Oficrete
25/11/2020 - 15:00

O Νέιρα έδειξε πόσο άμπαλοι είμαστε

Δεν έχετε παράπονο, πρώτοι εδώ σας είπαμε για την διπλάρα στον Βόλο, ήδη από την προηγούμενη Πέμπτη.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Ακόμη και για τη συμμετοχή Σωτηρίου, το σκεπτικό έδειξε, τόσο από την επιλογή Σίμου, όσο και εκ του αποτελέσματος, ότι ήταν ορθό. Καθοδήγησε την άμυνά του, θετικός όπου χρειάστηκε, χωρίς την παραμικρή ευθύνη στο γκολ.

Φάνηκε πάντως λίγο νευρικός, λογικά εξαιτίας της πίεσης για το αποτέλεσμα, όμως έκανε καλή εμφάνιση. Περισσότερα, στον επίλογο, όπου μετά από καιρό θα σχολιάσω τους παίκτες.
Σήμερα, έχω αποφασίσει να ασκήσω κριτική στον Γιώργο Σίμο. Νομίζω πως στις νίκες, και όχι στις ήττες, γίνεται ορθότερη κριτική. Μοιάζει και πιο δίκαιο άλλωστε.

Εμμένω φυσικά στην θέση μου, είμαι Σιμικός αναντάμ παπαντάμ, και θα το κάνω λιανά.

Σιμικός κι όχι Σημιτικός, που θυμίζει έναν Εφιάλτη της σύγχρονης ιστορίας της χώρας, ο οποίος σε μια ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε να σαπίζει στη φυλακή, συνένοχος σε πολλά σκάνδαλα, με κορυφαίο φυσικά αυτό του χρηματιστηρίου και τα greek statistics, που έφεραν τη βεβιασμένη είσοδο στο ευρώ, βασική αιτία της οικονομικής κρίσης που ακολούθησε. Το πολιτικό σχόλιο, ας μου επιτρέψετε, γιατί ούτε είμαστε, ούτε θέλουμε να είμαστε απολιτίκ. Το απολίτικ, έφερε τη χώρα σε αυτήν την κατάσταση. Και το αστείο είναι ότι όλοι αυτοί που για χρόνια δήλωναν απολίτικ (κι ήντα με νοιάζει εμένα, ποιος κυβερνά, εγώ να μια καλά), με την ηλιθιότητα και την αμορφωσιά που τους διακρίνει, συνέχισαν να οδηγούν την χώρα από τη Σκύλα στην Χάρυβδη. Τέλος πολιτικού σχολίου, πάμε παρακάτω.

Μεγάλη νίκη μεν, πολύ αγχωτική δε, κι αν μας αποπροσανατολίσει εξαιτίας της έκτασης του σκορ, θα επιφέρει περισσότερα δεινά, από ωφέλιμα. Μεγαλύτερο όφελος φυσικά, η τόνωση της ψυχολογίας. Όμως, το ματς ακροβατούσε μέχρι το 79ο λεπτό όταν έγραψε και με VAR, το 0-2. Γιατί μη μου πείτε, ότι όταν ακύρωσε το γκολ, ορθά, για χιλιοστά (τα ρημάδια) από την πάσα του Διαμαντή στον Σάρδι, δεν άρχισαν να σας ζώνουν τα φίδια.

Ο Βόλος, αν και με παίκτη λιγότερο, είχε κερδίσει το κέντρο, μοιάζαμε ξανά κλεισμένοι στο καβούκι μας, ενώ μαθημένοι πια, είχαμε την αίσθηση ότι θα το φάμε ακόμη και στο 94', χάνοντας ένα δικό μας τρίποντο. Έλεγα στο πρόλογο ότι υπήρχε η αισιοδοξία, δε το λες πάντως και σιγουριά, ότι θα κερδίσουμε, η οποία ΟΚ, δεν ήταν μια φλασιά ομιλοφροσύνης, απλά θεωρώντας ότι αφενός οι δικές μας επιστροφές, αφετέρου οι ελλείψεις του Βόλου λόγω κορωνοϊού, αλλά κυρίως το γεγονός ότι η ομάδα μπορούσε να δουλέψει αυτές τις δυο βδομάδες όπως πρέπει, θα έφερναν την νίκη. Σίγουρα, δεν την περίμενε κανείς τόσο μεγάλη.

Οφείλω όμως να ομολογήσω επίσης, ότι στο διάστημα που μας πίεσε ο Βόλος στο β' ημίχρονο, από το 50' ως το 70' περίπου, που πετύχαμε το ακυρωθέν γκολ, είχαν βγει τα μάτια μου, ότι χρειαζόμαστε αλλαγές στο κέντρο. Εκείνος μάλιστα που με είχε εκνευρίσει, χάνοντας πολλές μπάλες, πετώντας φάουλ από ευνοϊκή θέση στο τοίχος, χάνοντας τετ-α-τετ που έμοιαζαν άχαστα, ήταν ο υπερπολύτιμος, όπως εξελίχθηκε το ματς, Νέιρα.

Αναρωτιόμουν γιατί δεν τον βγάζει, υπήρχε η λύση του Σακόρ στον πάγκο. Βλέπετε όμως, ότι ο προπονητής, εκείνος ζει την ομάδα 7 μέρες την εβδομάδα, πάντα ξέρει καλύτερα από όλους εμάς, που αλήθεια τώρα, μπροστά στις δικές του γνώσεις, στις ατελείωτες ώρες διαβάσματος, πρακτικής και θεωρητικής εξάσκησης εντός και εκτός γηπέδου, στην επάρκειά του, γύρω από το ψυχολογικό και πνευματικό επίπεδο των ποδοσφαιριστών του, όλοι εμείς που έχουμε άποψη, συχνά μάλιστα εμμονική ή ακόμη και εγωιστική, είμαστε επιεικώς άμπαλοι. Δεδομένο αυτό, ως και αξίωμα, να εξηγούμαστε για να μην παρεξηγούμαστε. Ο Σίμος ήταν αυτός που άφησε τον Χουάν στο γήπεδο και ο Χουάν, που για μένα τουλάχιστον, φώναζε ότι έπρεπε να βγει, ήταν αυτός που καθάρισε το ματσάκι, σαν να ξεφλουδίζει το μήλο του.

Ένα ματς βέβαια, που αν το δούμε συνολικά, με λίγο καλύτερες επιλογές, μπορούσαμε να το είχαμε καθαρίσει από το πρώτο ημίχρονο. Είχαμε κραυγαλέες ευκαιρίες για 2ο γκολ, που θα τα έκανε όλα ευκολότερα. Άρα, χρειαζόμαστε ακόμη δουλειά στα τελειώματα. Να γίνονται όπως το έκανε ο Σάρδι στο δεύτερο γκολ, που όταν τον είδες να φεύγει μόνος του, ήσουν σίγουρος ότι το 'γραψε.

Η κριτική πάντως προς τον Σίμο, θα στοχεύσει στο δύσκολο 20-25λεπτο με την έναρξη του β' ημιχρόνου. Η ομάδα ήταν κομμένη στα δυο, δεν μπορώ να γνωρίζω γιατί έγινε αυτό, ολοφάνερα πάντως είχαμε χάσει το κέντρο. Να ‘ταν ο Χουάν, που ανέφερα παραπάνω, να ‘ταν ο Ντε Γκουζμάν που ίσως κουράστηκε μετά το 60', δεν γνωρίζω. Εκείνος πάντως που έλαμψε δια της απουσίας του από το ματς και θαρρώ πως χρειαζόταν νωρίτερα αλλαγή, είναι ένα από τα φετινά πουλέν μου. Αναφέρομαι στον Γρίβα, ο οποίος σε καμιά στιγμή δεν έκανε αισθητή την παρουσία του. Από όσο τουλάχιστον μπορείς να κρίνεις από την τιβί που ακολουθεί την μπάλα, και όχι τις κινήσεις σε όλο το γήπεδο, ανασταλτικά και δημιουργικά. Τις κινήσεις χωρίς την μπάλα, που στο σύγχρονο ποδόσφαιρο έχουν ανάλογη σημασία με αυτές με την μπάλα.

Για να είμαστε όμως δίκαιοι, αλλά και για να κοιτάμε το δάσος αντί το δέντρο, μπορεί ο Νέιρα, ο Ντε Γκουζμάν να έθελξαν με τις κάθετες και το άμεσο παιχνίδι τους, μπορεί ο Σάρδι να ήταν άψογος, αλλά όλο αυτό, προήλθε από τη δουλειά του προπονητή. Πόσο πιο ξεκάθαρο να είναι άλλωστε, όταν η ομάδα έχει βάλει 4 γκολ που αλλάζουν μόνο στο τελείωμα και όχι στην κάθετη; Πόσο πιο ξεκάθαρο να είναι, όταν η ομάδα έχει αποφασίσει να χτυπήσει στον άξονα, γνωρίζοντας τις σημαντικές απουσίες και τις αδυναμίες του αντιπάλου; Δουλειά δηλαδή και του Σίμου οι κάθετες του Νέιρα, η κίνηση στον χώρο του Σάρδι, που ας μην ξεχνάμε ο κόουτς τον έφερε φουνταριστό.

Ξαναλέω όμως, ότι δεν πρέπει να μείνουμε, κι αναφέρομαι κυρίως στους ποδοσφαιριστές, στην έκταση του σκορ. Όπως είναι καλύτερα να χάσεις με 2-0 ή και 3-0 αντί για 1-0, ώστε να μην πιστέψεις ότι έχασες από συγκυρίες και ατυχία, έτσι και το 4-1 δε θα πρέπει να σε κάνει να πιστέψεις ότι λύθηκαν όλα.

Ακολουθούν παιχνίδια must win, όπως όλα στο Ηράκλειο, απέναντι σε υποδεέστερους αντιπάλους. Υποδεέστερους μέχρι να αρχίσει το ματς, δηλαδή. Τα Γιάννινα, τολμώ να πω ότι παρουσιάζουν από τις πιο εξαιρετικές εικόνες της πρόσφατης ιστορίας τους. Δουλεύουν πάνω σε ένα πρότζεκτ βασιζόμενο στους Έλληνες νεαρούς και έχουν δημιουργήσει ένα συμπαγές σύνολο, που παίζει όμορφο ποδόσφαιρο.

Δεν ξέρω αν Νέιρα, Μεγιάδο θα απουσιάσουν (σημείωση oficrete.gr: Τελικά παίζουν και οι δύο), όμως θαρρώ πως πλέον το ρόστερ έχει το απαραίτητο βάθος, ώστε ακόμη και η απουσία αυτών, να μην είναι τόσο καθοριστική.

Πρόκειται για ένα άλλο ματς, που καμιά σχέση δεν έχει με το προηγούμενο. Αν το κερδίσουμε, το επόμενο, όσο μαχητικός και αν είναι ο Απόλλων, θα είναι πιο εύκολο.

Καιρός λοιπόν για αντεπίθεση, θυμηθείτε, το πρωτάθλημα για 'μας μόλις ξεκίνησε.

Aυτό γιατί η ομάδα είναι ολοκαίνουρια, με τα φετινά καθέκαστα δεν είχε χρόνο για προετοιμασία, πόσο μάλλον για ξεκούραση και αποφόρτιση, δημιουργείται εν κινήσει, για να ταγκάρουμε και λίγο Χρίστο.

Πάμε τώρα να περάσουμε λίγο πριονοκορδέλα τους παίκτες, μετά την 4άρα !

Σωτηρίου : Δεν διαψεύστηκα, για την συμμετοχή, την εμφάνιση, τις φωνές.(Με την καλή έννοια πάντα). Ήταν κάπως νευρικός, προτιμούσε να διώξει αντί να μπλοκάρει, αλλά ήταν εκεί, όπου χρειάστηκε. Στο γκολ, καμία ως ελάχιστη ευθύνη. 8

Ουές : Kαλός και στα δύο μισά του γηπέδου. Ο Ουάρντα δεν απείλησε ιδιαίτερα, απόφυγε τα λάθη στο κουβάλημα, σχεδόν αψεγάδιαστος. 7,5

Κοροβέσης : Ένα ημίχρονο. Ολοφάνερα είχε πρόβλημα, από την πρώτη φάση, μετά όμως βελτιώθηκε. Κράτησε την πλευρά του, προσπάθησε επιθετικά. 6,5

Γιαννούλης : Θύμισε τον καλό Γιαννούλη. Αρχηγική εμφάνιση, χωρίς λάθη. 7,5

Διαμαντής : Ο φίδαρος ο Διαμαντής. Σκέφτεσαι ήδη πως θα τον κρατήσομε αυτόν περισσότερα χρόνια. Στην φάση του τελευταίου γκολ θύμισε κάτι από Πουγιόλ ! 9

Μεγιάδο : Φαντάσου να φτάσει στα δικά του στάνταρ. Ακόμη δεν έχει τα πατήματα, τις εμφανίσεις των προηγούμενων χρόνων, όμως θα τα πιάσει. Φαντάσου να τα ξεπεράσει κιόλας. Με λάθη πάντως, το κακό διάστημα οφείλεται και σε αυτόν. 6,5

Νέιρα : Η απάντηση για το κακό διάστημα είναι ότι δεν τους βγάζεις τους σολίστες από την ορχήστρα. Εκνευρίστηκα από τα τετ-α-τετ που δεν τα τέλειωσε, από τα κακά φάουλ. Κι από το κακό διάστημα. Χαλάλι του, γιατί τα διόρθωσε εις τετραπλούν ! 8

Ντε Γκουζμάν : Tι να λέμε. Έρχονται οι ξένοι κι αλλοιώνουν το μποδόσφαιρά μας. Ευτυχώς. Willkommen, willkommen ! 8,5

Σαρδινέρο : Mακρατζάκη ξέρεις ότι όποτε τα κολλάει, σκέφτομαι την πριονοκορδελίτσα που τον πέρασες το καλοκαίρι. Πονηρούλη, ήθελες να μας κρατήσεις προσγειωμένους έτσι; Ευρώπη θα μας βγάλει, αυτός σκιάς, λέω εγώ. 8,5

Στάρτζεον : Toλμώ να πω, ότι θα μας κάνει να ξεχάσουμε γρήγορα τον Σεμέδο. Αρκεί να έχει διάρκεια. Βοηθάει περισσότερο αμυντικά, ενώ επιθετικά, αν βελτιώσει τα τελειώματα, γιατί σπαταλά ευκαιρίες. Στον ασβέστη, στην γραμμή ντε, δεν πιάνεται. 8,5

Γρίβας : Εδώ θα ξαναπώ ότι η «κριτική» γίνετε από όσα είδαμε στο κουτί. Όχι σε όλο το γήπεδο. Ο μικρός δεν φάνηκε. Εγώ τον πιστεύω πάντως. Έχει καλή τεχνική κατάρτιση, είναι μπουκαδόρος, έχει αμυντική διάθεση. Θα έρθουν και τα καλά τελειώματα, αρκεί να «ξεψαρώσει» να πατήσει πιο γερά στο γήπεδο. 6

Λυμπεράκης : Ξεκίνησε με κάρτα το ημίχρονο, αλλά δεν πτοήθηκε. Πολύ καλός και στα δύο μισά του γηπέδου. 7,5

Οι άλλοι λίγο παίξανε, εκόντεψε να το κολλήσει ο Σακόρ(άκης), δεν πειράζει, το βάλε ο άλλος. Η άλλη το ‘χει…

Oficrete