Oficrete

Είμαι Χανιώτης, είμαι Ο.Φ.Η.!

Αυτό πρέπει να γίνει… σύνθημα στον Ο.Φ.Η. Κρήτης της νέας εποχής!
makrabet 300x250

Θέλω να μοιραστώ μαζί σας την προσωπική μου ιστορία. Την είχα γράψει και παλαιότερα, όμως στον Ο.Φ.Η. της νέας εποχής θεωρώ σημαντικό να διαβαστεί ξανά…

Πολλοί από εσάς γνωρίζουν πως είμαι γέννημα – θρέμμα Χανιώτης, καθώς και οι δύο γονείς μου είναι από εκεί, όλη μου η οικογένεια και από τις δύο πλευρές ζει εκεί, ενώ και ο ίδιος μέχρι πρόσφατα ήμουν μόνιμος κάτοικος Χανίων.

Στη νέα εποχή που ξημέρωσε, πρέπει ο Ο.Φ.Η. να γίνει Ο.Φ.Η. Κρήτης! Πρέπει να οικοδομήσουμε πάνω στην ιδέα πως η ομάδα είναι του ΝΗΣΙΟΥ και όχι του Ηρακλείου. Άλλωστε εκτός νησιού, στην Αθήνα και στο εξωτερικό, οι αναλογίες είναι εντυπωσιακές (την περίοδο που ήμουν Αθήνα, στον σύνδεσμο οι Χανιώτες και οι Λασιθιώτες ήμασταν μακράν περισσότεροι από τους Ηρακλειώτες για παράδειγμα), καθώς πρώτα από όλα νιώθουμε νοσταλγία για την Κρήτη συνολικά. Μας ρωτούν «από πού είσαι» και η απάντηση πάντα είναι «από την Κρήτη», ούτε από τα Χανιά, ούτε από το Ηράκλειο!

5 ετών ήμουν, πρόσφατα είχαμε μετακομίσει οικογενειακώς στην Αθήνα και δεν είχα καν ακούσει τη λέξη «Ο.Φ.Η.», μέχρι που ένα μεσημέρι κάθισα να βρω κάποιο παιδικό στην τηλεόραση και έπεσα πάνω σε ένα ποδοσφαιρικό παιχνίδι. Πρώτη φορά έβλεπα γήπεδο και είχα εντυπωσιαστεί, χωρίς να καταλαβαίνω τι έβλεπα. Επειδή πάντα ήταν «οι καλοί και οι κακοί», αμέσως στο μυαλό μου αυτοί που φόραγαν τα… άσπρα ήταν καλοί.

Ναι, σωστά καταλάβατε. Το παιχνίδι ήταν στο Γεντί Κουλέ, με τον ήλιο να κάνει ακόμα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του αγωνιστικού χώρου και τις λευκές εμφανίσεις του Ο.Φ.Η. να μοιάζουν εντυπωσιακές στα παιδικά μου μάτια. Ήταν η στιγμή οι «οι άσπροι» έβαλαν γκολ… Δεν ήξερα τι είναι γκολ, άκουσα όμως από τον εκφωνητή τη μαγική φράση «και ο Ο.Φ.Η., η ομάδα της Κρήτης μπλα μπλα…».

Τα παράτησα όλα, στήθηκα έξω από το δωμάτιο των γονιών μου και περίμενα τη μάνα μου να ξυπνήσει (30 χρόνια+ και θυμάμαι ακόμα τη στιγμή…). Πριν καν ανοίξει η πόρτα, η ερώτηση είχε γίνει «μαμά, ο Ο.Φ.Η. είναι η ομάδα της Κρήτης;»… Πρέπει να κοιμόταν ακόμα η μάνα μου, αλλά θυμάμαι πως με κοίταξε παραξενευμένη και μου είπε ένα ξερό «ναι».

Έφυγα σφαίρα στο δωμάτιό μου και ξεκίνησα πρόβες με ποιο τρόπο θα δηλώσω την επόμενη μέρα στο νηπιαγωγείο στην Κυρία και τους συμμαθητές μου πως είμαι Ο.Φ.Η. (δεν ήξερα τι είναι Ο.Φ.Η., δεν ήξερα τι είναι ποδόσφαιρο, μόνο πως αυτό το Ο.Φ.Η. είναι Κρητικό).

Να μην τα πολυλογώ, στα επόμενα χρόνια ο Ο.Φ.Η. έγινε κάτι σαν σήμα κατατεθέν μου στη γειτονιά που έμενα και στο σχολείο μου. Είχα γίνει πασίγνωστος ακόμα και από όσους δεν γνώριζα προσωπικά ως «ο ΟΦΗτζής», ίσως βοήθησε πως ήμουν και λίγο απείθαρχος και αλητάκος στα σχολικά χρόνια του Λυκείου. Ακόμα έτσι με λένε… Αλλά και εγώ τίμησα τον τίτλο, μην αφήνοντας γήπεδο για γήπεδο σε όλη την Ελλάδα (από Ξάνθη και Τούμπα έως Καλαμαριά, Βέροια, Βόλο, Αγρίνιο, Πάτρα, Καλαμάτα, Λιβαδειά, Γιάννενα συν κάθε γειτονιά των Αθηνών), πάντα με το κασκόλ της Ομιλάρας.

Συμπέρασμα: Εκείνα τα χρόνια υπήρχαν οι προϋποθέσεις για ένα μικρό παιδί να γίνει Ο.Φ.Η. από μόνο του, χωρίς ενθάρρυνση οικογένειας, ακόμα και χωρίς Κρητική καταγωγή (γνώρισα δεκάδες παιδιά στην ηλικία μου, ΟΦΗτζήδες καλούς, από Σαλαμίνα, Σάμο, Χαλκίδα, Κάρπαθο, Ρόδο, Σέρρες, Γιάννενα, Πάτρα, Καβάλα κλπ…). Υπήρχε μια ομάδα που μόνο περηφάνεια σκόρπιζε με την φιλοσοφία, το ποδόσφαιρο που έπαιζε, τις μεγάλες επιτυχίες που είχε. Δεν υπήρχε όμως καμία οργάνωση, κανένα πλάνο και καμία υποστήριξη από την ΠΑΕ Ο.Φ.Η. για να φτιάξει νέους οπαδούς…

Στην εποχή των παιδιών του Γκέραρντ και των οικογενειών Μπούση/Παλιβού, ο Ο.Φ.Η. πρέπει να επενδύσει στη δημιουργία νέων οπαδών σε ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ, αλλά ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΚΡΗΤΗΣ, όσο απίστευτο και αν μοιάζει αυτό σήμερα. Με στόχευση στα μικρά παιδιά…

Η αλλαγή φιλοσοφίας στην ομάδα που ήδη βλέπουμε και θα κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια, σε συνδυασμό με την οργάνωση και την αγάπη προς την ομάδα, μπορούν να φέρουν αυτό το αποτέλεσμα!

ΥΓ. Αν και δεν δίνω καμία πιθανότητα να το βρει κανείς, όσοι θέλετε προσπαθήστε να βρείτε από ποιό παιχνίδι είναι η φωτογραφία! Να βάλω κι εγώ κάνα κουίζ, τι μόνο η ΠΑΕ;

Δείτε το Video

Oficrete