Oficrete
21/11/2020 - 16:04

Nα προκαλέσει ο ίδιος ο ΟΦΗ την τύχη του

Στο επόμενο διάστημα, μετά τη διακοπή, ζητούμενο είναι ένα καλό σερί. Για να έρθει, αυτό ο ΟΦΗ πρέπει να αλλάξει αρκετά, κυρίως όμως την προσέγγισή του στα παιχνίδια.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Διακοπή λοιπόν ξανά στο πρωτάθλημα. Μία καλή ευκαιρία για τις ομάδες να ανασυνταχθούν, άλλες να αναρρώσουν από covid, άλλες από τους πολλούς τραυματισμούς που βλέπουμε φέτος και για όλες να διορθώσουν αδυναμίες και προβλήματα.

Για τον ΟΦΗ, η διακοπή μοιάζει να είναι μεγάλη ανάσα. Του δίνεται ο χρόνος να βάλει ξανά στην ομάδα παίκτες που είχαν τραυματισμούς, αλλά και να δουλέψει λίγο περισσότερο το μοντάρισμά του. Οι Εθνικές ομάδες του στερούν βέβαια σημαντικούς ποδοσφαιριστές, αλλά θα πρέπει να μάθει να ζει και με αυτό.

Είναι άρα μία καλή στιγμή, να δούμε και τι λένε οι αριθμοί (από slgr.gr και sport24.gr, δηλαδή από Galanis Sports Data και Opta) για την πορεία του ΟΦΗ. Πόσο μπορεί να αναδεικνύουν θέματα ή και να διαφέρουν, από την εικόνα που έχουμε, βλέποντας τα παιχνίδια του.

Τι λέει η στατιστική και τι μπορούμε να καταλάβουμε εμείς

Ο ΟΦΗ σκοράρει 1 γκολ ανά ματς. Είναι περίπου στη μέση δηλαδή της κατάταξης, με μία επίδοση χειρότερη της περσινής στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (είχε 1,3 γκολ ανά ματς). Στις τελικές προσπάθειες είναι 5ος, με 75. Αρκετά ψηλά δηλαδή, όπως και πέρυσι (4ος). Η διαφορά είναι ότι κάνει περίπου 9 έναντι 11 πέρυσι. Ο δε κορυφαίος παίκτης του σε τελικές (Ναμπί, 7ος ως τώρα) δε θα ξαναπαίξει αυτή τη σαιζόν.

Το πρόβλημα βέβαια βρίσκεται κυρίως στο ότι λιγότερο από τις μισές προσπάθειες έχουν βρει εστία (30 συνολικά). Ο ΟΦΗ δεν πατάει καλά στην περιοχή, δε δημιουργεί φάσεις με πολύ καλές προϋποθέσεις και καταλήγει να μην τις τελειώνει και καλά.

Επιπλέον, ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι πως ο φετινός ΟΦΗ βρίσκεται σε ελάχιστες κατηγορίες στο top- 5 των ομάδων. Πέρα από τις τελικές προσπάθειες, αλλά και τις πάσες, όπου όπως και πέρυσι κάνει… πρωταθλητισμό με πάνω από 3000 ήδη, αυτό συμβαίνει και στα λάθη, όπου είναι σταθερά 3ος. Ανησυχητικό επίσης είναι και το ότι δέχεται περισσότερες τελικές στην εστία από ό,τι δημιουργεί (42 ως τώρα). Λογικό με βάση όλα αυτά, να έχει τον 3ο παίκτη τόσο σε λάθη (Ουές) όσο και σε αποκρούσεις (Βάτερμαν).

Το εντυπωσιακό πάντως είναι πως η 1η ομάδα σε πάσες, έχει μόλις 1 παίκτη στο top-10, κι αυτός είναι ο αμυντικός χαφ (Μεγιάδο), κάτι που δείχνει αρκετά για τους χώρους που κινείται η μπάλα. Στα θετικά ότι εμφανίζει ακρίβεια στις πάσες στο 80%, όμως έχει σημασία και σε ποια σημεία του γηπέδου γίνονται οι πάσες αυτές, αν είναι οριζόντια ή κάθετη η ανάπτυξη δηλαδή. Γιατί όταν μία ομάδα της φιλοσοφίας του ΟΦΗ βρίσκεται πολύ χαμηλά στις ασίστ (13ος), μάλλον δεν έχει καταφέρει να παίξει όπως το πλάνο της ορίζει.

Κάποια στοιχεία γύρω από την ανασταλτική του λειτουργία, έχουν επίσης ενδιαφέρον. Πέρα από τις αρκετές τελικές που δέχεται εντός εστίας, αλλά και το ότι δεν έχει ακόμα τελειώσει ματς με 0 στην άμυνα, έχει και ένα μάλλον χαμηλό ποσοστό στις διεκδικήσεις (48%). Για μία ομάδα που στηρίζεται στην ανάκτηση της μπάλας και στην πίεση, είναι ένα ποσοστό που θα πρέπει να βελτιωθεί αισθητά.

Εντυπωσιακό είναι και το γεγονός πως από τελευταίος στα φάουλ εις βάρος του την προηγούμενη σαιζόν, φέτος είναι 3ος! Αυτό μπορεί να το δει κανείς ως μεγαλύτερο δυναμισμό. Μπορεί όμως και να το δει ως έλλειψη καλών επιλογών, παραχώρηση πολλών επιθέσεων στον αντίπαλο ή ίσως και έλλειμμα δυνάμεων. Αξίζει πάντως σίγουρα να καταγραφεί και να αναλυθεί από την ομάδα.

Τα συμπεράσματα

• Βγάζει φάσεις στην επίθεση, όχι όμως όσες έβγαζε πέρυσι ή όσες το πλάνο μας προδιαθέτει. Κυρίως όμως, οι φάσεις αυτές δεν τελειώνουν καλά.

• Κυκλοφορεί πολύ τη μπάλα. Μάλλον όμως δεν το κάνει σε καλούς χώρους και το κάνει και οριζόντια.

• Κάνει λάθη. Κάτι που αν συνδυαστεί με το πρόβλημα στους χώρους όπου κυκλοφορεί τη μπάλα, γίνεται μεγαλύτερο πρόβλημα.

• Ενώ κάνει πολλά φάουλ και βγάζει δυναμισμό, τελικά δεν κερδίζει τις περισσότερες διεκδικήσεις της μπάλας, άρα και κατοχές.

• Τρώει πολλές φάσεις εντός εστίας.

• Απειλείται αρκετά, αλλά απειλεί ελάχιστα από στατικές φάσεις.

Τι μπορεί να αλλάξει άμεσα

Εδώ είναι και η ουσία. Μετά τη διακοπή, όλοι καταλαβαίνουν πως έχει έρθει η στιγμή για αποτελέσματα, μία καλύτερη εικόνα και απόδοση, απέναντι σε βατούς αντιπάλους κιόλας.

Αυτό απαιτεί αρκετές αλλαγές. Πιθανόν σε σχηματισμό, σίγουρα σε πρόσωπα, αλλά και στον τρόπο προσέγγισης των παιχνιδιών. Θα σταθώ σε κάποια, κατ’ εμέ, κομβικά σημεία.

Ο σχηματισμός

Η 3αδα στην άμυνα, από ό,τι φαίνεται, δεν έχει καταφέρει να τη θωρακίσει. Ο ΟΦΗ συνεχίσει να δέχεται αρκετές φάσεις, με ευθύνη και των χαφ του φυσικά. Επιπλέον, δείχνει να τον δυσκολεύει και στο δημιουργικό κομμάτι. Το παιχνίδι του γίνεται οριζόντιο, ενώ παίζεται κοντά στην περιοχή του, με αποτέλεσμα και να μην είναι παραγωγικός και να «χαρίζει» φάσεις στον αντίπαλο.

Μοιάζει μονόδρομος η επάνοδος στο 4-2-3-1, τώρα που επιστρέφουν και οι παίκτες που μπορούν να το υπηρετήσουν (Σολίς, Σαρδινέρο, Νέιρα, αλλά και Ντε Γκούζμαν). Αυτό που λείπει καθαρά ποδοσφαιρικά και τακτικά από τον ΟΦΗ, είναι να παίξει σαν ΟΦΗ.

Η προσέγγιση

Να γίνει ξανά η ομάδα που θα στηρίζεται στο καλό πρεσάρισμα ψηλά, στο κάθετο παιχνίδι του και στις συνεργασίες του. Κι αν το τελευταίο εξαρτάται πολύ από το δέσιμο της ομάδας, που φέτος θα καθυστερήσει με τόσες προσθαφαιρέσεις μεταγραφικές, αλλά και τραυματισμών, τα άλλα 2 μπορούν να επανέλθουν αρκετά άμεσα. Πρέπει ο ΟΦΗ να κυριαρχεί ξανά στα παιχνίδια και όχι να επιλέγει απλά να τα παίξει, προσεκτικά και συντηρητικά.

Τα πρόσωπα

Στον άξονα πια υπάρχουν πολλές λύσεις, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος η ομάδα να πάρει μέτρα και να αρχίσει ξανά να προσανατολίζεται προς τα μπροστά. Νομίζω πως ο Νέιρα δίπλα στον Μεγιάδο ή τον Σακόρ και ο Ντε Γκούζμαν, μπορούν να δώσουν τον προσανατολισμό αυτό, αλλά και τη ψυχραιμία που μέχρι σήμερα απουσιάζει. Θα μπορέσουν επίσης να δώσουν στηρίγματα και κατευθύνσεις σε παίκτες όπως ο Ουές, που παρά την ενέργεια και το ταλέντο τους, τακτικά «χάνονται» μέσα στο ματς, ειδικά δημιουργικά.

Ο Στάρζεον σε ρόλο εξτρέμ και με ελευθερία κινήσεων μπορεί να γίνει πιο χρήσιμος, πιο απειλητικός, αλλά και πιο υποστηρικτικός προς τον Γιάννου, που έχει να παλέψει εκτός από την πολύμηνη αποχή του και τη μοναξιά του στην επίθεση. Επιπλέον, ο Σαρδινέρο με την εξυπνάδα του και την τακτική προσήλωσή του, μπορεί επίσης να βοηθήσει. Ενώ περιμένουμε να δούμε και τον Σολίς.

Εκτιμώ επίσης πως η παρουσία του Μαρινάκη και του Λυμπεράκη, θα δώσει και ανταγωνισμό και ανάσες στα πλάγια, βοηθώντας η ομάδα να γίνει πιο ευέλικτη και προσαρμοστική στις μικρές λεπτομέρειες και ιδιαιτερότητες κάθε ματς, ειδικά στη φετινή σαιζόν των 5 αλλαγών.

Τέλος, στην άμυνα η επιστροφή των Βούρου και Γιαννούλη δίνει περισσότερη εμπειρία, προσθέτει 2 καλούς χειριστές της μπάλας, που μπορούν να παίξουν κάθετα και διαγώνια και να αναζητήσουν συμπαίκτη ψηλά στην επίθεση, με άμεσο παιχνίδι.

Το ρεζουμέ

Εστιάζω στο επιθετικό κομμάτι, καθώς εκεί πιστεύω ότι βρίσκεται η λύση. Αφενός, περισσότερος έλεγχος του ρυθμού και κατοχή της μπάλας μειώνει τις απειλές και αφετέρου, μπορεί να νοικοκυρέψει και να κάνει πιο έξυπνη την ανάπτυξη της ομάδας και τον τρόπο που διεκδικεί τα γκολ και τελικά τα ίδια τα ματς.

Κι επειδή αυτό που λείπει είναι η αυτοπεποίθηση και η επιθετική διεκδίκηση της νίκης, μία καλή απόδοση στο δημιουργικό κομμάτι, σίγουρα θα τονώσει και αυτά τα 2 σημεία, σπρώχνοντας την ομάδα σε ένα καλό σερί από εδώ και πέρα, που πρέπει να είναι πλέον ο στόχος της.

Oficrete