ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
12/07/2019 - 18:50

Μα τον Σίμο, ρε παιδιά;;

Η ομάδα παίρνει ένα ακόμα ρίσκο, βάζοντας τη φιλοσοφία της, πάνω από την ασφάλειά της. Όπως αποφάσισε πέρυσι να σωθεί, παίζοντας μπάλα και χωρίς να αλλάξει το πλάνο της, με την ίδια λογική διάλεξε προπονητή.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Και ενώ περιμέναμε, το προηγούμενο διάστημα, να ακούσουμε ένα ξένο όνομα για προπονητή, κάτι σε "Φαν Κόουτσεν", ξαφνικά μας προέκυψε Γιώργος Σίμος! Κατανοώ ότι μας ήρθε λίγο απότομα και θέλει λίγο χρόνο να εμπεδωθεί. Αλλά αυτή είναι η επιλογή, με αυτόν προχωράμε και είναι μία καλή στιγμή να «γνωριστούμε» μαζί του.

Φίλοι μου γνωρίζουν, ότι από όταν ανέλαβε ο Σαμαράς το ποδοσφαιρικό τμήμα, περίμενα να δω τον Γιώργο Σίμο να κατηφορίζει στην Κρήτη. Ειδικά όταν υπέβαλε παραίτηση στην ΑΕΚ. Όχι, δεν το παίζω μάντης ή ξερόλας. Τον περίμενα να έρθει να αναλάβει την Κ19 ή κάποιο - κομβικό πάντως - πόστο στις ακαδημίες. Ίσως και ως βοηθός προπονητή. Τελικά έρχεται ως πρώτος προπονητής! Ομολογώ ξαφνιάστηκα. Όπως είχα ξαφνιαστεί και με την επιλογή του Χάιμε Βέρα. Αλλά επειδή εκτιμώ και εμπιστεύομαι το κριτήριο, αλλά και τα κίνητρα του Γιάννη Σαμαρά, θα επιδιώξω αρχικά να καταλάβω πώς προέκυψε η επιλογή αυτή και φυσικά, θα προτείνω να δώσουμε χρόνο στον Σίμο να δουλέψει και να κριθεί μετά.

- Το προφίλ του Σίμου

 Ως ποδοσφαιριστής ήταν προϊόν της κραταιάς τότε Παιανίας και μέλος της περίφημης φουρνιάς των «Γκουμομπασινάδων». Βρέθηκε δανεικός στον ΑΟΑΝ το 2000 (κλασσικό πρώτο στάδιο ψησίματος) και μετά ήρθε στον ΟΦΗ για μία σαιζόν, με Σαμαρά προπονητή. Δεξί μπακ και ενίοτε στόπερ, που έπαιζε κυρίως με το μυαλό του παρά με τα φυσικά του προσόντα. Μετά τον ΟΦΗ ακολούθησε μία τίμια καριέρα, με καλύτερή του 3ετία στη Χαλκηδόνα και στη συνέχεια μία βόλτα από Κύπρο (ΑΕΚ Λάρνακας), Αθήνα (Ιωνικός, Καλλιθέα, Ρούφ) και επαρχία (Λάρισα, Παναιτωλικός). Σταμάτησε το 2011, σχετικά νωρίς δηλαδή, έχοντας αποφασίσει να γίνει προπονητής.

Είναι κάτοχος του διπλώματος UEFA Pro (το τονίζω, για να είμαστε ήρεμοι!). Από το 2012, άρχισε την προπονητική του καριέρα στην Ακαδημία του Παναθηναϊκού. Και μαντέψτε ποιος ήταν εκεί επικεφαλής; Ναι, ο Γιάννης Σαμαράς.

Το 2016 βρέθηκε ως βοηθός προπονητή στην Ομόνοια Λευκωσίας, ως συνεργάτης του Άγγλου Τζον Κάρβερ ως τον Φεβρουάριο του 2017, μία εμπειρία που είναι η πλησιέστερη σε πάγκο πρώτης ομάδας, ως τώρα.

Από το καλοκαίρι του 2017 ανέλαβε την Κ19 της ΑΕΚ, ως τον περασμένο Φεβρουάριο. Αποχώρησε όταν ο Κωστένογλου ανέλαβε τη θέση του Διευθυντή Ακαδημιών, διαδεχόμενος τον Άκη Ζήκο και (μαντέψτε πάλι) τον Γιάννη Σαμαρά!

Αξίζει να σημειώσουμε ότι ο Κωστένογλου επιλέχθηκε από τον Μελισσανίδη για να αλλάξει ριζικά τη φιλοσοφία των τμημάτων υποδομής της ΑΕΚ, φιλοσοφία που είχε διαμορφωθεί από Ζήκο και Σαμαρά, οι οποίοι κατηγορούνταν ότι οι μικρές ομάδες έπαιζαν «με αφέλεια» και δεν έπαιρναν αποτελέσματα και νίκες. Πρακτικά η ΑΕΚ αποφάσισε να πάει στη λογική του αποτελέσματος και όχι της απόδοσης. Ένα μόνιμο debate στο χώρο των Ακαδημιών, ειδικά στην Ελλάδα. Εκτός από τον Σίμο, από την ΑΕΚ λόγω αυτών των αλλαγών αποχώρησε και ο Τάσος Πρίτσας, ο οποίος εδώ και λίγες μέρες είναι ο νέος performance analyst του ΟΦΗ.

Ο Σίμος θεωρείται ένας άνθρωπος χαμηλών τόνων, ήπιος, σοβαρός, εξοικειωμένος με το σύγχρονο ποδόσφαιρο, τις νέες μεθόδους και τεχνολογίες και γενικότερα τις τάσεις που επικρατούν διεθνώς. Μία πολύ γενική ιδέα για τον τρόπο σκέψης του, μας δίνει ένα παλιότερο άρθρο του, όπου περιγράφει τη σχέση απόδοσης και αποτελέσματος. Γενικά, μπορούμε να πούμε ότι είναι ένας προπονητής με έμφαση στην ανάπτυξη και ανάδειξη των νέων.

- Πως φτάσαμε στον Σίμο;

Από την ημέρα που έγινε γνωστή η αποχώρηση Βέρα, είχε γίνει σαφές ότι υπάρχει ένα συγκεκριμένο πακέτο κριτηρίων, με βάση τα οποία θα αναζητηθεί ο προπονητής. Και μία απαραίτητη προϋπόθεση. Να ασπάζεται και να είναι συμβατός με το project. Το ανέφερε άλλωστε και ο ίδιος ο Γιάννης Σαμαράς στις δηλώσεις του, στην πρώτη προπόνηση της σαιζόν. Ψάχναμε επομένως έναν προπονητή που θα ταιριάζει με το πλάνο και τη φιλοσοφία της ομάδας, τόσο επαγγελματικά όσο και σαν άνθρωπος.

Ο Σίμος είναι προφανές ότι σαν άνθρωπος καταρχάς, κολλάει με την ομάδα που ήδη υπάρχει στον ΟΦΗ. Επιπλέον, είναι επίσης προφανές ότι κολλάει και με τη φιλοσοφία της ομάδας, έχοντας δουλέψει πολλά χρόνια με τον Γιάννη Σαμαρά (αλλά και τον Δημήτρη Μάρκο). Αντιλαμβάνεται το ποδόσφαιρο με τον ίδιο τρόπο και ασπάζεται τον τρόπο δουλειάς, που ήδη εφαρμόζεται.

Παράλληλα, το ρόστερ που ήδη διαμορφώνεται είναι πολύ νεανικό, με τον κορμό της ομάδας να αποτελείται από ποδοσφαιριστές που θέλουμε να αναπτύξουμε και να τους πάμε ένα βήμα πιο πάνω, ανεβάζοντας μαζί τους και την ομάδα, προφανώς. Οπότε, ένας προπονητής στα χαρακτηριστικά του, δεν είναι εκτός ποδοσφαιρικής λογικής.

Κάπως έτσι φτάσαμε στην επιλογή του. Είναι όλα τέλεια; Φυσικά και όχι. Υπάρχουν συγκεκριμένα θετικά, αλλά και συγκεκριμένα σημεία προβληματισμού.

- Το αγκάθι

H απειρία του Σίμου σε ρόλο πρώτου προπονητή. Δεν το έχει ξανακάνει και αυτό από μόνο του είναι ένα μεγάλο ρίσκο. Η προφανής έλλειψη παραστάσεων, αλλά και τριβής του στη διαχείριση ανθρώπων σε απολύτως επαγγελματικό επίπεδο, είναι ένα ερωτηματικό. Βέβαια, δεν είναι ο πρώτος που θα κάνει αυτό το βήμα από τις Ακαδημίες - πρώτος προπονητής, σε μικρή ηλικία. Διεθνώς, υπάρχουν πάρα πολλά τέτοια παραδείγματα (από τον Πεπ Γκουαρντιόλα, έως και πιο «απλές» περιπτώσεις). Και στον ΟΦΗ όμως είχαμε ένα τέτοιο… κρούσμα. Τον Γιάννη Σαμαρά (2000-2002).

- Στο διά ταύτα

Ο Γιάννης Σαμαράς, ο οποίος χειρίστηκε αποκλειστικά το θέμα, γνωρίζει πάρα πολύ καλά τον Σίμο. Τον είχε ποδοσφαιριστή, τον είχε συνεργάτη στον ΠΑΟ και τον είχε ξανά στην ΑΕΚ. Μετά από τόσα χρόνια, είναι βέβαιο ότι έχει πολύ ξεκάθαρη άποψη για τις ικανότητές του. Η απόφασή του να ρισκάρει, επιλέγοντάς τον, δείχνει και το πόσο πιστεύει σε αυτόν.

Ένας άνθρωπος που εμπιστευόμαστε και που μπήκε στα δύσκολα μπροστά, όπως ο Σαμαράς, αναλαμβάνει την ευθύνη να τον επιλέξει. Το παίρνει πάνω του. Προφανώς και γνωρίζει καλά τη σημασία της επιλογής αυτής, ειδικά μετά τις 2 αποχωρήσεις προπονητών σε μικρό διάστημα. Δεν πάει σε μία safe επιλογή. Ούτε και σε μία επιλογή που θα «ενθουσιάσει» τον κόσμο. Πάει πάλι "the hard way" (εννοείται Ανωγειανή φράση) και όχι από την πεπατημένη. Οπότε καταλήγουμε, ξανά, στο σλόγκαν του νέου ΟΦΗ. "Trust the process!"

Για να το θέσω ακόμα πιο απλά. Γνώση της αγοράς σαν του Σαμαρά, ελάχιστοι έχουν. Κίνητρο να πετύχει η επιλογή, μεγαλύτερο από του Σαμαρά κανείς δεν έχει, νομίζω. Επομένως, θα τον εμπιστευτώ στην απόφασή του.

Προχωράμε με έναν ανερχόμενο προπονητή. Η ομάδα παίρνει ένα ακόμα ρίσκο, βάζοντας τη φιλοσοφία της πάνω από την ασφάλεια της. Όπως αποφάσισε να σωθεί πέρυσι, παίζοντας μπάλα και χωρίς να αλλάξει το πλάνο της, με την ίδια λογική διάλεξε προπονητή.

Ο Σίμος δικαιούται την πίστωση χρόνου που θα δίναμε στον οποιονδήποτε ... "Φαν Σίμονς" που θα εμφανιζόταν, όπως περιμέναμε. Και θα κριθεί φυσικά, αφού δουλέψει και μας παρουσιάσει τον ΟΦΗ της νέας σαιζόν.

Εύχομαι πραγματικά εκτός από μία καλή ομάδα, να παρουσιάσουμε και έναν καλό, νέο, προπονητή. Δεν έχει και πολλούς τέτοιους η χώρα! Η συνέχεια στο γήπεδο.

photo 391

gettyimages 651543464 612x612

gettyimages 651543320 1024x1024

ofi pao 98 99


Oficrete