ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
06/12/2019 - 10:40

Ένα μήνα μετά το «κάζο» του ΟΦΗ στην Καβάλα

Πέρασε ένας μήνας (και κάτι) από τη γκέλα του πρώτου ματς, μεσολάβησαν και άλλες και σήμερα μπορούμε να δούμε ότι τελικά και οι γκέλες και τα λάθη, μπορούν να φανούν χρήσιμα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Η ρεβάνς με την Καβάλα, δεν είναι ένα ματς που θα το αναλύσουμε. Η διαφορά δυναμικότητας είναι μεγάλη. Και φάνηκε. Είναι όμως ένα σετ παιχνιδιών, από το οποίο αξίζει να κρατήσουμε κάποιες ζημιές, αλλά και κέρδη. Κυρίως όμως, να δούμε διάφορα σημάδια που δείχνουν πρόοδο.

Μετά το πρώτο παιχνίδι, είχα γράψει ότι το 2-0 και κυρίως η εικόνα της ομάδας ήταν χρήσιμη προσγείωση για την ομάδα, μετά από ένα δίμηνο «του μέλιτος». Εντοπίστηκαν συγκεκριμένα προβλήματα και θέματα προς βελτίωση. Όπως φάνηκε, η κάμψη συνεχίστηκε όλο το μήνα, αλλά έδωσε αρκετή τροφή για σκέψη στο προπονητικό team και για δουλειά σε όλη την ομάδα.

Σε τρία πράγματα είχα δώσει έμφαση τότε:

• Στο περιορισμένο βάθος του ρόστερ

• Σε ένα αριθμό κουρασμένων ή και ντεφορμέ παικτών

• Ότι η δουλειά στη φιλοσοφία και τη νοοτροπία, δεν πρέπει να σταματά, είμαστε ακόμα στην αρχή.

Όλα αυτά έγιναν στις 30 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, ο Νοέμβριος μας «χάρισε» κι άλλα μαθήματα και προσγειώσεις. Που βρισκόμαστε, όμως, ένα μήνα και κάτι μετά;

Οι ζημιές

➣ Η ομάδα έβαλε στον εαυτό της μία δοκιμασία από μόνη της. Αν στο πρώτο ματς είχε παρουσιαστεί πιο σοβαρή και συνεπής, δε θα είχε ένα δεύτερο αγχωτικό ματς να παίξει. Έτσι, θα μπορούσε να γίνει ακόμα μεγαλύτερο rotation και να πάρουν ανάσες κάποιοι παίκτες με μεγάλη επιβάρυνση. Μη ξεχνάμε ότι ακολουθούν 4 δυνατά ματς ως τα Χριστούγεννα, δύο εκ των οποίων εκτός, με αντιπάλους που προσφέρονται για αποτελέσματα (Λαμία και Παναιτωλικός) και δύο εντός, με παραδοσιακούς αντιπάλους (Άρης, ΠΑΟ).

➣ Χάθηκε μία καλή ευκαιρία να παίξουν παιδιά από τις ακαδημίες, όπως ο Περδίκης, ο Σουρνάκης ή ο Καλαϊτζάκης και ο Νοικοκυράκης.

Τα κέρδη

✔ Ο ΟΦΗ μετά τη νίκη επί της ΑΕΚ, έκανε μία δυνατή ανατροπή, έστω και με πιο αδύναμο αντίπαλο. Γύρισε το 2-0 και με ένα καθαρό 4-0, προκρίθηκε. Αυτή η ανατροπή, η πρόκριση, αλλά και η αισθητή απόσταση που έβγαλε μέσα στο γήπεδο από τον αντίπαλο, προσφέρουν αυτοπεποίθηση και ψυχολογία. Δίνουν συνέχεια στη νίκη επί της ΑΕΚ και αντιστρέφουν το κλίμα. Με τα αποτελέσματα αυτά, ο ΟΦΗ μπορεί να δουλέψει το πλάνο του, χωρίς την πίεση που είδαμε να βγάζει, κυρίως με την ΑΕΚ. Μοιάζει να ξαναμπαίνει σε ανοδική τροχιά στο πώς παίζει. Κι αυτό, συνήθως, οδηγεί και σε αποτελέσματα.

✔ Ένα μήνα μετά το πρώτο ματς με την Καβάλα, είδαμε ξανά rotation, με 5/11 που ξεκίνησαν να είναι παίκτες που δεν είχαν ξεκινήσει με την ΑΕΚ. Και οι περισσότεροι τα πήγαν καλά. Αν προσθέσουμε και τον Ντίνα, που αγωνίστηκε για πρώτη φορά ως αλλαγή, μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει βελτίωση στο βάθος του ρόστερ. Η ομάδα δούλεψε, έτσι ώστε να το αυξήσει, αφού στο πρώτο δίμηνο είχε πρακτικά 12-13 παίκτες. Τώρα έχει 18-19. Είναι πρόοδος και μάλιστα σημαντική. Παράλληλα, είναι και μία ακόμα απόδειξη της σοβαρής δουλειάς που γίνεται στο ΒΑΚ.

Συγκεκριμένα έγραφα μετά την ήττα στην Καβάλα, ότι «για να φτάσεις να έχεις ένα ρόστερ 22 παικτών, χρειάζεται χρόνος. Δε λύνεται με άλλες 6-7 μεταγραφές το Γενάρη. Μπορείς και πρέπει να δουλέψεις με τους ποδοσφαιριστές που έχεις, ιδιαίτερα όσους είναι πιο πίσω και να τους βελτιώσεις, φέρνοντάς τους, όσο πιο κοντά γίνεται, στο επίπεδο της ομάδας». Ε, αυτό ακριβώς έκανε και η ομάδα. Κέρδη από εδώ και πέρα ο Σακόρ, ο Στάικος, ο Φερέιρα, ο Μπράουν, ο Κουτρουμπής (που ακόμα πρέπει να βελτιωθεί, πάντως), αλλά και ο Γουάλι. Είναι 6 προσθήκες στο γκρουπ των 12, που στο πρώτο δίμηνο τράβηξαν την ομάδα. Όλοι τους με βελτιωμένη εικόνα, σε σχέση με τα πρώτα ματς τους.

✔ Ένα ακόμα προφανές κέρδος είναι ότι ο ΟΦΗ συνεχίζει στο θεσμό, προχωρά στους 16 και θα έχει την ευκαιρία για τουλάχιστον 2 ακόμα, πολύ δυνατά, ματς. Ξέρετε, από αυτές τις προκλήσεις που αρέσουν στον φετινό ΟΦΗ.

Για να κλείσουμε το κεφάλαιο Καβάλα και να πάμε σε μία "μίνι" (μόνο 2000 λέξεις) ανάλυση για τη Λαμία που έρχεται. Ο ΟΦΗ έδειξε ότι μαθαίνει από τα λάθη του. Δεν είναι μόνο θεωρία και τυπικές δηλώσεις αυτά, περί μαθημάτων, βελτίωσης και προκλήσεων. Στην εκπαιδευτική διαδικασία που βρίσκεται ο οργανισμός, κι αυτά τα λάθη προσφέρουν. Είναι όμως μία ακόμα καλή ευκαιρία, να συνειδητοποιήσουμε ΟΛΟΙ ότι χρειάζεται χρόνος και «συναισθηματική σταθερότητα» που λέει κι ο Σίμος.

Κάτι ωραίο χτίζεται, αλλά ας οπλιστούμε όλοι με υπομονή. Τα σημάδια είναι θετικά.

Oficrete