Oficrete
14/06/2018 - 09:57

Η παραχώρηση του σταδίου ... Κοκκαλισκάκη

Επιστροφή στην μίνι ανασκόπηση του επαγγελματικού ποδοσφαίρου στην χώρα μας μετά το διάλειμμα για σχολιασμό σε θέματα της επικαιρότητας τις δυο προηγούμενες εβδομάδες.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Είχαμε φτάσει στα τέλη του 20ου αιώνα , όταν η «εποχή Βαρδινογιάννη» έχει αρχίσει ήδη να πνέει τα λοίσθια αφού ένας άλλος ολιγάρχης που διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση , έχει αναλάβει τον ΟΣΦΠ και μαζί τα ηνία του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα .

Ανέκαθεν , τουλάχιστον στην περίοδο που εξετάζουμε , από το 1979 κι έπειτα , για να ηγηθεί κάποιος του ελληνικού ποδοσφαίρου , κάνοντας την ζωή του ευκολότερη , όπερ κατακτώντας ευκολότερα το πρωτάθλημα , έπρεπε να ελέγξει την κατά τα άλλα «ανεξάρτητη» ποδοσφαιρική ομοσπονδία αλλά και την ονομαζόμενη ως τότε ΕΠΑΕ , την ένωση των ποδοσφαιρικών Α.Ε.

Ο Κόκκαλης το ήξερε πολύ καλά αυτό , μάλλον το έμαθε αφού μέχρι το 1997 μετρούσε ήδη 6 χρόνια στον προεδρικό θώκο της ομάδας του χωρίς ιδιαίτερα επιτυχή αποτελέσματα .

Πλήρωσε , έμαθε και φρόντισε να χειραγωγήσει δια της οικονομικής οδού φυσικά ότι χρειαζόταν για να έρθουν οι επιτυχίες . ΕΠΟ , ΕΠΑΕ , διαιτησία , άλλες ομάδες και ποδοσφαιριστές . Ο ίδιος ήξερε πολύ καλά ότι χρειαζόταν ένα ισχυρό ΟΣΦΠ για να τον χρησιμοποιήσει σαν ασπίδα σε περίπτωση που αντιμετώπιζε προβλήματα με την ελληνική δικαιοσύνη αφού ήταν ο μεγαλύτερος κρατικοδίαιτος επιχειρηματίας της χώρας , έχοντας ήδη αναλάβει με αδιαφανείς διαδικασίες την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ , εισάγοντας νέες μορφές τζόγου στην ελληνική κοινωνία (Ξυστό , φρουτάκια, κλπ) και γενικότερα αναλαμβάνοντας μέσω των εταιριών του κάθε κρατική μπίζνα σε μια εποχή που η φρενίτιδα , η νέα μεγάλη ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων είχε κυριεύσει την ελληνική κοινωνία , ωφελώντας ουσιαστικά μια χούφτα ολιγάρχες που αναλάμβαναν , συχνά μάλιστα χωρίς μειοδοτικούς διαγωνισμούς , κάθε δημόσιο έργο .

Ηγέτης φυσικά αυτής της χούφτας ολιγαρχών δεν ήταν άλλος από τον Σωκράτη Κόκκαλη , οι σχέσεις του οποίου με την τότε «εκσυγχρονιστική» κυβέρνηση Σημίτη δεν ήταν απλώς αγαστές και στενές ήταν σφιχτοδεμένες σαν σιαμαία νεογέννητα .

Όποια πέτρα και αν σήκωνες , ότι έργο κι αν γινόταν , όποια υπερκοστολόγηση κι αν πλήρωνε , τις περισσότερες φορές μάλιστα εσκεμμένα ο Έλληνας φορολογούμενος , αφορούσε στην συντριπτική πλειοψηφία τους εταιρίες του κ.Κόκκαλη .

Αυτή είναι η κατάντια του νεοέλληνα ήδη από τις προηγούμενες δεκαετίες , πριν ακόμη η οικονομική κρίση μας χτυπήσει την πόρτα . Δεν πειράζει που ο χ-ψ επιχειρηματίας κλέβει το κράτος , ουσιαστικά κλέβοντας τους πολίτες του , αρκεί που θα κάνει μεταγραφάρες , θα πάρει η ομαδάρα το πρωτάθλημα ώστε να πηγαίνω την Δευτέρα στην δουλειά , στο καφενείο κι όπου αλλού , καβάλα στο άλογο , κάνοντας καζούρα στους αντίπαλους φιλάθλους .

Δεν πειράζει που το ποδόσφαιρο λειτουργεί παρασιτικά σε σχέση με την υγιή οικονομία , δεν πειράζει που το ποδόσφαιρο δεν είναι παρά ο Δούρειος Ίππος ώστε κάποιοι νταβατζήδες να κερδίζουν ιλιγγιώδη ποσά εις βάρος του μέσου Έλληνα , δεν πειράζει που ανεβαίνουν άμεσοι και έμμεσοι φόροι για να υπερκεραστούν τα ουσιαστικά κλοπιμαία κάποιων ολιγαρχών , δεν πειράζει που κυριαρχεί η έλλειψη ισονομίας οδηγώντας σε μια κατάσταση ανομίας , αρκεί η ομαδάρα να κάνει μεταγραφάρες και να παίρνει το πρωτάθλημα . Νίκη με κάθε τρόπο , ο σκοπός αγιάζει τα μέσα , εμείς να νικάμε κι ας είναι με οφσάιντ γκολ στο 90 να πονάει περισσότερο .

Τι θυμίζει όλο αυτό ; Τι άλλο παρά κρίση αξιών . Ναι , αυτή που θα οδηγήσει στην οικονομική κρίση , στέλνοντας χιλιάδες στο ταμείο ανεργίας , ενώ δεν ήταν λίγοι αυτοί που πέρασαν κυριολεκτικά τη θηλιά στο λαιμό τους ανήμποροι να αντιδράσουν στην λαίλαπα της οικονομικής καταστροφής .

Μα όλα αυτά από το ποδόσφαιρο θα αναρωτηθεί κάποιος ;

Βέβαια , από την στιγμή που οι μεγαλομέτοχοι των ομάδων στηρίζονται σε κρατικές μπίζνες ή χειραγωγούν την κυβέρνηση προς όφελος τους , εις βάρος του κοινωνικού συνόλου , τότε ναι , έχει και το ποδόσφαιρο τις ευθύνες του για τη χρεοκοπία της χώρας .

Αποκορύφωμα της λαίλαπας Κόκκαλη , της σχέσης του με την κυβέρνηση «εκσυγχρονιστών» της εποχής η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί σχέση ερωτικής συνεύρεσης επί χρήμασι , με παραπάνω από ευκολονόητο το ποιος είχε τον ρόλο της εκδιδομένης αποτελεί το μέγα σκάνδαλο της παραχώρησης του Εθνικού Σταδίου Καραϊσκάκη σε εταιρία συμφερόντων του επιχειρηματία .

Ένα εθνικό στάδιο που φιλοξενούσε δεκάδες ομάδες και εκατοντάδες αθλητές , μεταξύ των οποίων ακόμη και Ολυμπιονίκες , παραχωρήθηκε με αδιαφανείς διαδικασίες για κάμποσες δεκαετίες σε κάποια εταιρία , ούτε καν στον Ερασιτέχνη ΟΣΦΠ , με το πρόσχημα της ανάπλασης και ανακατασκευής ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων . Μάλιστα, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα της εποχής , η συμφωνία δεν ήταν ικανοποιητική για τον επιχειρηματία γι αυτό η ΓΓΑ αναλάμβανε την αποπεράτωση των περιμετρικών χώρων του σταδίου (πάρκινγκ 1800 θέσεων , καταστήματα , καφέ , γυμναστήρια ) .

Πέρα από το σκάνδαλο παραχώρησης του σταδίου είναι δεδομένο ότι η ομάδα που θα εκμεταλλευόταν το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο Καραϊσκάκη στο έπακρον , αποκομούσε συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι των ανταγωνιστών της . Όπως και να χει , είναι διαφορετικό να παίζεις στο δικό σου σπίτι έχοντας όλες τις ανέσεις καθώς και μεγιστοποιημένα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών που μπορεί ο επισκέπτης να απολαύσει , εν αντιθέσει με τις υπόλοιπες ομάδες που πρέπει είτε να παίζουν σε αχανή στάδια , είτε σε απαρχαιώμενα γήπεδα που είναι ανέφικτο να προσφέρουν μεγαλύτερα έσοδα από εμπορικές ή άλλες χρήσεις , είτε να ψάχνουν σαν άλλοι νομάδες γήπεδο να αγωνιστούν .

Αξίζει να σταθούμε στον πολιτικό που χάρισε το στάδιο στον Κόκκαλη , καλό είναι να μην ξεχνάμε . Εξάλλου , θα τον συναντήσουμε σε πλείστες άλλες περιπτώσεις χαριστικών διατάξεων , σβήσιμο χρεών κι ότι άλλη κουτσουκέλα μπορείς να φανταστείς κυρίως προς τις ομάδες της περιφέρειας του . Πρόκειται για εκείνον που όταν η χώρα μας βρισκόταν στο μάτι του κυκλώνα της χρεοκοπίας , είχε δηλώσει θρασύτατα το αμίμητο ότι βρισκόμαστε σε καλύτερη κατάσταση από χώρες όπως η Μολδαβία , κουνώντας μάλιστα το δάχτυλο .

Ακριβώς , πρόκειται για τον Ευάγγελο Βενιζέλο , του οποίου τα «ανδραγαθήματα» , πριν αλλά και κατά την διάρκεια της κρίσης πληρώνουμε ακόμη σήμερα και θα πληρώνουμε ακόμη για καιρό .

Αξίζει επίσης να αναφερθούμε στον δημοσιογράφο που είχε αποκαλύψει τότε το σκάνδαλο της παραχώρησης του σταδίου Καραϊσκάκη . Πρόκειται για τον αείμνηστο Φίλιππα Συρίγο , τον οποίο έχουμε συναντήσει σε προηγούμενες αποκαλύψεις σκανδάλων . Δυστυχώς ο Συρίγος έφυγε νωρίς . Ο ίδιος ήταν ένας από τους ελάχιστους στο σινάφι του που δεν ανήκε σε payroll ολιγαρχών , αποκαλύπτοντας συχνά τις σχέσεις διαπλοκής κράτους –νταβατζήδων μεγαλομετόχων ΠΑΕ . Γιατί η περιβόητη τέταρτη εξουσία έχει τον δικό της αμαρτωλό ρόλο για όσα συνέβησαν τις προηγούμενες 2-3 δεκαετίες κι οδήγησαν την χώρα σε χρεωκοπία .
- Πολλά από τα παραπάνω είναι γνωστά στους (ελπίζουμε ) ενημερωμένους αναγνώστες του oficrete.gr . Καλό είναι να επαναλαμβάνονται , καλό είναι όσοι (λίγοι ελπίζω) δεν ήταν ενήμεροι να τα μαθαίνουν , να τα θυμούνται όσοι τα έζησαν . Βοηθάει όταν πρέπει να παρθούν οι κατάλληλες αποφάσεις . Όσο για το την ομάδα μας ;

Εννοείτε ότι σκοπός μας θα πρέπει να είναι η δημιουργία μιας διοργάνωσης που θα λειτουργεί ισόνομα απέναντι σε όλους , που τα πάντα θα κρίνονται μέσα στο γήπεδο ,όχι εξαιτίας των σχέσεων με την εκτελεστική εξουσία και τα οικονομικά συμφέροντα που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς .

Οφείλει ο ΟΦΗ να έχει κυρίαρχο ρόλο στην εξυγίανση του ελληνικού ποδοσφαίρου . Μόνο με ένα υγιές , καθαρό , ισόνομο πρωτάθλημα η ομάδα μας και το δηλώνω χωρίς φόβο κι πάθος , μπορεί να αποτελέσει ένα εν δυνάμει διεκδικητή του πρωταθλήματος .

Δεν είναι ουτοπία , δεν είναι κρυφή επιθυμία ενός φανατικού , δεν είναι όνειρο θερινής νυκτός . Ο Όμιλος έχει υπάρξει στο παρελθόν διεκδικητής του πρωταθλήματος , οι θέσεις του στα υψηλά πατώματα της βαθμολογίας κατά την διάρκεια της χρυσής εποχής Γκέραλντ , αυτό υποδηλώνουν . Άλλο αν οι διαπλεκόμενες σχέσεις , η ανομία και διάφορα άλλα συμφέροντα δεν του επέτρεψαν να κατακτήσει τον τίτλο . Έδειξε όμως η σοβαρή και πρωτοποριακή δουλειά του «Ολλανδού» ότι δικαίωμα στο όνειρο μπορούν όλοι να έχουν .

Αρκεί να γίνουν τα δέοντα με σοβαρότητα και μακρόπνοο σχεδιασμό με μοναδικό όφελος αυτό της ομάδας . Κι ο κόουτς ΠΑΠ έχει δείξει ότι τα θεμέλια μια χαρά έχει ξεκινήσει να τα βάζει…

Oficrete