Oficrete
24/05/2018 - 17:41

"Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν..."

Από την καρδιά κερκίδας (reloaded) 6.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης

Προσπαθώντας να αναλύσουμε τους λόγους της παρασιτικής λειτουργίας του επαγγελματικού ποδοσφαίρου σε σχέση με την υγιή οικονομία , αλλά και την αγαστή σχέση των αφεντικών των μεγάλων ομάδων με την εκτελεστική εξουσία , είχαμε σταθεί στο σκάνδαλο «Βαρδινογιάννη» και στο σκάνδαλο «Κοσκωτά» με μια μικρή παρένθεση για το σκάνδαλο «Κιάππε» που τα δημοσιεύματα της εποχής το συνέδεαν με το πρώτο σκάνδαλο .

Βλέπουμε δηλαδή ότι το επαγγελματικό ποδόσφαιρο στην Ελλάδα , πριν ακόμη συμπληρώσει μια δεκαετία ζωής έχει γνωρίσει τρία μεγάλα σκάνδαλα .
Αυτά αφορούσαν κυρίως εύνοια της διαιτησίας και των θεσμών , αθλητική δικαιοσύνη , ΕΠΟ κλπ , ομάδες παραρτήματα ή δορυφόρους , προφανώς και προκαθορισμένα αποτελέσματα εικάζουμε , αφού αποτελούν φυσική συνέχεια των παραπάνω .

Πέρα από αυτό , δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο χρέη να παραγράφονται , θαλασσοδάνεια, μεγιστάνες διάττοντες αστέρες με μεταγραφές αεροδρομίου που ξεσήκωναν τα πλήθη , αλλά έφευγαν νύχτα κι άλλα πολλά . Οι μεγάλες ομάδες της πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας είχαν συχνά την «εύνοια» πολιτικών , με αντάλλαγμα τα δαγκωτά ψηφαλάκια του κόσμου μετά την σχετική προπαγάνδα.

Εδώ οφείλουμε να ανοίξουμε μια παρένθεση για να σταθούμε στο περιβόητο άρθρο 44 που κάποιοι καλοθελήτες ίσως θελήσουν να συνδέσουν με την ομάδα μας , αφού η ένταξη της ΠΑΕ ΟΦΗ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έφερε τεράστια ελάφρυνση χρεών προς το δημόσιο . Ουσιαστικά όμως αυτά τα χρέη είχαν δημιουργηθεί εξαιτίας της μη απόδοσης ΦΠΑ στις μετακινήσεις ποδοσφαιριστών που γινόταν μεταξύ των «ομόσταυλων» ομάδων του ομίλου Βαρδινογιάννη . Ουσιαστικά δηλαδή ευνοημένη ήταν η γνωστή οικογένεια , η οποία είχε δημιουργήσει το χρέος , για ευνόητους λόγους .

Κλείνει η παρένθεση για να επιστρέψουμε στην αναδρομή μας .

Έχουμε φτάσει στις αρχές της τελευταίας δεκαετίας του 20ου αιώνα , όταν στο προσκήνιο εμφανίζεται ένας νέος μεγιστάνας , ο Σωκράτης Κόκκαλης . Πριν καταπιαστούμε με την λαίλαπα Κόκκαλη , καλό είναι να θυμηθούμε ένα μικρό σκανδαλάκι ακόμη , με πρωταγωνιστή όχι μια από τις συνηθισμένες ομάδες αλλά τον «ιστορικό» Πανιώνιο έτσι για να καταδείξουμε τη σήψη που επικρατεί ήδη στην βιτρίνα του ελληνικού ποδοσφαίρου . Κάποιος διευθυντής Τραπέζης , που τυχαίνει να είναι και πρόεδρος του Πανιωνίου , θα καταχραστεί ένα ικανό για την εποχή ποσό , ώστε να ξελασπώσει την ομάδα. Το σκάνδαλο θα αποκαλυφθεί ,ο περιβόητος τότε Σταματελάτος θα οδηγηθεί στην φυλακή , όμως σε σχέση με όσα άλλα συνέβαιναν τω καιρώ εκείνω , δεν ήταν παρά ένα πταισματάκι . Οι κακεντρεχείς , όπως η μουτσούνα μου , θα το πουν δωλοματάκι , σανό για την κοινή γνώμη.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης στο μεταξύ θα μπει στο μετοχικό σχήμα του ΟΣΦΠ , αρχικά συνδιοικώντας με έναν παλαιότερο πρόεδρο και μεγαλομέτοχο , θα καταφέρει να κλείσει μια ευνοϊκή συμφωνία με την κυβέρνηση για μια ικανή παραγραφή χρεών που είχε δημιουργήσει ο Κοσκωτάς , πληρώνοντας μοναχά ένα ποσοστό αυτών .

Δεν ήταν εξάλλου δύσκολο να συμφωνήσει με την κυβέρνηση , αφού υπήρξε τακτικός συνδαιτυμόνας με πολλά κυβερνητικά στελέχη , σε μια εποχή που οι εταιρίες του πρωταγωνιστούσαν σε συμβάσεις με ΔΕΚΟ , με κυρίαρχο deal την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ .

Δεν έλειπαν εξάλλου τα δημοσιεύματα , αξίζει εδώ να μνημονεύσουμε τον μεγάλο Φίλιππα Συρίγο , ο οποίος είχε αναδείξει και το σκάνδαλο Κιάππε , που ανέφεραν ότι οι διαγωνισμοί κάθε άλλο παρά αδιάβλητοι ήταν . Ίσως πρόκειται για το μέγιστο βαθμό της σχέσης ποδοσφαίρου – εκτελεστικής εξουσίας .

Κάπου στα μέσα των 90ς βρισκόμαστε ήδη στην εποχή Κόκκαλη . Είναι η εποχή του «ο ΟΣΦΠ και το Αιγάλεω να κερδίζουν κι όλοι οι άλλοι να πάνε να γ…» . Είναι η εποχή που οι εκλογές της ΕΠΟ γίνονται σε απομακρυσμένα ξενοδοχεία , για λόγους αποκέντρωσης , όπως ευαγγελίζονταν οι ιθύνοντες . Ο πραγματικός λόγος βέβαια ήταν να βρίσκονται όσο πιο μακριά μπορούσαν , για να κινηθούν υπογείως . Βαλίτσες γεμάτες μετρητά πάνε και έρχονται προς εξαγορά ψήφων . Βλέπετε , όποιος ελέγχει την ΕΠΟ , ελέγχει και την διαιτησία , με ότι αυτό συνεπάγεται .

Είναι η εποχή της παράγκας , του πέναλτυ Παπουτσέλη , των βουτιών του Αλεξανδρή που θα ζήλευαν Ολυμπιονίκες καταδύσεων , του Τζόρτζεβιτς πρώτου σκόρερ με 17/20 γκολ με πέναλτυ , είναι η εποχή που η σήψη έχει φτάσει στο έπακρο .Είναι φυσικά η εποχή που ένα εθνικό στάδιο , το οποίο χρησιμοποιούνταν από πολλές ομάδες και διαφορετικά αθλήματα ουσιαστικά χαρίζεται όχι στον ΟΣΦΠ , αλλά σε άλλη εταιρία του Σ.Κόκκαλη , ο οποίος στο μεταξύ έχει κουμπαριάσει με αρκετά κυβερνητικά στελέχη , διατηρεί μονοπώλιο σε πολλές μπίζνες με την κυβέρνηση κι όταν το νέο Καραϊσκάκη αποπερατωθεί οι παρουσίες πολιτικών , κυρίως από τις δυο μεγάλες παρατάξεις της εποχής , στη σουίτα του προέδρου του ΟΣΦΠ είναι τόσο τακτικές , που δεν είναι πια είδηση .

Η εποχή Κόκκαλη είναι εκείνη που γιγάντωσε το άθλιο καθεστώς του μιντιακού συστήματος , της παρασιτικής οικονομικής ολιγαρχίας , που με Δούρειο Ίππο το ποδόσφαιρο , θα οδηγήσει στη γενικευμένη διαφθορά του πολιτικού συστήματος , με αποτέλεσμα τη χρεοκοπία της χώρας .

Είναι η εποχή που η ευγενής άμιλλα πήγε περίπατο , είναι η εποχή που επικράτησε το «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα» . Η παραπάνω φράση περί ΟΣΦΠ και Αιγάλεω χαρακτηρίζει την κρίση αξιών που κυριάρχησε στη χώρα και τελικά θα οδηγήσει στην οικονομική κρίση που βιώνουμε μέχρι σήμερα ...
(συνεχίζεται)

ΥΓ: Έχουμε καταπιαστεί με την ανασκόπηση της σχέσης εκτελεστικής εξουσίας - οικονομικής ολιγαρχίας - ποδοσφαίρου , την οποία θα συνεχίσουμε για μερικά ακόμη άρθρα , ώστε με το πέρας αυτής να κάνουμε τις συγκρίσεις με τα προηγμένα ποδοσφαιρικά κράτη , να ψάξουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που μπορεί να διαθέτει το ελληνικό ποδόσφαιρο αλλά τα παρα-ποδοσφαιρικά παιχνίδια δεν αφήνουν να αναδειχθούν .
Ως εκ τούτου έχουμε μείνει λίγο πίσω σε ότι αφορά τον σχολιασμό της επικαιρότητας .

Θεωρώ ότι πέρα από επιστρΟΦΗ της ομάδας στη φυσική της κατηγορία , τις τελευταίες εβδομάδες έχουν συμβεί δυο ακόμη γεγονότα που μπορούν να επιτρέπουν πανηγύρια για τον πολυπληθή κόσμο μας . Το ένα είναι η συνεργασία με την μεγάλη Μπορούσια Ντόρτμουντ και τα οφέλη που μπορεί ο ΟΦΗ και το κρητικό ποδόσφαιρο να αποκομίσει .

Το άλλο είναι η συνεργασία του μπασκετικού ΟΦΗ με έναν από τους θρύλους του αθλήματος , τον τεράστιο Παναγιώτη Γιαννάκη . Το Ηράκλειο , η Κρήτη διψάει για μπάσκετ υψηλού επιπέδου κι ο ΟΦΗ είναι προφανώς η μοναδική ομάδα που μπορεί να υποστηρίξει ένα πρότζεκτ που θα φέρει μια ομάδα να πρωταγωνιστεί στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού , γιατί όχι και του ευρωπαϊκού μπάσκετ . Χρειάζεται φυσικά υπομονή , εργατικότητα , προσήλωση στο στόχο και κυρίως οργάνωση από τις μικρές ηλικίες .

Θα επεκταθούμε στα δύο αυτά θέματα εν καιρώ , δίνοντας την απαραίτητη βαρύτητα που τους αρμόζουν …

Δείτε το Video

Oficrete