Oficrete
29/07/2019 - 16:13

Είμαστε μία ωραία τηλεοπτική ατμόσφαιρα!

Το κρατικοδίαιτο ελληνικό ποδόσφαιρο καλείται να βάλει τάξη στη χαοτική κατάσταση, που η ίδια η δομή και οι παθογένειες του δημιούργησαν. Πάλι. Και ο ΟΦΗ να διδαχθεί από το πάθημά του.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Προ καιρού έγραφα εδώ ότι το τηλεοπτικό συμβόλαιο των ομάδων της Super League, αποτελεί βαρόμετρο για το μπάτζετ τους και μπορεί να καθορίσει πολλές φορές το μέλλον μιας ομάδας. Και φυσικά, να διαμορφώσει συνολικά τις εξελίξεις στο πρωτάθλημα. Δυστυχώς, όσο οι μικρομεσαίοι κρέμονται από το τηλεοπτικό τους συμβόλαιο, τόσο η ανάπτυξή τους δε θα είναι εφικτή, ενώ και η ψαλίδα από τους «μεγάλους» θα ανοίγει. Κατά την άποψή μου, η κεντρική διαχείριση είναι μονόδρομος αν πραγματικά υπάρχει θέληση και όραμα για καλύτερο ποδόσφαιρο. Αλλά κάτι τέτοιο, είναι αδύνατο να εφαρμοστεί στο πρωτάθλημα, που ξεκινά σε λιγότερο από ένα μήνα.

Που βρισκόμαστε σήμερα

Όπως αναμενόταν, η αλλαγή Κυβέρνησης επηρεάζει καταλυτικά και το ποδόσφαιρο. Και αυτό γιατί το ποδόσφαιρο εδώ και χρόνια είναι στην ουσία, κρατικοδίαιτο και υπερβολικά εξαρτώμενο από το κρατικό χρήμα. Παλιά ήταν ο (τότε κρατικός) ΟΠΑΠ, πιο παλιά οι περίφημες επιχορηγήσεις, σήμερα είναι τα τηλεοπτικά συμβόλαια της ΕΡΤ.

Άλλαξε λοιπόν Κυβέρνηση, η νέα δεν κρίνει σκόπιμο να δώσει χρήμα μέσω ΕΡΤ για το ποδόσφαιρο, όπως έκανε η παλιά. Δε θεωρεί δηλαδή σκόπιμο να επιδιώξει, μέσα από αυτή τη διαδικασία, να επηρεάσει τις εξελίξεις και φυσικά να διαμορφώσει σχέσεις με τους υψηλού επιπέδου μαφιόζους επιχειρηματίες, που κάνουν το κουμάντο στο χώρο. Πιθανότατα όχι γιατί δεν την ενδιαφέρει, αλλά μάλλον γιατί προτιμά να το κάνει από άλλα «κανάλια». Δε θα πολιτικολογήσω όμως. Στόχος είναι να έχουμε όλοι κατά νου, τη μεγάλη εικόνα.

Με βάση αυτή την στρατηγική αλλαγή στην κατεύθυνση της ΕΡΤ, από τις 7 Ιουλίου και μετά, τα πράγματα ξαναγίνονται περίπλοκα, ως προς τα τηλεοπτικά δεδομένα. Συνολικά για την κατηγορία και φυσικά για τον άστεγο, επί του παρόντος ΟΦΗ. Σύμφωνα με τα τελευταία νέα, η Κυβέρνηση (τυπικά η ΕΡΤ) σκοπεύει να προχωρήσει είτε σε γερό «ψαλίδι» στις συμβάσεις της με τις υπάρχουσες ομάδες της, αλλά και σε ομάδες όπως ο ΟΦΗ και ο ΠΑΟΚ, στις οποίες είχε κάνει μία αρχική προσφορά (υπό την αίρεση της επισημοποίησής της μετά από Δ.Σ, πράγμα που προφανώς δε συνέβη ποτέ), είτε ακόμα και να απαλλαγεί γενικώς από αυτές. Ή έτσι λέει, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή, στο πόκερ που διεξάγεται. Πρακτικά, δηλώνει πρόθυμη να «πασάρει» τις ομάδες στη Nova, ή σε οποιονδήποτε πιθανό ενδιαφερόμενο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά

Οι ομάδες που είχαν ήδη συμφωνήσει με τη Nova (Ολυμπιακός, ΑΕΚ, Αστέρας Τρίπολης, Πανιώνιος, ΑΕΛ, Βόλος) έχουν το μικρότερο άγχος. Έχουν τα συμβόλαιά τους και προχωρούν με αυτά. Εκτός αν η Nova, προκειμένου να πάρει το σύνολο των ομάδων, τους ζητήσει κάποια μείωση, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί. Δεν μοιάζει πάντως να είναι και πολύ πιθανό σενάριο.

Οι ομάδες που είναι στην ΕΡΤ (Άρης, Λαμία, Παναιτωλικός, Ξάνθη, Ατρόμητος) και πέρυσι ευνοήθηκαν σκανδαλωδώς από την απόφαση της Κυβέρνησης στο παρά πέντε, βρίσκονται ξεκρέμαστες. Ούτε σχεδιασμό μπορούν να κάνουν, ούτε καν ασφάλεια να νιώσουν ότι θα έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο. Δε συζητάμε καν, για να έχουν πλάνο συνεργασίας με το κανάλι που τους καλύπτει, για θέματα περαιτέρω προβολής και επικοινωνίας. Ξεχωριστή κατηγορία είναι ο ΠΑΟ, που ναι μεν ήταν στην ΕΡΤ, αλλά είχε πρόταση από Nova, καλή από ότι διαβάζουμε και έτσι έχει έτοιμη την εναλλακτική του. Τον έσωσε, πιθανότατα, η αγωνία του συνδρομητικού να έχει κάποιο «βαρύ» όνομα, σε περίπτωση που έχανε τον ΠΑΟΚ.

Οι δύο άστεγοι, ο ΠΑΟΚ και ο ΟΦΗ είχαν συζητήσει με τη Nova, ενώ είχαν και μία αρχική προσφορά από την ΕΡΤ. Τώρα έχουν ακόμα ανοιχτή την πόρτα της πρώτης, αλλά προφανώς έχουν αλλάξει τα δεδομένα εντελώς με τη δεύτερη.

Οι συνθήκες που θα διαμορφώσουν τις εξελίξεις

- Καταρχάς, το πρωτάθλημα δε θα ξεκινήσει, αν δε λυθεί το θέμα.

- Η ΕΡΤ δεν είναι καθόλου απλό να ξεφορτωθεί τις ομάδες. Υπάρχουν συμβόλαια και ρήτρες. Επομένως, η Κυβέρνηση αν αποφασίσει να τις ξεφορτωθεί, θα πρέπει να βρει φόρμουλα. Θα είναι πληρωμή ρήτρας; Θα είναι χρηματοδότηση μέρος του συμβολαίου τους, εφόσον πάνε στη Nova; Θα βρεθεί άλλη πατέντα; Δε μπορούμε να το ξέρουμε σήμερα.

- Όλα αυτά μπορεί απλά να γίνονται, για να αποδεχθούν - πολύ πιο εύκολα - οι ομάδες της ΕΡΤ το ψαλίδι που εξαρχής επιθυμούσε η νέα Κυβέρνηση. Έχοντας φτάσει στην άκρη του γκρεμού, θα το καταπιούν ευκολότερα. Μοιάζει πολύ πιθανό. Κι αυτό θα επηρεάσει και όσους ακόμα παζαρεύουν με τη Nova (ΠΑΟΚ, ΟΦΗ και ΠΑΟ).

- Η Nova δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι μπορεί να πάρει και να πληρώσει και τις 14 ομάδες. Είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα ήθελε όλο το πρωτάθλημα (μιας και είχε μείνει πίσω από τον βασικό της ανταγωνιστή), αλλά τα οικονομικά της δεν τα λες και ανθηρά.

- Επιπλέον, ακόμα κι αν η Nova εξασφάλιζε με κάποιο τρόπο το απαιτούμενο κεφάλαιο, θα πρέπει σε 20 μέρες μέσα, Αυγουστιάτικες μέρες μάλιστα, να φτιάξει από την αρχή το πρόγραμμά της, να προσλάβει δημοσιογράφους, τεχνικούς και εταιρείες παραγωγής και γενικά να κάνει μία αναδόμηση εξπρές.

- Τα Μέσα έχουν ήδη βγάλει μπάτζετ και προγραμματισμό. Έτσι, η πιθανότητα να εμφανιστεί, σοβαρός, ενδιαφερόμενος για τις ομάδες της ΕΡΤ (ο εξής ένας, η Cosmote) είναι απειροελάχιστη. Το να εμφανιστεί το One και να πάρει, πχ, τον Άρη και το Open, πχ, την Ξάνθη, καταλαβαίνουμε όλοι νομίζω τι θα σημαίνει πρακτικά, το αφήνω επομένως ασχολίαστο. Καλύτερα τα αμίλητα, παρά τα μιλημένα, που λένε…

Όπως είναι προφανές, η κατάσταση είναι δύσκολη και οι επόμενες μέρες σημαντικές. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε αναβολή της έναρξης του πρωταθλήματος και γενικά θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει ένταση. Θα δούμε μία παρτίδα πόκερ, όπως προανέφερα, με μπλόφες από όλες τις πλευρές.

Τα δεδομένα για τον ΟΦΗ

Ο ΟΦΗ πρέπει να επιλέξει προσεκτικά το τηλεοπτικό του μέλλον. Θα επιμείνω στην αρχική μου άποψη, ότι πέρα από οικονομικό έσοδο, η τηλεοπτική συνεργασία επηρεάζει το ειδικό βάρος μίας ομάδας και το πώς παρουσιάζεται στο κοινό. Αποτελεί το βασικό εργαλείο επικοινωνίας της, πέρα από τα δικά της Mέσα (site, social media, κλπ). Επομένως, δεν είναι μία δημοπρασία, όπου όποιος προσφέρει 1 ευρώ παραπάνω, κερδίζει.

Η Nova πέρυσι πρόσφερε ένα χαμηλό συμβόλαιο στην ομάδα, σε μία διοίκηση που εκλιπαρούσε για ρευστότητα. Με την αλλαγή στο ιδιοκτησιακό, είδαμε μεγαλύτερο σεβασμό και διάθεση προβολής και στήριξης από τον τηλεοπτικό μας συνεργάτη. Φέτος, από όσα γνωρίζουμε, υπάρχει μία αυξημένη πρόταση από το συνδρομητικό κανάλι, αλλά όχι στο ύψος των 2,5 εκατ. μεικτών που έδινε η ΕΡΤ. Ως τις 6 Ιουλίου (παραμονή των εκλογών), ήμασταν καβάλα στο άλογο. Είχαμε μία πρόταση - βάση από τη Nova, είχαμε μία πολύ δυνατή από την ΕΡΤ και έμενε είτε να την επικυρώσουμε είτε να περιμένουμε από τη Νοva να ανέβει κι άλλο, για να επιλέξουμε.

Σήμερα δεν έχουμε ΕΡΤ, ή αν έχουμε δε θα ανεβάζει τον πήχη τόσο, ώστε η Nova να μπει στη διαδικασία να ανεβάσει την προσφορά της κι άλλο. Είναι λοιπόν πιο δύσκολη η θέση μας. Προσωπικά, εξαρχής, προτιμούσα η ομάδα να μην μπλέξει με την ΕΡΤ και την ιδιότυπη αυτή κρατικοδίαιτη εξάρτηση. Κατανοώ ότι 200-300.000 ευρώ διαφορά, είναι ένα σοβαρό ποσό. Αλλά μαζί είναι και το ρίσκο μεγάλο, να μπλέξεις σε μία τέτοια κατάσταση. Επιπλέον, από μη οικονομικής πλευράς, ήμουν βέβαιος ότι αφενός η Nova θα μας «προσέχει» περισσότερο και αφετέρου ότι, αν το επιδιώξουμε, μπορούμε να προβληθούμε και από την ΕΡΤ (πχ, συνέντευξη Μπούση, όταν πρωτοήρθε, στην Αθλητική Κυριακή). Οι προσβάσεις πάντα θα υπάρχουν.

Σε τελική ανάλυση, μπορούμε να πάμε και σε μία μονοετή συμφωνία, υπό τις δύσκολες συνθήκες που διαμορφώθηκαν και να πάμε, από καλύτερη θέση σαν ομάδα, να παζαρέψουμε τον επόμενο Μάιο.

Φυσικά, κατόπιν εορτής, όλοι εμφανίζονται πιο έξυπνοι. Απλά, έχοντας γράψει ήδη την άποψή μου, σκέφτηκα ότι είναι μία καλή στιγμή για ένα update του που βρισκόμαστε, αλλά και για να επισημάνω ότι έχουμε μία καλή ευκαιρία αυτοκριτικής σαν ομάδα. Το πάθημα (να μπλέξουμε με πολιτικούς και υποσχέσεις προφορικές και ανεπίσημες, τα επιχειρηματικά μας), μπορεί να γίνει μάθημα. Και μάλιστα πολύ χρήσιμο και για άλλα θέματα.

Oficrete