Oficrete

«Τους πιάσατε στον ύπνο και βγήκατε Ευρώπη»

Ο ΟΦΗ θα ξαναφτιάξει ομάδα που θα νικάει και τη διαιτησία, αλλά αυτό είναι κάτι χυδαίο

Πήγα στη σχολή αθλητικής δημοσιογραφίας το 1999 μέχρι το 2001, όταν η Ελλάδα ήταν ακόμα στην ευφορία της ανάπτυξης, όταν "δέναμε τα σκυλιά με λουκάνικα" και στα εργοτάξια για τα ολυμπιακά έργα, ξεκινούσαν να βάζουν μπρος τις μπετονιέρες.

Την ίδια διετία ο ΟΦΗ έζησε κοσμογονικές αλλαγές, το ζενίθ και το ναδίρ, με την τελευταία χρονιά του Ευγένιου Γκέραρντ και την επόμενη χρονιά με τα μπαράζ της Ρόδου.

Στη σχολή το πιο ενδιαφέρον κομμάτι ήταν οι καφενειακές συζητήσεις με τους παλιούς δημοσιογράφους, κάποιοι ήταν μεγάλες μορφές, τα παρασκήνια και κάποιες ανέκδοτες ιστορίες του ελληνικού ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού, που ξέφευγαν από την ύλη του μαθήματος. Ό,τι βλέπετε σε κάποιες εκπομπές του YouTube σήμερα, με guest αθλητικογράφους, αλλά στο ακόμα πιο πριβέ.

Ήταν πχ απόλαυση να ακούς τον Φίλιππο Συρίγο, να σου περιγράφει τη γνωριμία του με τον Μάκαρο τον Ψωμιάδη. Απόλαυση.

Έρχεται, που λέτε, μια μέρα και ένας καθηγητής, ο οποίος ασχολιόταν με το λεγόμενο κυβερνητικό ρεπορτάζ. ΕΠΟ, ΕΠΑΕ, Υπουργείο Αθλητισμού, διαιτησία, αθλητικοί δικαστές και τέτοια "όμορφα". Και για να μας γνωρίσει, μας ρωτάει όνομα, από πού είμαστε και ποια ομάδα υποστηρίζουμε.

- "Γιάννης, Ηράκλειο, ΟΦΗ"

- "ΟΦΗ ε; Τους πιάσατε στο ύπνο φέτος, μπράβο. Δεν ήταν να βγείτε εσείς Ευρώπη φέτος, αλλά τους πιάσατε στον ύπνο!"

Να έχω ανοίξει το στόμα, να μου έχει πέσει το σαγόνι και να μην πιστεύω τι ακούνε τα αυτιά μου. Να κοιτάω τριγύρω τους ΠΟΚίτες συμμαθητές με γουρλωμένα μάτια, σαν να τους έλεγα "ΑΚΟΥΣΑΤΕ ΤΙ ΕΙΠΕ ΜΟΛΙΣ;;"

Αυτό που λεγόταν και λέγεται στα καφενεία διαχρονικά, ότι πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα έχει γίνει ήδη η μοιρασιά, ποιος θα πάρει πρωτάθλημα, ποιος θα βγει Ευρώπη και ποιος θα πέσει, να βρίσκει επιβεβαίωση, έστω και στο μιλητό, από κάποιον που γνωρίζει το παρασκήνιο απ' έξω και ανακατωτά! Υπήρχε, λοιπόν ένα προσχέδιο, αλλά "ο ΟΦΗ τους έπιασε στον ύπνο, ενώ δεν τον είχαν υπολογίσει και βγήκε αυτός στην Ευρώπη, χωρίς να είναι η «σειρά» του"!

Κάτσε μρε συ κουμπάρε, η επόμενη σκέψη μου, και πώς θα σταματούσαν δηλαδή εκείνη την ομάδαρα του Γκέραρντ και του Γκόμεζ, που είχε βάλει 16 γκολ σε ένα μόνο γύρο;

Η απάντηση είναι απλή: Δεν μπορούσαν! Ο ΟΦΗ είχε φτιάξει ομάδα που νικούσε και τη διαιτησία και το παρασκήνιο και ό,τι στο διάτσο είχαν σχεδιάσει πριν ξεκινήσει το πρωτάθλημα, τους τα έκανε όλα κουρέλια!

Αυτή είναι η μοίρα του ΟΦΗ. Με αυτό θα πρέπει να ζήσει. Δε θα έχει ποτέ εύνοια, δε θα έχει ποτέ ούτε καν το 50-50, τουλάχιστον όχι σε όλα τα ματς. Ακόμα και όταν είχε για ιδιοκτήτη έναν πάμπλουτο ολιγάρχη, ήταν πάντα το θύμα. Τότε ήταν που έζησε Χρυσάνη, Ζακεστίδη, Χατζησταυρίδη και τόσους άλλους. Ακόμα και όταν ο αδερφός του ιδιοκτήτη του είχε τον έλεγχο του ποδοσφαίρου, το πολύ να έπαιρνε κανά σφύριγμα κόντρα σε κανά Εδεσσαϊκό. Πήγαινε μέσα στο Καραϊσκάκη, στα πέτρινα χρόνια του Ολυμπιακού και τον "έσφαζαν στο γόνατο". 

Το είχε παραδεχθεί, άλλωστε και ένας άλλος δήμιός του, ο διαιτητής Ποντίκης, που γενικά όπου μας έβλεπε, μας ... κοπανούσε. Σε συνέντευξή του, μετά που αποσύρθηκε από τη διαιτησία, είχε πει, κυνικά, ότι "όταν θέλαμε να χτυπήσουμε τον Βαρδινογιάννη, επειδή δεν τολμούσαμε να τα βάλουμε με τον Παναθηναϊκό, την πλήρωνε ο ΟΦΗ!"

Ναι, καλά διαβάσατε. Δεν είναι καταπληκτικό; Το "φτιάξτε ομάδα να κερδίζει τους διαιτητές", έχει γίνει πλέον κλισέ και ακούγεται και χυδαίο, αλλά με αυτό ζει και πορεύεται ο ΟΦΗ εδώ και δεκαετίες.

Το κατάφερε πέρσι, αν δεν ήταν ο Παπαδόπουλος στην Ξάνθη, ο ΟΦΗ θα είχε μπει στην εξάδα πιο νωρίς μαθηματικά, χωρίς να χρειαστεί να περιμένει την τελευταία αγωνιστική με τη Λαμία. Τον φρέναραν για μερικές εβδομάδες, αλλά δεν μπόρεσαν τελικά να τον σταματήσουν.

Και αυτό θα ξανακάνει ο ΟΦΗ. Όταν θα είναι έτοιμη αυτή η ομάδα, δε θα μπορούν να τον σταματήσουν, τουλάχιστον χωρίς να γίνονται βούκινο και να τους κράζει όλη η Ελλάδα (λέμε τώρα). Οριακά ματς, ναι θα μπορούν να τα επηρεάσουν, αλλά ο ΟΦΗ θα ξεφύγει από τα όριά τους.

Δεν ξέρω αν "τους πιάσαμε πέρσι στον ύπνο και βγήκαμε Ευρώπη" και το πληρώνουμε αυτό φέτος, αλλά δε γίνεται να έχουμε κάθε βδομάδα τα ίδια, την εποχή του VAR και του Κλάτενμπεργκ. Νευριάζει και ο πιο ψύχραιμος Ομιλίτης. 

ΥΓ: Συγχαρητήρια, κάνατε ανθρώπους που δεν ασχολούνται ποτέ με αυτά, κυρίως επειδή ξέρουν ότι είναι εντελώς ανώφελο, να πέσουν στο βούρκο σας. Μαντέψτε, όμως, ποιοι θα συνεχίσουν να ζουν εκεί και ποιοι θα ξαναβγούν καθαροί.

Oficrete