Oficrete
16/10/2018 - 18:50

Εδώ δεν είναι ευπρόσδεκτοι

Και δεν είναι σωστό η πρώτη γνωριμία του Μιχάλη Μπούση με το Γεντί Κουλέ να γίνει έτσι.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Η επικαιρότητα μας αναγκάζει να διακόψουμε τη ροή της θεματολογίας της στήλης και το μείζον θέμα του αθλητικού τουρισμού. Μετράμε ώρες για τη συνέντευξη Τύπου του κ.Μπούση και της νέας διοίκησης της ΠΑΕ ΟΦΗ και η αγωνία φτάνει στο κατακόρυφο.

Αδημονούμε να ακούσουμε το στρατηγικό σχεδιασμό της νέας διοίκησης, όπως πολύ ωραία ανέπτυξε ο Χρίστος Σμπώκος νωρίτερα σήμερα, όμως εκτός από το ιστορικό γεγονός της αλλαγής σελίδας στην ΠΑΕ ΟΦΗ, λίγα 24ωρα μετά την συνέντευξη Τύπου, η ομάδα μας υποδέχεται τον ΟΣΦΠ στο Γεντι Κουλέ. Μάλιστα, όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, ο Μιχάλης Μπούσης θα βρίσκεται στα επίσημα του γηπέδου.

Σίγουρα πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο ματς, ιδιαίτερης βαθμολογικής σημασίας και για τις δυο ομάδες. Πρόκειται επίσης για το τελευταίο δύσκολο ματς με κάποιον από τους διεκδικητές του τίτλου, που όπως γράφαμε την προηγούμενη βδομάδα, ο ΟΦΗ δεν έχει να χάσει τίποτα, παρά μόνο να κερδίσει ανεξάρτητα του αποτελέσματος.

Ουσιαστικά κάποιος θα μπορούσε να πει ότι το πρωτάθλημα ξεκινάει για τον ΟΦΗ μετά το ματς της Κυριακής. Το πρόγραμμα γίνεται πιο βατό, οι εντός έδρας αγώνες που ακολουθούν δεν είναι με αντιπάλους ανάλογου βεληνεκούς των ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, ΟΣΦΠ.

Ακριβώς για αυτό, από το επόμενο εντός έδρας αγώνα, η ομάδα μας θα πρέπει να αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα στο έπακρο.

Ωστόσο, έχει δημιουργηθεί ένα θέμα, με ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης, το οποίο σίγουρα δε βοηθάει, ούτε την ομάδα, ούτε τη νέα διοίκηση.

Ξεκίνησε με το λάθος της παραχώρησης εισιτηρίων στους οπαδούς του ΠΑΟΚ, που ας πούμε ότι το προσπερνάμε, εξαιτίας των καλών σχέσεων που έχουν οι οπαδοί των δυο ομάδων. Ήταν άλλωστε οι φίλοι του ΠΑΟΚ που είχαν υποστηρίξει την ομάδα μας σε εκείνο το ευρωπαϊκό ματς της Τούμπας με αντίπαλο την Αταλάντα, όπως ήταν επίσης ο ΠΑΟΚ που είχε έρθει να αγωνιστεί σε φιλικό ματς πριν μερικά χρόνια, στην προσπάθεια αύξησης εσόδων για την αιμορραγούσα οικονομικά τότε ΠΑΕ ΟΦΗ.

Παρ'όλα αυτά υπήρχαν σημεία με αντεγκλήσεις, ακόμη και σε αυτό το ματς. Δε θα εξετάσουμε τι και πως, την παρούσα στιγμή. Το λάθος συνεχίστηκε, τόσο από την διοίκηση της ΠΑΕ, όσο και από την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου που επέτρεψαν την παρουσία οπαδών της ΑΕΚ, στο προηγούμενο εντός έδρας. Πέρα από τη συνήθη κόντρα που υπάρχει ανάμεσα σε δυο ομάδες, με τους οπαδούς της ΑΕΚ δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο. Ίσα - ίσα, οι ΑΕΚτζήδες θα έπρεπε να είναι ευγνώμονες προς τον ΟΦΗ, αφού με τις νίκες του επί αντιπάλων διεκδικητών των κιτρινόμαυρων στο παρελθόν έχει βοηθήσει, στα πλαίσια του υγιούς ανταγωνισμού φυσικά, να κατακτήσει η ΑΕΚ τίτλους στο παρελθόν.

Για να είμαστε ακριβείς μάλλον, στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξε ένας διάλογος με πανό μεταξύ των οπαδών των δυο ομάδων, με ευχές ή και πείραγμα - κάποιος καλόπιστος θα έλεγε - για τα χωράφια της Γ εθνικής εκατέρωθεν, αλλά μπροστά σε όσα συμβαίνουν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, κάλλιστα μπορούμε να το χαρακτηρίσουμε, αν όχι πταίσμα, πλημμέλημα.

Το δις εξαμαρτείν ουκ ανδρός σοφού, λέει το γνωμικό, αλλά - ξέρουμε πολύ καλά ότι - για δεκαετίες οι διοικήσεις της ΠΑΕ ΟΦΗ δε χαρακτηριζόταν από τη σοφία που τις διακατείχε. Παρομοίως, μπορεί κάποιος να πει και για τις αποφάσεις της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου.

Ο ΟΦΗ πια μπαίνει σε μια νέα εποχή, εισάγει κάτι καινούριο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Έχουμε την παρουσία ενός επενδυτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με ότι αυτό συνεπάγεται.

Ο Μιχάλης Μπούσης φέρνει την αμερικάνικη νοοτροπία και τεχνογνωσία σε μια ελληνική ομάδα. Εισάγει, εν ολίγοις, το αμερικάνικο επιχειρείν στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Δεν επένδυσε σε μια ομάδα ούτε για να δημιουργήσει καλές σχέσεις με την Κυβέρνηση, ούτε για να εξυπηρετήσει συμφέροντα άλλης χώρας, πόσο μάλλον για να προστατευτεί από τη δικαιοσύνη. Γιατί οι επενδυτές των μεγάλων ομάδων του κέντρου και της συμπρωτεύουσας αυτόν τον παρανομαστή φέρουν.

Ο Μιχάλης Μπούσης έκανε μια επένδυση που μπορεί να φέρει οφέλη στην ομάδα, στο κοινωνικό σύνολο και φυσικά στον ίδιο. Συνεπικουρούμενος από την τριανδρία των Σαμαράδων, Πουρσανίδη, αλλά και από κορυφαίους επαγγελματίες του χώρου (Βογιατζάκης, Παπαβασιλάκης, κλπ) είναι δεδομένο ότι θα οδηγήσουν τον ΟΦΗ στο ανάλογο του μεγέθους του επίπεδο.

Δεν νοείται λοιπόν η αβάν πρεμιέρ της νέας διοίκησης να στιγματιστεί από το παραμικρό επεισόδιο. Γιατί δεν είναι μόνο θέμα της πρεμιέρας ή της παρουσίας Μπούση, αφορά σε μεγάλο βαθμό την αγωνιστική παρουσία της ομάδας.

Ο ΟΦΗ είναι ήδη υπότροπος, έχει τιμωρηθεί ήδη για τα προηγούμενα ματς και δε νοείται να ρισκάρει την τιμωρία της έδρας.

Είναι επίσης δεδομένο ότι οι οπαδοί της συγκεκριμένης ομάδας θα προκαλέσουν, θα επιδιώξουν την δημιουργία επεισοδίων, τόσο μέσα όσο και έξω από το γήπεδο. Αν κάποιος παρακολουθήσει τα social media τις τελευταίες μέρες, έχουν ήδη αρχίσει οι προτροπές για επεισόδια, οι πολεμικές ιαχές και άλλες «αιμοβόρικες» κραυγές των χουλιγκάνων του ΟΣΦΠ, εντός και εκτός Κρήτης, προκαταβάλλοντας τι θα περιμένουμε σε περίπτωση παρουσίας τους. Το παρελθόν τους άλλωστε γνωστό. Έχουν άλλωστε οι ίδιοι συμβάλλει να θεωρείται η ομάδα τους η πιο μισητή στην Ελλάδα.

Δε θα πρέπει να ξεχνάμε τους συμπαθείς Καμινιώτες που, όποτε έχουμε τις ορδές βαρβάρων να επισκέπτονται το Γεντι Κουλέ, τρέχουν να σώσουν την περιουσία τους, ή κλειδαμπαρώνονται στα σπίτια τους. Τους ρώτησε ποτέ κανείς, πως νιώθουν κάθε φορά που υπάρχει η παρουσία αντιπάλων οπαδών; Μήπως θα έπρεπε;

Εν κατακλείδι, γιατί υποσχέθηκα στον αρχισυντάκτη να μην πιάσω 4ψηφιο αριθμό λέξεων στο έκτακτο άρθρο.

Καλείται η νέα διοίκηση, καθώς και η Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου να απαγορέψει την παρουσία οπαδών του ΟΣΦΠ. Όχι ο χαρακτηρισμός μεμονωμένων οπαδών δε βοηθάει. Μεμονωμένα θα πάνε στην θύρα και θα οργανωθούν. Αλήθεια, πόσο τραγελαφικά ηλίθιο είναι να βρίσκονται οι οπαδοί της αντίπαλης ομάδας πάνω από το κεφάλι του προπονητή της γηπεδούχου και σε απόσταση αναπνοής από τα επίσημα του γηπέδου;

Θα αναρωτηθεί κάποιος και που να πάνε; Πουθενά να μην πάνε. Κανείς δεν είναι ευπρόσδεκτος, γιατί ακριβώς το γήπεδο δεν πληροί τις προϋποθέσεις για την παρουσία αντιπάλων οπαδών. Σε κάποιο άλλο γήπεδο, με πλήρη κάλυψη από την αστυνομική διεύθυνση, ίσως. Αλλά και από τη άλλη, γιατί θα πρέπει ο Έλληνας φορολογούμενος να πληρώνει, ώστε να προστατευτεί η πόλη από την παρουσία βαρβάρων;

Πολύ ωραία δε διεξάγεται ο αγώνας, χωρίς την παρουσία τους;

Στην τελική, θέλουμε να επιστρέψει η οικογένεια στο γήπεδο; Νομίζω πως ναι.

Όταν όμως υπάρχει η παρουσία βαρβάρων, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί.

Επειδή λοιπόν μακρηγορώ, ξανά. Καλείται τόσο η νέα διοίκηση, ο Ηλίας ο Πουρσανίδης, ή ο Γιώργος ο Σαμαράς να ζητήσουν την καθολική απαγόρευση της μετακίνησης των συγκεκριμένων οπαδών. Αναλόγως, καλείται να πράξει τόσο η Αστυνομική Διεύθυνση ή όποια άλλη υπηρεσία είναι αρμόδια (υφυπουργείο Αθλητισμού, Εισαγγελία Ηρακλείου).

Θέλεις φίλαθλε του ΟΣΦΠ (και όχι χουλιγκάνε) να δεις την ομάδα σου στο Γεντί Κουλέ;

Να τη δεις. Πήγαινε στο γήπεδο, χωρίς διακριτικά, αγόρασε εισιτήριο και δες τον αγώνα.

Όπως ακριβώς θα έκανε κάποιος Ομιλίτης στο Καραϊσκάκη. Γιατί δεν νομίζω να έβλεπε χωρίς προβλήματα τον αγώνα, εφόσον φορούσε απλά ένα ασπρόμαυρο κασκόλ.
 

Oficrete