Oficrete
26/07/2019 - 16:20

Φταίει η προετοιμασία ή έτσι θα είναι ο ΟΦΗ φέτος;

Πόσο ασφαλή συμπεράσματα μπορεί να βγάλει κανείς από αυτή την περίοδο;

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Πρόκειται για ένα κλασσικό ερώτημα, που οι φίλαθλοι κάθε ομάδας έχουν στο μυαλό τους, τους καλοκαιρινούς μήνες. Η ομάδα, συνήθως, βρίσκεται κάπου απομονωμένη, κάνει διπλές προπονήσεις και δίνει φιλικά παιχνίδια. Ο φίλαθλος δεν έχει εικόνα, πέρα από κάποιες τηλεοπτικές μεταδόσεις ή στιγμιότυπα. Μαθαίνει βέβαια αποτελέσματα, ενώ βλέπει και ανταποκρίσεις δημοσιογράφων που παρακολουθούν την προετοιμασία.

Και πάντα αντιμετωπίζουμε όλοι το ίδιο δίλημμα. Τι να πιστέψω; Τα αποτελέσματα; Ό,τι βλέπουν τα μάτια μου σε κάποια στιγμιότυπα; Τους ανταποκριτές; Τίποτα από αυτά; Όλα αυτά μαζί;

H απάντηση που εγώ έχω είναι, όλα μαζί, αλλά με μεγάλη επιφύλαξη. Είναι πολύ βασικό να έχουμε στο μυαλό μας όλες τις παραμέτρους, που επηρεάζουν μία προετοιμασία.

Τα δεδομένα που υπάρχουν σε μία προετοιμασία:

- Οι ποδοσφαιριστές κάνουν προπονήσεις διπλές συνήθως ή γενικά ακολουθούν ένα πρόγραμμα πολύ πιο βαρύ από ό,τι στη διάρκεια της σαιζόν. Αυτό στοχεύει προφανώς στο χτίσιμο φυσικής κατάστασης και γενικά τη βελτίωση των, ας πούμε, αθλητικών/σωματικών επιδόσεων των ποδοσφαιριστών. Προφανώς, αυτό επηρεάζει το σώμα, αλλά και το μυαλό τους, με αποτέλεσμα να εμφανίζουν κούραση στα φιλικά (το κλασσικό «είναι βαριά τα πόδια από την προετοιμασία»).

- Οι πρώτες εβδομάδες της προετοιμασίας δίνουν έμφαση στη φυσική κατάσταση. Πλέον και η τακτική μπαίνει από πολύ νωρίς στο πρόγραμμα. Όμως είναι λογικό να απαιτείται χρόνος αφομοίωσης και να δουλεύεται πιο αποσπασματικά, εφόσον το βάρος πέφτει στη σωματική προετοιμασία. Όσο περνάει ο καιρός, τόσο αλλάζει η δοσολογία τακτικής vs φυσικής κατάστασης. Επομένως, προς το τέλος μίας προετοιμασίας, γίνεται πιο εφικτό να δεις περισσότερα πράγματα (το επίσης κλασσικό «δε βγάζει η ομάδα ακόμα αυτοματισμούς»).

- Στη διάρκεια της προετοιμασίας τρέχουν παράλληλα και οι μεταγραφές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα κόσμος να πηγαινοέρχεται ή και να έχει λίγο και αλλού το μυαλό του. Έχει επίσης σαν αποτέλεσμα το γκρουπ να μην είναι στον ίδιο βαθμό ετοιμότητας και ρυθμού. Αλλού είναι αυτοί που ξεκίνησαν από την 1η μέρα, αλλού αυτοί που ήρθαν, πχ, μία εβδομάδα μετά.

- Λόγω του μεγάλου προπονητικού φόρτου, είναι πιθανό να υπάρξουν και κάποιοι τραυματισμοί. Έτσι κάποιοι παίκτες βγαίνουν για λίγο εκτός και μένουν πιο πίσω και τακτικά και σωματικά.

- Για τον προπονητή, αυτό το σκάρτο δίμηνο, αποτελεί τη μοναδική του ευκαιρία για ανώδυνα πειράματα. Να δοκιμάσει σχήματα και θέσεις και να καταλάβει τι είναι συμβατό με το DNA των παικτών και τι όχι. Τι έχει νόημα να προσπαθήσει και τι όχι. Ακόμα και τι εναλλακτικές έχει, σε πιθανά ζόρια μέσα στη σαιζόν.

- Τα φιλικά δε γίνεται να είναι όλα ίδιου επιπέδου και ίδιας σημασίας. Οπότε, επιλέγεις σε ποια από αυτά θες να δεις παίκτες, σε ποια θα πειραματιστείς, σε ποια θα κάνεις πρόβα τακτικές δουλεμένες, σε ποια θα πας με 13-14 παίκτες και σε ποια με 20 και πολλές αλλαγές. Δεν είναι απαραίτητο τα φιλικά με «δυνατές» ομάδες να είναι και τα βασικά σου τεστ. Εξαρτάται από το χρόνο και το προπονητικό πλάνο. Ακόμα κι από τις καθημερινές μετρήσεις που γίνονται.

Έχοντας όλα αυτά κατά νου και επιστρέφοντας στο αρχικό ερώτημα, αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να φιλτράρουμε με βάση αυτά, αλλά και το προσωπικό μας πάντα αισθητήριο, όσα βλέπουμε, ακούμε και διαβάζουμε. Τα στιγμιότυπα ή μία μετάδοση σίγουρα λένε κάποια πράγματα, αλλά δεν τα λένε όλα. Οι ανταποκριτές σίγουρα μεταφέρουν ό,τι βλέπουν και ό,τι μαθαίνουν, αλλά προφανώς έχουν την προσωπική τους αντίληψη και γνώση για το σπορ, την οποία εμείς δε γνωρίζουμε. Μπορεί να είναι μικροί Κλοπ, μπορεί και "μυρωδιάδες". Εμείς θα κρίνουμε πόσο τους εμπιστευόμαστε.

Όλος αυτός ο πρόλογος - Μπεν Χουρ γίνεται, για να καταλήξω ότι ακόμα δε μπορεί κανείς να πει με βεβαιότητα, ούτε ότι για τα αποτελέσματα και την εικόνα των φιλικών φταίει η προετοιμασία καθαρά, ούτε όμως και ότι η ομάδα είναι κακή. Ούτε και καλή, αν είχαμε κάνει 3-4 νίκες, αντίστοιχα.

Ο Σίμος μετά το φιλικό με την Έμμεν εμφανίστηκε αρκετά σίγουρος ότι η κούραση έχει επηρεάσει σημαντικά την εικόνα της ομάδας. Τις αδυναμίες τις είδε, όπως όλοι μας και βγάζει μία βεβαιότητα ότι θα βελτιωθεί η κατάσταση. Προσωπικά, επιμένω στο ότι δεν πρέπει ούτε να ενθουσιαζόμαστε, ούτε όμως και να ανησυχούμε (με την κακή έννοια, της γκρίνιας). Πρέπει να περιμένουμε.

Από το φιλικό με την Έμμεν έχουμε μία εικόνα 7 περίπου λεπτών από μία ολλανδική πηγή κυρίως, αλλά και από το ΟΦΗ TV. Έγινε, όπως αναμέναμε, ένα εκτεταμένο rotation, όπου πιθανόν δόθηκε μία ακόμα (ίσως η τελευταία) ευκαιρία σε κάποιους παίκτες, να δείξουν ότι μπορούν να μείνουν στο ρόστερ, ενόψει του αναμενόμενου εξορθολογισμού του. Όπως είναι προφανές, από τον ατελείωτο πρόλογο πριν, δεν πιστεύω ότι μπορούν να βγουν ασφαλή συμπεράσματα, πέρα ίσως από τις περιπτώσεις προόδου 2-3 παικτών. Μπορούμε μόνο να προσθέσουμε στις σημειώσεις από τα πρώτα φιλικά, μερικές ακόμα, αναμένοντας το τελευταίο με τη Βίλεμ, αν δεν αναβληθεί, για να δούμε πώς προχωρά η ομάδα.

Οι σημειώσεις από το ματς με την Έμμεν

Η Έμμεν με ξάφνιασε ευχάριστα με τον τρόπο παιχνιδιού της. Είχε καλή κυκλοφορία, ορθολογικό τρόπο ανάπτυξης, έψαξε το γκολ και από τον άξονα και από τα πλάγια και - φάνηκε τουλάχιστον - να έχει καλό ρυθμό και ποιότητα. Για το λόγο αυτό και ενώ το υπολόγιζα ως ξεμούδιασμα μόνο το ματς αυτό, θεωρώ ότι τελικά πρόσφερε κάποιες χρήσιμες σημειώσεις.

Τι είδαμε να επαναλαμβάνεται:

- Η προσπάθεια του ΟΦΗ να χτίσει παιχνίδι από πίσω, με κατοχή και κυκλοφορία. Το πλάνο δεν άλλαξε. Αλλά μάλλον δεν πετύχαμε σε αυτό το ματς να πάρουμε τον έλεγχο, όπως θέλαμε. Μάλιστα, το 3ο γκολ έρχεται από λάθος πάσα από την άμυνα προς τα χαφ.

- Οι λάθος τοποθετήσεις, αποφάσεις και αντιδράσεις στην άμυνα και κυρίως στο κέντρο της. Το 1ο και το 2ο γκολ έρχονται από αργή αντίδραση και κακή τοποθέτηση.

- Το πρόβλημα στο transition. To βλέπουμε στο 3ο γκολ, μετά τη λάθος πάσα. Το βλέπουμε και σε πολλές φάσεις, που δεν έγιναν γκολ.

- Τις κινήσεις του φορ μέσα, αλλά και γύρω από την περιοχή, με στόχο τις συνεργασίες με τους πλάγιους και το 10άρι. Χθες, ακριβώς αυτό που βλέπαμε να κάνει ο Σασί, το έκανε ο Μάνος. Σε μία φάση, ενδεικτικά, βγήκε και μία τέτοια συνεργασία, με τον Νέιρα που ίσως δεν του δόθηκε ένα πέναλτι.

- Επίσης στα θετικά, ότι στο 1ο ημίχρονο είδαμε από 3 εκτελέσεις κόρνερ (του Νέιρα), να βγαίνει η φάση, δύο εξ’ αυτών με κεφαλιές του Γιαννούλη από το ίδιο σημείο. Ίσως είναι κάποια πρώιμα αποτελέσματα της δουλειάς σε αυτό το κομμάτι. Είδαμε και από τον Ντίνα, σε προηγούμενο φιλικό, κάποια μαζεμένα καλά στημένα, αλλά όχι να επαναλαμβάνονται φάσεις.

Τι νέο είδαμε:

- Για πρώτη φορά, η ομάδα έμοιαζε να είναι εντελώς εκτεθειμένη στον άξονα. Το δίδυμο των αμυντικών χαφ δε μπόρεσε να αποτελέσει το 1ο εμπόδιο αμυντικό, στα κύματα επιθέσεων της Έμμεν. Το αποτέλεσμα ήταν το κέντρο της άμυνας του ΟΦΗ να δέχεται πρώτες, δεύτερες και τρίτες επιθέσεις, χωρίς να παίρνει ανάσες. Και κάπου εκεί μπαίνει η δική μου αγωνία, μήπως όταν λείπει ο Μεγιάδο δεν υπάρχει ένα αξιόπιστο μπακ απ.

- Είδαμε και ένα φαινόμενο πανικού και αναποτελεσματικής άμυνας, σε φάσεις που δεν είχαμε λόγο να αγχωθούμε. Ο αντίπαλος με 3 παίκτες στην περιοχή, έβρισκε τελικές, παρότι υπήρχαν 5 και 6 παίκτες του ΟΦΗ. Προφανώς, αυτό συνδυάζεται και με το θέμα των τοποθετήσεων και των αποφάσεων που προαναφέρθηκε (και επαναλαμβάνει και ο Σίμος).

- Θετικό στοιχείο που είδαμε, ήταν ότι ο Νέιρα δείχνει να ανεβάζει ρυθμό.

Το 2ο στάδιο της προετοιμασίας τελειώνει σε λίγες μέρες, ένα φιλικό έχει μείνει μόνο στην Ολλανδία. Η ομάδα χρειάζεται προσθήκες και αυτό είναι προφανές. Ο Δεληγιαννίδης ενσωματώθηκε, οι υπόλοιποι (τέρμα, 2 στόπερ και φορ - πιθανότατα ο Γιακουμάκης), μάλλον θα μπουν στην ομάδα στο Ηράκλειο. Ελπίζω να έρθουν όσο το δυνατό πιο σύντομα, ώστε 1 με 23 Αυγούστου να γίνει ένα καλό μοντάρισμα και δουλειά στην τακτική. Είναι βέβαια και σημαντικό να δούμε οι προσθήκες, σε τι κατάσταση θα είναι. Δεληγιαννίδης και Γιακουμάκης για παράδειγμα, έχουν κάνει υψηλού επιπέδου προετοιμασία. Μένει να δούμε και τους υπόλοιπους 3, πόσο έτοιμοι θα έρθουν.

Απαραίτητη σημείωση: Τον Αύγουστο έχουμε 2 ματς και το επόμενο θα είναι στις 14 Σεπτέμβρη. Πρακτικά, έχουμε 2 «επίσημα - φιλικά», όπως έγραφα προ καιρού, με Άρη και ΠΑΟ εκτός. Δύο ματς, όπου θα πάμε χωρίς άγχος εμείς και χωρίς να είναι καταστροφή το να μην έρθει αποτέλεσμα. Φυσικά, θα είναι μεγάλη υπόθεση αν έρθει. Δεν αποκλείω λοιπόν, να προτιμήσει η ομάδα μία καλύτερη επιλογή στόπερ ή τερματοφύλακα και ας μην έχει κάνει προετοιμασία, παρά έναν πιο έτοιμο, αλλά όχι τόσο κοντά στα χαρακτηριστικά που επιθυμούν. Και να πάμε στα 2 αυτά ματς με Σωτηρίου (δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα) και όχι το καλό δίδυμο στα στόπερ (εδώ είναι πιο μεγάλο το ρίσκο).

Όπως και να έχει, μπήκαμε στην τελική ευθεία, σε λιγότερο από ένα μήνα, θα αρχίσουμε να βλέπουμε το νέο ΟΦΗ και να καταλαβαίνουμε καλύτερα, αν όσα σήμερα μας προβληματίζουν ήταν προσωρινά ή θα μας κάνουν παρέα όλη τη σαιζόν.

Oficrete