ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
06/02/2020 - 17:15

Μπορεί ο ΟΦΗ να γίνει κίλερ;

Στην τελική ευθεία, πρέπει κανείς να αναζητά άμεσες λύσεις και όχι να κοιτά πίσω.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Ο ΟΦΗ έχει συγκεκριμένες αγωνιστικές αδυναμίες. Κάποιες τις έχει βελτιώσει, σε άλλες θέλει δουλειά ακόμα. Ξεκάθαρα όμως, άμεση προτεραιότητα είναι να είναι αποτελεσματικός στην επίθεση.

Περίπου ένα μήνα πριν, σε ένα μίνι - απολογισμό της αγωνιστικής παρουσίας του ΟΦΗ για την σαιζόν που τρέχει, είχα σταθεί σε 5 σημεία που χρειάζονται βελτίωση. Όπως έγραφα, μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Οι λύσεις θα βρεθούν μόνο μέσα από τη δουλειά της ομάδας. Προσθήκες στη μεταγραφική περίοδο πάντα βοηθούν, αλλά δε δίνουν λύσεις.

Σήμερα λοιπόν, οι μεταγραφές έχουν τελειώσει, οπότε γνωρίζουμε πώς προχωράμε. Μπαίνοντας και στην τελική ευθεία, βρίσκω χρήσιμο να δούμε, τι έχουμε κάνει εντός 2020 με τα σημεία αυτά. Καταρχάς, ας τα θυμίσω:

✓ Κατοχή μπάλας σε καλύτερους χώρους

✓ Επιστροφή σε σταθερά διψήφιο αριθμό τελικών προσπαθειών

✓ Βελτίωση της συνολικής αμυντικής συμπεριφοράς

✓ Βελτίωση των τοποθετήσεων της αμυντικής γραμμής

✓ Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση

Πώς τα πάει, λοιπόν, ο ΟΦΗ μέσα στο 2020, σε καθένα από αυτά; Έχουμε δει πρόοδο και βελτίωση, αυτό δηλαδή που είναι και το ζητούμενο για τη χρονιά;

1. Κατοχή μπάλας σε καλύτερους χώρους

Πότε τα καταφέρνει καλά σε αυτό ο ΟΦΗ, πότε όχι και τόσο. Υπήρχαν ματς, όπως κυρίως τα εκτός με Ξάνθη και Τρίπολη, που δεν μπόρεσε να κυριαρχήσει. Άρα, δεδομένα δεν μπόρεσε να παίξει και στους χώρους που θέλει. Υπήρχαν άλλα παιχνίδια, όπως με τον Ολυμπιακό, όπου έλεγξε το ρυθμό, είχε τη μπάλα, αλλά σε χώρους πιο μακριά από την περιοχή. Σίγουρα, σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε και η ποιότητα του αντιπάλου. Τέλος, είδαμε και παιχνίδια, εντός βασικά (Βόλος και ΑΕΛ), αλλά και στη Νέα Σμύρνη, όπου ο ΟΦΗ είχε τον έλεγχο και κατόρθωσε να είναι και αρκετά ψηλά, κοντά στην περιοχή των αντιπάλων του, βγάζοντας διψήφιο αριθμό τελικών.

2. Επιστροφή σε σταθερά διψήφιο αριθμό τελικών προσπαθειών

Κι εδώ, δεν έχει κατορθώσει να σταθεροποιηθεί ο ΟΦΗ. Πάντως, όσο περνάνε οι μέρες, δείχνει σημάδια ανάκαμψης, βγάζοντας αρκετές τελικές, στα παιχνίδια που είχε και τη μπάλα σε καλύτερους χώρους, πιο ψηλά στο γήπεδο. Πάντως, με εξαίρεση το ματς με τον Ολυμπιακό, υπάρχει παραγωγή επιθέσεων.

3. Βελτίωση της συνολικής αμυντικής συμπεριφοράς

Εντός 2020, όσο περνά ο καιρός, διαπιστώνουμε μία βελτίωση στο κομμάτι αυτό. Σημαντικό ρόλο έχει παίξει η επιστροφή του Μεγιάδο, αλλά και η άνοδος της απόδοσης του Κουτρουμπή. Σε γενικές γραμμές, αν εξαιρέσει κανείς το παιχνίδι με το Βόλο, η ομάδα έχει σταματήσει να δέχεται εκείνα τα εκνευριστικά γκολ (που αμύνεται με 6 και τρώει γκολ από 2,5 αντιπάλους). Συνεχίζει, όμως, να έχει θέμα στο ατομικό λάθος (Τρίπολη, Ολυμπιακός) και στις στατικές φάσεις όπου αδρανεί (Ξάνθη). Για να δούμε, αν προλαβαίνει να βελτιώσει και κάτι από αυτά ή θα μείνουν «κάβα» για τη νέα σαιζόν….

4. Βελτίωση των τοποθετήσεων της αμυντικής γραμμής

Έχοντας, ουσιαστικά, στόπερ ποδοσφαιριστές που έως τώρα αγωνίζονταν είτε μπακ είτε αμυντικά χαφ, ήταν προφανές ότι οι τοποθετήσεις θα είχαν… θέμα. Ο Γιαννούλης, παρά τα 1-2 λάθη, δείχνει να βελτιώνεται και να «κατακτά» βήμα - βήμα τη θέση. Ο Κουτρουμπής, που είναι η φυσική του θέση, δείχνει να ανεβάζει στροφές και να έχει καλύτερη απόδοση. Προστέθηκε ο Βαφέας, που είναι όμως ερωτηματικό πόσο άμεσα θα προσφέρει. Ο Μαρινάκης, επίσης, δείχνει να έχει μεγαλύτερη αντίληψη της θέσης από ό,τι στην αρχή, αλλά συνεχίζει να είναι καλύτερος ως μπακ. Μπράουν και Κοροβέσης έχουν καλές, αλλά και αρκετές κακές στιγμές ως προς τις θέσεις τους στο γήπεδο, ενώ και ο Νάστος, το παλεύει, αλλά έχει κάποια νεκρά διαστήματα. Με λίγα λόγια, είναι work in progress αυτό. Όσο περισσότερο παίζουν Γιαννούλης - Κουτρουμπής εκεί, τόσο πιο πιθανό μοιάζει να βελτιώνεται η συνολική επίδοση της 4αδας της άμυνας.

5. Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στην επίθεση

Ανατρέχοντας στα pre και post game match analysis, διαπιστώνω ότι το συγκεκριμένο θέμα το τονίζω σαν πρόβλημα (ναι, έχει πάντα, σε νίκες και ήττες, μέσα η ανάλυση και προβλήματα) από την εντός έδρας νίκη με την Ξάνθη, τον Οκτώβριο. Το έχω μόνιμα ως «αιτία του κακού» στα εκτός έδρας, όπου ο ΟΦΗ δε «σκότωσε» ματς από νωρίς (Βόλος, Λαμία) ή και στο 2ο ημίχρονο (ΑΕΛ, Ατρόμητος, Ξάνθη). Πλέον και στα εντός έδρας. Γενικά, εξαρχής, από το καλοκαίρι, γνωρίζοντας τον τρόπο που θα επιχειρήσει να παίξει ο ΟΦΗ, μπορούσε να καταλάβει κανείς ότι η δημιουργία φάσεων θα είναι από τα «καλά του σημεία». Επομένως, όπως έγραφα από την (εντελώς) πρώτη ανάλυση της σαιζόν, της πρεμιέρας με τον Άρη, η σοβαρότητα και ο κυνισμός στην τελική προσπάθεια (σουτ ή πάσα), θα παίξουν καθοριστικό ρόλο στην πορεία της ομάδας. Όπως και συμβαίνει.

Το ρεζουμέ

Στα δύο πρώτα σημεία (καλύτερη κατοχή μπάλας με πιο κάθετο παιχνίδι και τελικές προσπάθειες) η ομάδα, όσο περνάνε οι μέρες του 2020, ξαναβρίσκει τα πατήματά της και τον τρόπο της.

Στα θέματα της βελτίωσης της αμυντικής της συμπεριφοράς και των τοποθετήσεων της αμυντικής της γραμμής, έχει κάνει κάποια βήματα μεν, αλλά θέλει δουλειά ακόμα. Προσωπική μου εκτίμηση, είναι ότι τα περιθώρια άμεσης βελτίωσης στα κομμάτια αυτά δεν είναι μεγάλα, θα χρειαστεί να τα δουλέψει ο ΟΦΗ πολύ και το καλοκαίρι.

Τέλος, στην αποτελεσματικότητα στην επίθεση, βλέπουμε να μην υπάρχει πρόοδος. Αντιθέτως, έχουν γίνει και κάποια βήματα προς τα πίσω. Μετά το ματς με την ΑΕΛ, έγραφα ότι αυτό είναι το βασικό πρόβλημα της κάμψης που έχει εμφανίσει ο ΟΦΗ. Η ομάδα είχε χτιστεί εξαρχής να είναι «εμπροσθοβαρής» και να κερδίζει τα παιχνίδια παίζοντας, κυριαρχώντας και σκοράροντας. Όσο έχει κολλήσει στο θέμα αυτό, τόσο θα δυσκολεύεται.

Αυτές τις μέρες και σε σχόλια εδώ στο site και στα σόσιαλ και γενικά σε συζητήσεις, είδα αρκετούς που συνέχιζαν να αναζητούν στόπερ, ανέλυαν τα λάθη του μεταγραφικού σχεδιασμού και απέδιδαν εκεί το «ζόρι». Υπήρχαν και άλλοι που εστίαζαν στους τραυματισμούς, το ντεφορμάρισμα, το διάβασμα των αντιπάλων ή και στην τύχη, ακόμα. Όλα αυτά ωραία και σε κάποιο σημείο και σωστά. Όμως, αν δει κάποιος με ψυχραιμία την κατάσταση και με παραγωγική ματιά και θέλει παράλληλα να δει τι μπορεί να βελτιωθεί άμεσα και ρεαλιστικά, δε μπορεί παρά να σταθεί στην επιθετική αποτελεσματικότητα. Με χαρά, είδα και σε άλλα sites, σχετική αρθρογραφία.

Θα επιμείνω λοιπόν, ότι για να μπει ο ΟΦΗ στην 6αδα, αλλά και να σταθεί στα play off καλά, πρέπει να βρει το εύκολο γκολ και την ωριμότητα στην τελική απόφαση. Να γίνει κίλερ!

Oficrete