Oficrete

Η πιο αχρείαστη κόντρα ever!

Ομιλίτες και ΠΑΣολέδες.
facebook banner
Μία κόντρα που δεν την αποδέχθηκα ποτέ και θα αρνούμαι για πάντα να την αποδεχθώ. Ίσως επειδή βρέθηκα (και) στο πρώτο μπαράζ της Ρόδου, στα γενέθλιά μου, στις 10/6/2001, πριν από το οποίο πίναμε μπύρες στο καράβι μαζί με τους Γιαννιώτες και οι φίλαθλοι των δύο ομάδων πήγαν στο γήπεδο και έφυγαν από τον ίδιο δρόμο, χωρίς καλά καλά αστυνομία. Πριν τα πάρει όλα - μα όλα - ο διάολος στο 3ο μπαράζ.

Αν το αποφάσιζα ποτέ να γράψω για εκείνα τα μπαράζ, δε θα με έφταναν όλα τα άρθρα του Κανάκη. 80 ώρες σε ένα πλοίο, μέσα σε μια βδομάδα. Μια ιστορία που με είχε στεναχωρήσει πάρα πολύ, παρά το αγωνιστικό happy end. Και για εκδίκηση, 3 μήνες μετά η μοίρα με έστειλε φαντάρο στη Ρόδο για ένα 7μηνο! Εκεί, να τα ξαναζώ όλα, στους ίδιους δρόμους, στο ίδιο παρκάκι, στα ίδια τείχη, μία φορά τη βδομάδα που ήμουν εξοδούχος.

Ακόμα και την πρώτη μπουνιά πρέπει να τη δέχθηκα εγώ (το πρωί, πριν φθάσει το Δημητρούλα), όταν πήγα να χωρίσω δυο που αποφάσισαν να πλακωθούν. Αλλά, όπως θα διαπιστώσετε και παρακάτω, δεν το κράτησα μανιάτικο.

Στο κεφάλι μου δε χωράει καν ως ενδεχόμενο ότι αυτές οι δύο ομάδες έχουν αντιπαλότητα, το δεδομένο το αποβάλλω αυτόματα από το σκληρό μου δίσκο. Στο φτωχό μου το μυαλό οι φυσικοί εχθροί του ΟΦΗ και του ΠΑΣ και κάθε ομάδας της περιφέρειας είναι μόνο δύο και συγκεκριμένοι. Αυτοί που διέλυσαν τον ελληνικό ποδόσφαιρο και φέρονται ως νταβατζήδες του, εδώ και δεκαετίες. Αυτοί οι δύο, αλλά και όσοι κατά καιρούς προσπαθούν να τους μοιάσουν.

(Με τη φιλοσοφία της νέας εποχής του ΟΦΗ βέβαια, εχθροί δεν είναι ούτε αυτοί ούτε κανένας, οκ το καταλαβαίνω και το τηρώ στην καθημερινότητα και στη συμπεριφορά μου, αλλά δεν είμαι και ο Γκάντι - προσπαθώ πάντως).

Για μένα ΟΦΗ και ΠΑΣ Γιάννινα είναι φυσικοί σύμμαχοι. Την προσωπική μου άποψη εκφράζω και δεν προσπαθώ να την επιβάλλω σε κανέναν. Ιδίως τώρα που ο ΟΦΗ πατάει επιτέλους στα πόδια του, οι ιστορικές ομάδες της περιφέρειας θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον δεύτερο πόλο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τη μία οι καρχαρίες και από την άλλη οι υγιείς ομάδες της επαρχίας που εκπροσωπούν την πόλη τους, τον κόσμο τους και τη νεολαία τους.

Ναι, δύο πόλοι. Από τη μία ΠΑΟ, ΟΣΦΠ και άλλοι δήθεν “μεγάλοι” που σφάζονται καθημερινά, αλλά στην πραγματικότητα είναι άλλες όψεις του ίδιου νομίσματος και από την άλλη όλοι εμείς που γίναμε ποδοσφαιρόφιλοι επειδή μας άρεσε το άθλημα από μικρά παιδιά, δεθήκαμε με την ομάδα του τόπου μας και θέλουμε να το βλέπουμε ως κάτι διασκεδαστικό και όχι ως πόλεμο.

Ομάδες που έχουν τη δυνατότητα και τη δυναμική να ενσαρκώσουν οράματα και εγχειρήματα τύπου Μπούση. Να συσπειρώσουν τα νιάτα των πόλεών τους, να χτίσουν υποδομές και να αναδείξουν τα ταλέντα των περιοχών τους. Χωρίς εξαρτήσεις και προστάτες. Ανεξάρτητες προσπάθειες, κόντρα στις πρακτικές που ζούμε στο ελληνικό ποδόσφαιρο και ζούσαμε και στον ΟΦΗ επί δεκαετίες. Αν πετύχει ο ΟΦΗ αυτό που θέλει να χτίσει, γιατί να μην είναι ο ΠΑΣ ή η ΑΕΛ οι επόμενοι;

(Ακόμα και οι περιβόητες αναδιαρθρώσεις, για μένα, βλάπτουν κυρίως τις επαρχιακές ομάδες και εξυπηρετούν μόνο τα συμφέροντα των καρχαριών που θέλουν την πίτα όλη δική τους. Γι' αυτό και θέλουν 10 και 12 ομάδες, θέσεις που θα εξαντληθούν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ό,τι περισσέψει για όλη την υπόλοιπη Ελλάδα. Πάντα ήμουν ενάντια σε μειώσεις ομάδων, ανεξάρτητα από το τι συμφέρει τον ΟΦΗ. Για συναισθηματικούς λόγους, θέλω να βλέπω τις ομάδες με τις οποίες μεγάλωσα. Καστοριά, Κόρινθος, Καβάλα, Διαγόρας, Πανσερραϊκός, Παναχαϊκή και άλλες. Όσο το δυνατόν περισσότερες ομάδες - εκπρόσωποι - πόλεων. 18 ομάδες; 20 ομάδες; Όσες χρειάζεται - τι μας ενδιαφέρει εμάς που ο κάθε Ολυμπιακός θέλει περισσότερα τηλεοπτικά; Μέχρι τώρα δεν επιβίωναν ομάδες επειδή δεν τις άφηναν να επιβιώνουν. Επειδή η μοιρασιά είναι για γέλια και ο τάδε πλούσιος παίρνει 5 και 7 εκατομμύρια και ο άλλος με το ζόρι 500.000).

Στον πρώτο γύρο, αρνήθηκα να ανεβάσω στο σάιτ το περιβόητο πανό στα Γιάννενα. Πρέπει να ήμασταν η μοναδική ιστοσελίδα σε όλη την Ελλάδα που δεν ανέβηκε. Ούτε καν την ανεπίσημη αντίδραση της ΠΑΕ ΟΦΗ δεν αναρτήσαμε! Δεν ήθελα να κάνω τη χάρη σε αυτούς που το δημιούργησαν. Αρνήθηκα να ρίξω νερό στο μύλο αυτής της ανόητης κόντρας. Σαν να μην υπήρξε ποτέ! Και το ίδιο θα ξαναέκανα στο μέλλον.

Μια κόντρα που δεν έπρεπε να ξεκινήσει ποτέ και που (αφού κακώς ξεκίνησε ) έπρεπε να είχε λήξει από πολύ παλιά - όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Ξέρω ‘γω, με μια ανακοίνωση συγγνώμης από τους Ομιλίτες για τα γεγονότα της Ρόδου και τις συνέπειες που προκλήθηκαν σε κάποιους συνανθρώπους μας και έπειτα μια ανακοίνωση συμπαράστασης από τους ΠΑΣολέδες για τον αγώνα που έδινε ο κόσμος του ΟΦΗ για ανεξαρτησία, έναν αγώνα που τον έδινε ολομόναχος και τον αντιμετώπιζαν και ως το μαύρο πρόβατο. Ίσως ήταν τόσο απλό, ίσως και όχι, δεν μπορώ να το ξέρω.

Δεν είμαι καθόλου συνομωσιολόγος, αλλά έμεινε για πάντα μέσα μου ένα “γιατί;;” για κάποια πράγματα που ζήσαμε στη Ρόδο και πάντα σκεφτόμουν ότι λες και αυτοί που εξουσιάζουν τα πάντα σε αυτή τη χώρα, ήθελαν δύο ομάδες με δυναμική και κόσμο να μαλώσουν μεταξύ τους και όχι να συμμαχήσουν στο μέλλον. Διαίρει και βασίλευε.

Να μη συμμαχήσουν ποτέ δύο λαοί δύο περιοχών που έχουν πιο πολλά κοινά από όσα νομίζουν. Που έχουν αδικηθεί διαχρονικά. Πολιτικά, κοινωνικά, οικονομικά και αθλητικά. Αλλά ας επικεντρωθούμε στα ποδοσφαιρικά.

Το ξέρεις φίλε ΟΦΗτζή ότι το 2003 ο ΠΑΣ έπεσε κατηγορία για χρέη που είχε ήδη εξοφλήσει και του αφαίρεσαν 90 (!) βαθμούς, ενώ είχε ήδη σωθεί; Ότι το 2015 θα έβγαινε Ευρώπη, για πρώτη φορά στην Ιστορία του και του το έκλεψαν με τις (αστείες) αδειοδοτήσεις;

Το ξέρεις φίλε Γιαννιώτη ότι όταν - μετά από τόσους αγώνες - ο κόσμος του ΟΦΗ επιχείρησε να χτίσει μια ομάδα λαϊκής βάσης, του έκλεψαν ουσιαστικά το υστέρημά του με την (πολλαπλή) σφαγή των πλέι οφ του 2010; Ότι (αυθαίρετα και εκδικητικά) δεν τον άφηναν να βγάλει 5 δελτία σε 18χρονους, για να τελειώσει έστω το πρωτάθλημα του 2015 με αξιοπρέπεια, αν και ήδη υποβιβασμένος; Και άλλα πολλά και για τις δύο ομάδες που αν τα πιάσουμε όλα, άνετα διπλασιάζουμε το παρόν κείμενο.

Μια κόντρα που για χρόνια, μέχρι ένα σημείο, ήταν μονομερής - όπως είναι φυσιολογικό, είχε τις εξάρσεις της κατά καιρούς και από τις δύο πλευρές, αλλά και είχε ατονήσει (επιτέλους) πια. Και είχε έρθει ο ΠΑΣ και πήρε αποτέλεσμα που χρειαζόταν κόντρα σε έναν αδιάφορο ΟΦΗ το 2012, χωρίς να χαλαστεί ιδιαίτερα κανείς μας, και πήρε ο ΟΦΗ νίκη για να σωθεί το 2013 (με Πετράκη μάλιστα στον πάγκο) κόντρα σε έναν άνετο ΠΑΣ και βολικό Χ ήρθε το 2014 και το 2015 που αποχώρησε ο ΟΦΗ από το πρωτάθλημα, σε μια πολύ δύσκολη και συναισθηματική ημέρα, κανένας δεν ενόχλησε τους παίκτες των Ιωαννίνων που βρισκόντουσαν στο γήπεδο - αντίθετα χειροκροτήθηκαν κιόλας. Και ο ΠΑΣ έχει πολύ Κρήτη και ΟΦΗ μέσα του σήμερα, με Πετράκη, Νταουσιάνη, κτλ.

ΟΠΟΤΕ, ΠΟΙΟΣ Ο ΛΟΓΟΣ ΝΑ ΤΟ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΤΩΡΑ;; ΠΟΙΟΣ;;

Ήταν 2001 και έχουμε 2019 και σήμερα βρίζονται στο διαδίκτυο ακόμα και παιδιά 15 χρονών που δεν τα έζησαν ποτέ! 18 χρόνια, το καταλαβαίνετε;; Σκεφτείτε το λίγο. Τροφοδοτούμε εμείς οι μεγαλύτεροι με μίσος, γενιές που δεν είχαν γεννηθεί καν! Πρέπει όλοι (φίλαθλοι και ΜΜΕ) να καταλάβουμε πόσο κακό κάνουμε! Αν περνούσε από το χέρι μου - που δεν περνάει - το Σάββατο δε θα υπήρχε η παραμικρή απάντηση για το πανό. Θα το άφηνα να περάσει, να σβήσει ξανά αυτή η αστεία ιστορία. Το focus μόνο στη νίκη και στους 3 βαθμούς.

Οι οπαδοί αυτών των συλλόγων πρέπει να γυρίσουν την πλάτη οριστικά σε τέτοιες πρακτικές, σαν το πανό που ανέβηκε τις προάλλες στο ΣΕΦ. Είναι ένας άλλος κόσμος αυτός, σάπιος, που δεν αφορά φίλους ομάδων όπως ο ΟΦΗ, ο ΠΑΣ, η ΑΕΛ, ο Πανιώνιος (βάλτε και όποια άλλη ομάδα θέλετε μέσα), πανό για δολοφονίες, τραυματισμούς, πεσίματα, δε (θα πρέπει να) χωράνε στη ψυχοσύνθεσή μας. Με καμία δικαιολογία, γιατί πάντα θα υπάρχουν.

Οι οπαδοί όταν πραγματικά θέλουν βρίσκουν τον τρόπο να συνεννοηθούν μεταξύ τους και το κάνουν πολύ καλύτερα και από παράγοντες και από πολιτικούς και από δημοσιογράφους και από αστυνομικούς. Πριν μερικούς μήνες, κάποιοι μας έβριζαν στα social media που ανεβάζαμε ανακοινώσεις και αφιερώματα σε οπαδούς άλλων ομάδων, όπως του Πανιωνίου. Οι ίδιοι οι οργανωμένοι του ΟΦΗ έδωσαν την καλύτερη απάντηση με το όμορφο πανό για τη Ρενάτα και το κύμα αλληλεγγύης και υποστήριξης που σηκώθηκε σε όλη την Ελλάδα. Πρόσφατο παράδειγμα και η ανακοίνωση των Απολλωνιστών. Βασικά, οι οπαδοί του ΠΑΣ και του ΟΦΗ έχουν ήδη δώσει την απάντησή τους εδώ και χρόνια, με τη συμμετοχή τους στα κοινά όργανα που έχουν αναπτυχθεί και τις κοινές ανακοινώσεις σε θέματα που αφορούν όλους τους Έλληνες οπαδούς και την αντιμετώπισή τους από την Πολιτεία και τις Αρχές. Τις ίδιες ανακοινώσεις υπογράφουν.

Δεν είναι ουτοπικό ρε παιδιά. Τέλος πάντων, αυτή ήταν η προσωπική μου άποψη, μεγάλα παιδιά είστε, κάντε ό,τι θέλετε. Είναι ένα άρθρο που ήθελα να γράψω από τον πρώτο γύρο, αλλά δεν είχα βρει την ενέργεια, γιατί είναι ένα θέμα που με στεναχωρεί πάρα πολύ. Θα μπορούσα να γράψω και άλλα επιχειρήματα για να προσπαθήσω να πείσω συγκεκριμένα τους Ομιλίτες, ότι δε γίνεται να θεωρούν εχθρό τους τον ΠΑΣ, αλλά αυτό το άρθρο απευθύνεται και στις δύο πλευρές και δε θέλω να φανεί στα γραπτά μου κάποια πρόθεση υποτίμησης. Στην τελική, στη φιλοσοφία της νέας εποχής του ΟΦΗ δε χωράνε κόντρες και ιδίως τόσο αχρείαστες. Και - που θα πάει - σιγά σιγά θα προσαρμοστούμε όλοι με τη νοοτροπία των ανθρώπων μας.

Αγωνιστικά, μακάρι να νικήσει ο ΟΦΗ το Σάββατο, ώστε να μείνει ο Λεβαδειακός οριστικά 15ος και να μην προχωρήσει η ... αναδιάβρωση και τελικά να σωθούν και ο ΟΦΗ και ο ΠΑΣ και για τους λόγους που ανέφερα σε παρένθεση παραπάνω. Φυσικά και εννοείται ότι θα στοχεύσουμε να τους βάλουμε από κάτω, ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς και να μην περιμένουμε πότε θα ξεκαθαρίσουν οι αρμόδιοι επιτέλους τι θα γίνει.

Δείτε το Video

Oficrete