Oficrete
17/11/2018 - 11:45

Ποιόν ΟΦΗ ονειρευόμαστε;

Μια ομάδα που θα αντιγράφει τις γνωστές ποδοσφαιρικές και κοινωνικές παθογένειες ή μια ομάδα που θα εκπέμπει μια νέα φιλοσοφία σε όλες τις εκφάνσεις της, με πολλαπλά κοινωνικά μηνύματα;
Θα πρέπει να αποφασίσουμε σαν οργανισμός, πρωτίστως εμείς, οι φίλαθλοι της ομάδας.

"Θα είμαι εδώ μέχρι να μπορεί η ομάδα να κατεβαίνει", δήλωνε τον περασμένο χειμώνα ο Νίκος Παπαδόπουλος, με τον ΟΦΗ στο χείλος της διάλυσης, και έχοντας ο ίδιος προτάσεις από ομάδες της πρώτης κατηγορίας. Τα αποτελέσματα της αφοσίωσης του στην ομάδα, ιστορικά και γνωστά. Η επάνοδος της ομάδας στην Σούπερ Λίγκα, με βάση τις συνθήκες που επικρατούσαν, είναι σε απόλυτο σχεδόν βαθμό δικό του, τιτάνιο επίτευγμα.

Πέντε μήνες μετά, ακούγονται αρκετές φωνές που ζητούν την αποπομπή του, λόγω "φτωχών αποτελεσμάτων". Δε θα σταθώ στις πολλές και σοβαρές δικαιολογίες που θα μπορούσε να επικαλεστεί ο προπονητής για την εικόνα, τούτο το σημείωμα δε γράφεται ούτε για να δικηγορήσει, ούτε για να βγάλει "ομιλόμετρο", ούτε να καμωθεί ότι κατέχει γνώσεις προπονητικής ή των εσωτερικών της ομάδας, τις οποίες δε διαθέτει.

Θα απηύθυνα όμως το προαναφερθέν ερώτημα σε όσους ζητούν αποπομπή.

Ποιόν ΟΦΗ θέλουμε;

Προσωπικά, ο ΟΦΗ που οραματίζομαι είναι μια ομάδα, πρώτα και κύρια, με κοινωνικό αντίκτυπο. Ένας οργανισμός που στέλνει υγιή μηνύματα στην κοινωνία, μακριά από παρασκηνιακούς παραγοντισμούς και ενέργειες που αμαυρώνουν το άθλημα, ενώ αντίθετα, θα εκπέμπει θετικά μηνύματα στα παιδιά που ασχολούνται ή παρακολουθούν ποδόσφαιρο, το οποίο για πολλά χρόνια ήταν και εξακολουθεί να είναι, σε μεγάλο βαθμό τουλάχιστον, εκτροφείο διαφθοράς συνειδήσεων και εκπαιδευτήριο λαμογιάς.

Απολύτως συνδεόμενο με αυτά, είναι η ανάδειξη προτύπων, χωρίς προσωπολατρίες. Άνθρωποι που έβαλαν την ομάδα πάνω από τον εαυτό τους, που δεν ανέχθηκαν παράλογες και ανήθικες συμπεριφορές, πρέπει να τιμούνται. Είμαι βέβαιος ότι η νέα, ελπιδοφόρα διοικητική μέρα που ξεπρόβαλε, με τα πρόσωπα που την απαρτίζουν, συμβαδίζουν με αυτό το όραμα, όπως έχει διαφανεί και από τις δηλώσεις τους, πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα πρόσωπο που συνετέλεσε ουσιαστικά στο να φτάσουμε στη νέα διοικητική κατάσταση με το πείσμα και την υπομονή του. Και είναι κάτι πάνω και πέρα από τη συγκυριακή αγωνιστική εικόνα της ομάδας: τα αγωνιστικά αποτελέσματα, αργά ή γρήγορα, θα έρθουν

Είναι μια φιλοσοφία, που με ασφάλεια μπορούμε να πούμε ότι θα γεννήσει νέους φιλάθλους για την ομάδα ή θα ενεργοποιήσει άλλους, που είχαν απηυδήσει με τα τεκταινόμενα στο ποδόσφαιρο. Και εν τέλει, θα δημιουργήσει "σχολή" που η ελπίδα είναι ότι θα βρει πολλούς μιμητές, με τελικό στόχο να αποτελέσει έναν καθοριστικό παράγοντα αλλαγών στο ποδόσφαιρο και την νοοτροπία που το / μας διέπει.

Η στάση μας σαν οργανισμός, και στην περίπτωση Παπαδόπουλου, όπως και σε άλλα επιμέρους θέματα, θα κρίνει πολλά ως προς το όραμα.

Και πάνω σε αυτό, απευθύνομαι στον προπονητή μας:

Όπως εσύ ήσουν παρών στις πολύ δύσκολες στιγμές της ομάδας, έτσι και εμείς, στη δύσκολη στιγμή σου, θα είμαστε παρόντες, όπως αρμόζει στη μεγάλη συμβολή σου και σε υγιείς μεγάλους οργανισμούς, με όραμα για το ποδόσφαιρο και την κοινωνία. 

Oficrete