Oficrete
16/02/2021 - 12:55

Ολιγωρία εκατομμυρίων δολαρίων

Παραδεχθείτε τα λάθη σας και σώστε ό,τι σώζεται
Από τη στιγμή που ανέλαβε την ομάδα ο Μιχάλης Μπούσης και έδωσε τα ηνία στους Σαμαράδες και τον Πουρσανίδη, προσωπικά σταμάτησα να έχω την αγωνία που είχα παλαιότερα για τα θέματα του ΟΦΗ. Σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις, να κάνουν - κατά κύριο λόγο - σωστές ενέργειες, αν εξαιρέσει κανείς την κριτική που αφορά τον εσωστρεφή τρόπο που διαχειρίζονται τα ζητήματα της ομάδας, ροκανίζοντας με αυτό τον τρόπο το δεσμό της με την τοπική κοινωνία.

Η μάλλον άγαρμπη διαχείριση της αλλαγής του σήματος, ήταν η κορυφή αυτής της εσωστρέφειας, που ακολουθήθηκε από τη σταδιακή αλλοίωση του αγωνιστικού DNA της ομάδας σε σημείο τέτοιο, που ο κόσμος πια να μην αναγνωρίζει και να μην αποδέχεται αυτό που βλέπει. Η προσμονή που είχαμε για αυτό το Project, η αγάπη μας και ο θαυμασμός μας για τους ανθρώπους που το πλαισιώνουν, αλλά και οι αναπόφευκτες συγκρίσεις με το εμετικό πρόσφατο παρελθόν, αλλά και το άδειο - λόγω Covid - Γεντί Κουλέ, δημιούργησαν συνθήκες ασυλίας που θεωρώ ότι βάζουν σε κίνδυνο το όνειρο των Ομιλιτών. Και με αυτή την αγωνία γράφω αυτό το κείμενο σήμερα, με την ελπίδα να προλάβουμε κάτι, αν οι φωνές αγωνίας πυκνώσουν, και χωρίς να αποσύρω ούτε στο ελάχιστο το σεβασμό μου για το project και τους ανθρώπους που το τρέχουν.

Αυτό που πρέπει να αναρωτηθεί ο κος Μπούσης, είναι αν θα ανεχόταν να βλέπει κάποια από τις άλλες, - μη ποδοσφαιρικές - επιχειρήσεις του να παραπαίει, χωρίς να κάνει τις απαραίτητες ενέργειες, για να διορθώσει την πορεία της και να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της. Είμαι σίγουρος ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να έχει γνωρίσει τόσο μεγάλη επιχειρηματική επιτυχία, χωρίς να έχει δείξει τα απαραίτητα αντανακλαστικά, όταν αυτό χρειάστηκε. Και η απορία μου είναι, γιατί δεν επιδεικνύονται αυτά τα αντανακλαστικά, στην περίπτωση του ΟΦΗ. Δεν μπορώ να διανοηθώ, πως ένας επιχειρηματίας που αποδεδειγμένα έχει ματώσει και ματώνει οικονομικά για τον ΟΦΗ, ένας άνθρωπος που επενδύει στο όραμα του συλλόγου με ένα μακροχρόνιο ορίζοντα, έχει αφήσει την ομάδα να παραπαίει με αυτόν τον τρόπο. Πώς είναι δυνατόν να μην προωθεί τις απαραίτητες διορθωτικές ενέργειες, όποιες κι αν είναι αυτές;

Έχουν συνειδητοποιήσει άραγε στον ΟΦΗ, το οικονομικό πλήγμα που θα δημιουργήσει στον ΟΦΗ και στο Project ο επερχόμενος (;), θα πω, υποβιβασμός στη Β’ Εθνική; Χωρίς τηλεοπτικά έσοδα, χωρίς έσοδα χορηγιών, χωρίς τον κόσμο που έχει αρχίσει να γυρίζει ήδη την πλάτη του στην ομάδα, αλλά και χωρίς τη δυνατότητα να προσελκύσει ελπιδοφόρους ποδοσφαιριστές και να αναδείξει σε υψηλό (για τα ελληνικά πάντα δεδομένα) αγωνιστικό επίπεδο, τους ταλαντούχους ποδοσφαιριστές που ήδη έχει στο ρόστερ του, ώστε να ελπίζει σε έσοδα από την πώληση τους. Να μη μιλήσουμε για το οικονομικό κόστος της χρονικής καθυστέρησης του project, αλλά και για το πλήγμα στο γόητρο του συλλόγου. Μιλάμε για ένα κόστος που καθένας μπορεί να καταλάβει ότι ανέρχεται σε κάποια εκατομμύρια δολάρια, για να καταλάβει κι ο πρόεδρος, σε μια πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία για όλο τον κόσμο.

Και το ερώτημα είναι, παίρνουν συνειδητά στον ΟΦΗ αυτό το ρίσκο; Έχουν αξιολογήσει τη βιωσιμότητα του project σε περίπτωση υποβιβασμού; Έχουν σκοπό να κάνουν τις απαραίτητες ενέργειες, για να εξαλείψουν τουλάχιστον τον κίνδυνο του υποβιβασμού και να περισώσουν ό,τι σώζεται;

Η ολιγωρία και ίσως η υπεροψία των ανθρώπων του ΟΦΗ, ενδέχεται να βάλει σε κίνδυνο κάτι όμορφο, που όλοι τους σίγουρα έχουν μοχθήσει για να δημιουργήσουν. Είναι μάλλον ανησυχητική η αδυναμία τους να παραδεχτούν τα λάθη του προγραμματισμού τους και να τα διορθώσουν, η μεταγραφική ολιγωρία και η έλλειψη εναλλακτικών έστω, για την εύρεση προσωρινών λύσεων, ώστε να καλυφθούν τα κενά των τραυματισμών, αλλά κυρίως η αδυναμία τους να αποδεχτούν την ακαταλληλότητα του τεχνικού επιτελείου και του Γιώργου Σίμου για τη θέση του προπονητή.

Το αυτονόητο ποδοσφαιρικά είναι να ξεκινήσουν από εκεί. Ο Γιώργος Σίμος έχει καταγράψει κάποια από τα χειρότερα στατιστικά που έχουμε δεί στην ιστορία του ΟΦΗ, δουλεύοντας μάλλον κάτω από ευνοϊκότερες συνθήκες, από όλους τους προκατόχους του. Η πραγματικότητα είναι ότι και η περσινή χρονιά είχε αρνητικό πρόσημο, παρά την συγκυριακή Ευρωπαϊκή έξοδο που θόλωσε την πραγματικότητα, την οποία αποκάλυπταν εξόφθαλμα οι αριθμοί. Οι ήττες ήταν πολύ περισσότερες από τις νίκες, τα γκολ στο παθητικό περισσότερα παρά αυτά που πετύχαμε, τα ίδια αγωνιστικά λάθη να επαναλαμβάνονται συνεχώς.

Το τεχνικό τιμ όχι μόνο δεν εκμεταλλεύτηκε τη δεύτερη ευκαιρία, ώστε να δείξει σημάδια βελτίωσης, αλλά δείχνει ότι δεν είναι ικανό να εξασφαλίσει ούτε το δεδομένο στόχο της παραμονής και της αξιοπρεπούς παρουσίας. Είναι εμφανές το έλλειμα προσωπικότητας, που έχει περάσει από τον πάγκο στον αγωνιστικό χώρο. Είναι εμφανής η έλλειψη ποδοσφαιρικής οξυδέρκειας και εγρήγορσης στον πάγκο και στο χορτάρι.

Ας τα σκεφτούνε όλα αυτά οι άνθρωποι του ΟΦΗ και κυρίως ο πρόεδρος και ας αναρωτηθούν κατά πόσο αξίζει η εμμονή τους, να βάλει σε κίνδυνο ό,τι καλό πασχίζουν να δημιουργήσουν τα τελευταία χρόνια, ό,τι ονειρεύτηκαν και ονειρευτήκαμε μαζί τους.

Oficrete