Oficrete
05/05/2020 - 14:20

Αγώνας χωρίς θεατές, φαΐ χωρίς αλάτι!

Καθώς οδεύουμε στο τέλος της καραντίνας, όλοι γνωρίζουμε ότι μέχρι να βρεθεί φάρμακο και εμβόλιο, τίποτα δε θα είναι πια το ίδιο.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Ας καταπιαστούμε με μερικά περισσότερο ποδοσφαιρικά θέματα, από αυτά που μας απασχόλησαν το τελευταίο διάστημα.

PLAYOFFS

Οι ομάδες ξεκινούν οσονούπω προετοιμασία, εν όψει play-offs. Δέκα ματς που περιμέναμε πώς και πώς, αλλά ξέρουμε ότι δε θα είναι τα ίδια, αφού θεωρείται δεδομένο ότι θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών.

Στον ΟΦΗ έχουμε την τύχη να μην ανησυχούμε ιδιαίτερα. Ξέρουμε ότι η ομάδα δουλεύει σε υψηλά πρότυπα, η οργάνωση είναι άρτια και άψογη και το επιστημονικό επίπεδο του τεχνικού τημ, θα την οδηγήσει εκ του ασφαλούς. Θεωρώ, επίσης, δεδομένο ότι οι ποδοσφαιριστές δούλεψαν στο μέτρο του δυνατού μέσα στην καραντίνα, ώστε να μην «αδειάσουν», αφού οι πιθανότητες διεξαγωγής των αγώνων ήταν μεγάλες, ακόμη και στο «πικ» της πανδημίας. Ξέρουμε, επίσης, ότι έχουμε μια ομάδα που είτε παίζει εντός, είτε εκτός, είτε με 6-7 χιλιάδες δίπλα τους, είτε απέναντι τους, το ποδόσφαιρο που θα παρουσιάσει στον αγωνιστικό χώρο, είναι το ίδιο. Ένα λεπτομερές πλάνο το οδηγεί, όλα είναι σχεδιασμένα επί χάρτου, αλλά και επί χόρτου, ώστε κυριότερος αντίπαλος να είναι ο κακός εαυτός μας.

‘Όλα τα παραπάνω, συμπεραίνουν ένα πράγμα. Ότι μπορούμε να ανεβάσουμε τον πήχη ακόμη ψηλότερα. Ναι μεν η ευρωπαϊκή έξοδος είναι εξασφαλισμένη, αλλά ο στόχος είναι πάντα η συνεχής βελτίωση. Μπορούμε, δηλαδή, να τερματίσουμε ακόμη ψηλότερα από την πέμπτη θέση. Προσωπική μου άποψη είναι ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε όχι μόνο τον Άρη και τον ΠΑΟ, αλλά ακόμη και την ΑΕΚ. Δεν ξέρουμε βέβαια τι θα γίνει με τις τιμωρίες των βούβαλων, τις αφαιρέσεις βαθμούς και τις εισηγήσεις για υποβιβασμό. Στην Ελλάδα ζούμε, όλοι γνωρίζουμε πώς λειτουργούν κάποια πράγματα. Εμείς θα κοιτάξουμε το ποδόσφαιρο μας, την ουσία και το θέαμα, και γιατί όχι το τέλος της σεζόν μπορεί να μας φέρει ακόμη ψηλότερα.

ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ

Σίγουρα ένας ποδοσφαιρικός αγώνας χωρίς θεατές, είναι φαγητό χωρίς αλάτι. Ή χωριάτικη χωρίς ελαιόλαδο. Δεν είναι το ίδιο. Ακόμη και το καλύτερο ματς, δεν προκαλεί τις ίδιες συγκινήσεις, όταν γίνεται χωρίς κόσμο. Μπορεί ακόμη και βαρετό να χαρακτηριστεί.

Λίγο πριν την έναρξη της καραντίνας, θυμόμαστε κάποια ματς σε Tσάμπιονς Λίγκ και Γιουρόπα κεκλεισμένων των θυρών, που ακόμη και χασμουρητά ή ζάπινγκ προκαλούσαν.

Άλλωστε, το ποδόσφαιρο γιγαντώθηκε στο 2ο μισό του προηγούμενου αιώνα, εξαιτίας ακριβώς της διάθεσης χιλιάδων ανθρώπων να πληρώσουν εισιτήριο, για να παρακολουθήσουν ένα ματς.

Κάθε λογικός άνθρωπος, φυσικά, καταλαβαίνει ότι στην συγκεκριμένη περίοδο δε γίνεται διαφορετικά. Δε νοείται να τεθούν σε ρίσκο ανθρώπινες ζωές, στο βωμό του ποδοσφαίρου και σε κανένα βωμό. Άσε που πάντα στο πίσω μέρος του μυαλού θα υπάρχει η έννοια μην αρπάξω τον ιό, μη μου βγει ξινή η αγάπη για την ομάδα και το άθλημα. Ιδιαίτερα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή έχουν τέτοια άτομα στον οικογενειακό τους κύκλο, σίγουρα δε θα μπουν σε αυτήν την διαδικασία.

Εκείνο που θα μπορούσε όμως να συμβεί, τουλάχιστον με την έναρξη της επόμενης χρονιάς, είναι να τεθούν κάποιες δικλείδες ώστε να επιτραπεί μια σχετική παρουσία του κόσμου. Θα μπορούσε για παράδειγμα να υπάρξει η έκδοση εισιτηρίων πολύ λιγότερων, ώστε να αποφευχθούν οι συγχρωτισμοί. Πόσους θεατές μπορεί να φιλοξενήσει το Γεντί Κουλέ; Οχτώ χιλιάδες (ας δεχτούμε αυτό το νούμερο, για οικονομία λόγου). Να εκδοθεί το 20% των εισιτηρίων. Έτσι θα είναι εφικτό να τηρηθεί η απόσταση του 1,5 μέτρου. Ένας θεατής ανά πέντε θέσεις. Χωράει η Θύρα 4 2000 άτομα; Να εκδοθούν 400 εισιτήρια. Ταυτόχρονα να οροθετηθούν με αυτοκόλλητα οι θέσεις που μπορούν να καταλάβουν οι θεατές. Κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε την Πρωτομαγιά, από το γνωστό συνδικαλιστικό όργανο στο Σύνταγμα.

Τίθεται, βέβαια, το ερώτημα πως και ποιοι και θα μπορούν να βρεθούν. Θα μπορούσε π.χ να γίνει μια κατανομή, ώστε όλοι να είναι ικανοποιημένοι. Αυτό θα μπορούσε να γίνει είτε αλφαβητικά, είτε με άλλους ορισμούς. Οι ΠΑΕ, μέσω της κάρτας φιλάθλου, έχουν τα στοιχεία όσων κόβουν εισιτήριο και με το κατάλληλο λογισμικό, ίσως μπορούν να δώσουν λύση. Φυσικά, όσοι παρακολουθήσουν ένα ματς, θα πρέπει να περιμένουν την σειρά τους, μέχρι να τους επιτραπεί ξανά η είσοδος. Υπάρχουν όμως τα μέσα, η τεχνολογία, να δοθεί απάντηση σε αυτό. Αρκεί οι επιστήμονες να δώσουν το "ΟΚ".

Προέχει σίγουρα η υγεία του πληθυσμού. Για να αστειευτούμε και λίγο, θα μπορεί η ΠΑΕ να κερνάει και μια ρακή, που όπως αποδείχτηκε σκοτώνει ή μπλοκάρει τον κορωνοϊό.

Παρένθεση: Πολλοί λένε ότι ο ιός προέρχεται από τον Αποκώρονα. Άλλοι πάλι υποστηρίζουν ότι Αποκόρωνας σημαίνει από και κορώνα, άρα χωρίς κορωνοϊό. Υπάρχει βέβαια και η σχετική πλάκα που γίνεται στον Σήφη τον Κορωνάκη, που τον παρουσιάζει σαν πρώτο φορέα. Δεν μασάει ο Σήφης, κατεβάζει τους μαραθώνιους σαν τα σουβλάκια, τι να του πουν οι ιοί. Κλείνει η παρένθεση, λέμε και καμιά μαλακία, για να μην σαλτάρουμε.

ΝΟVΑ

Πριν από λίγες μέρες, κάποιος αναγνώστης μας είχε κάνει ένα εύστοχο σχόλιο. Είχε γράψει ότι αφού η κυβέρνηση μοιράζει αβέρτα λεφτά στα Μedia, να δώσει κατιτίς στη Νova, ώστε για όσο διάστημα θα είναι κεκλεισμένων των θυρών οι αγώνες, να μεταδίδονται τα ματς ελεύθερα. Προφανώς, είμαστε ενάντια στην τακτική να μοιράζει η πολιτεία λεφτά στα Μedia, για να διατηρούν φιλοκυβερνητική στάση. Εκείνο που θα μπορούσε όμως να γίνει, είναι είτε να υπάρξει ένα σχετικό κούρεμα, της τάξης του 10-20% των τηλεοπτικών συμβολαίων, είτε να αυξήσουν την τιμή των διαφημίσεων, αφού πλέον αν οι αγώνες μεταδίδονται από ελευθέρα κανάλια, οι τηλεθεατές θα είναι πολύ περισσότεροι. Είτε ακόμη να συνδράμουν τα ελεύθερα κανάλια, που θα μεταδώσουν τα play-offs.

Καλό, πάντως, θα είναι για το ίδιο το προϊόν, να έχει περισσότερος κόσμος τη δυνατότητα να παρακολουθήσει τα ματς. Μην ξεχνάμε, μάλιστα, ότι ακόμη και στις καφετέριες, όταν με το καλό ανοίξουν, θα υπάρχει ένας σχετικός περιορισμός στην πληρότητα. Το «πατείς με, πατώ σε» τελείωσε. Καλό είναι να βρεθεί μια εφικτή λύση, ώστε ο φίλαθλος κόσμος να στερηθεί την ομάδα, όσο λιγότερο γίνεται.

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΕΣ ΟΦΗ

Πόσο όμορφη ήταν η είδηση ότι η ΠΑΕ ΟΦΗ δε σκοπεύει να ζητήσει μειώσεις στις αποδοχές των ποδοσφαιριστών. Πραγματικά, σε κάνει περήφανο. Πόσο τυχεροί είμαστε, να διαθέτουμε στο τιμόνι της ΠΑΕ τον ΜΙΧΑΛΗ ΜΠΟΥΣΗ και το τημ ΣΑΜΑΡΑ.

Ας μου επιτραπεί να προτείνω κάτι, απευθυνόμενος προς τους ποδοσφαιριστές μας. Ίσως κάποιους ενοχλήσει, αλλά με περισσότερη σκέψη, να μην είναι τόσο επώδυνο.

Με δική τους πρωτοβουλία, θα μπορούσαν να προτείνουν μια σχετική μείωση, της τάξης του 5-10%, στις αποδοχές τους. Σαν κίνηση εκτίμησης, στήριξης, ευχαριστώ προς τη διοίκηση. Παίζουν σε μια από τις 3 ομάδες τις χώρας, που πληρώνει πάντα στην ώρα της, μέχρι το τελευταίο ευρώ. Σε ένα ιδανικό περιβάλλον, που μόνο τους ωφελεί, όχι μόνο επί του παρόντος, αλλά γενικότερα για την καριέρα τους.

Η ΠΑΕ είναι δεδομένο ότι θα έχει λιγότερα έσοδα, από όσα είχαν αρχικά θεωρηθεί, εξαιτίας των άδειων γηπέδων στα play-offs. Θα ήταν μια κίνηση καλής θέλησης, που μακροπρόθεσμα μόνο οφέλη θα είχε, για αμφότερες τις πλευρές.

Ακόμη ακόμη, θα μπορούσαν να προσφέρουν το συγκεκριμένο ποσό προς γιατρούς και νοσοκομεία, που γνωρίζουμε πόσο καθοριστικός ήταν ο ρόλος τους για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κουμάντο, φυσικά, κάνω μόνο στην τσέπη μου. Εδώ απλά κάνω μια πρόταση.

Κλείνοντας, θα σταθώ λίγο στον Μιχάλη τον Μπούση. Τον Big Mike ή Μπούσαρο, όπως μας αρέσει να αποκαλούμε. Φανταστείτε, λέει, να ήταν ο Big Mike σε μια θέση ευθύνης, που αφορά όλους μας. Π.χ, Περιφερειάρχης. Συνεπικουρούμενος, φυσικά, με ένα ανάλογο τημ με αυτό που διαθέτει η ομάδα, με επικεφαλής τον κ.Σαμαρά. Ζωή χαρισάμενη για όλους μας.

Με πρόγραμμα και πλάνο, θα είχαν λύσει όλα τα προβλήματα της Κρήτης, πριν να το καταλάβουμε. Ας είναι. Καλά είναι στον ΟΦΗ, καλά να είναι οι άνθρωποι και μακάρι οι πολιτικοί του μέλλοντος να τους μοιάσουν, έστω και λίγο!

Oficrete