Oficrete
29/09/2020 - 10:20

Ο δυνατός ΟΦΗ τους ενοχλεί

Πόσο κρίμα και άδικο να ακυρώνεται μια τόσο επιβλητική εμφάνιση, έστω για 65-70 λεπτά, από ένα γκολ στο 90.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Πόσο κρίμα και άδικο η λανθασμένη απόφαση ενός διαιτητή να ματαιώνει τους κόπους των ποδοσφαιριστών, την ικανοποίηση που θα μας πρόσφερε μια νίκη συνοδευόμενη από τέτοια εμφάνιση.

Πόσο κρίμα και άδικο μερίδα, ευτυχώς μικρή, των οπαδών της ομάδας να μην αναγνωρίζει το, ευθαρσώς θα πω, πρωτόγνωρο για την Ελλάδα ποδόσφαιρο που παρουσιάσαμε, για ένα στιγμιαίο λάθος της άμυνας, που αν ο διαιτητής, δεν είχε, θα τολμήσω να πω, δόλο, δε θα το θυμόταν ποτέ κανείς.

Πάμε να τα πάρουμε με τη σειρά:

Θεωρώ την εμφάνιση της ομάδας μας, με διαφορά την καλύτερη της φετινής σεζόν και μια από τις καλύτερες από την ημέρα που ανέλαβε ο Σίμος τα ηνία του πάγκου.

Δε θα σταθώ στο τελευταίο 20λεπτο. Μπορώ να καταλάβω ότι η ομάδα δεν είναι 100% έτοιμη. Οι φετινές ιδιαίτερες συνθήκες επηρεάζουν ομάδες σαν την δική μας, περισσότερο από άλλες. Βλέπετε η δική μας ομάδα αποτελεί ένα σύνολο αμιγώς δουλεμένο. Η κατοχή της μπάλας, η πίεση όταν χαθεί, η δημιουργία, εν ολίγοις, όλη η λειτουργία της, βγάζει μάτι ότι είναι δουλεμένα στην προπόνηση. Δεν χρειάζεται να έχεις δίπλωμα προπονητικής, ή να είσαι ειδήμων. Μια ολιά ποδόσφαιρο να παρακολουθείς, αν έχεις παίξει κιόλας ακόμη καλύτερα το κάνει περισσότερο από ευδιάκριτο.

Είμαι σίγουρος δε, ότι το 95% των φιλάθλων, φυσικά το ποδοσφαιρικό και προπονητικό τημ, δεν πίστεψε ποτέ ότι δε θα γυρίσουμε το ματς όταν έγινε, όπως έγινε, το 0-1.
Πραγματικά, για 65 λεπτά ήταν χάρμα ιδέσθαι. Εκείνο που μας στοιχίζει όμως σε αυτό το διάστημα, είναι η έλλειψη διαύγειας και καλών αποφάσεων στην τελική προσπάθεια και στην τελική πάσα, κυρίως στο πρώτο, για να τελειώσει το ματς χωρίς άγχος.

Αυτό όμως δεν μπορεί να είναι αποκλειστικά ευθύνη του προπονητή. Μεγαλύτερη ευθύνη ανήκει στους ποδοσφαιριστές. Έχει να κάνει με την προσωπικότητα, αλλά και πόσα και καντάρια μπάλας κατέχουν.

Καντάρια μπάλα φαίνεται πάντως να κατέχει ο Σαρδινέρο. Έπαιξε σαν να είναι όλη η καριέρα του σέντερ φορ, έβαλε - πάλι - ένα απίθανο γκολ, ενώ γενικότερα οι κινήσεις του είναι βγαλμένες από τη χώρα καταγωγής του. Εκεί που το κατέχουν, το δουλεύουν, το μαθαίνουν το άθλημα άριστα. Γι’ αυτό ας μη βιαζόμαστε - άπαντες - να κρίνουμε.

Προσωπικά, δε θα μείνω στο αποτέλεσμα. Η μεγάλη εικόνα που παρουσίασε η ομάδα δεν μπορεί να αμαυρωθεί επειδή μπήκε ένα γκολ στο 93'.

Ναι, εκ του αποτελέσματος ο Σίμος καθυστέρησε να φρεσκάρει λίγο την ομάδα, όταν ο αντίπαλος έχει κλείσει τις αλλαγές πριν το 80', αλλά αν δεν είχε μπει το γκολ της ισοφάρισης, κανείς δε θα έλεγε κάτι.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟΣ ΔΟΛΟΣ

Ας περάσω λοιπόν στο κυρίως πιάτο. Δεν ξέρω, κυρίως όλοι εκείνοι που έκραζαν, αν είδαν αρκετά προσεκτικά τα στιγμιότυπα ή ολόκληρο το ματς.

Ας σταθούμε στο τρόπο που ήρθε η ισοφάριση. Η μπάλα παίζεται στο κέντρο, ο Νέιρα τρώει ένα σπρώξιμο συνοδευόμενο από μια κλωτσιά, εκτός φάσης. Η μπάλα δεν έχει βγει ακόμη πλάγιο. Είναι κόκκινη κάρτα και φάουλ υπέρ μας. Αν και ο Ζαχαριάδης πάει στο VAR για να δώσει την κόκκινη, δε δίνει το φάουλ, αλλά μένει η κατοχή στον Ατρόμητο. Στην συνέχεια της φάσης τρώμε το γκολ. Ένα γκολ δηλαδή που 5 διαιτητές, δεν είδαν, δεν χαμπάριασαν, δεν ήθελαν να δουν ότι δεν πρέπει να μετρήσει;

Δεν έπρεπε να μετρήσει. Τόσο απλά.

Η ΠΑΕ ΟΦΗ, ορθώς, έχει αποφασίσει να μην ασχολείται με την διαιτησία. Πρεσβεύει κάτι διαφορετικό, προάγει το ποδόσφαιρο, ασχολείται μόνο με αυτό. Ορθώς και ο Σμπώκος, στο match analysis, πράττει αναλόγως. Ο Χρίστος είναι πιο κρύο αίμα, έχει φάει τα γήπεδα με το κουτάλι σαν ποδοσφαιριστής για όσους δεν γνωρίζουν, με πολλές συμμετοχές στην Β εθνική και όχι μόνο. Παιδί του ΟΦΗ '94 γαρ, ξέρω ότι ο ίδιος δεν αρέσκεται σε αυτές τις αναφορές, αλλά δε θα με μαλώσει ελπίζω.

Εγώ όμως, είμαι οπαδός που του ανεβαίνει το αίμα στο κεφάλι με τέτοιες διαιτησίες. Τις έχουμε φάει στην μάπα οι Ομιλίτες διαχρονικά. Αφού έχω το βήμα, θα καταθέσω τις σκέψεις μου.
Είχα γράψει τις προάλλες, ότι θέλω να δω μια φάση υπέρ μας ύστερα από τα διπλά - τριπλά και τετραπλά ενσταντανέ, τα ζουμ ιν και δεν ξέρω ‘γω τι άλλο του VAR.

Μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα, έχουν καταλογιστεί δυο πέναλτι εναντίον μας, όταν η μπάλα καταλήγει άουτ. Πέναλτι με ενσταντανέ και ζουμ ιν θα τα βαφτίσω γιατί, δυστυχώς, είναι σίγουρο ότι δε θα είναι τα μοναδικά φέτος.

Μπορώ να πω επίσης, ότι θα ήθελα να δω με μεγαλύτερο ζουμ ιν, αν η μπάλα στο πρώτο γκολ, φτάνει στον Μανούσο όντως από την παρεμβολή του Γιαννούλη, ή μετά τον Γιαννούλη, επειδή υπάρχουν πολλά πόδια, βρίσκει και σε ποδοσφαιριστή του Ατρομήτου, οπότε θα πρέπει να ακυρωθεί το γκολ. Υπάρχει πλειάδα ποδοσφαιριστών, δεν είναι απόλυτο ότι βρήκε μόνο στο Γιαννούλη. Με ένα μεγαλύτερο ζουμ, ίσως όχι. Αλλά δεν στέκομαι τόσο στο πρώτο γκολ του Ατρομήτου. Το δεύτερο όμως είναι εγκληματικό να μετρήσει. Επίσης υπερβολικά κρίνω τα πέναλτυ στην Λαμία και με το Αγρίνιο.

Ερωτώ λοιπόν. Σε όλες αυτές τις φάσεις, αν αντί του ΟΦΗ ήταν ο ΟΣΦΠ, ο ΠΑΟΚ ή η ΑΕΚ, αυτοί που έχουν τη δύναμη δηλαδή, θα είχαμε τις ίδιες αποφάσεις; Ρητορική η ερώτηση φυσικά.

Αναγκάζομαι μάλιστα να ανακαλέσω τις περσινές διαιτησίες εις βάρος μας ακόμη και με την χρήση VAR. Θυμάμαι π.χ ένα πέναλτυ μαρς στο Καραϊσκάκη, που ο ρέφερυ δεν πάει καν στο VAR. Ένα πέναλτυ ανέκδοτο στην Τούμπα του Νάστου, που αν ήταν ανάποδα, υπέρ μας δεν υπήρχε περίπτωση να το δώσει. Χαμένους βαθμούς στην Τρίπολη, στην Ξάνθη, στο Περιστέρι, στη Λαμία, με τον ΠΑΟ εντός, έτσι στα πρόχειρα, χωρίς να κοιτάξω τα κιτάπια μου ή τα περσινά άρθρα που έκραζα. Για να μην βάλω στην ζυγαριά τον επικίνδυνο διαιτητή που αποφάσισε να γίνει το ματς στο Αγρίνιο, όπου και εκεί δε μας έδωσε ένα πέναλτι.

Δηλαδή χάσαμε κάπου 15 πονταλάκια πέρσι από την διαιτησία, ενώ φέτος έχουμε χάσει ήδη 4. Τι καλά εε;

Μετά από όλα αυτά, προσωπικά έχω βγάλει το συμπέρασμα μου. Δεν πρόκειται για ενδεχόμενο δόλο. Πρόκειται για προφανέστατη οδηγία. Ενοχλεί τους "μεγάλους" ο δυνατός ΟΦΗ, όπως τους ενοχλούσε πάντα. Τους χαλάμε τη μανέστρα. Ιδιαίτερα φέτος, που οι ευρωπαϊκές θέσεις είναι περιορισμένες. Θεωρώ λοιπόν και δηλώνω ευθαρσώς μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου, ότι υπάρχει οδηγία, "κουρέψτε τους όπως και όποτε μπορείτε". Σε κάθε ευκαιρία. Ξέρουν οι "μεγάλοι", το big - 3 δηλαδή, ποιο big - 4 που πάνε να παρουσιάσουν τα ΜΜΕ, ο 4ος εξ αυτών χαριστικά και με τις πλάτες του αιώνιου αντιπάλου του αγωνίζεται στη Σούπερ Λιγκ, ότι αν τα ματς είναι στα ίσα, ντρέτα που λέμε στην Κρήτη, θα μπούμε σφήνα ανάμεσα τους. Έτσι μόνο μπορώ να δικαιολογήσω τις διαιτητικές συμπεριφορές, ακόμη και με το VAR, αφού υπάρχει η υποκειμενική βούληση αν θα εξεταστεί μια φάση, την περσινή χρονιά αλλά και ως τώρα φέτος.

Δεν ξέρουν όμως ότι ο Κρητικός είναι καλός - καλός, μέχρι να τον πειράξεις. Αν εκμεταλλευθείς την καλοσύνη του και πας να του την φέρεις, γύρευε δρόμο να εξαφανιστείς.

Προς θεού, δε θέλω να δημιουργήσω κλίμα. Τι κλίμα δηλαδή να δημιουργήσεις, με κλειστά γήπεδα κιόλας. Θέλω να δω ισονομία. Θέλω να δω να τιμωρείται ο Ζαχαριάδης, γιατί ήταν το πιο χοντρό λάθος του πρωταθλήματος έως τώρα, παραδειγματικά. Θα ήθελα να δω κάτι που έχει συμβεί στην Αγγλία, να επαναληφθούν τα τελευταία 3 λεπτά και οι καθυστερήσεις με το σκορ στο 2-1. Ουτοπικό το γνωρίζω. Αν θέλουν όμως να προστατέψουν το προϊόν, ιδιαίτερα η κυρία ΝOVA, που θα είναι δικό της όφελος ένα ισόνομο και αξιοκρατικό πρωτάθλημα, που δε θα καθορίζονται αποτελέσματα από τη διαιτησία, θα έπρεπε να ήταν η πρώτη που θα το ζητήσει.

Η ιστορία της πάντως, δείχνει ότι δεν πρόκειται να το κάνει. Έχει άλλωστε σημαντική ευθύνη για την υποβάθμιση του προϊόντος τα τελευταία χρόνια. Μέρος του παιχνιδιού των "μεγάλων", γαρ.

Θέλω όμως να δω και από την ομάδα, να παίρνει αυτό που δικαιούται και με κόντρα διαιτησία. Πέντε μάλιστα ρέφερι. Είναι ζητούμενο από πέρσι. Θα γίνει, το ξέρω Χρειάζεται όμως χρόνος. Από μένα υπάρχει, εννοείται. Γιατί είναι περισσότερο από ευδιάκριτο, ότι η δουλειά που γίνετε στον ΟΦΗ, δε γίνεται πουθενά στην Ελλάδα.

Για αυτό να σκέφτονται εις διπλούν κάποιοι, πριν εξαπολύσουν τις σπονδές τους. Στους φανατικούς χρήστες των σόσιαλ αναφέρομαι…

ΥΓ. Έχει καρφωθεί στο μυαλό μου και οφείλω να το καταθέσω. Το γκολ του Σαρδινέρο που ορθά ακυρώνεται σαν οφσάιντ,στο πρώτο ημίχρονο, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα γκολ δουλεμένο στην προπόνηση. Είναι κίνηση που έχει γίνει Χ φορές, για να φέρει αυτό το αποτέλεσμα. Το αξίωμα που αναφέραμε last week. Tο ποδόσφαιρο είναι απλό σπορ, αλλά είναι δύσκολο να παίξεις απλό ποδόσφαιρο.

ΥΓ2. Kαι τα δυο γκολ, ακόμη και το δεύτερο που έπρεπε να ακυρωθεί, προήλθαν μετά την διακοπή λόγω VAR. To πρώτο μετά το VAR για το γκολ του Σάρδι στο α’ ημίχρονο, το 2ο για την κόκκινη κάρτα. Οφείλουν οι παίκτες να μη χάνουν τη συγκέντρωσή τους μετά από αυτές τις διακοπές. Το αυτό ισχύει και για το cooling break.

Oficrete