Oficrete

Η αναδιά-β-ρωση του Βασιλειάδη και ο ΟΦΗ

Ακούμε πολύ καιρό τώρα για την περιβόητη αναδιάρθρωση του Βασιλειάδη.
728x90 general
Αναδιά-β-ρωση του ποδοσφαίρου τη λέω εγώ, γιατί δεν τη βλέπω να επιτυγχάνει την εξυγίανση του Ελληνικού ποδοσφαίρου και πιθανότατα έχει μόνο ψηφοθηρικούς σκοπούς. Μάλλον το αντίθετο.

Η μείωση των ομάδων σε 12 είναι σωστή κίνηση, καθώς δεν μπορεί το πρωτάθλημα μας να σηκώσει παραπάνω. Η δημιουργία Football league και Football league 2 με 12 ομάδες είναι επίσης μία κίνηση προς τη σωστή κατεύθυνση. Τα εγγυημένα έσοδα θα δώσουν μεγάλη ανάσα ειδικά στις ομάδες των χαμηλότερων κατηγοριών.

Αλλά ας πάμε τώρα στο διά ταύτα. Χρήματα του ταλαιπωρημένου Έλληνα φορολογούμενου στο ποδόσφαιρο και μάλιστα αρκετά, γύρω στα 120 - 130 εκατομμύρια ευρώ σε βάθος πενταετίας. Δεν νομίζω ότι είναι ωραία η αίσθηση να πληρώνει ο φορολογούμενος τον ΕΝΦΙΑ και να ξέρεις ότι αντί να υπάρχουν αναλώσιμα στα νοσοκομεία, χρηματοδοτεί τον Κομπότη και τον Κούγια. Είναι παρανοϊκό να υπάρχει αυξημένη ανεργία και αντί να χρηματοδοτηθούν παραγωγικές δράσεις και η περιβόητη επανεκκίνηση της οικονομίας, να χρηματοδοτούνται οι Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρίες.

Πιστεύω ότι το χρήμα στο ποδόσφαιρο, έτσι όπως πάει η κυβέρνηση να το διοχετεύσει και ακόμα και με τις ασφαλιστικές δικλείδες που λένε ότι θα υπάρξουν, θα προσελκύσει περισσότερα «παράσιτα» που θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν ξανά με τους γνωστούς τρόπους: Υπερτιμολογημένοι αστέρες που δεν τους ξέρει κανείς, έξοδα για υπηρεσίες που οι ομάδες δε λαμβάνουν ποτέ, μεσιτείες διαμεσολαβητών παντός τύπου, αδιαφανής χρήση των πόρων των ΠΑΕ από τις διοικήσεις τους. Φυσικό επακόλουθο η δημιουργία χρεών των ΠΑΕ προς δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς και ο πλουτισμός των πάσης λογής «τρίτων».

Η αγορά πήγε να κάνει το ξεκαθάρισμα της, και νομίζω ότι έπρεπε να την αφήσουν να το κάνει. Αν ο συνδρομητής της τηλεόρασης είναι διατεθειμένος να πληρώσει μέχρι μια συγκεκριμένη χρηματική συνδρομή για το ποδοσφαιρικό προϊόν της Ελλάδας, αυτή είναι η εύλογη αξία του τηλεοπτικού προϊόντος. Αν το συνδρομητικό κανάλι με βάση τα δικά του δεδομένα καθορίζει την προσφορά του προς τις ΠΑΕ σε συγκεκριμένα επίπεδα, τα επίπεδα που ορίζει η αγορά, δε δικαιούται κανένας παράγοντας να απαιτεί κάτι περισσότερο και να απειλεί ότι δεν θα ξεκινήσει η ομάδα του το πρωτάθλημα αν δε βρεθεί τηλεοπτικό συμβόλαιο που να καλύπτει την αγοραία αξία που αυτός έχει αυθαίρετα ορίσει μέσα στο μυαλό του.

Ήταν πραγματικά μία καλή ευκαιρία για να αρθούν οι στρεβλώσεις της αγοράς και κάθε ομάδα να πάρει ότι τις αναλογεί με βάση την εμπορική της αξία, αλλά δυστυχώς η κυβέρνηση επιλέγει να ... αναδιαβρώσει την αγορά του ποδοσφαίρου για άλλη μια φορά. Πράγμα που σημαίνει ότι ομάδες - σφραγίδες, με άδεια γήπεδα που υπάρχουν μόνο για να εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα, θα συνεχίσουν να μεσουρανούν στα δρώμενα του Ελληνικού ποδοσφαίρου. Θα δούμε να γεμίζει ξανά το Ελληνικό πρωτάθλημα με ξένους «αστέρες» και να παραγκωνίζονται οι νεαροί Έλληνες ποδοσφαιριστές με ταβάνι την Β’ Εθνική. Πραγματικά κρίμα γιατί με αφορμή την οικονομική κρίση είδαμε τα τελευταία χρόνια τις ομάδες να επενδύουν στην ανάδειξη νεαρών παικτών και να ενδιαφέρονται για την εξεύρεση ταλέντων από ομάδες χαμηλότερων κατηγοριών.

Ακόμα και αν λάβουμε σαν δεδομένο ότι η πολιτεία βλέποντας την κατάσταση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο αποφάσισε να δημιουργήσει μία πηγή εγγυημένων εσόδων για τις ομάδες, ώστε να επιτευχθεί η οικονομική βιωσιμότητα τους, η χρηματοδότηση ΠΡΕΠΕΙ να διοχετευθεί στης δομές των ομάδων και στις εγκαταστάσεις τους. Αν η πολιτεία διαθέσει μεν αυτά τα χρήματα στις ΠΑΕ για το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο, αλλά με δικλείδα χρήσης αποκλειστικά για τη βελτίωση των γηπεδικών τους εγκαταστάσεων, των προπονητικών τους εγκαταστάσεων και των ακαδημιών τους, μόνο τότε μπορούν να δημιουργηθούν μακροπρόθεσμα οφέλη για τον Ελληνικό ποδόσφαιρο και για τις ΠΑΕ.

Η βελτίωση των γηπέδων θα βελτιώσει το τηλεοπτικό προϊόν και συνεπώς τα τηλεοπτικά έσοδα στο μέλλον. Σταθερά με συνθήκες αγοράς, και όχι σύμφωνα με τις ορέξεις της εκάστοτε κυβέρνησης. Η βελτίωση των προπονητικών εγκαταστάσεων και των εγκαταστάσεων των ακαδημιών, καθώς και της ποιότητας των πρωταθλημάτων υποδομών, θα βοηθήσει στην παραγωγή και αξιοποίηση του ποδοσφαιρικού κεφαλαίου της χώρας προς όφελος και της Εθνικής μας ομάδας.

Όσον αφορά τον ΟΦΗ τώρα, λένε στην ομάδα ότι θεωρούν ότι η αναδιάρθρωση θα βοηθήσει τον ΟΦΗ να εξυγιανθεί και να αποπληρώσει τα χρέη του. Προσωπικά διαφωνώ. Η σωστή διαχείριση θα βοηθήσει τον ΟΦΗ να επιτύχει τους παραπάνω στόχους, ίσως λίγο αργότερα από ότι θα το κάνει με τις υπάρχουσες συνθήκες. Ο ΟΦΗ είναι μια ομάδα με πολύ σημαντική εμπορική αξία και αυτό που πρέπει να επιδιώκει είναι ένα πρωτάθλημα με κανονικές ομάδες και όχι ομάδες - σφραγίδες. Είναι αθέμιτο για τον ΟΦΗ να έχει ίδιο τηλεοπτικό συμβόλαιο ίδιο με τον Λεβαδειακό, τον Ατρόμητο, τον Αστέρα Τρίπολης, τον Παναιτωλικό, τον Απόλλωνα κλπ, ομάδες που αγωνιστικά κάποιες από αυτές μπορεί τώρα να υπερτερούν, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν την εμπορική αξία και τη δυναμική του ΟΦΗ.

Στον ΟΦΗ, μέχρι στιγμής, φαίνεται να διαχειρίζονται την κατάσταση με τη σύνεση που οφείλουν, μη ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων ομάδων που χωρίς να έχουν καν εξασφαλισμένα έσοδα και ενώ είναι ευρύτερα γνωστό ότι έχουν χρέη από παλιές οφειλές, δίνουν συμβόλαια 300 χιλιάδες ευρώ δεξιά και αριστερά. Ακόμα και αν τελικά εξασφαλιστεί χρηματοδότηση του ποδοσφαίρου από την πολιτεία όπως ακούγεται, στον ΟΦΗ πρέπει να διοχετεύσουν αυτούς τους πόρους πρώτα στην τακτοποίηση των παλιών οφειλών και μετά στις υποδομές και στην βελτίωση των εγκαταστάσεων της ομάδας, στα πλαίσια της υλοποίησης μια μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Oficrete