Oficrete
09/06/2020 - 16:44

Να μην την πληρώσει το ποδόσφαιρο

Εξαιτίας της χαλάρωσης των υπολοίπων και της αδυναμίας ελέγχου των μέτρων, για τον covid-19

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει την ευκαιρία να γίνει πρώτη φορά - θετικά - το επίκεντρο της προσοχής, ας ελπίσουμε ότι δε θα πέσει θύμα επικοινωνιακών παιχνιδιών.

Στην Ελλάδα, παρά τα διάφορα θέματά μας, κατορθώσαμε να ξεκινήσουμε και πάλι έστω τη Super League 1, νωρίτερα μάλιστα από άλλα μεγάλα πρωταθλήματα όπως η Αγγλία και η Ισπανία. Βάλαμε ένα πρώτο γκολ στον covid-19, βοηθούμενοι και από το ότι πετύχαμε σαφώς μικρότερη διασπορά, από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.

Έτσι, μετά από σχεδόν 100 μέρες, υπάρχει κάτι για να δει ο κόσμος, έστω στις οθόνες του. Ο ΟΦΗ όμως σκέφτηκε να το πάει και ένα βήμα πιο πέρα. Δούλεψε, επεξεργάστηκε και παρουσίασε μία πρόταση, που αφορά στην παρουσία κόσμου στο γήπεδο, αρχικά στο 20%. Δεν είναι αυτό που όλοι θέλουμε, αλλά είναι μία αρχή.

Στην ουσία, η πρόταση αυτή επιδιώκει να μην «κλείσει» το ποδόσφαιρο ως το φθινόπωρο. Γιατί ποδόσφαιρο δεν είναι μόνο τα 90’ ενός αγώνα. Είναι και η ιεροτελεστία πριν και μετά. Είναι οι φωνές ενθουσιασμού στο γκολ ή τα συνθήματα για την ομάδα. Είναι η καντίνα απ' έξω. Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο είναι και η επίσκεψη του φιλάθλου στη μπουτίκ, για να εξοπλιστεί και να ανανεώσει την οπαδική του «γκαρνταρόμπα». Είναι και οι θέσεις εργασίας. Οι security, οι παρκαδόροι κι όλος αυτός ο κόσμος που βγάζει μεροκάματο, περιφερειακά ενός ματς.

Εφόσον βλέπουμε ότι έχουν ανοίξει ουσιαστικά τα πάντα, δεν είναι μία παράλογη απαίτηση. Ούτε μπορεί να θεωρηθεί ο ΟΦΗ ή η Λίγκα ως ανεύθυνοι, όταν λειτουργούν θερινά σινεμά, οργανωμένες και μη παραλίες, εστίαση και σιγά - σιγά και θέατρα.

Η πρόταση, άλλωστε, δεν αφορά σε μία «χύμα» παρουσία, αλλά σε κάτι οργανωμένο, μεθοδικά δομημένο, με πρόνοια για όλες τις πτυχές και έλεγχο σε όλες τις φάσεις του.

Από ό,τι γνωρίζουμε, η Λίγκα έχει επισήμως παρουσιάσει την πρότασή της και στον Υφυπουργό Αθλητισμού και αναμένει αυτή την εβδομάδα τις τελικές αποφάσεις για το θέμα.

Δυστυχώς, η επικαιρότητα από χθες περιλαμβάνει μία αναζωπύρωση κρουσμάτων, αλλά και μία συζήτηση για τη χαλάρωση της τήρησης των μέτρων από πολλές επιχειρήσεις και από τους πολίτες, με την ευθύνη φυσικά της Πολιτείας, που ούτε ασκεί σοβαρά ελέγχους, ούτε και υπενθυμίζει επίμονα και εμφατικά, όπως έκανε παλιότερα, τον κίνδυνο υποτροπής.

O φόβος, λοιπόν, που έχω είναι ότι με το κλίμα να είναι αυτό, μπορεί να την πληρώσει το ποδόσφαιρο, εισπράττοντας μία αρνητική απάντηση, για επικοινωνιακούς κυρίως λόγους.

Προσωπική μου άποψη είναι, ότι όντως έχει χαλαρώσει πολύ, πολύς κόσμος. Η εικόνα σε εστίαση, beach bar και παραλίες ας πούμε δεν είναι αυτή που πρέπει. Ούτε και η καθημερινότητα μας είναι όσο «σχολαστική» ήταν, επί καραντίνας. Το θέμα είναι, ότι δε γίνεται να καούν τα χλωρά μαζί με τα ξερά.

Η λύση δεν είναι να αφήσουμε κλειστό ό,τι δεν έχει ανοίξει. Ούτε και να πάρουμε πίσω τα μισά και να τιμωρούνται δειγματοληπτικά τυχαία περιστατικά. Η λύση είναι να επαναφέρουμε τη μεθοδικότητα και τη σχολαστικότητά μας. Να προχωράμε, όχι να σταματήσουμε ακίνητοι ή να κάνουμε πισωγυρίσματα. Αλλά να το κάνουμε όπως πρέπει κι όπως λένε οι οδηγίες.

Δε θέλω να γίνω μάντης κακών μεν, αλλά μ’ αρέσει να λειτουργώ και προληπτικά. Το ποδόσφαιρο μπορεί να ανοίξει ξανά, εφόσον έχει βρει τρόπο να το κάνει σωστά και όπως πρέπει. Δεν επιτρέπεται να την πληρώσει, επειδή στη Μύκονο χόρευαν αγκαλιά ή επειδή στις παραλίες καθόντουσαν ο ένας πάνω στον άλλο. Ας επαναφέρουν στα συγκαλά τους όσους παραχαλάρωσαν, χωρίς να τιμωρήσουν όλο τον κόσμο.

Είναι μία χαρά εφικτό, να μπουν με καλές αποστάσεις και σωστό τρόπο εισόδου και εξόδου, 1000 άνθρωποι στο Γεντί Κουλέ ή 5-6.000 στο Καραϊσκάκης, με κενές θέσεις γύρω τους και ό,τι απαιτείται. Και θα είναι άδικο να μη συμβεί, επειδή η Πολιτεία θα θέλει να κάνει επικοινωνιακό παιχνίδι ή ακόμα χειρότερα, επειδή δε μπορεί να πείσει για την ανάγκη των μέτρων και να επιβλέψει την εφαρμογή τους.

Ας ελπίσουμε ότι το ποδόσφαιρο δε θα πέσει θύμα της επικαιρότητας και θα γίνει αποδεκτή η πρόταση για παρουσία κόσμου στο γήπεδο. Θα είναι μία εξέλιξη που θα μας δώσει, πρώτη φορά στα χρονικά, την ευκαιρία να γίνουμε θετικά το επίκεντρο της προσοχής της ποδοσφαιρικής Ευρώπης, αφού δεδομένα όλοι θα έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για το πώς θα πάει όλο αυτό.

Oficrete