Oficrete
08/06/2020 - 16:27

Ήττες που πειράζουν

Δεν είχα σκοπό να σταθώ στο πρώτο ματς των πλέι οφ, ξέροντας κυρίως ότι βαθμολογικά δεν έχουμε να περιμένουμε πολλά, πέρα του γοήτρου, ενώ μετά από 97 μέρες ήταν κατανοητό ότι θα μοιάζει περισσότερο σαν ματς προετοιμασίας.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Η έξοδος στην Ευρώπη είναι εξασφαλισμένη, δικαίως πρώτη προτεραιότητα είναι να μην έχουμε άλλους τραυματισμούς και αν καταφέρουμε να κερδίσουμε κάτι αυτό θα ήταν η μεγαλύτερη συμμετοχή ποδοσφαιριστών, που στη διάρκεια της σεζόν δεν είχαν, είτε λόγω τραυματισμού, είτε γιατί υπήρχαν άλλοι στην θέση τους που θεωρούνταν βασικοί, τόσο μεγάλη συμμετοχή.

Οφείλω εδώ να τονίσω ότι εμπιστεύομαι με κλειστά μάτια, στηρίζω μέχρι τελευταίας ρανίδας, που λέγαμε στα στρατά, τον προπονητή μας Γιώργο Σίμο και τις επιλογές του.

Δεν με ενοχλεί ακόμη και αυτό που κάποιοι αναφέρουν, ότι οι δηλώσεις του είναι πανομοιότυπες, ίσως και τετριμμένες. Μου φτάνει και μου περισσεύει η ποδοσφαιρική εικόνα που έχει εισαγάγει, αυτό που παρουσιάζει η ομάδα μας. Ακόμη και στην περίοδο που θεωρήθηκε «κοιλιά» μέσα στην σεζόν. Είναι κάτι αναπόφευκτο, κάτι που καμιά ομάδα δεν μπορεί να αποφύγει.

Όσο για τον μέντορα του, τον Γιάννη Σαμαρά, περιττεύει να αναφέρω ότι τον θεωρώ τον κορυφαίο ποδοσφαιράνθρωπο στην Ελλάδα, ότι είμαστε η πιο προνομιούχος ομάδα της χώρας, διαθέτοντας την ποδοσφαιρική ευφυΐα του να ηγείται του πρότζεκτ. Θα μπορούσα να καταθέτω, δε, για αυτόν αράδες εγκωμίων, αλλά ξέρω ότι πρώτος αυτός δεν το θέλει.

Οφείλω επίσης να πω ότι σε σχέση με τον Τσατσάκη και τον Σμπώκο, νομίζω ότι είμαι περισσότερο οπαδός. Τα βλέπω πιο οπαδικά, λιγότερο αντικειμενικά ίσως. Μόνο ο Μακρατζάκης στο oficrete.gr είναι «πιο οπαδός».

Οπότε η ματιά, οι σκέψεις που θα καταθέσω, είναι αρκούντως οπαδικές, δε διεκδικούν δάφνες αντικειμενικότητας, θέλω να πιστεύω όμως ότι θα ακολουθήσουν την λογική, έστω την οπαδική.

Παρένθεση:

«Επειδή ο όρος οπαδός έχει κατηγορηθεί στην Ελλάδα, να εξηγήσουμε εν ολίγοις κάποια πράγματα. Οπαδός είναι αυτός που στηρίζει με κάθε τρόπο την ομάδα του, που πάντα η γνώμη του για μια αμφισβητούμενη φάση θα είναι υπέρ της ομάδας του, εκτός και αν είναι πια τόσο εξόφθαλμη. Είναι αυτός που θεωρεί την ομάδα του την καλύτερη όλων, που κάθε χρόνο θέλει την ομάδα του ακόμη καλύτερη. Που θα ξεσηκώσει με τη φωνή και το πάθος του την κερκίδα, και που τα όνειρα του για αυτήν δεν έχουν ταβάνι. Είναι αυτός που ακόμη και σε σημεία, όπως το περσινό ματς με τον Πλατανιά, δε χάνει την πίστη του και πάντα πιστεύει ότι δεν υπάρχει τίποτα αδύνατο για την ομάδα του».

Για να πω την μαυρόασπρη αλήθεια μου, με πείραξε πολύ ο τρόπος που ήρθε η ήττα από τον ‘Αρη. Δεν έχω σε καμιά εκτίμηση τους κιτρινόμαυρους, για πολλούς και διάφορους λόγους. Ένας από αυτούς είναι ο τρόπος που λειτουργούν, κλείνοντας μεγάλα συμβόλαια που μετά δεν πληρώνουν. Είναι επειδή πρόκειται για ένα συνονθύλευμα λεγεωνάριων, που τους έχουν χαριστεί πολλά, ενώ στο κοντινό παρελθόν οι οικονομικές ενισχύσεις με κρατικό χρήμα μεγαλόσχημων πολιτικών της Βορείου Ελλάδος, Τσοχατζόπουλος, Βενιζέλος, Ορφανός, Παπαγεωργόπουλος, Γκιουλέκας, Πανίκας Ψωμιάδης κ.α, μέσω "μπουγάδας", που εν τέλει πλήρωσε ο ελληνικός λαός, δεν τους έχουν δώσει απλά οικονομικές ανάσες, τους έχουν κρατήσει ζωντανούς.

Γενικότερα, δεν έχω σε καμιά εκτίμηση, καμιά από τις αντίπαλες ομάδες των πλέι οφ.

Από το ΠΟΚ, μέχρι τον έτερο της Θεσσαλονίκης, υπάρχουν πολλές αιτίες, γνωστές είναι, για να μην τους συμπαθείς. Όχι απλά σαν οπαδός μιας άλλης ομάδας, αλλά γενικότερα σαν σκεπτόμενος πολίτης που τον ενοχλεί η συντεχνία μεγαλοπαραγόντων με πολιτικούς και ό,τι αυτό συνεπάγεται. Είναι θαρρώ και από τους βασικότερους λόγους της απομάκρυνσης της πλειοψηφίας των Ελλήνων φιλάθλων από τα γήπεδα, της υποβάθμισης του ποδοσφαιρικού προϊόντος.

Γι’ αυτόν και για πολλούς άλλους λόγους, θέλω όποτε παίζουμε με αυτές τις ομάδες, που συνήθως, ή τουλάχιστον όπως μάθαμε εμείς της γενιάς που μεγάλωσε στην 15ετία του Ευγένιου, όταν οι σημερινές ομάδες των πλέι οφ ήταν οι μεγάλοι αντίπαλοι μας, να τους υπερνικάμε. Ιδιαίτερα, όταν είμαστε πολύ καλύτεροι, όπως έγινε το Σαββατόβραδο, μέσα στο γήπεδο.

Ο προπονητής μας εξάλλου έχει χρησιμοποιήσει πολλές φορές τη φράση "να βελτιώσουμε το προϊόν", ακολουθώντας μαρκετίστικη ορολογία. Εννοείται ότι το θέλουμε όλοι μας, ένα καλύτερο ποδοσφαιρικό προϊόν. Είμαστε, θα το επαναλάβω, περήφανοι, για αυτό που παρουσιάζει η ομάδα μας εντός, αλλά και εκτός αγωνιστικού χώρων. Όμως, για να ακολουθήσω και εγώ ορολογία μάρκετινγκ, οι οπαδοί είμαστε οι σταθεροί, οι καλοί πελάτες που αγοράζουν το προϊόν. Σαν πελάτες - οπαδοί, εκείνο που θέλουμε είναι τουλάχιστον όταν είμαστε καλύτεροι, να παίρνουμε και το ανάλογο αποτέλεσμα. Ιδιαίτερα απέναντι στα συγκεκριμένα «μαγαζιά». Άλλωστε, πέρα από το όμορφο ποδόσφαιρο, είναι οι νίκες εκείνες που θα φέρουν περισσότερο κόσμο, περισσότερους πελάτες στο γήπεδο, μεγαλώνοντας το brand (για να μην πω franchise, χρησιμοποιώντας όρους NBA).

Είναι λοιπόν 444 φορές κρίμα, να είμαστε καλύτεροι και να μην παίρνουμε από ένα αγώνα αυτό που δικαιούμαστε, κυρίως από δικά μας λάθη. Σκεφτείτε πόσες φορές έγινε αυτό κατά την διάρκεια της χρονιάς. Με τον Βόλο δις, με τον ΟΣΦΠ που σίγουρα δικαιούμαστε κάτι παραπάνω και στα 2 ματς, με την Λάρισα δις, με τη Λαμία έξω, με τον Ατρόμητο και την Τρίπολη έξω, με τον ΠΑΟ μέσα, με την Ξάνθη έξω, ακόμη και στο ματς γούοτερ πόλο του Αγρινίου ή και με τον ΠΑΟΚ εντός, μπορούμε να θεωρούμε ότι αδικήσαμε τους εαυτούς μας.

Πολλοί βαθμοί δηλαδή, καλλιά να μην μπούμε σε μπακαλίστικους υπολογισμούς.

Εννοείται ότι δεν κατακρίνω, απλά εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, το όποιο είναι και το ζητούμενο για τον ΟΦΗ.

Φανταστείτε μόνο ότι στο ματς με τον Άρη είχαμε 1/11 επιτυχημένες τελικές. Στην Μπουντεσλίγκα, η ομάδα με την μεγαλύτερη παραγωγή ευκαιριών είναι η Μπορούσια Ντορτμουντ. Ταυτόχρονα είναι και η ομάδα με το χαμηλότερο ποσοστό ευστοχίας, στις τελικές που παράγει. Έχει περίπου 30% ευστοχία στις τελικές. Αν εμείς είχαμε έστω ένα 18-20% ευστοχίας, όταν στο Βικελίδης είχαμε 9%, που θα μπορούσαμε να είχαμε φτάσει φέτος...;

Η Ρώμη δεν χτίστηκε σε μια μέρα, βεβαίως - βεβαίως, όμως μαζί με την καλύτερη αμυντική λειτουργία, είναι σίγουρα τα προβλήματα που καλείται να λύσει η τεχνική ηγεσία ενόψει της νέας χρονιάς.

Oficrete