Oficrete
01/08/2019 - 18:00

Με το γήπεδο τι θα κάνουμε;

Το project που τρέχει στον ΟΦΗ, είχε εξαρχής ένα σημαντικό κεφάλαιο με τίτλο «γηπεδικό». Σημαντικό κεφάλαιο, με πολλές σελίδες και παραμέτρους. Μοιάζει ότι πλησιάζει η ώρα να αντιμετωπιστεί (και) αυτός ο γόρδιος δεσμός, που οδηγεί στην (πολυπόθητη) αυτάρκεια.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Το γηπεδικό είναι ένα θέμα που «καίει» τον ΟΦΗ. Κι όταν λέμε γηπεδικό για μία ΠΑΕ, στην πραγματικότητα μιλάμε για το προπονητικό της κέντρο και το βασικό της γήπεδο, το σπίτι της.

Που βρισκόμαστε σήμερα με το προπονητικό κέντρο (aka ΒΑΚ):

Ευτυχώς, προπονητικό κέντρο, σε υψηλότερα standards από το μέσο όρο τη χώρα μας, υπάρχει. Μπορεί να είχε αφεθεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά είναι διαχειρίσιμο το πρόβλημα. Με εργασίες βελτιωτικές που έγιναν, γίνονται και αυτό το καλοκαίρι και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε τα επόμενα χρόνια, το ΒΑΚ θα βρεθεί σε υψηλά, ευρωπαϊκά standards.

Το μεγάλο πλεονέκτημα του ΒΑΚ:

Το πολύ θετικό στο ΒΑΚ, που μας δίνει ηρεμία και αισιοδοξία, είναι ότι υπάρχουν αρκετοί διαθέσιμοι χώροι γύρω από το υπάρχον, προκειμένου να γίνει επέκταση και να δημιουργηθούν, σε βάθος χρόνου και άλλα γήπεδα και εγκαταστάσεις.

Η προτεραιότητα:

Κατά τη γνώμη μου, σήμερα στο προπονητικό μας κέντρο, το σημαντικότερο κενό είναι η έλλειψη ενός ξενώνα για παιδιά των ακαδημιών εκτός Ηρακλείου (και Κρήτης γενικότερα). Είμαι βέβαιος ότι η δημιουργία του είναι πρώτη προτεραιότητα, πέρα από την αναβάθμιση των εργασιακών συνθηκών της ομάδας.

Το μέλλον:

Ακούμε πολλά και για ευρύτερες επενδύσεις, που αφορούν στον αθλητικό τουρισμό κι όχι μόνο, αλλά αυτό νομίζω είναι το μεθεπόμενο βήμα. Σαφώς, υπάρχουν προοπτικές, που με ένα οργανωμένο πλάνο και συνεπή υλοποίηση μπορούν να αποδειχθούν επενδυτικές ευκαιρίες και να δημιουργήσουν έσοδα και κέρδη για τον Οργανισμό. Σήμερα, αυτό φαντάζει μακρινό. Και είναι. Όλα αυτά τα μεγαλεπήβολα, χρειάζονται το χρόνο τους και να χτίζονται σε γερά θεμέλια. Καλύτερα λοιπόν να επικεντρωθούμε στα θεμέλια αυτά, για την ώρα.

Που βρισκόμαστε σήμερα με το βασικό γήπεδο (aka Γεντί Κουλέ):

Το βασικό αγκάθι που αντιμετωπίζουμε σαν ομάδα όμως, αφορά το βασικό μας γήπεδο. Το σπίτι μας. Η ανακοίνωση των διαρκείας πριν λίγο καιρό, ήρθε να μας το υπενθυμίσει. Το γήπεδο έχει μία σειρά από προβλήματα, που εμποδίζουν αφενός τους φιλάθλους να απολαύσουν όσο - και η ΠΑΕ και οι ίδιοι - θα ήθελαν τα παιχνίδια. Παράλληλα, τα προβλήματα αυτά αποτελούν και εμπόδια για την πρόοδο της ομάδας, σε θέματα marketing.

Πολλά πρακτικά προβλήματα:

Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικά:

- Δεν υπάρχει καλή ορατότητα, σε πολλές θέσεις και σημεία του γηπέδου.

- Δεν υπάρχουν αξιοπρεπείς υποδομές, που θα προσφέρουν αυτονόητες ανέσεις (παλιά καθίσματα, τουαλέτες, στέγαστρα, κ.α.)

- Δεν υπάρχουν ικανοποιητικοί χώροι parking (και συγκοινωνία θα πρόσθετα, αν και δεν είναι και πολύ μέρος της κουλτούρας μας σαν πόλη).

- Δεν υπάρχουν χώροι περιφερειακά του γηπέδου για εμπορικές χρήσεις (μπουτίκ, μουσεία, καφέ και πολλά ακόμα που υπάρχουν στα σύγχρονα γήπεδα).

- Είναι πολύ περιορισμένοι οι χώροι αποδυτηρίων, αλλά και των δημοσιογραφικών, δυσκολεύοντας τη δυνατότητα παροχής σωστών υπηρεσιών σε ομάδες και ΜΜΕ.

Υπάρχουν και αρκετά ακόμα, που σίγουρα όλοι όσοι διαβάζετε θα σκέφτεστε. Είναι αλήθεια ότι από πέρυσι, έγιναν κάποιες διορθώσεις, όσο επέτρεπε και το γεγονός ότι ήταν σε εξέλιξη η αγωνιστική σαιζόν (εισιτήρια, τουρνικέ, βελτιώσεις στα δημοσιογραφικά). Και αυτό το καλοκαίρι, όπως έχει ενημερώσει η ΠΑΕ, θα γίνουν και άλλες βελτιωτικές κινήσεις.

Τα επόμενα βήματα:

Σε εκκρεμότητα είναι ακόμα η μελέτη που έχει ζητήσει η ΠΑΕ ΟΦΗ, προκειμένου να δει (στατικά και όχι μόνο) αν και τι βελτιώσεις, πιο ριζικές, μπορούν να γίνουν, προκειμένου να γίνει ένας πιο δυναμικός εκσυγχρονισμός του.

Καλό θα είναι να έχουμε, για το θέμα αυτό, μερικά δεδομένα στο μυαλό μας. Οι μελέτες αυτές παίρνουν χρόνο, στοιχίζουν αρκετά και θέλουν σοβαρή και εξειδικευμένη επεξεργασία. Επιπλέον, θα είναι επίσης καλό να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα τα σενάρια.

Τα τρία, βασικά, σενάρια:

- Οι μελέτες να δείξουν ότι καμία ουσιαστική - δομική βελτίωση δεν μπορεί να επιτευχθεί.

- Οι μελέτες να δείξουν ότι μπορούν να γίνουν μερικά μπαλώματα, που θα δώσουν στο γήπεδο μία παράταση ζωής. Βέβαια, ενδεχομένως το κόστος τους να καθιστά ασύμφορη την επένδυση στην παράταση αυτή.

- Οι μελέτες να δείξουν ότι μπορούν να γίνουν σοβαρές μετατροπές και βελτιώσεις. Εκεί πια, θα πρέπει η διοίκηση να μελετήσει τι κόστος θα έχουν αυτές, τι αποτέλεσμα θα προσφέρουν, τι περιφερειακές κινήσεις, ενδεχομένως, να χρειάζονται προσθετικά (στην ευρύτερη γειτονιά) και να αξιολογήσει αν αξίζει η επένδυση.

Να το πω με απλά λόγια, οι μελέτες θα δείξουν στη διοίκηση αν μπορεί να υπολογίζει στο Γεντί Κουλέ ή όχι. Και ακολούθως, ποιο είναι το ταβάνι του. Και τότε η διοίκηση, που έχει και το κεφάλαιο, θα πρέπει να αποφασίσει τι θεωρεί καλύτερο επενδυτικά να κάνει. Να παραμείνει ή να ψάξει την τύχη της σε ένα νέο γήπεδο. Με βάση την απόφαση αυτή, πιθανόν να χρειαστεί να δει και μεταβατικές λύσεις για κάποιο χρονικό διάστημα (aka Παγκρήτιο).

Ο στόχος του ΟΦΗ (ως οργανισμού συνολικά):

Σαφώς, όλοι μας θα θέλαμε να μείνει εκεί το γήπεδο. Και ο ίδιος ο Μπούσης το θέλει. Το θέμα όμως δεν είναι τι θέλουμε μόνο, αλλά ρεαλιστικά τι είναι εφικτό να γίνει. Προσωπικά δε θα έμενα κολλημένος στο Γεντί Κουλέ, αν καταλάβαινα ότι είναι αδύνατο να προσφέρει όσα ένα σύγχρονο γήπεδο. Ή αν συνειδητοποιούσα ότι για να γίνει το Γεντί Κουλέ σύγχρονο γήπεδο, θα χρειαστεί τριπλάσιο χρήμα και χρόνο, από ό,τι ένα νέο γήπεδο.

Ας μην ξεχνάμε ότι το γήπεδο της ομάδας αποτελεί και εργαλείο, ίσως το πιο σημαντικό, για την ανάπτυξή της. Ένα καλό γήπεδο θα βοηθήσει δραστικά τον ΟΦΗ να μεγαλώσει και να πατήσει στα πόδια του. Θα τον οδηγήσει στην πολυπόθητη αυτάρκεια, που θεωρώ, σαν φίλαθλος της ομάδας, ότι είναι ο ΒΑΣΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ, για να μην πω ο αυτοσκοπός.

Σύνοψη - επίλογος (aka προτροπή):

Για να το συνοψίσουμε, το προπονητικό κέντρο έχει πάρει το δρόμο του. Με βραχυπρόθεσμο στόχο να προσφέρει τις απαραίτητες ανέσεις στην πρώτη ομάδα και τις ακαδημίες, μεσοπρόθεσμο τη δημιουργία ξενώνα, που θα αποτελέσει σοβαρό εργαλείο ανάπτυξης των ακαδημιών και μακροπρόθεσμο, να επεκταθεί και να γίνει ένας ποδοσφαιρικός πολυχώρος.

Αντιθέτως, το θέμα της επίλυσης του βασικού γηπέδου, τώρα ξεκινά να ξετυλίγεται. Θα χρειαστεί υπομονή, μεθοδικότητα, επιμονή, χρόνο, χρήμα και καλές αποφάσεις. Θα χρειαστεί, επίσης, να αποφύγουμε κορώνες και κολλήματα και να προσπαθήσουμε να παντρέψουμε όλοι, ο καθένας από το ρόλο του, το συναίσθημα με το ρεαλισμό. Επειδή όμως αποτελεί το σημαντικότερο βήμα προς την αυτάρκεια της ομάδας, είμαι σίγουρος ότι θα βάλουμε τα δυνατά μας.

Oficrete