Oficrete
24/06/2020 - 16:32

Η μεταγραφική στρατηγική του ΟΦΗ

Δεν έχουμε ακόμα ξεκάθαρη εικόνα, για τον τρόπο που θα κινηθεί και την πολιτική που θα ακολουθήσει η ομάδα το καλοκαίρι

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Όσο και αν η μεταγραφική περίοδος μετατέθηκε για τον Αύγουστο, το καλοκαίρι πάντα έχει τέτοιες συζητήσεις, ρεπορτάζ και «αγωνίες». Είναι η περίοδος που προσπαθείς, ανάμεσα σε φήμες, μανατζερίστικες διαρροές και σενάρια, να βγάλεις συμπέρασμα για το τι ισχύει και τι όχι.

Η διαδικασία των play off είναι, βέβαια, ακόμα σε εξέλιξη, η σαιζόν δεν έχει ολοκληρωθεί. Προσφέρει, μάλιστα, και τη δυνατότητα για απαντήσεις σε απορίες, ως προς την αξιολόγηση του ρόστερ, αλλά και των ομαδικών αδυναμιών. Παράλληλα όμως, έστω και σε αυτή την περίεργη αγορά λόγω covid-19, ο ΟΦΗ προχωρά και το σχεδιασμό του για τη νέα χρονιά. Από προετοιμασία, έως και μεταγραφές. Με ευχάριστο νέο, ότι θα έχει ένα δίμηνο σχεδόν, για να προετοιμαστεί.

Θα είναι μία πρωτόγνωρη μεταγραφική περίοδος αυτή. Με πολλές παραμέτρους, άγνωστες ακόμα, τόσο στο καθαρά ποδοσφαιρικό κομμάτι, όσο και στο οργανωτικό, οικονομικό και διοικητικό, που όμως επηρεάζουν άμεσα και το μεταγραφικό σχεδιασμό. Για παράδειγμα, ποιο θα είναι το φετινό μπάτζετ της ομάδας; Μία δομική ερώτηση, πάνω στην απάντηση της οποίας βασίζονται σχεδόν όλα.

Σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι ομάδες θα πορευτούν με ψαλιδισμένα έξοδα. Λογικό, εφόσον αναμένουν και μείωση των εσόδων. Αυτό μπορούμε να το θεωρούμε δεδομένο. Με βάση αυτό γίνεται και προφανές, ότι τα κασέ των ποδοσφαιριστών, θα πιεστούν προς τα κάτω. Ίσως αυτό να σημάνει και μία στροφή τους, προς ομάδες πιο αξιόπιστες και φερέγγυες, από όλες τις απόψεις. Αυτό όμως δεν είναι δεδομένο, είναι εικασία. Αν αποδειχθεί αληθινή, θα είναι καλό νέο για τον ΟΦΗ.

Το ερώτημα για τη διοίκηση, είναι μάλλον απλό. Θα προχωρήσει το project, όπως είχε σχεδιαστεί ή θα τροποποιηθεί, με βάση τα νέα δεδομένα της ποδοσφαιρικής (και όχι μόνο) αγοράς, που διαμόρφωσε η πανδημία;

Ας το διατυπώσουμε διαφορετικά, για να φανεί και πιο έντονα η πολυπλοκότητα του θέματος. Αντέχει η ομάδα να προχωρήσει, ακριβώς όπως είχε υπολογίσει εξαρχής; Να υλοποιήσει το σχεδιασμό της δηλαδή, σα να μην έχει μπει στη ζωή μας ο κορονοϊός; O Γιάννης Σαμαράς, στην παρουσίαση του Γ. Σίμου άλλωστε, είχε πει ότι η ομάδα από το καλοκαίρι και το Γενάρη, ασχολείται ήδη με τις επόμενες καλοκαιρινές μεταγραφές. Ο σχεδιασμός είναι μακροπρόθεσμος. Όμως σχεδίαζε, μελετούσε και ψαχνόταν με άλλα δεδομένα. Τώρα; Αντέχει να συνεχίσει απερίσπαστη ό,τι έκανε;

Δεν έχω την απάντηση. Μου λείπουν πολλά δεδομένα. Όπως, ας πούμε, τα έσοδα που υπολογίζει φέτος η ομάδα. Ας μη ξεχνάμε ότι θα ξαναβγεί στην αγορά ο ΟΦΗ για τηλεοπτικό συμβόλαιο, για τα εισιτήρια διαρκείας είναι δύσκολα τα πράγματα και δε γνωρίζουμε κάτι για πώληση ποδοσφαιριστή, έως και αυτή τη στιγμή, τουλάχιστον. Επίσης, δε γνωρίζουμε πώς οι πιθανοί μεταγραφικοί στόχοι, μπορεί να επηρεάστηκαν από την πανδημία. Για παράδειγμα, έπεσε το κασέ τους; Οι ομάδες τους πιέζονται οικονομικά; Έχει πέσει τόσο το κόστος, ώστε να μπορεί να το ακολουθήσει ο ΟΦΗ, ακόμα και με μειωμένο μπάτζετ;

Γενικά, είναι αδύνατο σε εμάς στους απ’ έξω, να έχουμε όλη την εικόνα. Προσωπικά, το έχω γράψει από την πρώτη μέρα και δεν αλλάζω θέση. Με ενδιαφέρει η αυτάρκεια της ομάδας, πάνω από όλα. Φυσικά και θέλω να δω παικταράδες και τρομερά πράγματα μέσα στο γήπεδο. Και νίκες και επιτυχίες. Αλλά βάζω, σαν πρώτη ανάγκη, τη συνέχεια της ομάδας, χωρίς εξαρτήσεις από τσέπες ή προθέσεις.

Άλλωστε το FFP δεν αφήνει πολλά περιθώρια, για «επενδυτές» που βάζουν χρήμα σε βαρέλι δίχως πάτο. Δε βρίσκω το λόγο, ο ΟΦΗ να την πατήσει σαν τον ΠΑΟΚ του Σαββίδη. Κι ούτε θεωρώ ότι ο Μπούσης μπήκε με αυτή τη φιλοσοφία στην ομάδα. Επομένως, θα περιμένω η διοίκηση να κάνει την άσκηση, με βάση τις νέες συνθήκες και να αποφασίσει πού μπορεί να φτάσει το χέρι της, χωρίς να ρισκάρει την πορεία της ομάδας προς την αυτάρκειά της.

Αυτή η άσκηση, θεωρώ ότι θα διαμορφώσει και τη μεταγραφική στρατηγική της ομάδας. Αν, δηλαδή, θα πάει προσεκτικά, με στόχο να κάνει ένα βήμα ακόμα προς τη βελτίωση του ρόστερ, χωρίς όμως μεγάλες αλλαγές ή αν θα επιλέξει αυτό το καλοκαίρι να επενδύσει σε πιθανές ευκαιρίες, που θα υπάρχουν στην αγορά.

Οι μέχρι τώρα κινήσεις, δε μας βοηθούν ακόμα, να καταλάβουμε ποιο είναι το πλάνο. Ο Ουές είναι μια κίνηση προ πανδημίας, συμβατή με το πρότζεκτ. Ο δε Σαρδινέρο, μοιάζει με μία λύση, που προέκυψε μετά τον τραυματισμό του Τσιλιανίδη. Δεν τον γνωρίζω, διάβασα μόνο την παρουσίαση του Μακρατζάκη, αλλά και περιγραφές Κυπρίων δημοσιογράφων σε άλλα sites, που λίγο πολύ συμφωνούν μεταξύ τους.

Εμένα μου μοιάζει μία safe και όχι περίεργη επιλογή. Έχει στοιχεία από τον Τσιλιανίδη μεν, αλλά δε θα είναι παράλογο, όταν εκείνος επιστρέψει από τον τραυματισμό, ο Σαρδινέρο να αλλάξει πλευρά ή να μείνει 3η- 4η επιλογή στα εξτρέμ. Είναι έμπειρος, έχει παίξει σε αυτό το επίπεδο Ευρώπη πρόσφατα, ενώ, σε σχέση με τον κορμό της ομάδας, θα είναι λιγότερο επιβαρυμένος, εφόσον το Κυπριακό πρωτάθλημα διακόπηκε. Συμπληρώνω και μία βασική παράμετρο. Ο Τσιλιανίδης είναι σημαντική επένδυση της ομάδας. Όταν επιστρέψει, είναι λογικό να έχει θέση και ρόλο. Οπότε, η διαχείριση πρέπει να είναι ανάλογη. Μην την πατήσουμε όπως ο Ολυμπιακός με το Φορτούνη. Γιατί εκεί ο Μάρτινς, όταν χτύπησε, έφτιαξε την ομάδα να παίζει χωρίς αυτόν. Τελικά, αποδίδει καλύτερα από πέρυσι και τώρα δε μπορεί να τον «χωρέσει»…

Οι επόμενες κινήσεις στη θέση αυτή, θα μας δώσουν να καταλάβουμε περισσότερα. Αν δηλαδή αποχωρήσει ο Σεμέντο, αν έρθει άλλο εξτρέμ και τι τύπου και επιπέδου παίκτης θα είναι.

Γενικά, μάλλον θα χρειαστεί να περιμένουμε αρκετά, για να διαμορφώσουμε εικόνα για τον ΟΦΗ της νέας σαιζόν. Έχει πάντως πολύ ενδιαφέρον, η στρατηγική επιλογή της διοίκησης και στο μεταγραφικό κομμάτι.

Oficrete