ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
18/07/2020 - 16:30

Γρίβας, Βαγιαννίδης και μεταγραφικές προκλήσεις

Τα σενάρια και οι μεταγραφικές αναζητήσεις του Ομίλου

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Με αφορμή την ανακοίνωση του Πανιωνίου για τον Γρίβα και τις πληροφορίες του gentikoule.gr που τον συνδέουν με τον ΟΦΗ, είδα μία πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση στα σχόλια του site, που αφορά σε κατά βάση 2 θέματα.

Το πρώτο είναι καθαρά πρακτικό και διαδικαστικό. Τον τρόπο που μία μεταγραφή γίνεται, για παίκτη που αγωνίζεται στην Κ19. Επειδή, λοιπόν, ο ΟΦΗ μάλλον συχνά θα ασχολείται με τέτοια θέματα, καλό είναι να έχουμε εικόνα για το τι ισχύει.

Σενάριο 1: Παίκτες με επαγγελματικό συμβόλαιο και δικαίωμα να αγωνίζονται στην Κ19

Ποδοσφαιριστής που ηλικιακά έχει το δικαίωμα να αγωνίζεται στην Κ19, αλλά έχει συμβόλαιο με την ΠΑΕ. Τέτοια περίπτωση, είναι ο Γρίβας. Τέτοια είναι και ο Νοικοκυράκης, ας πούμε. Δε γίνεται να αγωνιστεί σε παιχνίδι της Super League, ποδοσφαιριστής χωρίς συμβόλαιο. Η διάρκειά του, προφανώς, αφορά τη συμφωνία του με την ομάδα και στο τέλος του συμβολαίου του, μένει ελεύθερος να διαπραγματευτεί με οποιαδήποτε ομάδα και να πάει εκεί ως επαγγελματίας, πια, ποδοσφαιριστής.

Σενάριο 2: Ερασιτέχνες ποδοσφαιριστές των ομάδων Κ των ΠΑΕ

Ποδοσφαιριστής Κ19 (ή και Κ17, Κ15, κλπ) που δεν έχει υπογράψει επαγγελματικό συμβόλαιο. Στην περίπτωση αυτή, ο ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να συμμετέχει σε ματς Super League και έχει δικαίωμα να αγωνίζεται στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα μόνο. Εφόσον κάποια επαγγελματική ομάδα ενδιαφερθεί να τον εντάξει στη δύναμή της, τότε η ΕΠΟ ορίζει τροφεία, για την ομάδα στην οποία ανήκει (με βάση τα χρόνια που τον εκπαίδευσε, κλπ). Φυσικά, τα τροφεία αυτά μπορούν μετά, οι δύο ομάδες να τα παζαρέψουν. Αν, ας πούμε, ο Γρίβας δεν είχε επαγγελματικό συμβόλαιο, ο ΟΦΗ θα απευθυνόταν στην ΕΠΟ, η οποία θα όριζε ένα ποσό. Αυτό το ποσό είτε θα το παζάρευε με τον Πανιώνιο είτε, αν δεν υπήρχε συμφωνία, θα το κατέβαλε ολόκληρο και θα τον έπαιρνε. Φυσικά, αν το ποσό των τροφείων κριθεί μεγάλο και δε βρεθεί χρυσή τομή, τότε απλά δεν παίρνει τον ποδοσφαιριστή. Αντίστοιχη περίπτωση ήταν και ο Σουρνάκης. Όταν ο ΟΦΗ αποφάσισε να του κάνει επαγγελματικό συμβόλαιο, κλήθηκε να πληρώσει τροφεία στον Πανιώνιο, μιας και ο ποδοσφαιριστής είχε περάσει από τις ακαδημίες του για κάποια χρόνια.

Σενάριο 3: Ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μη επαγγελματικές κατηγορίες

Για ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται σε μη επαγγελματικές κατηγορίες (Γ’ Εθνική και κάτω), ισχύουν ακριβώς τα ίδια με το 2ο σενάριο. Για αυτό το λόγο, ο Αποστολόπουλος που είχε απασχολήσει τον ΟΦΗ, πριν καταλήξει στον Ολυμπιακό, όριζε ο ίδιος το μέλλον του. Ο Πανσερραϊκός όπου αγωνιζόταν, δε μπορούσε να σταθεί εμπόδιο, αλλά θα λάβει τα τροφεία που όρισε η ΕΠΟ για τον ποδοσφαιριστή ή το ποσό που συμφώνησε, πιθανόν, με τον Ολυμπιακό.

Το ρεζουμέ:

Ένα πρόσφατο και τρανταχτό παράδειγμα, ήταν ο Βαγιαννίδης. Ο ΠΑΟ του έκανε, προφανώς πιθανόν και λόγω επιθυμίας του παίκτη, ένα συμβόλαιο μικρής διάρκειας που έληγε 30/6. Όσο αυτό πλησίαζε στο τέλος του, τόσο ο ποδοσφαιριστής καταλάβαινε ότι θα μπορούσε να πάει αλλού, χωρίς να επιβαρύνει τη νέα του ομάδα με κόστος αγοράς. Για το λόγο αυτό, έγινε σήριαλ η ανανέωση συμβολαίου του, που τελικά δεν έγινε ποτέ. Έτσι, ο ΠΑΟ έχασε την ευκαιρία να αποκομίσει οφέλη, από πιθανή πώλησή του.

Το ακόμα χειρότερο στη διαχείριση του ΠΑΟ, είναι ότι αν δεν τον έκανε επαγγελματία σε πρώτη φάση, θα μπορούσε να πάρει έστω τα νόμιμα τροφεία από την Ίντερ. Όμως τον έκανε επαγγελματία, με μικρής διάρκειας συμβόλαιο, για να τον χρησιμοποιήσει μόλις 1 φορά σε αγώνα πρωταθλήματος. Δεν το λες και success story όλο αυτό.

Οι μεταγραφικές αναζητήσεις του ΟΦΗ

Για να πάμε όμως και λίγο στα του ΟΦΗ, υπήρχε ένα 2ο θέμα που είδα να σχολιάζεται αρκετά, με αφορμή τη φημολογούμενη αυτή κίνηση της ομάδας. Αφορά στη στόχευση τέτοιων κινήσεων.

Νομίζω ότι και εδώ, τα πράγματα είναι απλά. Ο ΟΦΗ για να υπηρετήσει το project του, θα χρειαστεί να προσθέσει ποδοσφαιριστές διαφορετικούς, μεταξύ τους.

• Θα χρειαστεί έμπειρους και έτοιμους άμεσα να βοηθήσουν (πχ, Σαρδινέρο). Εδώ θα δούμε και 30άρηδες (Νέιρα, Γιαννούλης), θα δούμε ίσως και 27-28 (πχ, Μαρινάκης, Κουτρουμπής), θα δούμε δανεισμούς (είτε τύπου Μεγιάδο, είτε τύπου Μάνου).

• Θα χρειαστεί παίκτες σε καλή ηλικία, αλλά με παραστάσεις ήδη (πχ, Τσιλιανίδης, Σακόρ, Φιγκεϊρέντο, Γουάλι) που μπορούν να πωληθούν σχετικά σύντομα. Αυτή πιθανόν να είναι και η πιο «ακριβή» κατηγορία, καθώς εκτός από ελεύθερους, ο ΟΦΗ έχει επιλέξει και να αγοράσει, προφανώς σε επίπεδα εντός των δυνατοτήτων του. Το πείραμα με το δανεισμό του Σεμέντο, δε δείχνει να πέτυχε, οπότε ίσως δεν το ξαναδούμε εύκολα.

• Θα χρειαστεί νεαρούς ποδοσφαιριστές, με μικρή εμπειρία σε επαγγελματικό επίπεδο, που έχουν καλές προοπτικές εξέλιξης (πχ, Ουές, Βαφέας, Φερέιρα). Εδώ μπαίνει πολύ πιο έντονα το θέμα του scouting, καθώς θα χρειαστεί πιο «ψαγμένη» έρευνα και καλή πληροφόρηση.

• Θα χρειαστεί και ποδοσφαιριστές μικρούς, που θα μπορούν να στελεχώσουν τις Κ ομάδες του ή και την 1η ομάδα και θα δουλευτούν, προκειμένου σταδιακά να αποκτούν ρόλο (πχ, Γρίβας αν έρθει). Αυτό το «ψάρεμα» μπορεί να γίνει, είτε παρακολουθώντας ο ΟΦΗ τις υπόλοιπες ομάδες Κ, αλλά και τις Ακαδημίες ανά την Ελλάδα, είτε τις ερασιτεχνικές κατηγορίες. Εδώ το scouting γίνεται ακόμα πιο χρονοβόρο και απαιτεί και ένα δίκτυο ανθρώπων της ομάδας ή συνεργατών της, που θα δουλεύουν όλη τη σαιζόν για το σκοπό αυτό.

Πρακτικά, οι 3 από τις 4 βασικές κατηγορίες ποδοσφαιριστών, έρχονται για να δουλέψουν, να βελτιωθούν, να βοηθήσουν και μέσα από όλο αυτό, να αναδειχθούν και να προσελκύσουν το ενδιαφέρον άλλων ομάδων, κάποιοι εξ’ αυτών. Δε μπορεί να ξέρει κανείς, από την αρχή, με τι ταχύτητα θα γίνει αυτό. Ο Τσιλιανίδης απέδωσε, ας πούμε, από την 1η μέρα, ο Φιγκεϊρέντο μετά από ένα 3μηνο, ενώ ο Σακόρ χρειάστηκε 8-9 μήνες. Κάποιοι, δε θα κάνουν και ποτέ το «μπαμ». Έτσι είναι το ποδόσφαιρο.

Επιπλέον, ο Γιάννης Σαμαράς είχε αναφέρει ότι μακροπρόθεσμος στόχος είναι η ομάδα να έχει ένα ρόστερ 22-24 παικτών, στην πρώτη ομάδα και να διαθέτει και 15 συμβόλαια στην Κ19, για παιδιά που θα είναι στον προθάλαμο της πρώτης ομάδας και θα χρησιμοποιούνται όταν υπάρχει ευκαιρία ή κάποιος τραυματισμός. Φυσικά, αυτό θέλει χρόνο για να χτιστεί. Και όπως δείχνει και το πρώτο σκέλος του κειμένου, θα χρειαστεί και καλή διαχείριση των συμφωνιών με τους μικρούς, ώστε να μην έχει φαινόμενα τύπου Βαγιαννίδη.

Όπως καταλαβαίνουμε, οι μεταγραφικές προκλήσεις για τον ΟΦΗ, ουσιαστικά ξεκινούν από φέτος και θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον, να δούμε πώς θα κινηθεί, τόσο στο επίπεδο της πρώτης ομάδας, όσο και των Κ ομάδων.

Oficrete