Oficrete

Εμφάνιση, οδηγός για τη συνέχεια

Ο ΟΦΗ μπορεί να έχασε στο ΟΑΚΑ, όμως η εμφάνιση του πρέπει να αποτελέσει οδηγό ενόψει της δύσκολης συνέχειας.
Η αλήθεια είναι ότι στο δρόμο μου για το ΟΑΚΑ σκεφτόμουν ότι θα ήμουν ευχαριστημένος με μία καλή εμφάνιση, ακόμη και αν δεν έπαιρνε ο ΟΦΗ βαθμό. Ζητούσα μία εμφάνιση που θα μου επιβεβαίωνε την αισιοδοξία μου για τηνσυνέχεια, δηλαδή ότι η ομάδα έχει την ικανότητα να ανατρέψει την εις βάρος της κατάσταση και να ανταποκριθεί στα παιχνίδια - τελικούς που μας επιφυλάσσει το πρόγραμμα του πρωταθλήματος.

Αυτή η εμφάνιση ήρθε, παρά την ήττα, και μάλιστα αυτή η εμφάνιση ήρθε τη στιγμή που πρέπει, λίγο πριν τα κρίσιμα παιχνίδια, και με το τρόπο που πρέπει, δηλαδή με όλα αυτά που πρέπει να εντάξει στο παιχνίδι του ο ΟΦΗ στη συνέχεια, μαζί με αυτά που χρειάζεται να αποφύγει ή να βελτιώσει. Ας ξεκινήσουμε, λοιπόν, από τα στοιχεία που κρατάει.

Αρχικά η φιλοσοφία του Βέρα σήμερα φάνηκε στο μέγιστό της. Ο Χιλιανός κόουτς δε θέλει βαθιές μπαλιές, αλλά ζητά από τους ποδοσφαιριστές τους να αναπτύσσονται με περισσότερο ορθολογικό τρόπο, κρατώντας την μπάλα στο έδαφος, παίζοντας με ασφαλείς κοντινές πάσες. Ακόμη, όταν χρειάζεται ο ΟΦΗ αναζητά πάσες στο χώρο, αλλάζει γήπεδο και φροντίζει πολλές φορές να δίνει πλάτος στο παιχνίδι του. Ένα επιπλέον θετικό, ήταν η έντονη κινητικότητα των ποδοσφαιριστών. Για παράδειγμα ο Γιακουμάκης μπορεί να μην διένυσε και την καλύτερή του μέρα, αλλά ήταν κινητικός, έψαχνε χώρους και ζητούσε τη μπάλα. Σε αυτό έρχεται να προστεθούν και οι ατομικές ενέργειες, ιδιαίτερα του Ναμπί, ο οποίος με την ιδιαίτερή του τεχνική έψαχνε να ανοίξει χώρους. Παρόμοιες προσπάθειες έκανε και ο Νέιρα, που συνέκλινε αρκετές φορές και προσπαθούσε να εισχωρήσει στη περιοχή της ΑΕΚ. Βέβαια, η ανάγκη λόγω απουσιών να μεταφερθεί ξανά στα άκρα της επίθεσης, αδικούσε τη συνολική του εικόνα.

Στα θετικά υπολογίζεται και η εικόνα του Φερέιρα. Ο νεαρός βραζιλιάνος ήταν μία μεταγραφή εκτός προγράμματος, αλλά η εμφάνιση του άφησε υποσχέσεις για τη συνέχεια. Πρόκειται για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος κινείται έξυπνα στον χώρο και ψάχνει «τρύπες» και ενώ μιλάμε για κεντρικό επιθετικό, ο ίδιος επιβεβαιώνει τη βραζιλιάνικη του καταγωγή, έχοντας ιδιαίτερη ικανότητα στη ντρίμπλα. Γενικά, ήταν η ευχάριστη έκπληξη του κυριακάτικου μεσημεριανού.

Προχωρώντας στα αρνητικά της μέρας, που δυστυχώς ήταν πιο ισχυρά από τα θετικά και έφεραν την ήττα, ξεχωρίζουμε την οπισθοχώρηση στο δεύτερο μισό του πρώτου ημιχρόνου. Όπως είπε και ο Βέρα, αυτά τα δέκα λεπτά οδήγησαν στην ήττα και είναι μία συμπεριφορά που βλέπουμε αρκετές φορές μέσα στη σεζόν από τον ΟΦΗ. Αυτή η τακτική της οπισθοχώρησης, ειδικά απέναντι σε ποιοτικότερες ομάδες, όπως η ΑΕΚ, είναι καταστροφική. Όμως, αυτή η οπισθοχώρηση που βάζει τον αντίπαλο στη περιοχή μας με σχετική ευκολία, δε συνάδει με τη φιλοσοφία του Βέρα και, νομίζω, είναι η τελευταία φορά που την βλέπουμε. Το δικαιολογώ από το γεγονός ότι δεν συνέβη την παραμικρή στιγμή στο β΄ημίχρονο, άρα με λίγα λόγια ο ΟΦΗ μπήκε στο δεύτερο μέρος γνωρίζοντας τι έχει κάνει λάθος και η λογική λέει ότι δε θα το επαναλάβει.

Επιπλέον, μπορεί αφενός ο ΟΦΗ να είχε την κατοχή και τον έλεγχο του αγώνα, όμως δεν κατάφερε να μετουσιώσει αυτή την κατοχή σε φάση. Παρατηρήθηκε ότι σε αρκετές περιπτώσεις η ομάδα έκανε επίθεση με αξιώσεις, όμως είτε η τελική πάσα ήταν ανεπιτυχής, είτε δεν γινόταν έγκαιρα σουτ, με αποτέλεσμα να χάνεται η κατοχή. Είναι αρκετά σημαντικό μία ομάδα, όταν αγωνίζεται εκτός έδρας με ισχυρότερο αντίπαλο, να δοκιμάζει σουτ έστω και μακρινά, να καταγράφονται στις τελικές και να ανεβαίνει η αυτοπεποίθηση των παιχτών, αλλά και να δημιουργείται φόβος στον αντίπαλο. Η ΑΕΚ μπορεί να μην είχε την κατοχή, αλλά ουσιαστικά έλεγχε τον αγώνα, καθώς δεν ένιωθε ουσιαστική πίεση από τον ΟΦΗ.

Τέλος, να σημειωθεί ότι πλήγωσαν τον ΟΦΗ οι απουσίες. Το κενό του Γιαννούλη καλύφθηκε επάξια από τον Κοροβέση, όμως η ζημιά με τον Μεγιάδο στον άξονα ήταν μεγάλη. Οι Νάστος και Κυριακίδης ήταν φιλότιμοι και βοήθησαν, όμως έχουν ένα ταβάνι στην απόδοση τους. Ο Μεγιάδο είναι εκείνος που μπορεί και να κόψει μπάλες, αλλά και να δημιουργήσει με επιτυχία παιχνίδι και η απουσία του φάνηκε σε πολλές περιπτώσεις όταν γίνονταν λάθη στη μεσαία γραμμή. Επίσης, έλειψε και η ηγετική ικανότητα του Ποτουρίδη στα μετόπισθεν, παρότι ο Παπάζογλου ήταν καλός, ενώ στην επίθεση η απαραίτητη ταχύτητα, ειδικά στους ανοιχτούς χώρους που θα έδινε ο Κουτσιανικούλης, ήταν απούσα. Για τον Βαζ, ο Πορτογάλος έδειξε θετικά στοιχεία, όμως όσο κυλούσαν τα λεπτά «έσκαγε» από την κούραση.

Τίποτα δεν έχει τελειώσει για τον ΟΦΗ και όλα εξαρτώνται από την απόδοση της ομάδας. Εάν διατηρήσει τα θετικά και βελτιώσει τα αρνητικά του, αρχής γενομένης από το κρίσιμο παιχνίδι με την Λαμία, τότε θα έχει όλο το χρόνο να πάρει τους απαραίτητους βαθμούς και να βγάλει τον εαυτό του από τη δύσκολη κατάσταση.

Oficrete