Oficrete
16/05/2019 - 16:26

«Φίλαθλοι, προστατεύστε την ομάδα μας!»

180 λεπτά μας χωρίζουν από την οριστική μας απεμπλοκή από τα παλιά. Είναι ώρα να προστατεύσουμε το project με όλες μας τις δυνάμεις.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
facebook banner
Μία μεταβατική και μάλλον τρελή χρονιά για τον ΟΦΗ κλείνει, με το σασπένς που της αναλογεί. Μπαράζ παραμονής με τον Πλατανιά.

Μέσα σε 4 μέρες, θα έχουμε δύο ματς πολύ σημαντικά για τη νέα εποχή και το project, που από τον Οκτώβρη τρέχει στην ΠΑΕ ΟΦΗ. Αυτά τα παιχνίδια, θα κρίνουν όχι αυτό καθαυτό το πλάνο της νέας διοίκησης, αλλά την ταχύτητα εφαρμογής του. Η παραμονή θα σημάνει και άμεση υλοποίηση πραγμάτων. Ο υποβιβασμός θα είναι ένα πρακτικό πισωγύρισμα.

Από τη λειτουργία των ακαδημιών, έως την προσέλκυση χορηγών και από το επόμενο τηλεοπτικό συμβόλαιο, έως την προσέλκυση παικτών. Όλα αυτά επηρεάζονται από το περιβάλλον αναγκαστικά, όσο κι αν η διοίκηση συνεχίσει απρόσκοπτα το πλάνο της. Απλό παράδειγμα, ο ανταγωνισμός και το πολύ υψηλότερο επίπεδο, αγωνιστικά και οργανωτικά, στα πρωταθλήματα υποδομών. Καμία σχέση η φετινή Super League με τη Football League.

Βεβαίως η παραμονή, πέρα από το πλάνο, είναι και σημαντική πρώτα από όλα για το πρεστίζ του συλλόγου και την ψυχολογία συνολικά του οργανισμού.

Βλέποντας το κλίμα, τόσο γύρω από την ομάδα, όσο και γενικά στους εμπλεκόμενους (αντίπαλος, ΕΠΟ, διοργανώτριες, MME, κλπ) είπα να κάνω μία εξαίρεση και να σπάσω στα δύο τις αναφορές μου στα παιχνίδια αυτά, ξεκινώντας με το εξω-αγωνιστικό κομμάτι πρώτα. Για το αγωνιστικό, ήδη πήραμε μία καλή πρόγευση από το κείμενο του Μακρατζάκη, για το τι μας περιμένει. Θα πούμε κι άλλα, βαδίζοντας για τα ματς.

Ας δούμε όμως λίγο και τα γύρω - γύρω. Ο ΟΦΗ μπαίνει στα μπαράζ αυτά ως το λογικό φαβορί. Είναι ομάδα μεγαλύτερης κατηγορίας και υψηλότερης ποιότητας. Είναι η μεγάλη ομάδα και το μεγάλο όνομα σε αυτή τη διαδικασία. Έχει και την εμπειρία και τη φανέλα. Επιπλέον στα θετικά πρέπει να καταγράψουμε ότι δε θα χρειαστεί να ταξιδέψει εκτός Κρήτης, ούτε και σε κάποια παραδοσιακή και καυτή έδρα.

Την εβδομάδα που διανύουμε ήρθαν και οι πρώτες «νίκες» για τον ΟΦΗ. To γεγονός ότι η ΠΑΕ πρωτοστάτησε και πίεσε για την διεξαγωγή των μπαράζ άμεσα, βγάζει μία αυτοπεποίθηση, αλλά και διάθεση να το πάρει «ζεστά» και με δυναμισμό. Παράλληλα δείχνει ότι η νέα διοίκηση, μπορεί να πιέσει, να διεκδικεί, αλλά και να πετυχαίνει πράγματα, με το δικό της τρόπο. Our way, που γράφαμε και τον Οκτώβρη. Ούτε ανακοινώσεις εμπρηστικές, ούτε φωνές και κορώνες, ούτε να φανατίσει τον κόσμο, ούτε να πλακωθεί με τον αντίπαλο στις συσκέψεις. Θεσμικά, επίμονα και πάντα με προτάσεις και λύσεις (πχ, μερική επικύρωση βαθμολογίας Football League). Αυτό θα πρέπει να μας παραδειγματίσει όλους, για να αρχίσουμε να πιστεύουμε στις δυνάμεις και στο δικό μας τον τρόπο. Trust the process, δεν είχε γράψει ο Μπούσης;

Πέρα όμως από το θέμα του ορισμού των μπαράζ, έχει προκύψει το, αναμενόμενο, ζήτημα με τα εισιτήρια στα Χανιά. Ο Πλατανιάς δε δίνει εισιτήρια. Το περιμέναμε. Η ΕΛΑΣ στα Χανιά προφανώς και προτιμά να μην έχει κόσμο του ΟΦΗ να διαχειριστεί. Να κάνει τη δουλειά της πιο απλή. Από εκεί και πέρα, ο ΟΦΗ ζήτησε εισιτήρια και επέμεινε. Περνώντας μία γραμμή για δύο ματς, όπου το Κρητικό ποδόσφαιρο μπορεί να κάνει τη διαφορά, να έχει κόσμο και των δύο ομάδων στην εξέδρα και να είναι γενικώς γιορτή. Σωστά το έκανε. Έγινε όμως αυτό που φάνταζε ως το επικρατέστερο σενάριο. Ο Πλατανιάς δε συνεργάστηκε και η ΕΛΑΣ έβαλε στοπ, στο πλαίσιο της γνωστής ευθυνοφοβίας ή και αποδοχής αδυναμίας. Τώρα τι κάνουμε;

Τώρα λοιπόν θα φανεί η ωριμότητά μας σαν κόσμος. Θα πάμε στη λογική του «τώρα θα δείτε κωλόπαιδα», οργανώνοντας ντου και εκδρομές που δε θα επιτρέπονται; Θα αρχίσουμε να πλακωνόμαστε με τα ΜΑΤ στα μπλόκα που θα βάλουν στην Εθνική Οδό; Θα μπούμε ύπουλα, αγοράζοντας εισιτήρια σε όλες τις θύρες και μετά θα γίνει μέσα το έλα να δεις; Είναι ένα σενάριο γνώριμο. Και σίγουρα θα είναι μία επίδειξη δύναμης του κόσμου και του δυναμισμού του.

Απέναντι σε ποιόν όμως; Στον κόσμο του Πλατανιά; Στους 200 που υποστηρίζουν την ομάδα από τα τοπικά και τους 300 οπαδούς ΠΟΚ (ή είναι μόνο γαύροι, δεν το ξέρω καλά) που θα κρυφτούν πίσω από τον Πλατανιά και θα θελήσουν να πλακωθούν με τους Ομιλίτες και να κάνουν ζημιά στον ΟΦΗ;

Νομίζω ότι μετά από τόσα χρόνια, έπρεπε να έχουμε μάθει να διακρίνουμε τις παγίδες και να αποφεύγουμε τις μπανανόφλουδες που μας πετάνε. Είναι προφανές ότι την ένταση και το τζέρτζελο εκτός γηπέδου, το θέλει ο Πλατανιάς. Αυτόν εξυπηρετεί. Και μαζί με αυτόν, όλους όσους κοιτάνε με καχυποψία το νέο ΟΦΗ, καθώς διαφέρει. Περιμένουν πώς και πώς να βγουν να πουν «είδατε; κι αυτοί ίδιοι με εμάς είναι». Θα το επιτρέψουμε αυτό;

Εμείς βρισκόμαστε 180 λεπτά από το να ξεφορτωθούμε οριστικά και τα τελευταία κατάλοιπα της παλιάς εποχής. Μπορούμε από Τετάρτη βράδυ να κοιτάμε χωρίς κανένα βαρίδι το μέλλον και να απολαύσουμε όσα ζούμε. Έχουμε κάποιο λόγο να το βάλουμε αυτό σε ρίσκο, για να κοντράρουμε τάχα κάποιον Πλατανιά;

Είναι βέβαιο ότι η διοίκηση εξάντλησε τα περιθώρια να έχουμε κόσμο την Κυριακή. Τώρα, έχουμε σαν εξέδρα ένα ακόμα λόγο να βγάλουμε την Τετάρτη στο Γεντί Κουλέ ένταση, πάθος και φωνή. Και να πάμε παρακάτω, αφήνοντας κάποιον Πλατανιά, που συγκυριακά βρέθηκε στο δρόμο μας, να επιστρέψει σπίτι του.

Oficrete