην ανάπτυξη του ποδοσφαιριστή ως άτομο και κατά συνέπεια, ως μέλος μιας ομάδας. Δεν αρκεί δηλαδή μόνο να εκτελώ μόνο τέλεια σουτ, μια καλή πάσα, αλλά και να σκέφτομαι κάτω από ένα συνολικό πρίσμα. Πώς πρέπει δηλαδή να λειτουργήσει το παιδί ως άτομο, κάθε στιγμή για να βοηθήσει την ομάδα; Πώς θα παίξουμε δηλαδή όλοι μαζί καλό ποδόσφαιρο; Τελειοποιούμαι εγώ ατομικά, όχι μόνο για τον εαυτό μου, αλλά και για όλους. Είναι ένα συνολικό πρίσμα.

Όπως είπατε πριν, κοιτάμε τον άνθρωπο, κοιτάμε το καλύτερο του παιδιού. Είναι ανθρωποκεντρικό το πρόγραμμα, για αυτό όμως χρειάζεται υπομονή, επιμονή, συνέπεια και σταθερότητα. Μεταξύ των μελών που συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα, πρέπει να υπάρχει και κοινό σημείο αναφοράς. Καταλαβαίνετε ότι επειδή πρόκειται και για ανάπτυξη παιδιών, επειδή υπάρχουν και εκπαιδευτές, υπάρχει και staff, καθετί που μπορεί να συμβεί, μπορεί να αναστείλει λίγο και την πίστη κάποιου, να κλονιστεί η πίστη του. Εδώ όμως εμείς πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτό, γιατί δεν κοιτάμε το εφήμερο, κοιτάμε το μακροπρόθεσμο. Το πώς θα αναπτυχθεί ένα παιδί.

- Για την αγωνιστική φιλοσοφία:

Ακούτε πολλές φορές ένα αποτέλεσμα και μπορεί κάποιος να βγάλει συμπέρασμα από εκεί, για την ανάπτυξη και τις ακαδημίες. Αυτό δεν μπαίνει στη δική μας διαδικασία. Η αγωνιστική φιλοσοφία βασίζεται στις δύο βασικές φάσεις του. Είναι όταν έχουμε την μπάλα και όταν δεν την έχουμε.

Η αγωνιστική φιλοσοφία μας είναι η κατοχή της μπάλας στα 3/3 του γηπέδου. Πρέπει να έχουμε την μπάλα και στα 3/3 του γηπέδου, άρα πρέπει να αναπτύξουμε την ποιότητα στην πάσα, έξυπνες κινήσεις, υποστήριξη της μπάλας, διείσδυση και ποικιλόμορφο επιθετικό παιχνίδι, που να συμβάλλει σε αποτελεσματικά τελειώματα. Οι νεαροί παίκτες θέλουμε να αναπτύξουν κύριες και μοναδικές δεξιότητες, ντρίμπλα, τεχνική στις πάσες, να εστιάσουμε στην ακρίβεια, στην ποικιλία και στη διορατικότητα της πάσας. Να έχουν δηλαδή την ικανότητα τα παιδιά να μπορούν να παίξουν μέσα από τις γραμμές, έξω από τις γραμμές, πίσω από τον αντίπαλο, να δημιουργούν ευκαιρίες, να έχουν κυρίως υποδοχή της μπάλας, υποδοχή κατεύθυνσης και πρώτη επαφή, που είναι ύψιστης σημασίας για εμάς. Οι νέοι παίκτες στον ΟΦΗ πρέπει να μπορούν να παίξουν από πίσω, να αναπτύξουν δηλαδή το παιχνίδι από πίσω, στη μεσαία γραμμή, να αναπτύξουν προοδευτικά το παιχνίδι και να βρουν την ευκαιρία για γκολ. Άρα τους ενθαρρύνουμε να διατηρούν την κατοχή, να χτίζουν το παιχνίδι στα 3/3 του γηπέδου. Με απλά λόγια, δε θέλουμε απλά να στέλνουν την μπάλα με βαθιές μπαλιές από τη μια μεριά του γηπέδου στην άλλη. Εμείς θέλουμε στοχευμένο δημιουργικό παιχνίδι, παίκτες που να έχουν δεξιότητες ώστε να παίξουν το παιχνίδι, ακόμα και οι αμυντικοί να μπορούν να πάνε στο επιθετικό τρίτο. Τους ενθαρρύνουμε να παίξουν επιθετικά και έτσι παίζουν σε διάφορες ταχύτητες και κυρίως, σε υψηλές ταχύτητες. Αυτό αφορά όταν έχουμε την μπάλα.

Όταν δεν την έχουμε, στην αμυντική προσέγγιση, αυτό που μαθαίνουμε στον ΟΦΗ βασίζεται στην πίεση της μπάλας, δηλαδή τρέχεις σε όλους τους χώρους. Όλοι οι παίκτες συμμετέχουν. Οι παίκτες ενθαρρύνονται να ξαναπαίρνουν την μπάλα αμέσως, επιδέξια και έξυπνα, αντί να την κυνηγάνε και να τρέχουν απλά προς αυτήν. Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι παίκτες πρέπει να τρέχουν στον αγωνιστικό χώρο, σε ανοικτό γήπεδο, για να πιέζουν τον αντίπαλο. Ακόμα και τους αντιπάλους που βρίσκονται στις πιο αμυντικές θέσεις, ακόμα και οι επιθετικοί μας. Έτσι ενθαρρύνονται να αναπτύξουν την ικανότητα να αντιλαμβάνονται πότε πρέπει να πάρουν την μπάλα γρήγορα και πότε πρέπει να καθυστερήσουν. Και έτσι, αρχίζουν να αντιλαμβάνονται το παιχνίδι.

Σας λέω περιληπτικά τι κάνουμε, γιατί αυτό είναι δύσκολο, απαιτεί χρόνο, μέχρι τα παιδιά να παίξουν αυτό το παιχνίδι. Είναι απαιτητικό και χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Για αυτό εμείς θέλουμε τα μέλη να μην κλονίζονται από αυτό, γιατί μπορεί να έρθει ένα άσχημο αποτέλεσμα και δεύτερο και τρίτο. Για αυτό πρέπει να έχουμε μεγάλη υπομονή και μεγάλη γνώση σε αυτό που κάνουμε. Εγώ έχω πολύ γερό στομάχι, δεν έχω τέτοιου είδους θέματα. 6-0, 7-0, 8-0, επιμένουμε μέχρι να μάθουν τα παιδιά να παίζουν σωστό ποδόσφαιρο. Έτσι πρέπει να μάθουν τα παιδιά να ελέγχουν την μπάλα, να τρέχουν με αυτή, να κάνουν ντρίμπλες, να εκτελούν πάσες με ακρίβεια, να σκέφτονται γρήγορα. Όλο αυτό ζητάμε από τους ποδοσφαιριστές της Ακαδημίας. Παίζει πολύ σημαντικό ρόλο το περιβάλλον και αυτό πρέπει να το δημιουργήσουμε εμείς. Είναι οι άνθρωποι, εμείς, είναι το γήπεδο, είναι οι αντίπαλοι, είναι ο οποιοσδήποτε γύρω από την ομάδα. Μας βοηθάει το ΒΑΚ, χρειάζονται οπωσδήποτε οι εγκαταστάσεις, είναι βασικός παράγοντας.

- Για την επιλογή των παιδιών που έρχονται στις Κ του ΟΦΗ:

Η αξιολόγηση γίνεται σε 4 πεδία. Είναι τα τεχνικά χαρακτηριστικά που έχει ένα παιδί, η ευφυΐα του, δηλαδή το πώς αντιλαμβάνεται το παιχνίδι, η αντίληψή του, το διάβασμα παιχνιδιού που λένε, οι φυσικές ικανότητες και οι ψυχοσωματικές ικανότητες, δηλαδή το πώς επικοινωνεί με τους συμπαίκτες του κτλ. Η διαδικασία είναι η εξής: Εδώ το scouting είναι περιορισμένο, δηλαδή γίνεται μόνο μέσα στο Ηράκλειο και μέσα στην Κρήτη. Δεν έχουμε ξεχωριστό scouting στην ακαδημία, αλλά το κάνουμε εμείς, οι προπονητές. Έτσι λοιπόν, βλέπουμε παιδιά τα οποία αξιολογούνται στα πεδία που σας είπα. Κατά καιρούς τα φέρνουμε και προπονούνται για κάποιες μέρες. Ίσως χρειαστεί να έρθουν και δεύτερη φορά. Και μετά αποφασίζουμε αν θα μπουν στην Ακαδημία.

- Για το αν υπάρχει στα σχέδια να έρθουν και παιδιά εκτός Κρήτης (όπως συμβαίνει με δύο παίκτες της Κ19):

Είναι απαραίτητο, υπάρχει μέσα στο πρόγραμμα σαν δομή, αλλά ακόμα δεν μπορούμε να το υλοποιήσουμε, δεν είμαστε έτοιμοι ακόμα, δηλαδή να φιλοξενήσουμε παιδιά. Δηλαδή να μπορούμε να κοιτάξουμε όλη την Ελλάδα, να επιλέξουμε παιδιά τα οποία θα αποκτήσουμε, θα τους δώσουμε χώρο να μείνουν, τροφή, σχολείο κτλ. Δεν έχουμε ακόμα τη δυνατότητα. Άρα οτιδήποτε γίνεται είναι από το Ηράκλειο και από την ευρύτερη περιοχή. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, το πρόγραμμα θα μεγαλώσει και θα προχωρήσει πιο γρήγορα.

- Αν θα επεκταθεί το πρόγραμμα και σε πιο μικρές ηλικίες:

Όπως ξέρετε, υπήρχε και Κ13 και Κ14. Ένα πρόγραμμα ξεκινάει από την ηλικία των 12 ουσιαστικά και διαρκεί 6 με 8 χρόνια για να ολοκληρωθεί. Αποφασίστηκε, για άλλους λόγους που δεν μπορώ να υπεισέλθω, Κ13 και Κ14 να μην υπάρχουν. Άρα περιοριζόμαστε στις Κ15, Κ17 και Κ19. Το οποίο λίγο μας περιορίζει και μας δυσκολεύει, γιατί τα παιδιά που θα ήταν Κ13 και Κ14 θα χάσουν την εκπαίδευση από μερικά από δικά μας στοιχεία και το δικό μας τρόπο και τη δική μας μεθοδολογία. Ακόμα και από τη δική μας αγωνιστική φιλοσοφία.

- Για τη συνεργασία με τις Ακαδημίες του Ρεθύμνου και της Αθήνας:

Αυτό γίνεται στα πλαίσια της διάδοσης της γνώσης, της μεθοδολογίας, των γνώσεων, γενικά. Αλλά είναι και ένας τρόπος για να μεταδώσουμε μια φιλοσοφία και μια αγωνιστική φιλοσοφία που πηγάζει από τον ΟΦΗ. Και να μεταδώσουμε τι ο ΟΦΗ πρεσβεύει. Συν ότι μπορούμε να δημιουργήσουμε και μία φιλικότητα με παιδιά, που θα αγαπήσουν την ομάδα του ΟΦΗ.

Και στο Ρέθυμνο και στην Αθήνα, οι άνθρωποι εκεί είναι δεκτικοί, είναι μέσα σε αυτή τη φιλοσοφία, οπότε η συνεργασία γίνεται πολύ πιο εύκολα. Και στο Ρέθυμνο που πήγαμε, επικοινωνούμε και ανταλλάσσουμε ιδέες, για τον τρόπο που δουλεύουμε. Και στην Αθήνα είναι ένα καλό βήμα, για όταν υλοποιηθεί και αυτό που λέγαμε πριν, να μπορούμε να φιλοξενήσουμε παιδιά από εκτός της Κρήτης, τότε θα μεγαλώσει και η ακαδημία και θα είναι προς όφελος όλων.

- Για τη σχέση με τους γονείς των παιδιών:

Ξεκινήσαμε πριν λίγο καιρό κάποιες συζητήσεις, είναι απαραίτητο ώστε να αντιληφθούν και οι γονείς τι ακριβώς κάνουμε εδώ. Αυτά που λέγαμε, είναι πολύ δύσκολο να περάσουν στους εκπαιδευτές, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι σε γονείς, οι οποίοι έχουν προσδοκίες. Χρειάζεται συνεχή επικοινωνία, ώστε να κατανοήσουν τι κάνουμε εδώ. Την αγωνιστική φιλοσοφία και τη γενικότερη φιλοσοφία που έχουμε εδώ. Ακόμα και το θέμα με το αποτέλεσμα, το θέμα της νίκης που είναι δύσκολο να το περάσουμε και σε ανθρώπους του ποδοσφαίρου, πόσο μάλλον στους γονείς. Εμείς είμαστε συνειδητοποιημένοι ότι το ποδόσφαιρο είναι μια τέχνη και πρέπει να παρουσιάζουμε δημιουργία. Το θέαμα έρχεται πρώτο. Δεν υπάρχει αποτέλεσμα χωρίς παιχνίδι. Για εμάς είναι σημαντικό να κερδίζουμε, μέσα από μια διαδικασία. Το σωστό τρόπο παιχνιδιού. Είναι ξεκάθαρο σε εμάς.

- Αν είναι αισιόδοξος ότι θα δούμε παίκτες των Ακαδημιών να πρωταγωνιστούν στην πρώτη ομάδα:

Ναι, βεβαίως! Τώρα ακούγεται πολύ αισιόδοξο, επειδή δεν έχει ακόμα καταλήξει στη δομή της. Κατά καιρούς και ο ΟΦΗ και άλλες ομάδες στο παρελθόν έφτιαξαν Ακαδημία, αλλά ποτέ δεν ολοκλήρωσαν τη δομή, μετά από 3 χρόνια ξαναάλλαζαν προπονητές, πρόγραμμα κτλ. Αν ξεκινήσουμε μια οποιαδήποτε ακαδημία τώρα, χρειάζεται 8 με 10 χρόνια για να δομηθεί, να πούμε ότι μπήκαμε στο δρόμο. Για να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση ενός παιδιού από τα 12, χρειάζονται 6 με 8 χρόνια. Πχ, τα πιο μικρά παιδιά μπήκαν πριν 3 χρόνια. Άρα σε 3-4 χρόνια περιμένουμε να έχουμε αποτελέσματα από αυτά τα παιδιά, που ξεκίνησαν από Κ13, Κ14, είναι τώρα Κ15, θα πάνε Κ17 και Κ19 και θα είναι στο κατώφλι για την επαγγελματική ομάδα. Υπάρχει ταλέντο και πρέπει εμείς συνεχώς να επιμορφωνόμαστε, να έχουμε ταλέντο και εμείς, για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε και να αναπτύξουμε το ταλέντο των παιδιών.

Πιστεύω ότι αυτό που ξεκινήσαμε ότι έχει ένα αποτέλεσμα, θα μπορούσε να το επιταχύνουμε αν υπήρχαν οι συνθήκες, ίσως να γινόταν πιο γρήγορα. Αλλά και έτσι υπάρχει μια ανάπτυξη, πολύ σωστή και σαν προπονητική παιδεία, αλλά και σαν ανθρώπινη, σαν πολιτισμός, σαν αξίες, έχουμε βάλει δηλαδή τις βάσεις και τα θεμέλια. Είμαστε σε καλό δρόμο. Χρειάζεται συνέπεια και σταθερότητα από όλους μας. Υπομονή και επιμονή. Γιατί πολύ εύκολα κλονίζονται οι άνθρωποι. Και εκεί που συνεχίζεις, ξαφνικά διακόπτεται, για διάφορους λόγους, επειδή πια δεν το πιστεύεις.


Η συνέντευξη του Σάββα Κωφίδη στο 52.10 του ηχητικού:



Δείτε το Video

Δυνατότητα σχολιασμού και πρόσβασης στο chat room με ΔΩΡΕΑΝ απλή εγγραφή στο oficrete.gr

Oficrete