Oficrete

Μαθαίνει ο ΟΦΗ, μαθαίνει και ο Σίμος

Ο ΟΦΗ δε βρίσκεται σε κρίση, είπε ο Σίμος. Όπως σωστά ανέφερε, στις εκπαιδευτικές διαδικασίες, κρίσεις δεν υπάρχουν.
Η εκπαιδευτική διαδικασία δεν είναι μία ευθύγραμμη πορεία. Έχει δυσκολίες και εμπόδια, που πολλές φορές οδηγούν σε κάποια πισωγυρίσματα, από τα οποία μπορείς να βγεις με παραπάνω γνώση.

Ας ξεκινήσουμε από το πρώτο δεδομένο, ότι ο ΟΦΗ βρίσκεται σε μία τέτοια εκπαιδευτική διαδικασία, κατά την οποία μαθαίνει να παίζει τον τρόπο παιχνιδιού, που προτάσσει η νέα νοοτροπία. Γρήγορο, επιθετικό ποδόσφαιρο, με ψηλές γραμμές, ταχύτατη ανάκτηση της μπάλας και συντριπτική κατοχή. Μετά τις βάσεις που τέθηκαν τις πρώτες αγωνιστικές, τώρα βρίσκεται στο δύσκολο κομμάτι, το πισωγύρισμα, όμως στο χέρι του είναι να ξαναπάρει «κεφάλι» και να βγει πιο δυνατός.

Η αλήθεια είναι, ότι τις τελευταίες αγωνιστικές ο ΟΦΗ δεν αποδίδει όπως θέλει ο ίδιος. Το κυριαρχικό ποδόσφαιρο που επιδιώκει να παίζει, πάσχει, τα λάθη στη μεσαία γραμμή είναι πολλά, κάτι που οδηγεί σε αδυναμίες στην άμυνα. Τα πρώτα σημάδια, άρχισαν να εμφανίζονται στο παιχνίδι απέναντι στην Ξάνθη, αλλά τα όποια προβλήματα καλύφθηκαν από τη νίκη και έναν εξαιρετικό Μεγιάδο, ο οποίος αποτελεί το σημαντικότερο γρανάζι του φετινού ΟΦΗ. Είναι ο παίκτης, ο οποίος θα διορθώσει λάθη στη μεσαία γραμμή, θα ανανεώσει επιθέσεις, ενώ στο δημιουργικό κομμάτι δεν υπάρχει περίπτωση η μπάλα να μην περάσει από τα πόδια του. Όμως, τώρα ο Σίμος τον έχει χάσει και ψάχνει τρόπο να καλύψει το κενό.

Το έχει κάνει μέχρι στιγμής; Φυσικά και όχι, φαίνεται από τα αποτελέσματα και την εικόνα στο γήπεδο. Η μεταφορά από την άμυνα στην επίθεση γίνεται με δυσκολία, ενώ λάθη στη μεσαία γραμμή μένουν αδιόρθωτα, αφήνοντας την άμυνα εκτεθειμένη. Είναι εύκολο να βρει αντικαταστάτη; Όχι είναι η απάντηση και σε αυτό το ερώτημα. Άλλωστε, όταν έχεις μάθει να παίζεις με συγκεκριμένα πρόσωπα, τα οποία είναι πλέον άρρηκτα «γρανάζια» του μηχανισμού, όταν αφαιρείς το ένα εξ αυτών, ο μηχανισμός αυτός… βραχυκυκλώνει. Θα τον βρει αυτόν τον αντικαταστάτη; Πρέπει, ειδικά μετά το αποτέλεσμα απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο τρόπος να καλυφθεί το κενό του Μεγιάδο πρέπει να βρεθεί άμεσα, γιατί αλλιώς το τακτικό πλάνο του ΟΦΗ έχει… τρύπες παντού και η εικόνα δύσκολα θα διορθωθεί.

Όλα τα παραπάνω έγιναν φανερά, στην απόδοση της ομάδας απέναντι στον ΠΑΟΚ. Ο ΟΦΗ έχασε, επειδή δεν έκανε το παιχνίδι του. Ο Δικέφαλος τον στρίμωξε, η ομάδα γυρνούσε πίσω και δεν μπορούσε να ξεμυτίσει με τίποτα. Αν δεν ήταν σε καλή μέρα ο Σωτηρίου, τότε μάλλον το σκορ θα ήταν μεγαλύτερο. Υπήρξαν, επιπλέον, και πράγματα που δεν βγήκαν στον Γ. Σίμο π.χ. η χρησιμοποίηση του Μαρινάκη ως στόπερ και του Κουτρουμπή ως αμυντικού χαφ, με αποτέλεσμα η λειτουργία της ομάδας να έχει κενά και η ομάδα να μην δείχνει σημάδια συνεργασίας. Ο Σίμος τον τελευταίο καιρό, μαζί με κάποιους ποδοσφαιριστές του, είναι… ντεφορμέ. Φάνηκε, εκτός από το χθεσινό παιχνίδι, και στο ματς με την ΑΕΛ, όπου ο Γρηγορίου, στη μάχη του πάγκου, τον κέρδισε κατά κράτος. Κάτι τέτοιο είναι φυσιολογικό, αν σκεφτεί κανείς ότι, όπως και η ομάδα του, έτσι και ο ίδιος βρίσκεται σε μία εκπαιδευτική διαδικασία. Όπως μαθαίνει ο ΟΦΗ, μαθαίνει και εκείνος, άρα τα πισωγυρίσματα που λέγαμε προηγουμένως, μπορούν να υπάρξουν.

Έτσι λοιπόν, καταλήγουμε στο ερώτημα, τι γίνεται από εδώ και πέρα. Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι δεν ήρθε το τέλος του κόσμου με δύο ήττες. Ο ΟΦΗ είναι ακόμη ψηλά στη βαθμολογία, αυτοσκοπός της ομάδας δεν είναι τα play-off, αλλά να μάθει να παίζει και ό,τι έρθει, καλώς να ορίσει.

Μπροστά τους, παίκτες και προπονητικό τιμ, έχουν μία χρήσιμη διακοπή. Στις σημειώσεις τους έχουν «πλούσιο» υλικό, με αρκετά πράγματα που μπορούν να διορθωθούν, ενόψει συνέχειας. Η λογική λέει, ότι αυτές τις δύο εβδομάδες θα τα βάλουν κάτω, θα τα δουλέψουν και την επόμενη φορά θα δουν πώς θα εμφανιστούν στο επόμενο τους «μάθημα».

Oficrete