ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
20/12/2019 - 13:56

Κάποιες σημειώσεις από το ΟΦΗ - ΠΑΟ

Δεν είχα σκοπό να αναφερθώ μεσοβδόμαδα στο ματς με τον ΠΑΟ, αλλά ορισμένα πράγματα που διέκρινα, αξίζουν την προσοχή μας.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Ισοπαλία σαν ήττα, μοιάζει το ματς της Τετάρτης. Κι αυτό γιατί μπορεί να μην πιάσαμε τα γνωστά υψηλά στάνταρ απόδοσης, αλλά ακόμη και να μην συμπαθείς τον ΟΦΗ οφείλεις να ομολογήσεις ότι είναι, όχι απλά καλύτερη ομάδα, η μέρα με την νύχτα, σε σχέση με τους Πράσινους.

Δεν είναι τυχαίο ότι ποδοσφαιριστές, προπονητές, φυλλάδες και κόσμος του Τριφυλλιού, πανηγύρισαν σαν να είχαν κερδίσει το ματς. Να με συγχωρείτε που στέκομαι στους αντιπάλους, αλλά η ουσία είναι ότι πρόκειται για μια μέτρια ομάδα, που εσχάτως έχει καταφέρει να μπει στην πρώτη εξάδα, κυρίως χάρη στη βοήθεια της διαιτησίας.

Επτά από τα 16 γκολ που έχουν πετύχει είναι με πέναλτι, άλλωστε (συνολικά έχουν κερδίσει οκτώ φέτος). Την Τετάρτη, εκτός από το πέναλτι που ορθώς κέρδισαν, ο ρέφερι έκρινε το ματς με το κακώς ακυρωθέν γκολ του Φιγκεϊρέντο. Αν είχε μετρήσει, ως όφειλε να κάνει, σίγουρα θα βλέπαμε ένα διαφορετικό ματς, αφού το χρονικό σημείο, λίγο πριν την λήξη του α' ημιχρόνου, θα οδηγούσε την εύθραυστη ψυχολογία των αντιπάλων στα Τάρταρα, σε αντίθεση με τη δική μας ομάδα, που θα πήγαινε στα αποδυτήρια με τελείως διαφορετική ψυχολογία. Είναι δεδομένο εξάλλου, ότι αν σκοράρεις προς το τέλος του ημιχρόνου, συνήθως, θα κερδίσεις το ματς. Άλλο ένα ματς που τελειώνει για την κρητική ομάδα με ένα αίσθημα αδικίας, να πλημμυρίζει ποδοσφαιριστές και φιλάθλους. Ας τα βάλουμε όμως σε μια σειρά, όχι απαραίτητα χρονική.

- Ουσιαστικά το ματς, πέρα από την λανθασμένη ακύρωση του γκολ, κρίνεται στο 10λεπτο 70’ - 80’. ‘Όταν, έχουμε προηγηθεί, παίρνουμε την κόκκινη κάρτα, αλλά δεν κάνουμε κάτι διαφορετικό από το να φλυαρούμε. Ταπεινή μου άποψη, είναι ότι εκείνο θα έπρεπε να είναι το χρονικό σημείο που θα πρέπει να πατήσουμε γκάζι, την ώρα που ο αντίπαλος είναι σαστισμένος και να καθαρίσουμε το ματς, πετυχαίνοντας ένα δεύτερο γκολ.

Ας μου επιτραπεί να πω, ότι ευθύνη υπάρχει γι’αυτό και στο προπονητικό τημ. Σε όλο το β' ημίχρονο ο Βαζ είναι ωσεί παρών, όχι ότι στο πρώτο ήταν πολύ καλύτερος, δηλαδή. Επίσης έχει φανεί σε προηγούμενα ματς, ότι ο Μάνος χρειάζεται λίγο περισσότερο χρόνο από το σύνηθες 10λεπτο, όταν μπαίνει σαν αλλαγή. Δεν ξέρω αν το επέτρεπαν οι δυνάμεις του Βραζιλιάνου, αλλά εκτός από την προφανή επιλογή του (καλού στρατιώτη) Ντίνα για τα άκρα, ίσως η ταυτόχρονη χρησιμοποίηση Μάνου - Φιγκεϊρέντο, με κάποιον από τους 2 σε ρόλου ακραίου, θα μπορούσε να φέρει περισσότερα οφέλη. Τολμώ, μάλιστα, να πω ότι ίσως στο Αγρίνιο δούμε την παρουσία αμφοτέρων στην 11αδα, αφού ο Σόουζα δεν έπιασε τα στάνταρ που μας έδειξε στο ματς με τον Άρη. Όμως, επειδή έχει επαναληφθεί, μοιάζει ακατανόητη η αλλαγή που κάνει στο 91' ο κόουτς, βάζοντας τον Ντίνα.

Όλα τα παραπάνω, φυσικά, ανήκουν στην σφαίρα της καφενειακής κουβέντας, είναι εξάλλου ένας από τους λόγους που αγαπάμε το ποδόσφαιρο. Εννοείται ότι πάντα ο προπονητής ξέρει καλύτερα, έχει την τεχνική και επιστημονική κατάρτιση, ζει την ομάδα 7 ημέρες την εβδομάδα. Εδώ, κουβέντα να γίνεται κάνουμε …

Πάντως, θα επιμείνω ότι ουσιαστικά, οι 2 πόντοι χάθηκαν σε αυτό το διάστημα του παιχνιδιού.

- Θα ήθελα να σταθώ λίγο στο VAR. Έχουμε καταφέρει στην Ψωροκώσταινα, να ακυρώνουμε ακόμη και την τεχνολογία, στον βωμό των συμφερόντων, της «βαριάς φανέλας», των σχέσεων εντός ομοσπονδίας και του παρασκηνίου. Οι διαιτητές, ακόμη και με την τεχνολογική βοήθεια που τους παρέχεται, κρίνονται ανεπαρκείς, δρουν κατά βούληση, μάλλον με κριτήριο ποιοι είναι οι δυο αντίπαλοι στο τερέν. Έχουν δύναμη οι ομάδες, παίζει ΠΟΚ με περιφερειακή ομάδα, ή δεν ξέρω και γω τι άλλο. Έτσι έχουμε δει, όχι μόνο σε δικά μας ματς, ο ρέφερι να μην τσεκάρει μια δύσκολη φάση που κρίνει ένα ματς, ούτε καν οι video assistant referees να τον καλούν για να δει την φάση, ενώ η τεχνολογία γραμμής, ποιος ξέρει γιατί δεν λειτουργεί για την χώρα μας. Να μην ξεχνάμε ότι σχεδόν πάντα, οι καθυστερήσεις δεν καταμετρώνται, με αποτέλεσμα να υπάρχει λιγότερος καθαρός χρόνος παιχνιδιού. Το τελευταίο συμβαίνει, συνήθως, όταν ο γηπεδούχος ή η «μεγάλη» ομάδα προηγείται και θέλει να τελειώσει το ματς, χωρίς πολλές καθυστερήσεις. Ίσως, λοιπόν, θα έπρεπε να θεσμοθετηθούν κάποιοι κανόνες, όπως υπάρχουν σε άλλα αθλήματα, που επίσης χρησιμοποιούν την βοήθεια της τεχνολογίας.

Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι, ότι σε περίπτωση που ο διαιτητής δεν ελέγχει την φάση, να υπάρχει δικαίωμα για τον αρχηγό της ομάδας να ζητήσει την υποχρεωτική χρήση του VAR από το διαιτητή. Για να μη γίνεται το ματς, δε, σαπουνόπερα από τις διακοπές, αυτό το δικαίωμα να μπορεί να το χρησιμοποιήσει η κάθε ομάδα μόνο 2 φορές στην διάρκεια του παιχνιδιού και μόνο όταν ο άρχοντας του αγώνα δεν έχει δείξει βούληση να τσεκάρει τον τεχνολογικό βοηθό του.

Επίσης, να υπάρχει συγκεκριμένος χρόνος για να ελεγχθεί το VAR, ώστε κάθε φορά να καταμετράται στις καθυστερήσεις. Μια φορά στο VAR, 2 λεπτά καθυστερήσεις, 2 φορές τέσσερα κ.ο.κ.

Μοιάζει κάτι που καταρχήν θα αυξήσει την διάρκεια παιχνιδιού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, ιδιαίτερα στην χώρα μας. Αν όμως το ζητούμενο είναι το προϊόν, η βελτίωση του, η ισονομία εντός γηπέδου, τότε οι απαντήσεις σε ένα νέο κανόνα, θα πρέπει να είναι προς όφελος του παιχνιδιού.

- Πάμε παρακάτω. Αλίευσα στα social κάποιες απόψεις, γιατί η ΠΑΕ δεν μιλάει για τη διαιτησία, δεν βγάζει ανακοίνωση, κλπ. Καλά - καλά το κάνει, λοιπόν. Εκφράζουμε κάτι διαφορετικό, κάτι ρηξικέλευθο για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο O.Φ.Η. έχει κερδίσει το ουδέτερο κοινό, όχι μόνο για την εικόνα που παρουσιάζει εντός γηπέδου, αλλά και για αυτήν εκτός.

Αν δηλαδή βγάζαμε ανακοινώσεις, είχαμε ένα «κυρ-Σάββα» να νιαουρίζει, τι θαρρείτε, θα μας έπαιζαν διαφορετικά; Ή μπας σας λείψανε οι εποχές με τα τυριά; Δε νομίζω…

Αν θέλετε, για αυτό υπάρχουμε εμείς, να κράζουμε μέσω του γραπτού λόγου. Να τα θίξουμε και να τα καταδικάσουμε. Ή μήπως νομίζετε ότι ο ουδέτερος φίλαθλος δε βλέπει, π.χ το γκολ του Φίγκε ; Ή το πέναλτι στο Καραϊσκάκη; Τα γνωρίζει η κοινή γνώμη, δεν μπορείς να την κοροϊδεύεις συνέχεια.

Πάντως για να λέμε και του στραβού το δίκιο, αν ο ΟΦΗ είχε εμφανιστεί καλύτερος, χωρίς νεκρά διαστήματα, ιδιαίτερα εκτός έδρας, καμμιά διαιτησία δεν θα μπορούσε να του στερήσει βαθμούς. Αλλά αγάλι αγάλι, θα έρθουν και αυτά…

- Θα πλατειάσω, αλλά αξίζει να σταθούμε. Όπως στο πρώτο γκολ με τον Άρη, έτσι και προχθές, και σε άλλα ματς, σκοράρουμε όχι απλά με 3-4 καλές πάσες, ένα συνδυασμό. Έχουμε κυκλοφορήσει την μπάλα, υπάρχει συνεχή κίνηση, και με 7-8 πάσες έρχεται στο πιάτο σερβιρισμένο. Αρκεί να τελειώσεις καλά. Στα highlights, συνήθως, δεν παίζει η φάση από την αρχή, κόβουν την μισή ομορφιά δηλαδή. Δείχνει τη δουλειά που γίνεται στην ομάδα μας. Είναι θέμα συγκέντρωσης και καθαρού μυαλού, που δείχνει ότι ο ΟΦΗ μπορεί να τα καταφέρει, απέναντι σε κάθε αντίπαλο. Όταν καταφέρουμε να έχουμε διάρκεια, ποιος ξέρει κατά το Μάρτη ίσως, θα ήμαστε ακόμη πιο δυνατοί !

- Τέλος, κάτι ακόμα. Πρόκειται για τον ορισμό της ώρας για το ματς με τον ΠΑΟΚ, Τρίτη 7 Γενάρη, του Αΐ-Γιαννιού, 9.30 το βράδυ. ΜΑ ΠΑΤΕ ΚΑΛΑ;

Και καλά του Αΐ-Γιαννιού, ας το προσπεράσουμε. Εννιάμιση το βράδυ; Ποιος ο λόγος; Μήπως δε θέλετε κόσμο στο γήπεδο; Ή νομίζετε ότι θα ξεκινήσει ο άλλος από την Μεσαρά ή την Σητεία για το γήπεδο, για να επιστρέψει ξημερώματα;

Ακατανόητη επιλογή ώρας, ας ευχηθούμε να διατηρηθεί η καλοκαιρία, τουλάχιστον. Πάντως, καλό είναι να υπάρξει αίτημα αλλαγής ώρας, είναι το μεγάλο ματς των 16, ακόμη και για τηλεοπτικούς λόγους, (αυτούς που καθορίζουν την ώρα διεξαγωγής ) δεν είναι ευνοϊκό. Άλλωστε, το ζητούμενο για το προϊόν, είναι να υπάρχουν γεμάτα γήπεδα, έτσι δεν είναι;

Oficrete