ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
23/03/2019 - 12:00

Ακαδημίες και ΟΦΗ: Τι να περιμένουμε

Ας βάλουμε στη ζωή μας τις λέξεις και φράσεις όπως «υπομονή», «υγιής νοοτροπία» και «μέθοδος», πετώντας παράλληλα άλλες, όπως «σκοπιμότητα» και «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα»

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Εδώ και μερικούς μήνες, η προσοχή πολλών έπεσε ξαφνικά και στις ομάδες της Ακαδημίας. Προφανώς, ακούγοντας τη νέα διοίκηση να μιλά για πλάνο που δίνει έμφαση στις υποδομές και στις μικρές ηλικίες, άρχισε μετά από πολλά χρόνια να ρίχνει μια ματιά στο τι συμβαίνει σε Κ19, Κ17 και Κ15. Κάλλιο αργά παρά ποτέ δε λένε; Κάπως έτσι.

Η προσέγγιση αυτή βέβαια, έχει πολλές εκδοχές. Υπάρχει για παράδειγμα η πιο κλασσική, που φοριέται κυρίως μετά από ήττες της πρώτης ομάδας, «να ανεβάσει 3-4 Kρητικούς ταλεντάκια να παίζουν. Καλύτεροι είναι αυτοί που έχουμε;». Η απάντηση είναι μάλλον προφανής. Ναι, καλύτεροι είναι αυτοί που έχουμε. Θεωρώ αυτονόητο ότι αν ένας προπονητής, αλλά και ένας διευθυντής ποδοσφαίρου του στυλ Σαμαρά, δει ότι οποιοδήποτε παιδί της Κ19 μπορεί να σταθεί, θα το βάλει να παίξει άμεσα. Το είδαμε με το Φερέιρα, που ήρθε δοκιμαστικά και «θα παίζει με την Κ19», αλλά όταν είδαν ότι μπορεί να σταθεί, τον έβαλαν και δεν τον ξαναέβγαλαν. Τόσο απλό είναι. Από την άλλη, αν δει ότι θέλει δουλειά, δεν έχει κανένα λόγο να το «κάψει».

Η επόμενη εκδοχή για το πώς βλέπουμε στον ΟΦΗ (αλλά νομίζω και σχεδόν σε κάθε Ελληνική ομάδα) τις ακαδημίες, είναι με κριτική στα αποτελέσματά της. Προφανώς, με τις δικές μας ομάδες χαμηλά στη βαθμολογία, η γκρίνια είναι μεγάλη. Τελευταία ακούω συχνά και τη φράση ότι αυτό οφείλεται στο ότι «ο Σαμαράς τους μαθαίνει να παίζουν χωρίς να τους νοιάζει η νίκη και έτσι δεν προετοιμάζονται σωστά και δεν αποκτούν φιλοσοφία κατάλληλη για την πρώτη ομάδα». Μια φράση που προσωπικά με εκνευρίζει. Πολύ.

Οι μικρές ομάδες δεν έχουν φτιαχτεί για να κερδίζουν. Έχουν φτιαχτεί για να μαθαίνουν στα παιδιά ποδόσφαιρο, αλλά και πολλά ακόμα πράγματα πέρα από αυτό, πολύ χρήσιμα για τη ζωή τους γενικά. Ο στόχος μίας ομάδας νέων που μπαίνει στο γήπεδο είναι να παίξει σωστά, να εφαρμόσει όσα μαθαίνει καθημερινά στις προπονήσεις, να υιοθετήσει τους κανόνες συμπεριφοράς που έχει διδαχθεί και να βελτιωθεί μέσα από τον ανταγωνισμό (με την καλή έννοια). Όσο νωρίτερα το συνειδητοποιήσουμε αυτό, τόσο το καλύτερο.

Κι επειδή πολλοί έχουν αγωνία, αν παιδιά με τέτοια «χαλαρή» παιδεία μπορούν να ανταποκριθούν στο επαγγελματικό επίπεδο, τους προτείνω να ηρεμήσουν. Η απάντηση είναι ότι μόνο μέσα από μια τέτοια ποδοσφαιρική παιδεία μπορούν πραγματικά να σταθούν σε υψηλό επίπεδο.

- Έτσι θα έχουν χαρακτήρα, αξίες και υγιή φιλοσοφία, καθαρά ποδοσφαιρική, για να προχωρούν.

- Έτσι θα μάθουν να βλέπουν κατάματα την αλήθεια, να εντοπίζουν τις αδυναμίες τους και να τις διορθώνουν, αντί να τις κρύβουν με διάφορες πατέντες σκοπιμότητας ή να τις δικαιολογούν μέσα από γκρίνια για διαιτητικές αποφάσεις ή λάθη άλλων.

- Έτσι θα μάθουν να αναγνωρίζουν ένα καλύτερο αντίπαλο και να προσπαθούν να τον αντιμετωπίσουν στην επόμενη ευκαιρία, αποκτώντας κίνητρο υγιές.

- Έτσι θα αποφύγουμε να έχουν δεύτερες σκέψεις, για θέματα και πρακτικές που αφορούν το παρασκήνιο και τη σκοτεινή πλευρά του ποδοσφαίρου.

- Έτσι θα δημιουργήσουμε ανθρώπους του ποδοσφαίρου που θα το κατανοούν ως το μεδούλι του και αύριο - μεθαύριο θα μπορούν να το μεταδώσουν στο περιβάλλον τους ή στην κερκίδα, βλέποντας τα ματς της ομάδας τους. Γιατί ας μην κρυβόμαστε, από κάθε φουρνιά 20-30 παιδιών, μόλις 1 ή 2 ίσως φτάσουν στο υψηλότερο επίπεδο, μερικοί ίσως παίξουν μερικά χρόνια ποδόσφαιρο και οι περισσότερο θα ζήσουν από κάτι άλλο, κρατώντας το ως χόμπι.

Γενικά, τώρα που είμαστε στην αρχή, καλό είναι όλοι μας να χωνέψουμε ότι σοβαρά αποτελέσματα από τις Ακαδημίες μας θα έχουμε σε 4-5 χρόνια, το νωρίτερο. Ως τότε μόνο ίσως από κάποια ευτυχή συγκυρία να προκύψει κάτι. Ο λόγος είναι απλός. Οι ομάδες Κ19, Κ17 και Κ15 που σήμερα υπάρχουν έχουν στηθεί πολύ πρόχειρα, περισσότερο γιατί είχαμε υποχρέωση όταν ανεβήκαμε ξανά στη Super League. Κι όταν λέω αποτελέσματα, δεν εννοώ τόσο νίκες στα πρωταθλήματα υποδομών, αλλά υψηλής ποιότητας παιδιά μέσα κι έξω από το γήπεδο. Η οποία υψηλή ποιότητα, το πιθανότερο είναι να φέρει και νίκες, by the way.

Ήδη η νέα διοίκηση προσπαθεί να βελτιώσει την κατάσταση. Έχει πάρει προπονητές και επαγγελματίες απαραίτητους για να γίνει σωστή δουλειά. Φροντίζει παράλληλα να εκπαιδεύει τους ανθρώπους αυτούς. Ξεκίνησε ήδη κάποια camps. Θεωρώ δεδομένο ότι από το καλοκαίρι θα δούμε και τις πρώτες προσθήκες που θα προκύψουν από το scouting, ενώ επίσης σίγουρο είναι ότι οι ομάδες των ακαδημιών θα επεκταθούν σταδιακά και σε μικρότερες ηλικίες, φτάνοντας στη «βάση» της πυραμίδας (Κ6, Κ7).

Όμως όλο αυτό απαιτεί υπομονή. Και να εναρμονιστούμε ως φίλαθλοι, αλλά και ως γονείς πιθανόν, στη - νέα - φιλοσοφία της ομάδας. Κατά τη γνώμη μου, ειδικά για το θέμα των υποδομών, αυτή η φιλοσοφία είναι και μονόδρομος. Όχι μόνο για να λειτουργεί καλά η Ακαδημία και να αποδίδει καρπούς η προσπάθειά της, αλλά συνολικά ο Οργανισμός που λέγεται ΟΦΗ.

Oficrete