ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
04/10/2018 - 10:45

Μήπως ήρθε η ώρα να «παίξει μπάλα» ο ΟΦΗ στην Αθήνα;

Το κείμενο αυτό είναι ένα γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη. Ή μάλλον προς τους ... Αγίους Πουρσανίδη και Σαμαρά.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Τη Δευτέρα έγραφα ότι ο μήνας είναι κρίσιμος και πρέπει να στηρίξουμε. Και ο αρχισυντάκτης δηλαδή τα ίδια έγραφε, οπότε κλουθάω τη γραμμή για να τον καλοπιάσω!

Και στήριξη από μέρους μας αυτή την εβδομάδα είναι να πατήσουμε λίγο το pause στην γκρίνια, να μην τους ξαναπούμε τι πιστεύουμε ότι θα πρέπει να κάνουν την Κυριακή και να δώσουμε πίστωση μέσω της ηρεμίας να δουλέψουν. Οπότε, γλιτώσατε την ανάλυση για το Λαμία - ΟΦΗ. Και εγώ γλίτωσα το πέσιμο στα σχόλια από ημέτερους, αλλά και τους οπαδούς της Λαμίας που σίγουρα θα μας διαβάζουν. Εδώ μας διαβάζουν της ΑΕΚ…

Για να γεμίσω λοιπόν το χρόνο σας και να μη σας δημιουργήσω στερητικά σύνδρομα, είπα να γράψω μερικές σκέψεις μου για ένα θέμα που το έχω μεράκι και το θεωρώ προτεραιότητα. Τις Ακαδημίες. Και να το συνδυάσω με ένα άλλο θέμα που με «τρώει». Το θέμα της δυναμικής παρουσίας του ΟΦΗ στην Αττική, για το οποίο είχα κάνει στην αρχή του site μία εισαγωγή.

Πρακτικά, το κείμενο αυτό είναι ένα γράμμα προς τον Άγιο Βασίλη. Ή τους Αγίους Πουρσανίδη και Σαμαρά.

Εδώ και χρόνια λοιπόν, έχω σκεφτεί ότι ο ΟΦΗ θα μπορούσε να είχε πολλαπλά και ουσιαστικά οφέλη με τη λειτουργία μίας Ακαδημίας στην Αττική. Θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά, τόσο στο κομμάτι καθαρά των υποδομών και της εξεύρεσης και εκπαίδευσης παιδιών, για να στελεχώσουν την πρώτη ομάδα, όσο και στο κομμάτι της ενίσχυσης του brand ΟΦΗ, σε μία περιοχή με έντονο κρητικό στοιχείο. Ανάπτυξη πελατολογίου και δυνητικών εσόδων να το πω με πιο business όρους.

Αλλά ας τα δούμε με τη σειρά.

Χρειάζεται ο ΟΦΗ να έχει παρουσία, μέσω Ακαδημιών, στην Αττική; Γιατί να κάνει μία τέτοια επένδυση;

To αγωνιστικό σκέλος

Η Αττική συγκεντρώνει το μισό πληθυσμό της χώρας. Άρα και μεγάλο μέρος των παιδιών που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Επιπλέον, σε σχέση και με την «μακρινή» Κρήτη, η Αττική είναι και κόμβος. Παιδιά από την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα ή και τη Θεσσαλία βρίσκουν πιο εύκολο και εφικτό να μετακινηθούν ως την Αθήνα, είτε για δοκιμαστικό είτε και αργότερα σαν μετακόμιση, σε σχέση με την Κρήτη.

Άρα μιλάμε για μία δεξαμενή παιδιών που ο ΟΦΗ σήμερα δεν έχει πρόσβαση, ειδικά στις πολύ μικρές ηλικίες, πέρα ίσως από κάποιο scouting - σε ηλικίες «αγωνιστικές» όμως πια (Κ14 και πάνω).

Παράλληλα, μέσα από τα πάρα πολλά τουρνουά και πρωταθλήματα που θα συμμετέχει η Ακαδημία μπορεί να βρίσκει - χωρίς να χρειάζεται ειδική δικτύωση - παιδιά με ταλέντο, αλλά και να εκπαιδεύσει και τους πιτσιρικάδες και τους γονείς τους στην ιδέα ότι μία καλή και σοβαρή επιλογή για το μέλλον τους είναι ο ΟΦΗ. Να ξαναγίνει δηλαδή πόλος έλξης.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι μία σοβαρή ακαδημία δουλεύει νοοτροπίες και τρόπο παιχνιδιού από τις πολύ μικρές ηλικίες, επομένως παιδιά που από τα πρώτα τους βήματα στο γήπεδο θα έχουν μπει στη λογική της ομάδας, είναι ένα μεγάλο κέρδος.

Ακόμα και προπονητές μπορεί να κερδίσει μέσα από αυτή την διαδικασία ο ΟΦΗ.

Το σκέλος της παρουσίας του brand ΟΦΗ στην περιοχή

Παράλληλα, οι χιλιάδες Κρητικοί της Αθήνας, δεν έχουν πρόσβαση σε ένα Ομιλίτικο περιβάλλον και σε έναν πυρήνα του ΟΦΗ, πέρα από το γήπεδο - τις 5-6 φορές το χρόνο που παίζει η ομάδα στην Αθήνα. Και αυτό είναι θέμα γιατί πλέον οι Κρητικοί της Αθήνας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, είναι γεννημένοι στην Αθήνα, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι δεν έχουν ζήσει τις μεγάλες στιγμές του ΟΦΗ της δεκαετίας του 80 και το 90.

Να το πω απλά, ο έφηβος ή ο 18αρης σήμερα Κρητικός της Αθήνας έχει δει τον ΟΦΗ του Παντελή και του Βατσινά, δύο υποβιβασμούς, τον ΟΦΗ του Πουλινάκη και τον ΟΦΗ της πολυμετοχικότητας. Χωρίς να έχει τριβή με την Κρήτη και όσα κινηματικά γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια. Τώρα που έρχεται μία νέα σελίδα μήπως είναι η ώρα να τον πάρουμε αγκαζέ και να του πούμε το «ποίημά μας»;

Μία Ακαδημία λοιπόν που θα μπορεί ο Κρητικός της Αθήνας να πάει τα παιδιά του να μάθουν ποδόσφαιρο, θα λειτουργήσει και ως σημείο συνάντησης. Γονείς και παιδιά θα έχουν καθημερινή τριβή με την ομάδα, τα νέα της και θα νιώσουν ξανά κοντά της. Και είναι στο χέρι της ομάδας να τους κρατήσει κοντά και να τους δώσει σημασία, κερδίζοντας μια σχέση μαζί τους.

Άλλωστε, τα παιδιά και οι γονείς αυτοί θα έχουν συνδέσει και τους εαυτούς της με την πορεία και το μέλλον της, όντας μέρος των ακαδημιών της.

Το σημείο συνάντησης αυτό μπορεί να έχει και σημαντική εμπορική αξία, αν το οργανώσεις μεθοδικά (πώληση προϊόντων, παρακολούθηση αγώνων της ομάδας, διοργάνωση εκδρομών και πολλά άλλα). Ακόμα και το ότι 100 ή 200 πιτσιρικάδες θα φοράνε φόρμα ΟΦΗ στο σχολείο τους και θα κυκλοφορούν με τσάντα ΟΦΗ στο δρόμο, μην το θεωρούμε κάτι ασήμαντο ως πρώτο βήμα.

Τι συμβαίνει σήμερα με τις Ακαδημίες στην Αττική (αλλά και την Κρήτη)

Σήμερα λειτουργούν άπειρες ακαδημίες ποδοσφαίρου, διαφόρων ταχυτήτων και δυνατοτήτων. Οι "μεγάλες" ομάδες (Ολυμπιακός, ΠΑΟ, ΑΕΚ αλλά και ΠΑΟΚ πια) φροντίζουν να υπάρχει ένα παράρτημα (franchise συνήθως) σε κάθε περιοχή. Θα βρεις δηλαδή ΑΕΚ Γέρακα, Ολυμπιακό Αλίμου, ΠΑΟ Αμαρουσίου κλπ. Οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ιδιοκτησίας των ΠΑΕ, αλλά έχουν μία συνεργασία σε θέματα τεχνογνωσίας, σε θέματα επιλογής παιδιών για δοκιμαστικά, αλλά κυρίως σε εμπορικά θέματα.

Υπάρχουν και τα παραρτήματα (ακόμα πιο franchise) των ξένων ομάδων. Βαλένθια Ερυθραίας, Άγιαξ Γέρακα και Άρσεναλ Παλλήνης. Και εδώ το brand υποτίθεται ότι παρέχει τεχνογνωσία (αμφιβάλλω για αρκετά από αυτά), επιλογής παιδιών για δοκιμαστικά (εδώ κι αν αμφιβάλλω), αλλά και εμπορικά θέματα (εδώ δεν αμφιβάλλω).

Τέλος υπάρχουν και οι ανεξάρτητες, πιο μικρές και συνοικιακές, που λειτουργούν στη λογική φροντιστηρίου (όπως πας Αγγλικά ας πούμε, πας και ποδόσφαιρο) και από όπου αν έχεις ταλέντο, πρέπει εγκαίρως να μετακινηθείς.

Προφανώς, όσο ανεβαίνει η ηλικία, λιγοστεύουν και οι ακαδημίες και περιορίζονται στα τμήματα υποδομών των ΠΑΕ Super League και Football League καθώς και της ΕΠΣΑ και ΕΠΣΑΝΑ και ελάχιστες ανεξάρτητες που το αντέχουν (π.χ: Ακαδημία Λάκη που έχει τον Ατρόμητο Χαλανδρίου στα τοπικά πρωταθλήματα, στη λογική του ΟΦΗ 94).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι πέρα από ΠΑΟ, ΑΕΚ. Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ και ο Άρης αλλά και ο ΠΑΣ Γιάννινα έχουν κάνει συνεργασίες και παράρτημα στην Αθήνα. Και μην ξεχνάμε ότι στην Κρήτη υπάρχουν ακαδημίες και συνεργαζόμενες ακαδημίες και με τους 4 "μεγάλους", οι οποίοι συχνά - πυκνά ψαρεύουν και παίκτες για τα τμήματα νέων τους, εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία του ΟΦΗ σε αυτό το κομμάτι, τα προηγούμενα χρόνια.

Ε, δεν έχει έρθει η ώρα και του νέου ΟΦΗ να βγει μπροστά σε Κρήτη αλλά και Αθήνα και να κάνει παιχνίδι;

(Tο γράμμα μου στον Άγιο Βασίλη το έστειλα εγώ από νωρίς φέτος! Κι αν μου κάτσει;)

Oficrete