Oficrete
17/05/2018 - 20:09

Από την καρδιά κερκίδας (reloaded) 5

Eίχαμε αρχίσει μια ανασκαφή στις «ομορφιές» του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου , την άρρηκτη σχέση του με την εκτελεστική εξουσία , πως το ποδόσφαιρο έπαιξε τον ρόλο του πολιορκητικού κριού αφού οι ιδιοκτήτες των ομάδων , εκτός από αυτές διέθεταν ΜΜΕ , την ενέργεια , ακόμη και πιστωτικά ιδρύματα ελέγχοντας μέσω των μεγάλων ομάδων του κέντρου εκατοντάδες χιλιάδες ψηφοφόρους που η βλακεία τους οδηγούσε να ψηφίζουν με οπαδικά κριτήρια .

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης

Είχαμε ξεκινήσει με την «εποχή Βαρδινογιάννη» στο ποδόσφαιρο . Λόγω της ομάδας μας, είναι λίγο - πολύ γνωστά αρκετά περιστατικά . Υπήρχε μια εύνοια της διαιτησίας στην ομάδα του καπετάνιου φυσικά . Με τα οπαδικά μου μάτια, πάντως, ο ΟΦΗ δεν είχε την τόση εύνοια , όσο κάποιος μύθος αναφέρει , τουναντίον υπήρχαν ματς που κυριολεκτικά μας «έσφαξαν» , ιδιαίτερα εκτός έδρας και στον β γύρο όταν αρκετές χρονιές θα μπορούσαμε να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα μέχρι το φινάλε .

Ήταν μια εποχή που ο καπετάνιος είχε μπουκάρει, όπως πρόσφατα ο Ιβάν, ακόμη και σε ευρωπαϊκό αγώνα με την Τορίνο , φανταστείτε τι γινόταν εντός συνόρων !
Το ποδόσφαιρο είχε αρχίσει να λειτουργεί παρασιτικά , παντρεμένο με τις εξουσίες , αλλά ουσιαστικά χωρίς ανεξάρτητη δικαιοσύνη . Κι αφού λειτουργούσε παρασιτικά , ήταν θέμα χρόνου να δημιουργηθούν κι άλλα παράσιτα .

Ώσπου, κάποιος Κοσκωτάς που είχε εμφανιστεί ξαφνικά να ελέγχει τράπεζες , περιοδικά και εφημερίδες , αποφάσισε να αγοράσει την ομάδα που μπορούσε να του ανοίξει τις πόρτες της εκτελεστικής εξουσίας . Αγόρασε την ομάδα του λιμανιού που είχε πολλούς ψηφοφόρους και μπορούσε να του παρέχει μεγάλη δύναμη . Ξαφνικά άρχισαν να πέφτουν τρελά λεφτά στην ποδοσφαιρική αγορά , ποδοσφαιριστής που θα κόστιζε στο μεταγραφικό παζάρι 10 εκατομμύρια (παλιές) δραχμούλες , κατέληγε στην ομάδα του νεόκοπου τραπεζίτη με δεκαπλάσιο συμβόλαιο .

Ομάδες παραρτήματα , φήμες για στημένα ματς , το τελικά κλεμμένο δισεκατομμύριο που έφερε ποδοσφαιριστή , κερδίζοντας στο παζάρι ιταλικές ομάδες που κυριαρχούσαν στην Ευρώπη τότε, ήταν μερικές από τις πρακτικές που ακολούθησε κι ο έτερος των νταβατζήδων !

Η φούσκα δεν άργησε να σκάσει, αλλά μαζί με τη φούσκα ξέσπασε ένα μέγα σκάνδαλο που οδήγησε σε μια μακροχρόνια κρίση στην χώρα , αφού ο νέος ολιγάρχης του ποδοσφαίρου είχε… στενές σχέσεις με την εκτελεστική εξουσία .
Ειδικά δικαστήρια , οικουμενική κυβέρνηση , το ανάλογο πλήγμα στην οικονομία , ήταν οι κυρίαρχες ειδήσεις στα τέλη της δεκαετίας .

Στο ξεκίνημα της επόμενης δεκαετίας , στο ποδόσφαιρο θα γίνει ένας ελαφρύς σεισμός από το σκάνδαλο Κιάππε . Κάποιος υπάλληλος της ΕΠΟ είχε μιλήσει για κάποιο «κύκλωμα» που δρούσε στο ποδόσφαιρο . Γι όσους δεν θυμούνται υπάρχει το google , για όσους βαριούνται απλά παραθέτω την κατακλείδα μεγάλης αθλητικής ιστοσελίδας .

« … Για κάποιους η υπόθεση Κιάππε παραμένει ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο σκάνδαλο στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για άλλους ήταν μια ιστορία που ξεκίνησε από το ποδόσφαιρο, αλλά δεν ήταν ποδοσφαιρική ... Εκτός από τη δικαιολογημένη έκταση που πήρε, στη χώρα θα γίνονταν εκλογές μετά από 1,5 μήνα. Και η - μισή - αλήθεια είναι ότι η ένταση της υπόθεσης Κιάππε διευκόλυνε και τα ΜΜΕ, που απέφευγαν να πάρουν θέση για την συγκυβέρνηση του '89 . Ηταν η διέξοδός τους - το "παιχνίδι" τους απέναντι στην εξασθενημένη πολιτικοοικονομική σκηνή της χώρας »

Η σχέση ποδοσφαίρου , εκτελεστικής εξουσίας , οικονομικού κεφαλαίου σε όλο της το μεγαλείο . Όμως σαν «ελαφρύς σεισμός» θα εξαφανιστεί τάχιστα …

Το ελληνικό ποδόσφαιρο είχε ήδη διαμορφωθεί εντελώς παρασιτικά , επικρατούσε ανομία , κάθε άλλο παρά πρόσφερε στην πραγματική οικονομία , πρόσφερε στην παρά –  οικονομία. Το ποδόσφαιρο ήταν πια περισσότερο παρά - ποδόσφαιρο, αφού όλα κρινόταν εκτός αγωνιστικών χώρων . Κρινόταν στις σχέσεις της οικονομικής με την εκτελεστική εξουσία ή μάλλον στην εξάρτηση της δεύτερης από την πρώτη !
Κι αυτό ήταν μόνο η αρχή αφού το καρκίνωμα θα γιγαντωνόταν με την πάροδο των χρόνων , λίγο πριν μπούμε στον 21ο αιώνα…
(συνεχίζεται )

ΥΓ: Γίνετε λόγος , εσχάτως , για την φιέστα της 27ης Μαΐου στον αγώνα με την Σπάρτη , που εφόσον νικήσουμε τερματίζουμε πρώτοι . Σημειώνεται ότι δεν πρέπει να πέφτει καρφίτσα στο Γεντι Κουλέ , ορθότατα .
Αν θέλει η διοικούσα επιτροπή όμως να δείξει πόσο σέβεται τον φίλαθλο - πελάτη , τον κόσμο της ομάδας που αποτελεί και τον στυλοβάτη αυτής , όχι μόνο φέτος , αλλά από την στιγμή που απομακρύνθηκαν οι μαριονέτες του προηγούμενου καθεστώτος , καλό θα ήταν να ρωτήσει ποια θα ήταν η καταλληλότερη ώρα για το ματς .

Ο αείμνηστος Ευγένιος έλεγε σε συνέντευξη Τύπου ότι το Νοέμβρη - Δεκέμβρη δε γέμιζε το γήπεδο λόγω λιομαζώματος .
Η συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου του ΟΦΗ δεν απασχολείται στον αγροτικό κλάδο , αλλά στον τουριστικό . Στις 27/5 η δουλειά βρίσκεται σε φουλ ρυθμούς .
Ας μου επιτραπεί να προτείνω στην διοίκηση να προχωρήσει σε ένα μινι - γκάλοπ σχετικά με την ώρα του αγώνα .

Πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη που θα υπάρξουν μέσω της μεγαλύτερης προσέλευσης , ο σεβασμός προς τον πελάτη που θα σημαίνει μια τέτοια κίνηση , ίσως θα είναι το μεγαλύτερο όφελος για την ομάδα ... Που , εν τέλει , κυρίαρχο στόχο έχει την καλύτερη οργάνωση της σε υψηλά στάνταρ ... Ένα γκάλοπ για την ώρα του ματς συμβάλλει προς αυτόν τον σκοπό ...

Oficrete