Oficrete
24/05/2019 - 15:12

Ψηφίστε με, είμαι ΟΦΗ!

Ας με συγχωρέσει ο αναγνώστης αυτών των γραμμών για τον προβοκατόρικο τίτλο. Η "Ομιλοφροσύνη" ίσως είναι μια παράμετρος για κάποιους, αλλά δεν θα έπρεπε να είναι η κύρια, για να "υφαρπάξει" την ψήφο σας.
728x90 general

Ναι, και εγώ συμμετέχω στις εκλογές και διεκδικώ την εκλογή μου, αλλά για άλλους λόγους.

Αποφάσισα σαν άνθρωπος που ζει την πόλη καθημερινά, και γνωρίζοντας τις βασικές ελλείψεις παρά τα εκατοντάδες εκατομμύρια που ξοδεύτηκαν τα τελευταία χρόνια, ότι δεν θέλω να περιμένω άλλα 4, 8, ή 12 χρόνια για να δω την πόλη που θέλω. Ότι η αποχή από τα κοινά και η ανάθεση από εμάς - όσους από εμάς ενστερνίζονται τα ανωτέρω - σε ανακυκλώμενα πρόσωπα και καταστάσεις, μας καθυστερεί σημαντικά προς το αύριο.

Από τις "υποδομές" στο οδικό δίκτυο, όπου οι άνθρωποι που διαχειρίζονται την καθημερινότητα μας δεν κατάφεραν δεκαετίες τώρα να εφαρμόσουν ένα μοντέλο σύγχρονης οδοποιίας, ακόμα και αντιγράφοντας αντίστοιχες πόλεις του εξωτερικού ώστε οι δρόμοι μας να μην θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο, έως την κατασπατάληση εκατομμυρίων για το "Πολιτιστικό" το οποίο στην πραγματικότητα για τους γνώστες του αντικειμένου δεν πληροί τις προδιαγραφές για να φέρει αυτόν το τίτλο. Και αυτό διότι δεν σχεδιάστηκε εσωτερικά από γνώστες του αντικειμένου, και ουσιαστικά στα χιλιάδες τετραγωνικά του απουσιάζουν βασικοί χώροι που θα δικαιολογούσαν τον τίτλο του. Και είναι σκανδαλώδες, τη στιγμή που ξοδεύτηκαν 60 εκατομμύρια ευρώ για την ανέγερση του, ενώ θα απαιτηθούν επιπλέον εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ ετησίως για τη συντήρηση του. Ταυτόχρονα, η οικονομική βιωσιμότητα του Πολιτιστικού, είναι κρίσιμη για το μέλλον του Πολιτισμού στην πόλη, όπου παρά ταύτα απουσιάζουν καίριες υποδομές για την ανάπτυξη του, που θα συνέδραμαν με ε΄να συνεκτικό σχέδιο στη διάπλαση της νόησης και στο άνοιγμα των οριζόντων των πολιτών.

Την ίδια στιγμή, ο Δήμος έχει πράξει ελάχιστα π.χ.για να καταστεί στυλοβάτης των πολλών χιλιάδων συνανθρώπων μας που βασανίζονται καθημερινά λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, με μετάθεση των ευθυνών σχεδόν αποκλειστικά στην κεντρική κυβέρνηση. Μέτρα όπως ένα Ταμείο Κοινωνικής Αρωγής, διαγραφή των δημοτικών χρεών για οικογένειες που βρίσκονται στα πρόθυρα κατάσχεσης της πρώτης κατοικίας τους, όπως και ο αντίστοιχος μηδενισμός τελών πολύτεκνων / τρίτεκνων οικογενειών σε οικονομική δυσπραγία και προς τόνωση του δημογραφικού, είναι εφικτά και θα έπρεπε να έχουν ήδη δρομολογηθεί.

Επιπλέον, ζούμε σε μια πόλη "κλειστών συστημάτων" εξουσίας. Η συνεχιζόμενη και σε τοπικό επίπεδο πελατειακή σχέση της εκάστοτε Δημοτικής Αρχής και των ψηφοφόρων, οι προφανείς -όσο και αν προσπαθούν κάποιοι να το κρύψουν- κομματικοί δάκτυλοι στις δημοτικές παρατάξεις, και οι "από τα πάνω" επιβαλλόμενες γραμμές προς τους δημοτικούς συμβούλους, υποχρεώνουν τον Δημότη σε παθητικό παρατηρητή των εξελίξεων. Τώρα προεκλογικά βέβαια, όλοι "επιθυμούν" την συνδρομή και συναπόφαση του.

Πάνω σε αυτό, θα πρέπει να επιβληθεί και στην Δημοτική Αρχή μια νοοτροπία συναπόφασης και "ανοικτών θυρών" προς τους πολίτες, όπου "συναπόφαση", δεν πρέπει να νοείται ως μια χωρίς περιεχόμενο προεκλογική φρασεολογία, αλλά η στην πράξη παραχώρηση εξουσίας στους Δημότες, κάτι που πρέπει να αντικατοπτρίζεται π.χ. στην δημοκρατική ιεράρχηση μεγάλων έργων και των οικονομικών τους, μέσω σωστής και αντικειμενικής πληροφόρησης πάνω στο εκάστοτε θέμα, αλλά και στην διενέργεια δημοτικών δημοψηφισμάτων. Η "προς τα κάτω" λειτουργία της Δημοτικής Αρχής όμως δεν θα έχει μόνον οφέλη δημοκρατικού ελέγχου των αποφάσεων της. Θα λειτουργήσει και ως μοχλός αντιστροφής της "ιδιώτευσης" που διέπει μέρος των συμπολιτών μας, μιας και η ουσιαστική συμμετοχή του στα κοινά θα καταστήσει σταδιακά τον δημοτικό/δημόσιο χώρο, ίσο προς τον ιδιωτικό, αναφορικά με την νοοτροπία μας. Ο δημότης θα τον δει "με άλλο μάτι", εν ολίγοις.

Ψηφίστε, λοιπόν. όχι απαραίτητα τον γράφοντα. Υπάρχουν και άξιοι άνθρωποι στα ψηφοδέλτια. Ζυγιάστε τις παραμέτρους, ενημερωθείτε. Ψηφίστε με γνώμονα την εντιμότητα, την ικανότητα, και την πρόθεση του υποψηφίου.

Μην αφήσετε όμως την δύναμη της ψήφου σας λόγω χαλαρότητας ή αποστροφής προς το πολιτικό σύστημα να γίνει βορά σε οργανωμένους και έμπειρους "κομματικούς" διαχειριστές των εκλογών.
Με την κατάσταση που επικρατεί σε κεντρικό επίπεδο, οι Δημοτικές εκλογές είναι κρίσιμες ως προς τη δημιουργία σημαντικών δημοκρατικών και οικονομικών αναχωμάτων, σε καιρούς οικονομικής κρίσης. Και μας αφορά όλους.

Ο Νίκος Κατζηλάκης κατέρχεται στις εκλογές με το ψηφοδέλτιο της ΣύνΠραξης Δημοτών - Άμεση Δημοκρατία

Oficrete