ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
23/08/2020 - 20:00

Κεφάλαιο «δανεισμοί» και ΟΦΗ

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μία λέξη που έχει υποστεί σοβαρή κακοποίηση και φθορά είναι ο δανεισμός

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Για τον περισσότερο κόσμο, αυτό σημαίνει είτε σχέση εξάρτησης ανάμεσα σε ομάδες, είτε κάποιου είδους εξαγορά, είτε ξεφόρτωμα των ποδοσφαιριστών. Δυστυχώς, οι ελληνικές ομάδες εδώ και δεκαετίες, έχουν συνεισφέρει σημαντικά σε αυτή την κακοποίηση και τη δημιουργία καχυποψίας, σε κάθε είδηση που περιλαμβάνει τον όρο. Με τον ΟΦΗ στο παρελθόν, να πρωταγωνιστεί σε αυτό το σκηνικό.

Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι τα πράγματα, στο κανονικό ποδόσφαιρο. Ο όρος δανεισμός, έχει και πολύ πιο ποδοσφαιρικές αναφορές και αιτιολογήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι χρήσιμος, όταν γίνεται οργανωμένα και με ποδοσφαιρική λογική.

Γενικά, υπάρχουν πολλά είδη δανεισμών:

• Οι δανεισμοί με προοπτική επανένταξης: Οι δανεισμοί παικτών, που η μεν ομάδα που τους έχει, δεν τους χρειάζεται άμεσα, αλλά συνεχίζει να πιστεύει ή έστω να ελπίζει σε αυτούς. Προφανώς, σε μία ηλικία μικρή, με περιθώριο εξέλιξης. Εκεί, αν δοθούν σε ομάδες που ταιριάζουν, πάρουν χρόνο και βελτιωθούν, ίσως επιστρέψουν πιο έτοιμοι, για να κερδίσουν θέση στο ρόστερ. Στην Ελλάδα, αυτό σπάνια συμβαίνει. Κυρίως, γιατί σπάνια δίνονται με τέτοιο κριτήριο. Συνήθως, προτιμούν οι μεγάλοι να ενισχύουν ομάδες που «συμπαθούν». Κάπως έτσι δανείζουν, ας πούμε, αριστερό μπακ νεαρό σε ομάδα που έχει ήδη δύο, εκ των οποίων ο ένας είναι ο καλύτερος της παίκτης…

• Οι δανεισμοί με την ελπίδα να δείξουν κάτι και να φέρουν έστω κάποια έσοδα: Πολλοί ποδοσφαιριστές, συνήθως από μεταγραφή, δεν πιάνουν σε ομάδες. Εκεί επιλέγεται, στη λογική του να βγει έστω μέρος της απόσβεσης, να πάνε κάπου να παίξουν δανεικοί και στη συνέχεια να φέρουν κάποια πρόταση, είτε από την ομάδα που έπαιξαν είτε από αλλού. Αυτό περίπου έγινε με Μάνο και Γιακουμάκη, που όμως δεν τα πήγαν καλά. Αυτό έγινε και με τον Κουτίνιο, όμως, στη Μπάγερν από τη Μπαρτσελόνα και είδαμε την εξέλιξη…

• Οι δανεισμοί - δοκιμές: Πολλές φορές, προσπαθώντας να μειώσουν το ρίσκο, οι ομάδες παίρνουν παίκτη δανεικό (πιθανόν με προσυμφωνημένη οψιόν αγοράς), για να τον δουν μία σαιζόν ή 6 μήνες. Οι ομάδες όπου ανήκουν συναινούν, για να γλυτώσουν ένα συμβόλαιο, αλλά και ελπίζοντας να πετύχει. Μία τέτοια περίπτωση, είναι ο Μεγιάδο.

• Οι δανεισμοί - έτοιμες λύσεις: Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου μία ομάδα έχει ανάγκη από μία άμεση λύση, για να καλύψει κενά που δημιουργούν τραυματισμοί ή και λάθος προγραμματισμός, αρχικά. Εκεί έρχονται οι δανεισμοί να λειτουργήσουν ως μπάλωμα. Κάποια ξηλώνονται αμέσως, άλλα όμως κάνουν μία χαρά τη δουλειά τους.

• Οι δανεισμοί απλησίαστων για αγορά παικτών: Σε κάποιες περιπτώσεις, οι ομάδες διαθέτουν ποδοσφαιριστές, που για κάποιο λόγο δεν υπολογίζουν, αλλά παρόλα αυτά έχουν ή μπορούν να αποκτήσουν μία κάποια αγοραστική αξία. Συχνά, οι ποδοσφαιριστές αυτοί καταλήγουν δανεικοί σε ομάδες, που δε μπορούν μεν να δώσουν το ποσό αγοράς, αλλά μπορούν να λειτουργήσουν ως μία καλή βιτρίνα και σε άλλες αγορές. Παράδειγμα τέτοιο, είναι και ο Σεμέντο.

Οι δανεισμοί και ο ΟΦΗ

Υπάρχουν πολλές ακόμα υποκατηγορίες, αλλά η γενική εικόνα είναι αυτή. Πάμε τώρα να δούμε και την πολιτική του ΟΦΗ, γύρω από τους δανεισμούς.

Είναι αλήθεια ότι πέρυσι, στην αρχή του χτισίματος της ομάδας και με μεγάλη δυσκολία να πείσει ποδοσφαιριστές να έρθουν, «ενέδωσε» στη λογική των εισερχόμενων δανεισμών. Κάποιους τους βρήκε και τους συνέχισε (Μεγιάδο), κάποιους τους ξεκίνησε τότε (Γιακουμάκης αρχικά και στη συνέχεια Μάνος, Σεμέντο). Αντιθέτως, κάποιους δανεισμούς τους απέρριψε και τελικά πήρε τους παίκτες ως ελεύθερους (Στάικος, Δεληγιαννίδης).

Επειδή όμως ο ΟΦΗ έχει ξεκαθαρίσει ότι χτίζει ομάδα για το μέλλον, με προοπτική και σταθερότητα, είναι σαφές ότι δε μπορεί να συνεχίσει με δανεισμούς. Γι’ αυτό και Βούρος και Σελίμοβιτς ήρθαν με μεταγραφή κι όχι δανεικοί, όπως αρχικά συζήτησαν οι ομάδες τους. Γι’ αυτό και οι επενδύσεις, όπως ο Σακόρ, ο Γουάλι ή και ο Στάικος, ήρθαν με μεταγραφές. Γι’ αυτό και τώρα Διαμαντής, Γκαργκαλατζίδης ενδιέφεραν μόνο ως ελεύθεροι, με «όπλο» το ποσοστό μεταπώλησης. Δε μπορεί να υπάρχει συνέχεια, αν επιλέγεις διαρκώς δανεισμούς. Κι αυτό φαίνεται και με την αναστάτωση που έχουν προκαλέσει οι περιπτώσεις Μεγιάδο και Σεμέντο και η αναμονή για το πώς θα εξελιχθούν.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο, ότι η μεταγραφική στρατηγική, όσο προχωρά το πρότζεκτ, θα περιλαμβάνει όλο και λιγότερους δανεισμούς. Ίσως μόνο κάτι σπέσιαλ, να ξαναβάλει σε αυτό τον «πειρασμό» την ομάδα. Αυτό είναι και το ποδοσφαιρικά λογικό, άλλωστε.

«Να δώσουμε τον πιτσιρικά κάπου να ψηθεί»

Διακινδυνεύω δε και την πρόβλεψη, ότι ακριβώς αυτό θα ισχύει και για τους δανεισμούς προς τα έξω. Αυτό το «να δώσουμε τον πιτσιρικά κάπου να ψηθεί» δε νομίζω ότι συνάδει με τη φιλοσοφία της ομάδας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Κ19 που έκλεισε τον κύκλο της, έμεινε όλη ελεύθερη. Οι 3 που είχαν βρεθεί από πέρυσι στην πρώτη ομάδα (Περδίκης, Σουρνάκης, Νοικοκυράκης) έγιναν επαγγελματίες και οι υπόλοιποι αφέθηκαν ελεύθεροι. Δε μπήκε, δηλαδή, ο ΟΦΗ στη λογική να τους κάνει συμβόλαιο και να τους δανείσει.

Το ίδιο θα συμβεί, αν κριθεί ότι κάποιοι εξ’ αυτών δεν μπορούν να έχουν θέση στο ρόστερ. Είτε πρόκειται για κάποιο από τους προαναφερθέντες (κυρίως τους 2 πρώτους), είτε ακόμα και μεγαλύτερους (ας πούμε τον Γουάλι), τότε το πιθανότερο είναι να δοθούν ως ελεύθεροι. Ίσως με κάποιο ποσοστό μεταπώλησης, σε κάποιες περιπτώσεις.

Ο λόγος είναι απλός. Ένας ποδοσφαιριστής, τουλάχιστον εντός Ελλάδας, δύσκολα θα βρει ομάδα να δουλέψει και να βελτιωθεί, όπως θα βελτιωθεί αν μείνει στον ΟΦΗ. Οπότε ή τον κρατά και τον δουλεύει, έστω χωρίς να παίζει πολύ αρχικά, είτε τον αφήνει ελεύθερο να κάνει την καριέρα του. Αυτό, για παράδειγμα, νομίζω ότι συμβαίνει με Μίγγο και Νοικοκυράκη.

Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ομάδες μικρότερων κατηγοριών, με ίδιο τρόπο δουλειάς και φιλοσοφία με τον ΟΦΗ. Γι’ αυτό και εκτεταμένες συνεργασίες, βλέπω για την ώρα πολύ δύσκολο επίσης να δούμε.

Πρακτικά, ο ΟΦΗ αν θέλει να εξελίξει ένα παίκτη, πρέπει να τον έχει στο ΒΑΚ. Αν τον αφήσει να φύγει, μάλλον κρίνει ότι δεν υπήρχε άλλο περιθώριο βελτίωσης. Σε κάποιους θα πέσει μέσα, ίσως υπάρξουν και εξαιρέσεις, αλλά η λογική είναι αυτή.

Oficrete