Oficrete

Ασκήσεις νοοτροπίας

Aς μην επιτρέψουμε να μας επηρεάσει ξανά η μαυροκόκκινη προπαγάνδα, ας μην την αφήνουμε να μας ρίχνει στην εσωστρέφεια και την εσωτερική έριδα.
Σε πανελλαδική αθλητική ιστοσελίδα φιλοπαοκτσήδικων αποχρώσεων, διαβάσαμε χτες ένα άρθρο που στηλίτευε την ομάδα της Λαμίας, για την επιλογή της να αφήσει εκτός αποστολής πέντε βασικούς ποδοσφαιριστές της, ενόψει του αποψινού επαναληπτικού αγώνα κυπέλλου απέναντι στον Ολυμπιακό.

Η ομάδα της Ρούμελης αγωνίζεται την ερχόμενη Κυριακή στην Ξάνθη με την τοπική ομάδα· κρίνοντας, λοιπόν, ότι εκείνος ο αγώνας είναι πιο σημαντικός για την ίδια, στην προσπάθειά της να τερματίσει στην πρώτη εξάδα, αποφάσισε να προφυλάξει κάποια βασικά της στελέχη από τη σημερινή αναμέτρηση. Άλλωστε, ακόμη κι αν η Λαμία κατορθώσει να αποκλείσει τον Ολυμπιακό (το έκανε και πέρσι), δύσκολα θα φτάσει στη διάκριση μέσω του Κυπέλλου. Ορθολογικά έκριναν οι Λαμιώτες, ότι οι πιθανότητές τους για διάκριση εδράζονται στο πρωτάθλημα, και εκεί επέλεξαν να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα και σημασία.

Ο αρθρογράφος, παρόλα αυτά, δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη· με έντονα υπονοούμενα κατέκρινε την ομάδα της Λαμίας, ότι λίγο-πολύ κάνει χάρη στον Ολυμπιακό, προκειμένου αυτός να έχει ένα ξεκούραστο απόγευμα στο κύπελλο! Λες κι αν κατέβαινε πλήρης η Λαμία, θα αυξάνονταν δραματικά οι ελπίδες της να διεκδικήσει κάτι καλό μέσα στο Καραϊσκάκη. Ακόμα περισσότερο, λες και δεν είναι η ίδια ομάδα που απέκλεισε πέρσι στο κύπελλο τον Ολυμπιακό, δείχνοντας ότι καμιά διάθεση να του χαριστεί δεν είχε! Φυσικά, οι ανώνυμοι σχολιαστές κάτω από το άρθρο υπερθεμάτισαν, λοιδορώντας την ομάδα της Φθιώτιδας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, στην ίδια ιστοσελίδα, διαβάσαμε στο ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ότι δε συμπεριέλαβε στην αποστολή του αποψινού αγώνα τρεις βασικούς ποδοσφαιριστές του, ώστε να τους ξεκουράσει για τη δύσκολη συνέχεια του πρωταθλήματος. Με λίγα λόγια, ο Ολυμπιακός επέλεξε να κάνει ό,τι ακριβώς και η Λαμία· να ξεκουράσει παίχτες, αξιολογώντας υψηλότερα τους στόχους του στο πρωτάθλημα από την αποψινή αναμέτρηση. Παρόλα αυτά, κανένα υπονοούμενο δεν άφησε ο αρθρογράφος για ενδεχόμενη μειωμένη απόδοση του Ολυμπιακού απόψε, ούτε φυσικά διανοήθηκαν να σχολιάσουν κάτι αντίστοιχο οι ανώνυμοι φωνακλάδες κάτω από το άρθρο.

Η ίδια ιστοσελίδα, λοιπόν, αντιμετωπίζει με δυο μέτρα και δυο σταθμά τις ομάδες του ζευγαριού Ολυμπιακός-Λαμία, οι οποίες επέλεξαν να ακολουθήσουν ακριβώς την ίδια πολιτική: να ξεκουράσουν βασικούς παίχτες στο κύπελλο, ρίχνοντας βάρος στο πρωτάθλημα. Η «κακόβουλη» και «υποτελής» Λαμία «υποβοηθά» τον Ολυμπιακό· αντίθετα, ο Ολυμπιακός, πράττοντας ακριβώς όπως η αντίπαλός του, κάνει κάτι το «φυσιολογικό» και το «αναμενόμενο»!

Σε αυτή τη μικρή, ενδεικτική ιστορία συμπυκνώνεται όλη η φιλοσοφία των διεκδικητών του τίτλου, σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος: αυτές υπάρχουν μόνο και μόνο για να χάνουν από τους ίδιους, αλλά και για να τα δίνουν όλα όταν παίζουν με τον αντίπαλο! Δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν το δικό τους ανεξάρτητο προγραμματισμό, είναι ένοχες για υποτέλεια μέχρι αποδείξεως του εναντίου και υποχρεωμένες να ματώνουν τη φανέλα, μόνο όταν παίζουν με τον «άλλον»· αν το κάνουν εναντίον μας, τότε - προφανώς - εξυπηρετούν τα συμφέροντα του αντιπάλου!

Αυτή η αρρωστημένη, διαλυτική νοοτροπία είναι ένας από τους βασικούς λόγους της υποβάθμισης και της τοξικότητας του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ας το θυμόμαστε την επόμενη φορά που θα βρεθούμε απέναντι σε κάποιον διεκδικητή του τίτλου, πως ό,τι και να κάνουμε, η προπαγάνδα τους πάντα θα μας πιάνει στο στόμα της.

Ας κάνουμε μερικές ασκήσεις νοοτροπίας: ας μην επιτρέψουμε να μας επηρεάσει ξανά η μαυροκόκκινη προπαγάνδα, ας μην την αφήνουμε να μας ρίχνει στην εσωστρέφεια και την εσωτερική έριδα. Ας μάθουμε να μη μας αφορά, τελοσπάντων.

Κι ας ελπίσουμε την επόμενη φορά που θα μας πιάσουν στο στόμα τους, να είναι επειδή τους κερδίσαμε και όχι επειδή φάγαμε τέσσερα γκολ!

Oficrete