Oficrete

Αργά ή γρήγορα θα το καταλάβετε, ο βασιλιάς ΟΦΗ επέστρεψε

Ο ΟΦΗ είναι το μεγαλύτερο αθλητικό brand name της Κρήτης και (πρέπει να είναι) το όνειρο κάθε νεαρού ποδοσφαιριστή.
Και πάνω που αρχίσαμε να βλέπουνε τις ακαδημίες μας να αναδιοργανώνονται και τις ελπίδες μας για ανάδειξη γηγενών παικτών να αναπτερώνονται τον τελευταίο καιρό, με απογοήτευση διαβάσαμε πρόσφατα στα τοπικά νέα για ένα - από ότι φαίνεται - εξελίξιμο παιδί από τις ακαδημίες του ΟΦΗ και συμμετοχές στην Εθνική Νέων, να φεύγει για τον ΠΑΟΚ.

Ειδικά ο τρόπος που παρουσιάστηκε από κάποια τοπικά ΜΜΕ που έκαναν αναφορά για μεγάλο βήμα στην καριέρα του νεαρού που πηγαίνει σε μεγάλη ομάδα. Ντροπή πραγματικά. Στον ΟΦΗ έπαιζε ο πιτσιρικάς ρε, ξυπνάτε. Έφυγε από μία μεγάλη ομάδα που έμεινε ζωντανή και κατάφερε χάρη στην αγάπη κάποιων ανθρώπων και των οπαδών της να επιστρέψει σε κορυφαίο επίπεδο. Και σιγά σιγά με σωστά βήματα, είναι καταδικασμένος να φτάσει ακόμα ψηλότερα. Και καλά θα κάνουν οι τοπικοί δημοσιογράφοι να καταλάβουν ότι λόγω του ΟΦΗ βγάζουν και τρώνε ψωμί, και κανενός άλλου.

Δεν υπάρχει άλλο αθλητικό brand name στην Κρήτη αυτή τη στιγμή. Οπότε ας δείξουν το σεβασμό που αρμόζει στο μέγεθος του ΟΦΗ, σε κάθε αναφορά τους. Ακόμα και αν δεν θέλουν να το καταλάβουν κάποιοι, δεν μπορούν να κάνουν αλλιώς, ο βασιλιάς επέστρεψε.

Όσον αφορά το παιδί, μακάρι να τα καταφέρει και να κάνει καριέρα, αλλά θεωρώ την απόφαση του στα 15 του χρόνια να μετακομίσει στον ΠΑΟΚ, που κάνει πρωταθλητισμό και έχει ένα ρόστερ γεμάτο με ξένους παίκτες, λανθασμένη. Ειδικά από την στιγμή που ήταν στον ΟΦΗ, μια ομάδα που και άρτιες εγκαταστάσεις έχει, και ξεκάθαρο πλάνο για ανάδειξη γηγενών παικτών τα επόμενα χρόνια. Πιστεύω ότι στον ΟΦΗ αυτό το παιδί θα έπαιρνε τις ευκαιρίες που χρειάζεται για να αναδειχτεί και θα έκανε το μεγάλο άλμα όταν είναι έτοιμος.

Και ο Δεληγιαννίδης να θυμίσω έχει συμμετοχές στις μικρές εθνικές ομάδες, αλλά γυρίζει δεξιά και αριστερά δανεικός τα τελευταία δύο-τρία χρόνια. Οι γονείς των παιδιών πρέπει να βλέπουν με σοβαρότητα τις επιλογές που αφορούν τα παιδιά τους σε αυτή την ηλικία. Σε κάθε περίπτωση, στον ΟΦΗ πρέπει να μένουν παιδιά που ονειρεύονται μια μέρα να φορέσουν την φανέλα του ΟΦΗ και να παίξουν στο Γεντί Κουλέ. Τα όνειρα για παραπάνω δεν είναι ασφαλώς κακά, αλλά δεν μπορώ να κατανοήσω πως ένα παιδί από τις ακαδημίες του ΟΦΗ δεν ονειρεύεται να παίξει για τον ΟΦΗ, πριν οτιδήποτε άλλο έχει στο μυαλό του.

Πάμε τώρα παρακάτω. Όταν η ομάδα επενδύει σημαντικούς πόρους στις ακαδημίες, είναι ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΙΚΟ να χάνονται παίκτες που έχουν προοπτική να στελεχώσουν την επαγγελματική ομάδα. Είναι σπατάλη των χρημάτων που έχει δαπανήσει η ΠΑΕ για να συντηρεί τις ακαδημίες και να έχουνε αυτά τα παιδιά την ευκαιρία τους. Κανείς δεν μπορεί να δέσει τα παιδιά, όμως στην διοίκηση πρέπει να δουλέψουνε κάποια ζητήματα πολύ σοβαρότερα.

Πρέπει να εντοπίσουν τις αιτίες που μπορεί να κάνουν ένα παιδί να φύγει από τον ΟΦΗ για να πάει σε άλλη ομάδα. Πρέπει να δώσουν ευκαιρίες σε παιδιά από τις ακαδημίες να πάρουν συμμετοχές στην πρώτη ομάδα, για να δώσουν κίνητρα σε αυτά που έρχονται από πίσω. Πρέπει να κάνουν τις ακαδημίες της ομάδας πρότυπο, τις καλύτερες στην Κρήτη, και να εφαρμόσουν ένα συγκεκριμένο πλάνο ανάπτυξης και ανάδειξης των παιδιών.

Τα παιδιά των ακαδημιών του ΟΦΗ πρέπει να αγαπήσουν την ομάδα, να είναι περήφανα που παίζουν για αυτήν, να νοιώθουν ότι είναι τιμή και διάκριση να παίζουν στις ακαδημίες του ΟΦΗ, να αισθάνονται την αξιοκρατία και να βλέπουν το μέλλον τους στην πρώτη ομάδα. Ο ΟΦΗ'94 πρέπει να προωθηθεί στην πρώτη μη επαγγελματική κατηγορία για να δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να δοκιμάζονται σε πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Οι υπεύθυνοι των ακαδημιών πρέπει να είναι κοντά στους γονείς και τα παιδιά τους, να συζητάνε τους προβληματισμούς τους και να τους επικοινωνούν το πλάνο της ομάδας.

Ο ΟΦΗ έχει τους κατάλληλους ανθρώπους, τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και τις βάσεις για να καταφέρουμε σε κάποια χρόνια να ξαναδούμε παιδιά από τις ακαδημίες στην πρώτη ομάδα. Φτάνει να γίνουν οι σωστές κινήσεις.

Oficrete