Oficrete
04/06/2018 - 12:34

OFI Creta - Ένας πρόλογος στον αθλητικό τουρισμό

Από την καρδιά κερκίδας (reloaded) 8.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Μύρων Κανάκης
Η ημέρα της φιέστας εκτός από τις χαρές και τα πανηγύρια των Ομιλιτών είχε ένα ξεχωριστό τόνο από την παρουσία αρκετών τουριστών – οπαδών του ΟΦΗ από διάφορες χώρες. Κάναμε μια μικρή αναφορά στον Ίαν από την Αγγλία ήδη , αλλά σαν τον Ίαν υπάρχουν αρκετές χιλιάδες . Τόσες όσες να μπορούμε να πούμε χωρίς φειδώ ότι ο ΟΦΗ είναι η ελληνική ομάδα με τους περισσότερους Ευρωπαίους οπαδούς .

Εκείνο που μου έκανε εντύπωση μετά το ματς , παρακολουθώντας τα τοπικά ΜΜΕ είναι ότι το γεγονός παρουσιάστηκε σαν κάτι το ξεχωριστό , το «σπέσιαλ» .

Οφείλω κάπου εδώ να πω ότι η σχέση μου με τον τουρισμό είναι άμεση .
Ζω και εργάζομαι στην Χερσόνησο , διατηρώντας μια οικογενειακή επιχείρηση που δραστηριοποιείται στον τουρισμό από το 1973 , πριν ακόμη γεννηθώ . Μεγαλώνοντας στο κέντρο της Χερσονήσου , εκεί στα αγνά χρόνια της δεκαετίας του 80 θυμάμαι σαν παιδί οικογενειακούς φίλους να μου φέρνουν σαν δώρο αναμνηστικά ομάδων , καπελάκια , φανέλες , ακόμη και βιντεοκασέτες του Κρόιφ , εκεί λίγο μετά το τέλος της καριέρας του που τα αφιερώματα κυκλοφορούσαν σε αυτήν τη μορφή ιδιαίτερα στην πατρίδα του σωρηδόν .

Θυμάμαι ακόμη ότι πολύ πιτσιρικάς , είχα την τύχη να παίξω ποδόσφαιρο στην παραλία με τον Ούλι Στάιν , τερματοφύλακα των πρωταθλητών Ευρώπης του Αμβούργου το 83 και αναπληρωματικού του Χάραλντ Σουμάχερ στην εθνική Γερμανίας .

Όσο μεγάλωνα , και μαζί με μένα μεγάλωνε η αγάπη μου για την ομάδα της Κρήτης , δεν έχανα την ευκαιρία να προσηλυτίσω στην Ομιλίτικη ιδέα όσους και όσες επισκέπτες τύχαινε να ανοίξω ποδοσφαιρική κουβέντα . Για την ακρίβεια δεν τύχαινε , ήταν νομοτελειακό ότι η κουβέντα θα πάει εκεί .

Τα παραπάνω αναφέρονται γιατί απλούστατα και προφανέστατα δεν ήμουν ο μόνος εργαζόμενος στην βαριά βιομηχανία της χώρας με ανάλογη συμπεριφορά . Σαν κι εμένα , ευθαρσώς αναφέρω ότι υπάρχουν χιλιάδες .

Άλλωστε η Κρήτη αποτελεί τη ναυαρχίδα του ελληνικού τουρισμού ,ο νομός μας είναι η ηγέτιδα δύναμη , ενώ η περιοχή που ζω είναι πλέον ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της Αν. Μεσογείου !

Είμαι επίσης πεπεισμένος ότι μεταξύ των χιλιάδων εργαζομένων στον τουριστικό κλάδο , ιδιαίτερα στην παροχή υπηρεσιών επισιτισμού (εστιατόρια ,ταβέρνες ,νεοελληνιστί ) η πλειοψηφία είναι Ομιλίτικων φρονημάτων, με ότι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τα παραπάνω περί προσηλυτισμού που αναφέρθηκαν .

Όλοι εμείς λοιπόν , οι εργαζόμενοι στον τουρισμό , πέρα από πρεσβευτές της χώρας όπως έχουμε αποκαλεστεί από τους ιθύνοντες , αγαπάμε να πρεσβεύουμε και τον ΟΦΗ , να προσηλυτίζουμε κόσμο στην ασπρόμαυρη ιδέα .

Να ξέρετε επίσης φίλοι μου , κι αναφέρομαι σε όσους δεν έχουν άμεση σχέση με τον τουρισμό γιατί όσοι έχουν είμαι σίγουρος το γνωρίζουν , ότι ο επισκέπτης της Κρήτης , εκείνος που φεύγει δακρυσμένος από τον Παράδεισό μας για το κρύο , μουντό ενίοτε και καταθλιπτικό περιβάλλον της πατρίδας του στο Βορρά , αγαπάει κάθε τι κρητικό .

Τη θάλασσα , τον ήλιο , την κουζίνα μας , τους ανθρώπους , τον πολιτισμό μας , την ποδοσφαιρική μας ομάδα . Οκ , υπάρχουν κι άλλες ομάδες στις εθνικές κατηγορίες από το νησί μας πια , αλλά ουσιαστικά , ακόμη κι αυτήν την δυσβάσταχτη τριετία Η ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ήταν , είναι και θα είναι ο Όμιλος Φιλάθλων Ηρακλείου , ο ΟFI Crete αγγλιστί . Έτσι είναι και έτσι θα γίνεται πάντα .

Όταν ο Ευρωπαίος που έχει ήδη βρεθεί στην Κρήτη ακούει κάτι για ΟΦΗ , αμέσως το μυαλό του θα πηγαίνει στις στιγμές που έχει περάσει στην Κρήτη .Ακόμη κι αυτός που δεν έχει αξιωθεί να βρεθεί στον αγιασμένο τόπο μας , όταν ακούει ή βλέπει κάπου για ΟΦΗ , το μυαλό του θα πηγαίνει άμεσα στην Κρήτη και στο πολυπόθητο ταξίδι που ήθελε ή σχεδιάζει να κάνει .

Κλείνοντας αυτήν την αναφορά , θα ήθελα να αναφερθώ σε ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που συνέβη πριν από περίπου 20 χρόνια στο θρυλικό κλαμπ της Χερσονήσου Κάμελοτ (γειά σου Γιώργαρε Τρόντζα , άρχοντα !) :

Ήταν η εποχή που ο Νίκος Μαχλάς έπαιζε στην Φίτεσε του Άρνεμ , κάνοντας τους Ολλανδούς να χορεύουν συρτάκι σε κάθε γκολ που πετύχαινε , αποτελώντας ο ίδιος άλλο ένα πρεσβευτή του ελληνικού και δη του κρητικού τουρισμού . Οι επισκέπτες από το Άρνεμ αρκετοί , η μουσική έχει σταματήσει λόγω ωραρίου κι ο κόσμος είναι ακόμη μέσα στο μαγαζί πίνοντας τις τελευταίες γουλιές . Ώσπου ακούγεται μια βουή στον αέρα , πρώτα από 2-3 άτομα κι μετά από μερικές δεκάδες .

Νi-kos Ma-chlas , Nikos Machlas . Kι έπειτα ΟFI Creta – OFI Creta . Προφανώς είχαν βάλει το χεράκι τους οι Ομιλίτες μπάρμαν του μαγαζιού για να γίνει το κλαμπ έστω για ένα 15λεπτάκι κάτι σαν θύρα 4 !
Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι ακόμη και σήμερα , φυσικό ακούγεται τώρα που το περιγράφω , επειδή συνηθίζω να ρωτάω από ποια πόλη προέρχεται κάποιος επισκέπτης , όταν είναι από το Άρνεμ αμέσως θα μιλήσουν για τον Νίκο Μαχλά .

Αυτά σαν πρόλογος για τον αθλητικό τουρισμό . Πρόλογος γιατί είναι ένα από τα θέματα που αγαπάω να ασχολούμαι , να αναλύω , να εμβαθύνω . Είναι το θέμα που η συντακτική ομάδα , η παρέα αν θέλετε αυτή που γράφω εδώ , περίμενε από μένα να αναφερθώ .

Γι αυτό έδωσα άλλη μια αναβολή στα της ανασκόπησης του ελληνικού επαγγελματικού ποδοσφαίρου και της παρασιτικής λειτουργίας του σε σχέση με την υγιή οικονομία . Καλοκαιράκι είναι , αγωνιστική δράση δεν υπάρχει , έχουμε χρόνο .

Εξάλλου τα δυο θέματα μπορούν να έχουν άμεση σχέση . Γιατί ο ΟΦΗ σαν ενεργό στοιχείο του κοινωνικού και οικονομικού γίγνεσθαι της Κρήτης οφείλει να εκμεταλλευτεί την τουριστική δυναμική του τόπου . Το οφείλει απέναντι στον εαυτό του , αλλά και στην τοπική κοινωνία της οποίας αποτελεί σαρξ εκ σαρκός . Αλλά για να υπάρξουν αμφίδρομα οφέλη , θα πρέπει όλοι οι ταγοί της ελληνικής ποδοσφαιρικής «νομενκλατούρας» να αντιληφθούν ότι υγιής ποδόσφαιρο με παρασιτικές οικονομικές ενέργειες δεν συνάδουν …

Σταματάω κάπου εδώ . Το θέμα είναι γιγαντιαίο , άρα αδύνατον να καλυφθεί σε ένα μόνο άρθρο . Οπότε προς το παρόν goodbye , aufwiedersehen , ντασβιντάνια , ατουταλέρ , τοτ-τσινς , αριβεντέτσι , χόλα !!!!

Υγ. Αυτοσαρκαζόμενος οφείλω να πω ότι το άρθρο ξεκίνησε να γράφεται στα μέσα της προηγούμενης βδομάδας . Όμως τα τουριστικά επαγγέλματα πολλές φορές δεν έχουν ωράριο , οχτάωρο ή ρεπό ώστε να
βρεθεί ο χρόνος για «βαθυστόχαστες» αναλύσεις !

Δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα άλλωστε να είσαι μεταξύ άλλων πρεσβευτής της χώρας , ή αλλιώς προσηλυτιστής , ομιλοκύρηκας της ασπρόμαυρης ιδέας!

Δείτε το Video

Oficrete