Oficrete

Μπασκετικός ΟΦΗ: Αυτή τη φορά ας πάμε μέχρι το τέρμα

Όταν οι περισσότεροι από εμάς ήμασταν ακόμα παιδιά, στοιβαγμένοι στο κλειστό του Λίντο, βλέπαμε το Ηράκλειο στην Α1 του μπάσκετ να γνωρίζει μεγάλες επιτυχίες.
Τρομερές στιγμές, φοβεροί παίκτες. Το Ηράκλειο βυθίστηκε σταδιακά στις χαμηλές κατηγορίες μετά την αποχώρηση του βασικού του χρηματοδότη και δεν ξαναείδαμε ομάδα του νομού μας στην πρώτη κατηγορία.

Φωνάζανε τότε οι παράγοντες του μπάσκετ για τις υποδομές, αλλά δε γινόταν τίποτα.

Ξαφνικά, η πόλη μας έχει βρεθεί να έχει καλές μπασκετικές υποδομές και να μην έχει συλλόγους σε κορυφαίο επίπεδο, για να τις αξιοποιήσει.

Σύγχρονο κλειστό 5,000 θέσεων στα Αοράκια, κλειστό 2,000 θέσεων στο ΤΕΙ, κλειστό 1,400 θέσεων στο Λίντο, συν το παλατάκι στο ΒΑΚ. Εντυπωσιακό αν σκεφτεί κανείς το κοντινό παρελθόν.

Οι υποδομές είναι το βασικότερο συστατικό για ένα αθλητικό εγχείρημα. Και φαίνεται ότι πλέον τις έχουμε και μπορούμε να επενδύσουμε σε αυτές.

Το δεύτερο συστατικό είναι η αποδοχή από τον κόσμο. Κυρίως ο ποδοσφαιρικός ΟΦΗ έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό αθλητικό brand name που πρέπει επιτέλους να αξιοποιηθεί στα υπόλοιπα αθλήματα και θεωρώ δεδομένο μια σοβαρή προσπάθεια με προοπτική, σίγουρα θα τύχει λαϊκής αποδοχής. Το διακύβευμα είναι να πειστεί ο κόσμος για το σοβαρό του εγχειρήματος.

Κάθε λογικός άνθρωπος αναρωτιέται τα τελευταία χρόνια γιατί βρίσκεται τόσο χαμηλά ο μπασκετικός ΟΦΗ, αφού και υποδομές υπάρχουν, και ισχυρό brand name υπάρχει, και κόσμος να στηρίζει την ομάδα υπάρχει και η ομάδα δε βαρύνεται από χρέη που θα απέτρεπαν ένα επιχειρηματία να βγει μπροστά.

Υπάρχουν δηλαδή όλα τα εχέγγυα για μια πορεία προς της Α1, και όμως δεν γίνεται τίποτα. Ήταν μεγάλο λάθος του ερασιτέχνη να ρίξει την ομάδα στην Γ’ Εθνική από την Α2 πριν μερικά χρόνια, εξαιτίας της έλλειψης πόρων. Ήταν σαν να πετιούνται τα χρήματα που είχαν βάλει κάποιοι άνθρωποι για να φτάσει η ομάδα μέχρι την Α2, και άντε μετά να τους πείσεις να ξανασυμβάλουν σε μια νέα προσπάθεια.

Ας κατέβαινε η ομάδα, και ας έπαιζε με ρόστερ Γ’ Εθνικής και όπου φτάσει. Μια κατηγορία θα έχανε και όχι δύο. Αν αναλογιστεί κανείς τα χρήματα που απαιτούνται για να ανέβει μια ομάδα από τις χαμηλές κατηγορίες στις υψηλότερες, γίνεται εύκολα αντιληπτή η οικονομική «χασούρα» που δημιούργησε η πτώση στη Γ’ Εθνική.

Αλλά όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

Εσχάτως φαίνεται ότι κάποιοι άνθρωποι είδαν επιτέλους αυτήν την προοπτική που έχει ο ΟΦΗ και το μπάσκετ του Ηρακλείου και ξεκινάνε μια νέα προσπάθεια με ξεκάθαρο στόχο την άνοδο στη Β΄ Εθνική. Εύχομαι αυτή η προσπάθεια να φτάσει μέχρι την καθιέρωση στην Α1 και να αγκαλιαστεί από τον κόσμο και τους επιχειρηματίες του Ηρακλείου.

Ανακοινώνονται μέρα με τη μέρα οι παίκτες που θα στελεχώσουν το νέο ρόστερ που θα διεκδικήσει την άνοδο, ενώ ανακοινώθηκε και η μετακόμιση της ομάδας από το ΒΑΚ στο κλειστό στα Αοράκια. Πολύ σωστές οι πρώτες κινήσεις του νέου εγχειρήματος και ελπίζουμε να δούμε και άλλες στο μέλλον. Είναι σημαντικό να δοθεί μεγάλη προσοχή στο πώς θα στηθεί αυτή η προσπάθεια από την αρχή της, για να μη φτάσουμε ξανά μέχρι τη μέση της διαδρομής.

Πρέπει οι άνθρωποι του ΟΦΗ να καθορίσουν ένα μακροπρόθεσμο πλάνο που να έχει σαν τελικό προορισμό την καθιέρωση στην Α1 και να οριοθετεί πως θα φτάσουμε εκεί. Είναι επιθυμητό, αλλά δεν είναι δεδομένο ότι η ομάδα θα ανεβαίνει κατηγορία κάθε χρόνο, και οι άνθρωποι του ΟΦΗ θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για αυτό το ενδεχόμενο και να μην αποθαρρυνθούν από τυχόν αποτυχία.

Είναι πολύ σημαντικό να μη στήνουμε μια καινούρια ομάδα κάθε χρόνο, αλλά να στελεχωθεί η ομάδα από τώρα με κάποια νεαρά παιδιά με υψηλό μπασκετικό «ταβάνι», που θα μεγαλώνουν μαζί με την ομάδα και θα δημιουργήσουν ένα κορμό για τις υψηλότερες κατηγορίες.

Με την ίδια λογική πρέπει να δουλέψουν στον ΟΦΗ στις ακαδημίες, ώστε τα παιδιά της Κρήτης να αποκτήσουν μπασκετική προοπτική εντός του νησιού μας και να μη χρειάζεται να την αναζητούν σε ομάδες εκτός Κρήτης.

Αφού δημιουργηθεί η προοπτική, οφείλουν να την επικοινωνήσουν με το σωστό τρόπο στον κόσμο του ΟΦΗ, και η στήριξη στο νέο εγχείρημα είναι δεδομένη.

Oficrete