Oficrete

Καλύτερα να μπει στην “to do list”

Το διετές πείραμα δεν είχε επιτυχία.

Στο ποδόσφαιρο που οραματίζονται ο Ηλίας Πουρσανίδης, o Γιάννης και ο Γιώργος Σαμαράς, ο Μιχάλης Μπούσης, ο Γιώργος Σίμος και γενικά όσοι απαρτίζουν την ΠΑΕ ΟΦΗ, όταν διεξάγεται ένας αγώνας, στις εξέδρες του γηπέδου υπάρχουν φίλαθλοι και από τις δύο ομάδες.

Όταν κατάρτισαν το πλάνο τους για τη νέα ΠΑΕ ΟΦΗ, σίγουρα εκπόνησαν άμεσους - βραχυπρόθεσμους στόχους, μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους. Πράγματα που μπορούν να γίνουν άμεσα, πράγματα που θέλουν λίγο παραπάνω χρόνο και πράγματα που θέλουν πολύ χρόνο, υπομονή και προσπάθεια.

Όταν ανέλαβαν τη διοίκηση τον Οκτώβριο του 2018, ουσιαστικά κληρονόμησαν το γεγονός ότι η προηγούμενη διοίκηση είχε ήδη φιλοξενήσει τους οπαδούς του ΠΑΟΚ και της ΑΕΚ και αυτοί του Ολυμπιακού ήρθαν μόλις 3 ημέρες μετά την άφιξη Μπούση στο Ηράκλειο. Οπότε, ας πούμε, ότι η κατάσταση ήταν ήδη διαμορφωμένη.

Φέτος όμως ακολουθήθηκε η ίδια φιλοσοφία και διαδικασία. Με την ολοκλήρωση και του χθεσινού αγώνα, ανάμεσα στον ΟΦΗ και τον Ολυμπιακό, ολοκληρώσαμε λοιπόν μια διετία φιλοξενίας των οπαδών των άλλων ομάδων, οπότε έχουμε ένα ικανό δείγμα για συμπεράσματα. Η παρουσία κόσμου και από τις δύο ομάδες είναι ιδεολογικά σωστή, αλλά δεν είναι ακόμα εφαρμόσιμη. Το ότι είναι ιδεολογικά σωστή, αποδείχθηκε και στο παιχνίδι του Πανιωνίου με τον ΟΦΗ και τη συγκλονιστική εικόνα των Πανθήρων και των Snakes, για χάρη της Ρενάτας. Ένα γεγονός που είχε ελάχιστη προβολή από τα πανελλαδικά ΜΜΕ, σε σχέση με όσα βλέπουμε από χθες το βράδυ για το Γεντί Κουλέ.

Με μια διετή εμπειρία, λοιπόν, αποδείχθηκε ότι η καταχώρηση “φιλοξενία αντιπάλων οπαδών”, η οποία μπήκε στη λίστα με τους άμεσα εφαρμόσιμους στόχους, στα πλάνα της ΠΑΕ, έπρεπε να μπει στη λίστα με τους μακροπρόθεσμους. Σεβαστή η φιλοσοφία, αλλά δεν είναι όλα τα πράγματα άμεσα εφικτά, δυστυχώς. Ας πούμε, οι άνθρωποι του ΟΦΗ σίγουρα θα θέλουν στο μέλλον το γήπεδό μας να είναι εύκολα προσβάσιμο σε όλους, αν πχ έχουν κινητικά προβλήματα ή για μια μητέρα με καροτσάκι, σε όλες τις θύρες. Μπορεί να γίνει αυτό τώρα; Όχι, χρειάζεται ένα σύγχρονο γήπεδο.

Έτσι και η φιλοξενία των αντίπαλων οπαδών, δεν είναι ακόμα εφικτή για πολλούς λόγους, πως να το κάνουμε. Το γήπεδο δεν παρέχει ασφάλεια, η γειτονιά γενικότερα δεν παρέχει ασφάλεια, αλλά και το πιο απλό: Δεν γίνεται οι αντίπαλοι οπαδοί να είναι 10 μέτρα από τον πάγκο της ομάδας σου, αλλά και τη θύρα των VIP. Δημιουργείται μια επικίνδυνη κατάσταση, όχι μόνο για τους δικούς μας φιλάθλους, αλλά ακόμα και για τους αντιπάλους. Και μια μεγάλη αναστάτωση σε ολόκληρη την πόλη.

Δε θα το υπεραναλύσω, οι εικόνες είναι ακόμα πολύ νωπές και όλοι ξέρουμε τι έγινε χθες. Αλλά θα πω ότι οι διοικούντες τον ΟΦΗ, από την πρώτη ημέρα είχαν πει ότι “μας ενδιαφέρει μόνο το ποδόσφαιρο, θα μιλάμε μόνο για ποδόσφαιρο”. Λοιπόν, ας αναλογιστούν, βλέπουν από χθες το βράδυ να ασχολείται ο κόσμος “μόνο με το ποδόσφαιρο”; Ή με οτιδήποτε άλλο; Ο ΟΦΗ χθες ήταν πολύ καλός, τακτικά, έπαιξε τον Ολυμπιακό σαν να ήταν ο ίδιος ο πρωτοπόρος, οι άνθρωποι της ομάδας του Πειραιά τέτοια στατιστικά δεν πρέπει να έχουν ξαναδεί στις εγχώριες διοργανώσεις και όμως το αγωνιστικό περνάει ως υποσημείωση, εξαιτίας όσων συνέβησαν πριν και μετά τα 90 λεπτά του παιχνιδιού. Είναι άδικο για το ποδόσφαιρο που αγαπάνε και υπηρετούν και την προσπάθεια που κάνουν.

Ας σκεφτούν τι είδαν οι ίδιοι χθες, τι είδε ο κόσμος που βρέθηκε στο γήπεδο και τι είδε όλη η Ελλάδα. Έχουν σχέση όλα αυτά με το ποδόσφαιρο;

Ας το δουν ως μια διετία δοκιμαστική. Στην οποία το πείραμα απέτυχε. Ενόψει πιθανών πλέι οφ και της επόμενης περιόδου, θα πρέπει η συγκεκριμένη απόφαση να εξεταστεί από την αρχή και να επανέλθει όταν και αν ποτέ το ευνοήσουν οι συνθήκες και, κυρίως, όταν θα έχει διαμορφωθεί μια πιο ασφαλής κατάσταση.

Και να πω ότι δεν είμαι σύμφωνος στο ότι επειδή έδωσες εισιτήρια στον ΠΑΟΚ ή στην ΑΕΚ, είσαι υποχρεωμένος να δώσεις και στον Ολυμπιακό. Όχι. Για μένα όλες οι ομάδες είναι ίδιες, δεν υπάρχουν Big 3, Big 4 και Big 5, δεν είμαι ούτε FIFA - UEFA, ούτε Υπουργός, οι οποίοι στην πράξη παραδέχθηκαν ότι 4 ομάδες είναι πιο “ιδιαίτερες” και σημαντικές από κάποιες άλλες και οι υπόλοιπες 10 είναι η … πλέμπα του πρωταθλήματος. Το πρωτάθλημα διεξάγεται με 14 ισότιμες ομάδες. Ή έτσι πρέπει να είναι. 

Αν αποφασίσει ο ΟΦΗ να δώσει ξανά εισιτήρια, πρέπει να διαμηνύσει στην αντίπαλη ΠΑΕ ότι περνάει από test. Αν το περάσει θα ξαναπάρει, αν όχι, λυπούμεθα. Δεν έχει σημασία αν είσαι ο ΠΑΟΚ, ο Ολυμπιακός ή η Λαμία. Ή γιατί πήρε αυτός και όχι εγώ. Ο άλλος πέρασε το test, είχε καλή διαγωγή, ενώ εσύ όχι. Οι ίσες αποστάσεις πρέπει να είναι απέναντι σε 14 ομάδες, όχι ειδικά για τις 4-5 που - δήθεν - έχουν κάτι ιδιαίτερο.

Oficrete