Oficrete
20/10/2020 - 20:00

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο

Κανείς ΠΑΟ δεν έκανε δώρο το ματς στον ΟΦΗ. Ούτε και το αντίστροφο, φυσικά

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ένα ενδιαφέρον, μη ποδοσφαιρικό, στοιχείο που προσωπικά θεωρώ ότι αξίζει καταγραφής, είναι η μεγάλη προσπάθεια στήριξης του ΠΑΟ, σε αυτή τη δυσκολία που περνάει. Η στήριξη αυτή, αφορά την προβολή του στα Media.

Ζω στην Αθήνα, είδα το ματς στη Νova και έκατσα από νωρίς να παρακολουθήσω το pre game. Το κλίμα που εισέπραττε κάποιος παρακολουθώντας, είναι ότι στον ΠΑΟ με την αλλαγή προπονητή, όλα έγιναν τέλεια. Ιδανική η 11αδα, «πάρα πολύ ελληνικό στοιχείο» οι 6 Έλληνες που ξεκίνησαν (όσοι και του ΟΦΗ, πράγμα που δεν αναφέρθηκε καν), νέα μέρα, κλπ.

Στη διάρκεια του ματς, τονίστηκαν οι ευκαιρίες που έχασε ο ΠΑΟ «σωρηδόν» και οι οποίες οφείλονταν στο παιχνίδι του, σε αντίθεση με εκείνες του ΟΦΗ, που οφείλονταν στα λάθη του αντιπάλου του, που του επέτρεψαν να γίνει απειλητικός. Φυσικά, αυτό ήταν και το κλίμα, τόσο στο τέλος του ματς στο post game, όσο και γενικότερα σε sites, εφημερίδες και κανάλια.

Θα μου πεις, τι σε νοιάζει εσένα; Δε με νοιάζει. Δε με ξαφνιάζει, ούτε και με στενοχωρεί. Δε θα τα βάλω με κανένα «αθηναϊκό κατεστημένο», ούτε και με τη Nova. Στηρίζουν μία από τις "μεγάλες" ομάδες της χώρας, γιατί την έχουν ανάγκη για να επιζήσουν. Όπως ανάγκη ενός καλού ΠΑΟ, έχει γενικά το προϊόν του ελληνικού πρωταθλήματος.

Ούτως ή άλλως, ο ΟΦΗ έχει καλή αντιμετώπιση από τη Νova γενικά, ακριβώς επειδή ίσως είναι η μόνη που καίγεται, αυτό το ελληνικό πρωτάθλημα να αποκτήσει μία κάποια αξία και ενδιαφέρον.

Ως προς τα Μedia ευρύτερα, τα clicks, την ακροαματικότητα και την τηλεθέαση επιζητούν, λογικό να ποντάρουν στις ομάδες με μεγάλο κοινό. Βέβαια, έτσι δε βοηθούν μακροπρόθεσμα το σπορ, αλλά αυτό είναι ένα άλλο θέμα.

Επειδή, όμως, με χαλάει λίγο να διαβάζω και να ακούω περιγραφές τόσο μονόπλευρες, σκέφτηκα να κάτσω να γράψω το αυτονόητο. Καλό το «αυτομαστίγωμα» και η ανάλυση των λαθών του ΟΦΗ, που εμένα με αφορά περισσότερο, αλλά ακόμα καλύτερη και η σωστή περιγραφή της πραγματικότητας.

Ο ΟΦΗ και ο ΠΑΟ έκαναν πολλά λάθη. Κάπως έτσι, έγινε ένα ανοιχτό και με πολλές διακυμάνσεις ματς. Ο ΟΦΗ θα μπορούσε να κερδίσει, αν στο 1ο ημίχρονο ήταν πιο μεθοδικός ή αν στο τέλος ήταν πιο αποφασιστικός και συγκεντρωμένος. Ο ΠΑΟ θα μπορούσε να κερδίσει, αν έβαζε το πέναλτι ή κάποιο τετ α τετ, στο πρώτο 10λεπτο του 2ου ημιχρόνου.

Κανείς εκ των 2 δεν έκανε «δώρο» το ματς. Κανείς τους δεν έπιασε κάποια μαγική απόδοση. Κανείς τους δεν κυριάρχησε. Και οι 2 έχουν καλές δικαιολογίες, αλλά καμία από αυτές δεν είναι εκτός ποδοσφαιρικού προγράμματος (απουσίες, αλλαγή προπονητή, κλπ).

Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο.

Υ.Γ: Τα 40 φάουλ σε ένα ματς, ανάμεσα σε 2 όχι σκληρές ομάδες, αλλά ομάδες που παίζουν ποδόσφαιρο, είναι πολλά. 1 φάουλ ανά 2 και κάτι λεπτά (που προφανώς είναι λιγότερο σε καθαρό χρόνο), δείχνουν ένα διαιτητή είτε αγχωμένο, είτε χωρίς καλή φυσική κατάσταση. Κυρίως όμως, χαλάνε ένα ματς με ρυθμό, που θα μπορούσαν οι φίλαθλοι να απολαύσουν περισσότερο.

Oficrete