ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
23/08/2019 - 17:19

Άρης - ΟΦΗ: Τι ματς περιμένουμε να δούμε;

Πρώτη αγωνιστική, με δυνατό crash test για τον ΟΦΗ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
To πρωτάθλημα αρχίζει και ο ΟΦΗ πέφτει κατευθείαν στα βαθιά. Δυστυχώς, η κλήρωση δε μας έκανε το χατίρι, μας έφερε τον Άρη, που έχει ήδη παίξει 4 παιχνίδια και φυσικά είναι ομάδα που θεωρείται από τις «δυνατές» του πρωταθλήματος. Αλλά δε θα τα βάψουμε και μαύρα. Είναι ματς που ο ΟΦΗ ξεκινά ως αουτσάιντερ. Και ό,τι βγει…

Πώς περιμένουμε τον Άρη:

Ο Άρης έχει παίξει ήδη 4 ματς τον τελευταίο μήνα, δύο με την ΑΕΚ Λάρνακας και δύο με τη Μόλντε. Προφανώς, θα έχει καλύτερο αγωνιστικό ρυθμό, αφού εμείς έχουμε παίξει μέσα στον Αύγουστο μόλις ένα, κι αυτό φιλικό, με ομάδα Super League 2. Είναι πιο έτοιμος, επομένως. Παράλληλα όμως, είναι και πιο καταπονημένος (είναι νωρίς στη σαιζόν και μετράει αυτό), αλλά και πιο αναστατωμένος. Λίγο ο αποκλεισμός όπως ήρθε, λίγο το θέμα με τις εισπράξεις, που συνδέεται γενικότερα με το οικονομικά ζόρια της ομάδας και μετά αυτό με την παραίτηση του τεχνικού διευθυντή, έχουν δημιουργήσει μία εσωστρέφεια. Πιθανόν να τον επηρεάσει στην προετοιμασία και τη συγκέντρωσή του.

Ας μείνουμε όμως στα καθαρά αγωνιστικά. Ο Άρης στα 4 πρώτα ματς δεν παρουσίασε μία ομοιόμορφη εικόνα. Πράγμα φυσιολογικό για την εποχή. Στα δύο πρώτα ήταν πιο βαρύς, πιο φλύαρος και αρκετά πιο αργός. Στο εκτός έδρας με τη Μόλντε, έδειξε αρκετές από τις αδυναμίες του αμυντικά. Αντιθέτως, στο εντός έδρας έδειξε και πολλά από τα προτερήματά του επιθετικά. Γενικά, ο Άρης έχει παίκτες ποιότητας, για τα ελληνικά δεδομένα, σε όλες τις γραμμές του. Η μεσοεπιθετική του γραμμή είναι σαφέστατα η καλύτερη ποιοτικά, αλλά και η πληρέστερη σε λύσεις. Στην άμυνα είναι πιο μετρημένα τα «κουκιά» και η απουσία του Βέλεθ στο κέντρο της άμυνας, είναι πλήγμα.

Ας το πάρουμε όμως με τη σειρά. Στο τέρμα θα είναι ο Κουέστα, γενικά καλός τερματοφύλακας, με καλή σαιζόν πέρυσι. Εμφανίζει μία αστάθεια με τη μπάλα στα πόδια και ενίοτε παίρνει λάθος αποφάσεις. Στην άμυνα θα δούμε δεξιά τον Σούντγκρεν και αριστερά τον Κόρτχουρτ. Καλοί μπακ και οι δύο. Με επιθετικές πρωτοβουλίες, καλές σέντρες, αλλά και με πάτημα στην αντίπαλη περιοχή. Ο Κόρτχουρτ μοιάζει πιο ήρεμος και σοβαρός, ενώ ο Σούντγκρεν δείχνει πιο ενθουσιώδης, αλλά και πιο οξύθυμος και επιρρεπής στο να ξεχαστεί τακτικά και να χάσει τη συγκέντρωσή του. Ίσως αξίζει να προσπαθήσουμε να «χτυπήσουμε» στα κενά που πιθανόν να μας αφήσει ο Σούντγκρεν, λοιπόν. Στο κέντρο της άμυνας θα δούμε Ρόουζ και Δεληζήση. Κατά τη γνώμη μου, το πιο αδύναμο σημείο του Άρη. Οι κάθετες πάσες ανάμεσα τους και στην πλάτη τους και οι γρήγοροι αντίπαλοι, μπορούν να τους δημιουργήσουν πρόβλημα. Όπως και η πίεση όταν πάρουν την μπάλα. Και ο ΟΦΗ έχει τους ποδοσφαιριστές για να τους κάνει να δείξουν τις αδυναμίες τους αυτές.

Στα χαφ, πιθανότατα θα δούμε το δίδυμο Ματίγια (πιο δημιουργικός) και Σάσα (ο κόφτης), εκτός αν προτιμηθεί ο Μπάσα. Και οι τρεις είναι καλοί με τη μπάλα στα πόδια και στις μεταβιβάσεις τους. Ο Σάσα είναι κάπως καλύτερος ανασταλτικά από τους άλλους δύο. Σε κάθε περίπτωση, το ιδανικό είναι να μην τους αφήσουμε να πάρουν μπάλα με πρόσωπο προς την περιοχή μας, αλλά και να πιέσουμε ασφυκτικά τις μεταβιβάσεις τους. Κάθε χώρο που θα τους δίνουμε, μπορεί να τον πληρώσουμε.

Στα πλάγια και πίσω από το φορ, υπάρχει υπερπληθώρα. Η λογική λέει Ντιγκινί πίσω από το φορ, Φετφατζίδης δεξιά και Μαρτίνες ή Τόνσο αριστερα. Ο Λάρσον δείχνει λίγο βαρύς ακόμα και μάλλον δε θα ξεκινήσει. Οι (όποιοι) τρεις θα αλλάζουν διαρκώς θέσεις, κυρίως ο Ντιγκινί, θα μπαίνουν συχνά στην περιοχή μας και θα πηγαίνουν σε αρκετές ατομικές ενέργειες. Απαγορεύεται να τους αφήσουμε χώρους και άνεση κινήσεων. Απαγορεύεται, επίσης, να μην ακολουθούμε τις κινήσεις τους. Απαγορεύεται, τέλος, να τους αφήσουμε να βγάλουν συνεργασίες με τον επιθετικό.

Τέλος, φουνταριστός έχει παίξει σε όλα τα ματς ως τώρα ο Ιντέγε. Δεν είναι ακόμα στην κατάσταση που τον ξέραμε και φαίνεται. Δεν αποκλείω και λόγω της καταπόνησής του, μετά από αρκετούς μήνες απραξίας, να δούμε τον Γιουνές βασικό. Προσωπικά προτιμώ να ξεκινήσει ο Ιντέγε. Εκεί, βέβαια, θα χρειαστεί να βρούμε τις λύσεις στο physical game και στις κινήσεις πίβοτ που κάνει μέσα στην περιοχή. Ο Γιουνές είναι ένας πιο «πονηρός» φορ, με καλές κινήσεις και τελειώματα, που καλό είναι να μην τον αφήσεις να πάρει μπάλα με πρόσωπο στο τέρμα.

Τα βασικά πλεονεκτήματα του Άρη:

1. Οι στημένες φάσεις. Είτε απευθείας, είτε για παίκτες μέσα στην περιοχή. Όσο πιο λίγα φάουλ και κόρνερ δώσουμε, τόσο το καλύτερο.

2. Το καλό passing game μεσοεπιθετικά. Όσο πιο πολύ το «ενοχλήσουμε» αλλά κυρίως όσο πιο πολύ μπορέσουμε να το διακόψουμε ψηλά, πριν ξεκινήσει, τόσο το καλύτερο.

3. Τα άκρα του. Διαθέτει παίκτες με ποιότητα και εξαιρετικούς στο 1 εναντίον 1, που μπορούν να ανοίξουν την άμυνα, αλλά και να δημιουργήσουν χώρους για σέντρες των επίσης καλών, επιθετικά, μπακ του.

4. Ο ρυθμός του. Θα χρειαστεί να διαχειριστούμε πολύ καλά τις δυνάμεις μας και πιθανόν σε κάποια σημεία του ματς να χαμηλώσουμε την ταχύτητα και να χαλάσουμε τυχόν γρήγορο τέμπο.

Τα βασικά μειονεκτήματα του Αρη:

1. Όλοι οι χαφ του έχουν σαν πρώτη σκέψη να επιτεθούν. Έτσι έχει προβλήματα στο αμυντικό transition, που πρέπει να τα εκμεταλλευτούμε.

2. Η κυκλοφορία της μπάλας και η βιασύνη των στόπερ του, αν πιεστούν. Η άμυνά του, αν δε μπορέσει να μεταφέρει άμεσα τη μπάλα στα χαφ, πάει σε βιαστικές επιλογές και μεγάλες μπάλες (το είδαμε, πχ, στο πρώτο 20λεπτο του εντός με τη Μόλντε) με αποτέλεσμα να γίνεται πολύ πιο ακίνδυνος ο Άρης.

3. Πολλές φορές παρουσιάζεται φλύαρος επιθετικά και νευρικός, όσο δε βρίσκει το γκολ.

Πως περιμένουμε τον ΟΦΗ:

Καλή ερώτηση. Έχουμε μία περιορισμένη εικόνα από τα, αρκετά πρώιμα, φιλικά στην Ολλανδία. Έχουμε και την εικόνα από το φιλικό με τον Εργοτέλη προ ημερών. Πρακτικά δηλαδή, έχουμε πολύ λίγα στοιχεία για να βγάλουμε μία ασφαλή εικόνα. Περισσότερο θα στηριχθώ στην ποδοσφαιρική λογική και στη φιλοσοφία και το πλάνο, όσο τα έχω καταλάβει προφανώς, που εφαρμόζονται. Πάντως υπάρχουν κάποιες ενδείξεις, που είδαμε να επαναλαμβάνονται σε Ολλανδία και Παγκρήτιο:

Ο τρόπος παιχνιδιού:

Ο ΟΦΗ είναι ομάδα που επιδιώκει να παίρνει τον έλεγχο του ματς, να κρατά στα πόδια του τη μπάλα και να χτίζει με υπομονή από πίσω το παιχνίδι του. Προσπαθεί να έχουν μικρές αποστάσεις οι γραμμές του, με στόχο τις καλές κοντινές μεταβιβάσεις, τις γρήγορες εναλλαγές μπάλας και θέσεων και την αναζήτηση χώρων. Στο αμυντικό σκέλος, επιλέγει να πιέσει ψηλά. Ο φορ γίνεται ο πρώτος αμυντικός και πρεσάρει δυναμικά τις πρώτες πάσες. Πίσω του, συνήθως σαν 2η ζώνη πρέσινγκ, τον υποστηρίζει το 10αρι (ενίοτε και το 8αρι), με τους εξτρέμ να μένουν λίγο πιο πίσω για να καλύψουν τον μπακ. Πρακτικά, το πλάνο μας είναι να αμυνόμαστε αποτελεσματικά, κρατώντας την μπάλα και κάνοντας επιθετικό μαρκάρισμα αμέσως μόλις χαθεί η μπάλα, με στόχο την άμεση ανάκτησή της.

Οι γραμμές της ομάδας και ο ρόλος τους στο πλάνο

Ο τερματοφύλακας και η άμυνα:

Ο τερματοφύλακας, πέρα από τις προφανείς ευθύνες του, έχει και την ευθύνη της σωστής πρώτης επιλογής και πάσας. Η επίθεση ξεκινά από εκείνον.

Οι πλάγιοι μπακ, με τα εξτρέμ να μπαίνουν τόσο μέσα, ουσιαστικά παίρνουν όλη την πλευρά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις επιστροφές τους. Τα στόπερ, όπως έχει χιλιοειπωθεί, έχουν σοβαρή συμμετοχή στην κυκλοφορία της μπάλας και λειτουργούν σαν play ball defenders (περισσότερο, πολλές φορές, και από το αμυντικό χαφ). Κι αυτό είναι κάτι που έχει ρίσκα ασφαλώς, με πιθανές λάθος πάσες που θέλουν άμεση κάλυψη για να μη στοιχίσουν.

Το κέντρο:

Ο αμυντικός χαφ αναλαμβάνει να κρατά την ισορροπία. Δεν ανεβαίνει πολύ ψηλά να πρεσάρει, αντιθέτως όταν η ομάδα έχει μπάλα, συχνά μπαίνει ανάμεσα στα 2 στόπερ και μαζί τους αρχίζει να χτίζει την επίθεση, δίνοντας έτσι και τη δυνατότητα στα μπακ να ανέβουν ψηλά. Το 6αρι είναι αυτό που λειτουργεί, ενίοτε, και σαν 3ος στόπερ, περισσότερο από τους πλάγιους μπακ. Αντιθέτως, το 8αρι και το 10αρι έχουν ένα πολύ πιο δημιουργικό και επιθετικό προσανατολισμό και αμυντικά υποστηρίζουν στο πρεσάρισμα ψηλά τον φορ.

Η επίθεση:

Οι πλάγιοι επιθετικοί δε μένουν στη γραμμή, μπαίνουν μέσα, πατάνε περιοχή, ψάχνουν συνεργασίες με το φορ και τα κεντρικά χαφ, αλλάζουν θέσεις και γενικά είναι πολύ κινητικοί. Όταν η ομάδα αμύνεται η οδηγία (μοιάζει να) είναι, η κάλυψη του μπακ πίσω τους. Από την άλλη, ο φορ κινείται διαρκώς και συμμετέχει στο παιχνίδι, εντός και εκτός περιοχής ενώ πιέζει πάντα τις πρώτες πάσες του αντιπάλου.

Η πιθανή 11αδα:

Όπως ανέφερε ο Γ. Σίμος μετά το φιλικό με τον Εργοτέλη, η 15αδα που είδαμε, ήταν αυτή που υπολογίζει και για τον Άρη. Επομένως, πάμε σε μία 11αδα σαν αυτή του φιλικού. Ο Σακόρ και ο Φερέιρα που θα μπορούσαν να διεκδικήσουν θέση, έχουν χάσει προπονήσεις, ενώ και ο Γουάλι δείχνει πιθανότερο να υπολογίζεται μετά τη διακοπή. Επομένως, τα κουκιά είναι μετρημένα:

Σωτηρίου στο τέρμα, δεξιά ο Μαρινάκης, αριστερά ο Κοροβέσης, στόπερ Νάστος και Γιαννούλης, αμυντικό χαφ ο Μεγιάδο, 8αρι ο Νέιρα και πίσω από το φορ ο Ναμπί. Στην επίθεση, στα πλάγια Τσιλιανίδης και Σεμέντο και φορ περιοχής ο Μάνος.

Το δίλημμα:

Το ερώτημα είναι ένα για τον ΟΦΗ, ως προς την αμυντική του συμπεριφορά. Θα πιέσει ψηλά τον Άρη ή θα του αφήσει το μισό γήπεδο;

Στο πρώτο σενάριο, ο μεγάλος φόβος είναι η διαπιστωμένη μας αδυναμία στο αμυντικό transition. Δε ξέρω πόσο βελτιώθηκε αυτές τις μέρες, πάντως και με τον Εργοτέλη το πρόβλημα εμφανίστηκε.

Στο δεύτερο σενάριο, αποφασίζεις να παίξεις διαφορετικά από ό,τι έχεις μάθει σαν ομάδα, ενώ παράλληλα αφήνεις τον αντίπαλο να μπει πιο πολλές φορές στην περιοχή σου, ενώ έχεις έλλειψη στόπερ.

Και τα δύο σενάρια έχουν ρίσκο. Το πρώτο όμως μοιάζει πιο κοντά στη φιλοσοφία της ομάδας. Απαιτεί βέβαια και περισσότερα τρεξίματα.

Τι πρέπει να προσέξουμε:

To πρώτο στοίχημα είναι να μπορέσει o ΟΦΗ να ελέγξει την ορμή του Άρη, που ως γηπεδούχος θα μπει δυνατά. Να του πάρει δηλαδή την μπάλα και τον έλεγχο (γιατί κι ο Άρης αυτό κάνει).Υπάρχει ένα ενδεχόμενο ο Άρης να μας αφήσει, αρχικά έστω, να πάρουμε μπάλα εμείς και να μας χτυπήσει στο transition. Καλό θα είναι να το περιμένουμε και να μην αιφνιδιαστούμε.

Το δεύτερο είναι να κάνει καλή διαχείριση των δυνάμεών του. Να μην ξεμείνει στο 60, όπως πολλές φορές είδαμε να συμβαίνει πέρυσι, όταν επιλέξαμε να πιέσουμε δυναμικά από την αρχή. Αν δε «βγαίνει» 90λεπτο με πρεσάρισμα ψηλά, ας το κάνουμε επιλεκτικά.

Να «απαντήσουμε» στα πλεονεκτήματα του Άρη. Να μη δώσουμε εύκολα στημένες φάσεις, να μην αφήσουμε χώρους για ατομικές ενέργειες και άνετες μεταβιβάσεις, να κοντρολάρουμε εμείς το ρυθμό, με βάση τις δυνατότητές μας. Και φυσικά, εννοείται, να αποφύγουμε τα «φτηνά» λάθη, που πέρυσι μας στοίχειωσαν.

Οι δύο πλάγιοι, αλλά και ο Ναμπί που πιθανόν θα παίξει ως επιθετικό χαφ, δε θα πρέπει να αφήσουν ακάλυπτους τους πίσω. Είναι σημαντικό να μείνουν προσηλωμένοι τακτικά και να συμμετέχουν στην αλληλοκάλυψη.

Τι πρέπει να εκμεταλλευτούμε:

• Την επιθετική μας τριάδα. Έχει την ταχύτητα και την ποιότητα να δημιουργήσει προβλήματα και στο κέντρο της άμυνας και στην πλάτη των μπακ του Άρη. Και πιέζοντάς τη, όταν έχει τη μπάλα και βγάζοντας γρήγορες συνεργασίες, σε φάση επίθεσης.

• Την ποιότητα Ναμπί και Νέιρα. Ο πρώτος θα πρέπει να γίνει πιο ομαδικός και μαζί με τον Αργεντίνο να επιδιώξουν κάθετες μεταβιβάσεις αλλά και να πατήσουν οι ίδιοι περιοχή, ερχόμενοι από πίσω και δημιουργώντας πλεονέκτημα. Ο Άρης έχει χαφ και πλάγιους που δε γυρίζουν εύκολα και αυτό πρέπει να το εκμεταλλευθούμε.

Αυτά τα - όχι και τόσο - λίγα. Πάμε στο πρώτο από τα δύο «επίσημα - φιλικά» εντός Αυγούστου. Ό,τι καλύτερο πάρουμε, θα είναι πολύτιμο βαθμολογικά. Όσο περισσότερο ανταποκριθούμε, θα είναι πολύτιμο και ψυχολογικά. Καλή σαιζόν να έχουμε…

Oficrete