Oficrete

ΟΦΗ, the class of 2017-18

Καθώς η χρονιά τέλειωσε όχι μόνον επιτυχημένα, αλλά και με ένα απόλυτο συναισθηματικό roller coaster, που έδειξε πόσο απρόβλεπτη είναι η ζωή και το ποδόσφαιρο, επιχειρώ με νηφαλιότητα και με την αξιοπιστία του προπονητή της εξέδρας, μια αποτίμηση του ποδοσφαιρικού μας ρόστερ.
Ήδη έχω δηλώσει την αγάπη και την εκτίμηση σε όλη την ομάδα που μας χάρισε όχι απλά μια επιτυχημένη χρονιά αλλά έναν ανεξίτηλο χωροχρόνο αναμνήσεων, ένα Παρίσι που θα έχουμε για πάντα μαζί μας.

Μια ομάδα, που ειδικά μετά τον Δεκέμβρη ήταν μια άλλη ομάδα. Ο Παπαδόπουλος και οι παίκτες του παρουσίασαν έκτοτε μια ομάδα που έπαιξε καθηλωτικό ποδόσφαιρο, με τακτική, φυσική κατάσταση και εμπνεύσεις και ουσιαστικά ισοπέδωσαν όποιον βρέθηκε μπροστά τους. Είχαμε πολλά χρόνια να δούμε κάτι τέτοιο από τον ΟΦΗ.

Πάμε να δούμε παίκτη προς παίκτη, τα θετικά και τα αρνητικά του ή τη γενικότερη αποτίμησή του. Πότε με λογική , πότε με συναίσθημα ή χιούμορ, αλλά πάντα υπό την αίρεση των πεπερασμένων γνώσεων που μπορούμε να έχουμε, από την εξέδρα, από τον κόσμο των προπονήσεων, των αποδυτηρίων και της διοίκησης. Μπορεί να αδικούμε ή να υπερτιμούμε κάποιον παίκτη, ωστόσο αγκυρωμένοι στην υποκειμενικότητα και την εξέδρα, ως φίλαθλοι, είμαστε σχεδόν πάντα σίγουροι ότι έχουμε δίκιο… Συγνώμη!

ΤΕΡΜΑ

Γιώργος Στρέζος

Εν αρχή ην το τέρμα.

Η απόδειξη ότι χωρίς καλό τερματοφύλακα δεν μπορείς να βάζεις υψηλούς στόχους.
+ Πολύ προσηλωμένος, σοβαρός, γυμνασμένος και τρομερή βελτίωση στη συγκέντρωσή του όλη τη χρονιά. Ενέπνεε σιγουριά στην ομάδα, ρεφλέξ 20άρη, μυαλό 30άρη. Εκπληκτικός μέσα στην περιοχή, βελτίωσε τις εξόδους του, δίκαια αγωνίστηκε σε όλους τους αγώνες. Πυλώνας της ανόδου.
- Όχι πρώτο μπόι για τέρμα, αναπληρώνει με ελαστικότητα και μυαλό. Το πλέον αρνητικό είναι η έλλειψη χρημάτων και μακρόπνοης διοίκησης που διακυβεύει το μέλλον του στην ομάδα και την οικονομική ανταποδοτικότητα.

Από τους άλλους 3 τερματοφύλακες, θα πρότεινα την παραμονή των δύο νεαρών και την απόκτηση έμπειρου - βετεράνου πίσω ή δίπλα από τον Στρέζο.

ΑΜΥΝΑ

Γιάννης Ποτουρίδης

Ο ‘Λιονάιντας’.

+ Ηγετική παρουσία και προσωπικότητα που πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από τον Ιανουάριο και μετά. Σοβαρός αμυντικά, χωρίς λάθη, γρήγορες επεμβάσεις, καλή τεχνική και μακρινή μεταβίβαση, καλό σουτ. Τα έδωσε όλα. Να μείνει!
- Από την υπερπροσπάθεια και τα συνεχή ματς, σε κάποια ματς λίγο πριν το τέλος του πρωταθλήματος εμφάνισε δικαίως κόπωση και ψιλοτραυματισμούς. Σχετικό πρόβλημα με υψηλόσωμους αντιπάλους της Σούπερ Λιγκ.

Δημήτρης Κομεσίδης

Όταν επιτέλους μπήκε στη θέση του, έλαμψε.

+ Γρήγορος, βελτίωσε τη συγκέντρωσή του. Από τους καλύτερους όταν μπήκε στη θέση του, αδίκως δεν έπαιζε από την αρχή και αφηνόταν σε μέτριες εμφανίσεις στη θέση του μπακ που δεν έχει τα προσόντα.
- Ίσως χρειαζόταν λίγο παραπάνω μυικό όγκο για την αντιμετώπιση μεγαλόσωμων φορ

Μανώλης Μπολάκης

Ένα κρητικάκι, όπως το θέλουμε.

+ Δικαίως επέστρεψε, δικαίως καθιερώθηκε. Πολύ βελτιωμένος, με εξαιρετική φυσική κατάσταση, συγκεντρωμένος, καταπληκτικός στα αμυντικά του καθήκοντα, αισθητά βελτιωμένος και στο επιθετικό κομμάτι. Ακόμα κι όταν έπαιζε αριστερά, ήταν αξιοπρεπής
- Μικρές αδυναμίες επιθετικά για μοντέρνο μπακ, αλλά κανένα μπακ δεν τα έχει πια όλα.

Γιάννης Κοιλιάρας

Το αριστερό μου πόδι

+ Πολύ καλός επιθετικά, ντρίμπλα, σέντρα, διείσδυση και ενίοτε καλό σουτ - μας χάρισε ένα καταπληκτικό γκολ.
- Αμυντικές αδυναμίες, είπαμε και πριν δεν μπορείς να τάχεις όλα, επιρρεπής σε τραυματισμούς ή βιαστικές αποθεραπείες.

Λεωνίδας Αργυρόπουλος

Επιτυχημένη μεταγραφή Δεκεμβρίου. Κάλυψε με αμυντική και επιθετική επάρκεια τη θέση του δεξιού μπακ, στο επίπεδο της φούτμπολ λιγκ. Κοντρολαρισμένος παίκτης, μένει να αποδείξει την αντοχή του και την ποιότητά του σε πιο απαιτητικό πεδίο πλέον.

Μανώλης Μονιάκης

Ο οπαδός

Πιο πολύ συναίσθημα από αποτέλεσμα. Ταλαιπωρήθηκε από συνεχείς τραυματισμούς, δεν μπήκε ουσιαστικά ποτέ σε αγωνιστικό ρυθμό. Στενάχωρη για κάποιους, αλλά λογική η μη ανανέωσή του στην πιο απαιτητική σούπερ λιγκ. Μπορεί να επανέλθει ποδοσφαιρικά.

Μανώλης Φαζός

Υποσχόμενος, αλλά…

Νεαρός, Κρητικός, θέλουμε να πετύχει. Προσπάθησε, βοήθησε όταν δεν υπήρχαν λύσεις, είχε αγωνιστικότητα και σοβαρότητα. Ταλαιπωρήθηκε από σοβαρό τραυματισμό, κατάφερε όμως να επιστρέψει. Φέτος όμως πρέπει να κάνει ένα σοβαρό βήμα προόδου, να ανέβει επίπεδο. Απαραίτητο, να βελτιώσει την αθλητικότητα και την ταχύτητά του. Έτσι θα γίνει υπερπολύτιμος.

Δημήτρης Σιώπης

Πέρασε, αλλά δεν ακούμπησε

Μια πολλά υποσχόμενη μεταγραφή που απέτυχε, σε μια θέση που πέρυσι δίδαξε επαγγελματισμό, αγωνιστικό ήθος, ποιότητα και αγάπη για την ομάδα ο … γερο Κιάσσος. Ίσως να έφταιγαν οι τραυματισμοί στην αρχή, αλλά και όταν έπαιζε δεν έδειχνε τίποτε ιδιαίτερο. Το + είναι ότι έφυγε νωρίς, το – είναι ότι… άργησε

Νίκος Ζιαμπάρης

Το κορμί…

Άλλη μια μεταγραφή με μέτρια αποτελέσματα. Είχε το σώμα για τη θέση, καλός σχετικά στο ψηλό παιχνίδι, αλλά ήταν βαρύς και επιρρεπής σε λάθη όταν ρίσκαρε να παίξει δημιουργικά. Τελικά, η απουσία του πρόσφερε περισσότερα (βλ. καθιέρωση Κομεσίδη) από την παρουσία του.

Αλμπέρτο Ρούσσος

Καλές προδιαγραφές, θεωρητικά μπορεί να έχει μέλλον, βρέθηκε όμως σε μια περίεργη χρονιά και αποχώρησε.

Νίκος Βαφέας

Μακάρι να έμενε

Πολύ καλό σώμα για τη θέση, γρήγορος στις επεμβάσεις, καλός και ψηλά και χαμηλά. Αν και σκόραρε όταν έμπαινε αλλαγή στα χαφ, αναμφίβολα έπαιξε εξαιρετικά όταν μπήκε στη θέση του κεντρικού αμυντικού. Πολλά υποσχόμενος παίκτης, κρίμα που ήταν δανεικός.

ΚΕΝΤΡΟ

Ανέστης Νάστος

Ο καλός στρατιώτης

+ Αγωνιστικός, από τα λίγα χαφ που μαρκάρουν πραγματικά, καλός στο ψηλό παιχνίδι, δυναμικός και πεισματάρης.
- Παρορμητικός, πρέπει επειγόντως να ελέγξει τα νεύρα του όταν αγωνίζεται. Θα μπορούσε να έχει δεχτεί περισσότερες κάρτες. Αμυντικά καλός, αλλά δημιουργικά σχετικά άνισος, και με καλές και με κακές ενέργειες

Μανώλης Παπαστεριανός

Το μυαλό

+ Πολύ σωστός τακτικά, συνδυασμός σκέψης και αγωνιστικότητας, μέσα στην κρίση έγινε ένας από τους ηγέτες της ομάδας. Έδωσε πάρα πολλά και κάποια στιγμή αναπόφευκτα τραυματίστηκε. Η απουσία του στοίχισε, όχι τόσο βαθμολογικά, αλλά στην ποιότητα και την εικόνα της ομάδας. Με αμυντικά και επιθετικά προσόντα, ένα σπουδαίο οχτάρι στην ομάδα μας. Υπήρξαν ματς που ήταν όλο το κέντρο. Από τους μεγαλύτερους στυλοβάτες.
- Μπορεί να μην είναι της πιο υψηλής τεχνικής, όμως έχει και εμπνεύσεις και αποτελεσματικότητα. Τώρα, αυτό ήταν αρνητικό…;

Νίκος Πουρτουλίδης

Ήταν εκεί

+ Θετική η παρουσία του, αν και τα χρόνια βάραιναν. Στάθηκε στην ομάδα και βοήθησε περισσότερο απ’ ό,τι υπολογιζόταν, ακόμα και σε συνεχόμενα ματς όταν χρειάστηκε. Θετικότατη εν γένει η παρουσία του στην ομάδα.
- Δυστυχώς τα χρόνια παρήλθαν για να συνέχιζε στην πιο απαιτητική σούπερ λιγκ. Σωστή η μη ανανέωση, θα έχει την εκτίμησή μας.

Δημήτρης Μαχαίρας

Μπήκε στο πνεύμα

Δυναμικό αμυντικό χαφ, με τεχνικές αδυναμίες, αλλά καλό σουτ. Θετική σε γενικές γραμμές η παρουσία του, όσο έπαιρνε εμφανίσεις βελτιωνόταν και τολμούσε περισσότερα πράγματα. Δεν ήταν πάντα καλός, αλλά χρειάστηκε και στάθηκε στην ομάδα. Είχε και καλές εμφανίσεις, με αγωνιστικότητα και γκολ και στο τέλος γούσταρε κι αυτός.

‘Ζοσέ’ Κοέλιο

Δεν τον καταλάβαμε…

Μπαλαδόφατσα, ξαδερφάκι των Βραζιλιάνων, έφτασε από την Ταυλάνδη. Το πιο εξωτικό φρούτο, το πιο ενδιαφέρον πακέτο μέσα στη μιζέρια και τους φόβους του Γενάρη. Μπήκε αργά…πολύ αργά στο γήπεδο. Περιμέναμε φάσεις, τσαλίμια, πάσες ακριβείας με εσωτερικά και εξωτερικά φάλτσα, στημένα στο παραθυράκι, προσποιήσεις και άλλα πολλά. Στην αρχή τίποτε από αυτά. Πολλοί άρχισαν να γελούν και να τον παίρνουν στο ψιλό. Λίγοι κατάλαβαν…

Νόμιζαν ότι ήταν ποδοσφαιριστής, αλλά ήταν καλλιτέχνης. Τον νόμιζαν αργό, αλλά ήταν γαλήνιος. Νόμιζαν ότι ήταν ο Ζοσέ, αλλά ήταν ο Πάουλο… Κοέλιο!

Δεν πειράζει, άντεξε τη χλεύη και περίμενε, γιατί… (Το να περιμένεις είναι το πιο δύσκολο/ Π. Κοέλιο). Όταν χρειάστηκε, έδειξε! Καθάρισε 2 ματς, αν και …φαινομενικά αργός, εκτελούσε εν στάσει με τρομακτική ταχύτητα (Η ζωή είναι πάντα σε αναμονή της κατάλληλης στιγμής για τη δράση/ Π. Κοέλιο). Όταν έβαλε το πρώτο γκολ, όλοι είπαν έτυχε και χαμογέλασαν, αλλά…( Ό,τι συνέβη μια φορά μπορεί και να μη συμβεί ποτέ ξανά . Αλλά αυτό που έχει γίνει δύο φορές , σίγουρα θα γίνει και τρίτη/ Π. Κοέλιο). Έβαλε 2 γκολ, είναι κρίμα που δεν θα δούμε το τρίτο, ήταν σίγουρο.

Τον έβλεπα πάντα μόνο στο κέντρο του Ηρακλείου, με τα ακουστικά. Μόνος, μονήρης, σιωπηλός. Όπως ήταν και στο γήπεδο, γιατί…(Τις πιο σημαντικές λέξεις στη ζωή μας τις προφέρουμε με τη σιωπή/ Π. Κοέλιο). Δεν ήταν αυτό που περιμέναμε, γιατί απλά ήθελε νάναι λεύτερος (Αν κάνω ακριβώς εκείνα τα πράγματα, τα οποία οι άνθρωποι περιμένουν από μένα, θα εγκλωβιστώ σε κατάσταση σκλαβιάς/ Π. Κοέλιο). Τι άλλο χρειάζεστε για να καταλάβετε;

Δεν πειράζει Ζοσέ…Πάουλο…Coelho… Δεν ήρθε το τέλος για σένα ( Στο τέλος όλα πάνε καλά . Αν δεν πάνε καλά , σημαίνει ότι δεν είναι το τέλος/ Π. Κοέλιο).

Σέρτζιο Λεάλ

El verdadero artista

Ο πραγματικός καλλιτέχνης. Στη σύγχρονη ιστορία του ΟΦΗ πάντα υπήρχαν αρτίστες της μπάλας, που πρόσφεραν πέρα από το ΤΙ, το ποιητικό ΠΩΣ των πραγμάτων. Που περίμενες απλά ν’ αγγίξουν την μπάλα ή να δώσουν πάσα. Που έκαναν το διαφορετικό, το απρόβλεπτο. Που ήταν το άλας της ποδοσφαιρικής ζωής. Αρτίστες μικροί ή μεγάλοι. Πάντα είχε τέτοιους η ομάδα μας. Βέρα, Ρίζνιτς, Γιάνγιανιν, Ιορντανέσκου, Ντελγκάδο, Νιόπλια κά. Προτελευταίος ήταν ο Βερόν, τελευταίος ο Λεάλ. Κρίμα που ήρθε τόσο αργά. Ήξερε να αγγίζει την μπάλα με τρόπο που προετοίμαζε την επόμενη κίνηση, ήξερε να την κρατά, ήξερε να πασάρει, να σουτάρει, να γίνεται γρήγορος μόνο με το μυαλό και την τεχνική.

Πρόσφερε πολλά αν και επιρρεπής πια στους τραυματισμούς. Θα τον κρατούσα ίσως ακόμα και για κάποια εικοσάλεπτα, για να αλλάζει την ισορροπία του παιχνιδιού που στραβώνει, ακόμα και μόνο για να βλέπω αυτό το extra fine touch of the art. Κατανοητή η μη ανανέωση, βρείτε όμως παρακαλώ έναν τεχνίτη παλαιότερης ή νεότερης κοπής. Πάντα ο ΟΦΗ είχε έναν καλλιτέχνη στην ομάδα. Είναι πια κομμάτι του DNA της ομάδας. Κάποιον που δεν δίνει το ζην απλά, αλλά το ΕΥ ζην.

Άγγελος Οικονόμου

Κρίμα…

Κρίμα που τραυματίστηκε. Φαινόταν πολύ ελπιδοφόρος. Πολύ σωστός τακτικά, δεν φοβόταν, κρατούσε μπάλα, μοίραζε, ήταν ταχύς. Μόνο αρνητικό ότι θα τον ήθελα κατά τι ψηλότερο, όμως άφησε υποσχέσεις που ελπίζω φέτος να πραγματοποιηθούν.

Θανάσης Παπατόλιος

Έμεινε στα δύσκολα

Πολύ καλά σωματικά προσόντα, χρειάζεται ίσως κάποια βελτίωση σε τεχνική και ταχύτητα και να βρει τη θέση που του ταιριάζει καλύτερα. Μου έδωσε την αίσθηση φιλότιμου και καλού χαρακτήρα. Θα πρέπει να γίνει πιο τολμηρός μέσα στο παιχνίδι, ίσως να έπρεπε να του δοθούν παραπάνω συμμετοχές μέσα στη χρονιά. Όποτε μπήκε προσπάθησε και ήταν θετικός.

Χαντί, Ορτέγκα, Μάρτος, Όγκμποε

Έφυγαν νωρίς

Ο Χαντί ήξερε μπάλα και είχε το γκολ μέσα στην περιοχή, ήταν όμως σχετικά αργός και δεν άντεχε ίσως την πίεση του ΟΦΗ. Οι 2 Ισπανοί ήξεραν αναμφίβολα μπάλα, πιο καλός ο Ορτέγκα, πιο φιλότιμος ο Μάρτος, δεν θέλησαν να παλέψουν σε ένα περιβάλλον λιγότερο επαγγελματικό απ΄ ότι υπολόγιζαν. Τον Όγκμποε τον είχαμε συμπαθήσει. Είχε προσόντα σωματικά, ήθελε βελτίωση στην τεχνική. Μόλις είδε φως, την έκανε - όχι με τον καλύτερο τρόπο.

ΕΠΙΘΕΣΗ

Ο Θάνατός σου, η Ζωή μου

Αυτοί που έφυγαν (Κουσκουνάς, Ορτέγκα, Μάρτος, Χαντί), άνοιξαν δρόμο σ’ αυτούς που ήρθαν. Κι αυτοί χωρίς άγχος, μια που ήταν αρχικά δεύτερες επιλογές του προπονητή, μπήκαν μέσα κι έκαναν το ΘΑΥΜΑ. Για την ομάδα και τον εαυτό τους.

Νίκος Κουσκουνάς

Δυστυχώς, του έμεινε το σύνθημα…

+ Γρήγορος, κινητικός, ενίοτε με καλές εκτελέσεις, αλλά και με πολλά κενά διαστήματα για γκολτζή. Επηρεάστηκε ίσως από το βάρος και τις απαιτήσεις της φανέλας. Το ότι έφυγε, αποδείχτηκε τελικά θετικό και γι'αυτόν και για την ομάδα
- Ίσως να μην τροφοδοτήθηκε σωστά αρχικά, αγχώθηκε από την έλλειψη γκολ και την πίεση της ομάδας και των στόχων της

Τζίλι Βουό

Το βουνό

+ Μας ήξερε, τον ξέραμε, ήρθε και βρήκε τον εαυτό του. Κατεβάζει, κρατάει και σπάει σωστά την μπάλα. Μαρκάρει πολύ καλά και κλέβει αξιοπρόσεκτα, ανοίγει διαδρόμους, απασχολεί παίκτες και έτσι βοηθάει τους γρήγορους επιθετικούς να σκοράρουν. Έχει και το γκολ σε σημαντικό βαθμό, βοηθάει και αμυντικά όταν χρειάζεται. Μπορεί με κάποια τρικ να προσφέρει και από το κέντρο. Καλό το ότι έμεινε.
- Καμιά φορά φαίνεται βαρύς, ίσως περισσότερο απ’ ότι είναι. Θέλει προσοχή μη χάσει τον έλεγχο του βάρους. Φορ παλαιάς κοπής, με τα + και τα – του.

Θανάσης Ντίνας

Είμαστε ακόμα ζωντανοί…

Άλλη μια μεταγραφή Δεκεμβρίου (πολύ ειδική περίοδος) που αποδείχτηκε όχι μόνον καλύτερη από του καλοκαιριού, αλλά χρυσάφι. Έπιασε την ευκαιρία από τα μαλλιά και μεις από αυτόν. Μπήκε κάπως δειλά στο νέο ζόρικο περιβάλλον, αλλά γρήγορα η ποιότητά του αναδύθηκε από τη σκόνη του χρόνου. Καλός διεμβολιστής, καλή πάσα, εξαιρετική εκτέλεση μέσα στην περιοχή και εκτός με στημένα που είχαμε να δούμε από την εποχή του Φραντζέσκου (λίγη βελτίωση ίσως θα ήθελε στο αμυντικό του κομμάτι). Όσο περνούσε ο καιρός, έβρισκε τα πατήματά του, την αυτοπεποίθησή του, τον χαμένο εαυτό του… Καλωσήρθες Θανάση Ντίνα, ευχόμαστε να συνεχίσεις από κει που σταμάτησες.

Βασίλης Κουτσιανικούλης

Η Ανάσταση!

Ο παίκτης που έκανε την ολική επαναφορά. Που κατάφερε το πιο δύσκολο. Να κάνει τους φιλάθλους, να ΜΕ κάνει, που είχαν σχηματίσει αρνητική έως χλευαστική γνώμη γι αυτόν να αναθεωρήσουν και να φωνάξουν ξανά και ξανά τ’ όνομά του. Στα προηγούμενα χρόνια βλέπαμε έναν Βασίλη να πέφτει με το παραμικρό, να τρέχει, να ντριμπλάρει και να πασάρει τελικά σε κάποιον αόρατο συμπαίκτη του, που υποθέταμε ότι έβλεπε μόνον αυτός, να βρίσκεται μπροστά στο γκολ και να το χάνει, να ετοιμάζεται να μπει αλλαγή και να λέμε … ωχ!

Φέτος όμως και στην επιστροφή του στην ομάδα, η καλή μέρα φάνηκε από την αρχή. Πρώτη συμμετοχή, αλλαγή, γκολ. Μέχρι την κρίση του Δεκέμβρη, πότε μέσα, πότε αλλαγή, έτσι κι έτσι εμφανίσεις. Και ξαφνικά, όταν η ομάδα κατέρρεε και κρεμόταν από τα … προσόντα του καθένα και όλων όσων είχαν απομείνει, έγινε το Billy Bing Bang. Τι κούρσες ήταν αυτές, τι πάσες ακριβείας, τι γκολάρες. Ω Θεοί!
Αυτό δεν ήταν μετάλλαξη, ήταν ανάσταση. Και δεν αναστήθηκε απλά, αλλά ξανάπιασε το νήμα της ποδοσφαιρικής του ζωής από κει που το είχε αφήσει πριν πολλά πολλά χρόνια. Ευχόμαστε να μην το ξαναχάσει. Βασίλη σ’ ευχαριστούμε! Δημιούργησες και συ το Παρίσι που θα έχουμε για πάντα.

Δημήτρης Μάνος

-Δημήτρηης…
-ΜΑΑΑΝΟΣ!
-Δημήτρηηης…
-ΜΑΑΑΝΟΣ!
-Δημήτρης...
-ΜΑΑΑΝΟΟΣ!

Ο άνθρωπος που ήρθε από τον πάγκο, κράτησε την ομάδα και την έστειλε στην Α’ Εθνική. Ό,τι και να πούμε είναι λίγο. Απέδειξε ότι το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο και μοναδικό. Μπορεί όπως ήρθαν τα πράγματα το Δεκέμβρη, να ένιωσε ότι δεν είχε να χάσει τίποτα, καθώς η ομάδα έπαιζε με την τρέλα του απελπισμένου, αλλά καθώς το ένα γκολ έφερνε το άλλο, η αυτοπεποίθηση μεγάλωνε, δοκίμαζε τα πάντα, έβαζε τα πάντα και σίγουρα για ένα δίμηνο βρέθηκε στην απόλυτη ζώνη του λυκόφωτος.

Επιβεβαίωσε, από τη μια, πόσο το γκολ είναι θέμα ψυχολογίας για τον επιθετικό, βλέπαμε μπρος στα μάτια μας, σχεδόν σε υλική μορφή, την άπιαστη θεά του επιθετικού, τη ΡΕΝΤΑ, σχεδόν μπορούσαμε να την αγγίξουμε και από την άλλη πόσο πολύ είχε δουλέψει ο ίδιος. Είχε ταχύτητα, αντοχή, αμυντική αρετή, ικανότητα όχι απλά διεμβολισμού αλλά να σε πάρει παραμάζωμα, εξαιρετικά τελειώματα, με κάθε τρόπο κι από κάθε θέση, επιμονή, αυταπάρνηση, πείσμα.

Μόνο για ένα διάστημα, λιγότερο του μήνα, όταν οι μεταγραφικές σειρήνες και τα μάτια έπεσαν πάνω του, πήγε να χάσει το μυαλό του, να πιέζει φάσεις, να υπερβάλλει, να αγχώνεται και να κάνει λάθη, αλλά μετά ηρέμησε και επανήλθε στα γκολ. Απίστευτη χρονιά Δημήτρη Μάνο! Αν η ομάδα έφτιαξε το Παρίσι των αναμνήσεων, εσύ έφτιαξες τον Πύργο του Άιφελ και μας έστειλες εκεί για φωτογράφιση.

Δε θα ξεχάσουμε, ούτε εσύ, αυτό που έκανες. Δύσκολο να ξανασυμβεί, σου το εύχομαι βαθιά. Θα ήθελα βέβαια, μια και έφυγες, να έφευγες έξω κι όχι εκεί που πήγες. Ευχόμαστε να μη… μαγαριστείς. Εμείς θα έχουμε πάντα αυτό που ζήσαμε μαζί σου. Σ’ ευχαριστούμε!

Τον Τοπούζη, τον είδαμε λίγο, βαρύς κάπως, αλλά πολύ μαχητικός και γεροδεμένος. Θυμάμαι την ασίστ του στον Μάνο. Πλευράκης, Νοικοκυράκης αξίζουν ευκαιρίας. Έχουν ταλέντο, οπότε δουλειά και τόλμη. Ελπίζουμε να προχωρήσουν με την ομάδα μας. Το ίδιο και ο Κοντογιάννης που, όποτε χρησιμοποιήθηκε, έδειξε τόλμη και ποιότητα, για την ηλικία του. Άλλη μια σοβαρή ελπίδα.

Ο Αλέξης Περογαμβράκης είναι μια ειδική περίπτωση. Επέστρεψε στην ομάδα του, τραυματίστηκε σοβαρά, επανήλθε προς το τέλος. Δεν είναι εύκολο να τον κρίνω, ωστόσο πάντα ήταν σχετικά επιρρεπής στους τραυματισμούς και τώρα με έναν ακόμη σοβαρότερο. Καλός στην εκτέλεση με τη μία, μέσα στην περιοχή. Χρειάζεται ένα κλασικό φορ για να παίζει ή να κρύβεται δίπλα του και να εκτελεί. Όσο τον απομακρύνεις από την περιοχή, τόσο μπορεί να προσφέρει λιγότερα. Στα χαφ δύσκολα, στη γραμμή, χωρίς ταχύτητα, δυσκολότερα.

Είναι ΟΦΗ, μας έχει προσφέρει πολλές χαρές και τον αγαπάμε
, αλλά είναι επισφαλές αν μπορεί να προσφέρει πια στο πιο υψηλό επίπεδο, ειδικά μετά από σχεδόν 2 σχεδόν άδειες χρονιές. Στενάχωρη, αλλά επίσης κατανοητή η πιθανή μη ανανέωσή του. Μακάρι να επανέλθει κι ας μην είναι και στον ΟΦΗ.

Κατά τη γνώμη μου θα χρειαστούμε έναν έμπειρο 30+ πρωτοδεύτερο τερματοφύλακα, 3 αμυντικούς (κεντρικούς και αριστερά), 3 στο κέντρο (2 χαφ κι ένα ‘δεκάρι’) και 2-3 επιθετικούς.

Τελειώνοντας το κομμάτι για τους ποδοσφαιριστές, επιφυλάσσομαι να επανέλθω για τον προπονητή Νίκο Παπαδόπουλο και τη Διοίκηση.

Υ.Γ. Το να εκφέρεις κρίσεις για άλλους είναι ένα δύσκολο και βίαιο έργο. Ειδικά, όταν δεν είσαι φύσει και θέσει ειδικός, πέρα από την μπάλα που έπαιξες στην αλάνα και την μπάλα που είδες από κοντά και την τηλεόραση. Ωστόσο είναι έργο ανθρώπινο, όπως ανθρώπινα είναι και τα λάθη. Σκεφτείτε, μέχρι το Δεκέμβρη ο Ντίνας ήταν αποτυχημένος και δεν άγγιξε στα Τρίκαλα.

Από τον Γενάρη, σχεδόν ό,τι άγγιζε στον ΟΦΗ γινόταν χρυσός κι η σκουριασμένη του καριέρα ξαναγινόταν στιλπνή. Πολλά πράγματα λοιπόν είναι σχετικά. Αυτός που πετυχαίνει εδώ μπορεί να αποτύχει αλλού, αυτός που αποθεώνεται εδώ και τώρα, μπορεί να χλευάζεται εδώ και αργότερα και το αντίστροφο. Πότε αλλάζει η απόδοση τους, πότε αλλάζουν οι παίκτες, πότε αλλάζουμε ακόμα κι εμείς στο πώς βλέπουμε. Η απόδοση ενός παίκτη είναι μια πολυπαραγοντική εξίσωση.

Γι αυτό η κρίση μας, σε τέτοια ζητήματα, δεν μπορεί παρά να ενέχει λάθη. Εδώ οι προπονητές, σ’ όλο τον κόσμο, κάνουν, πόσο μάλλον εμείς.

IMG 7bacc6a556210be8fb0fa2472c3c2bb3 V

Oficrete