Oficrete
09/02/2019 - 11:00

ΟΦΗ εσωτερικού και ΟΦΗ εξωτερικού

Στα επόμενα ματς θα χρειαστούμε δύο διαφορετικές εκδοχές του ΟΦΗ.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Όλοι λένε ότι κλειδί της παραμονής για τον ΟΦΗ είναι τα εντός έδρας ματς που απομένουν. Και φυσικά αλήθεια είναι ότι έχει κατά σειρά Λαμία, Λάρισα, Λεβαδειακό, ΠΑΣ και Αστέρα Τρίπολης. Πέντε ματς στα μέτρα του, με ομάδες από τη θέση 8 και κάτω. Με τους ανταγωνιστές του, στην ουσία. Και οι 4 πρώτοι είναι και οι ομάδες με τη χειρότερη συγκομιδή εκτός μέχρι σήμερα.

Χρειάζεται ανάλυση; Οι νίκες σε αυτά τα ματς είναι 3 πόντοι και μείον 3 για τον αντίπαλο. Κάποιοι ήδη έχουν αρχίσει εξισώσεις με μεταβλητές, για το αν φτάνουν οι 15 πόντοι αυτοί. Η απάντηση είναι απλή. Και τριπλή. Πρώτον, δεν είναι δεδομένοι οι πόντοι. Δεύτερον, κανείς δε ξέρει το όριο παραμονής σήμερα. Τρίτον, και να φτάνουν, τι έγινε; ΟΦΗ είσαι, θες νίκες όπου παίζεις.

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι η χρονιά θα κριθεί στα εκτός έδρας. Αν έρθουν εκεί αποτελέσματα, τότε αφενός απελευθερώνεσαι λίγο από την πίεση στα εντός έδρας και αφετέρου χτίζονται κάποια μικρά σερί που κάνουν τη διαφορά. Και βέβαια, όταν έχεις γκελάρει εντός με Απόλλωνα, Πανιώνιο, αλλά και Ξάνθη (ας πούμε ότι το Χ με Ατρόμητο δε λογίζεται ως γκέλα ή ήττα από τον Άρη), προφανώς πρέπει να βρεις τους βαθμούς αυτούς εκτός.

Ας δούμε για αρχή τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα εκτός. 4 ισοπαλίες είναι το κέρδος και 5 ήττες. Ισοπαλία στη Νέα Σμύρνη, που θα μπορούσε να είναι νίκη. Ισοπαλία στη Λαμία, που θα μπορούσε να είναι επίσης νίκη αν δε γινόταν ατομικό λάθος. Ισοπαλία στον ΠΑΣ, που επίσης μπορούσε να είναι νίκη αν δείχναμε μυαλό και εξυπνάδα. Ισοπαλία και στην ΑΕΛ, που εύκολα μπορούσε να είναι ήττα. Δεν πιάνω καν τις ήττες, παρότι κάποιες από αυτές άνετα θα μπορούσαν να μείνουν στο Χ (Λεβαδειακός, Τρίπολη). Συμπέρασμα; Πήραμε λίγα και σίγουρα μπορούσαμε περισσότερα. Αυτά τα περισσότερα, ήρθε η ώρα να τα βρούμε.

Που έχουμε να παίξουμε από εδώ και πέρα; Κατά σειρά πάμε στο OAKA με την ΑΕΚ και στο Γ. Καραϊσκάκης με τον Ολυμπιακό, στη Ριζούπολη με τον Απόλλωνα, στον Άρη, ξανά στο ΟΑΚΑ με ΠΑΟ και στο τέλος Περιστέρι με Ατρόμητο. Τέσσερις φορές Αθήνα (μήπως επιτέλους ήρθε η ώρα να ετοιμάσουμε εκδρομές και να πιέσουμε να μας τις επιτρέψουν;) και μία Θεσσαλονίκη.

Θεωρούμε κάποια ματς χαμένα; Αν είσαι ΟΦΗ, όχι, δε θεωρείς κανένα ματς χαμένο. Σαφώς σε αυτό με την ΑΕΚ και αυτό με τον Ολυμπιακό μοιάζει το έργο μας πιο δύσκολο. Όμως, ταπεινή μου άποψη είναι ότι με ένα σωστό κλείσιμο χώρων και πολύ έξυπνο παιχνίδι, έχει νόημα να κυνηγήσεις την τύχη σου. Σε τελική ανάλυση, τι έχεις να χάσεις;

Και πάμε στο ψητό. Απόλλωνας στη Ριζούπολη, Κυριακή 10/3 - 16.00, στο τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Ματς που θεωρώ δεδομένα ότι θα μοιάζει με εντός και αγωνιστικά και στην εξέδρα. Εύκολη εκδρομή, αδύναμος αντίπαλος, επιβάλλεται η νίκη. Και αδυνατώ να διανοηθώ ότι το Υπουργείο θα απαγορεύσει και αυτή τη μετακίνηση. Είναι σημαντικό διοίκηση και Σύνδεσμοι να ξεκινήσουν άμεσα σχετική προεργασία.

Μετά πάμε Βικελίδης. Προφανώς, δεν είναι εύκολο ματς, αλλά προσωπικά δε με τρομάζει ο Άρης. Μπορείς να πας να κλείσεις χώρους και να τον αφήσεις να φλυαρεί με τη μπάλα, μιας και έχει σοβαρό θέμα στο γκολ, ψάχνοντας την κόντρα.

Και στη συνέχεια πάμε στο ΟΑΚΑ με τον ΠΑΟ. Είναι πασιφανές ότι στο δεύτερο γύρο ο ΠΑΟ κάνει μία «διόρθωση». Έχουμε παράδοση τα τελευταία χρόνια και είναι ένα ματς που θα το πας στην ψυχή, την πονηριά και στο σκληρό παιχνίδι. Στο πρώτο ματς που τους «αγριέψαμε» είδαμε ότι έπιασε. Αν δούμε τα ματς του ΠΑΟ τελευταία, ειδικά στα παιχνίδια με τους «μικρούς», καθόλου δεν τρομάζει.

Και τελειώνουμε τη σαιζόν στο Περιστέρι. Όπως δείχνει η ψαλίδα, ο Ατρόμητος τότε θα παίζει την τελική του θέση και όχι την έξοδο του στην Ευρώπη. Εμείς μακάρι να παίζουμε απλά ένα καλό πλασάρισμα. Αλλά αν -  κόντρα στην ελπίδα μας - είναι ματς ζωής και θανάτου, έχουμε την ευκαιρία να το μετατρέψουμε και αυτό σε εντός και να παίξουμε τα ρέστα μας. Στο πρόσφατο μεταξύ μας παιχνίδι, δε νομίζω να τρόμαξε κανέναν ο Ατρόμητος… Κι εδώ θα χρειαστεί διοίκηση και Σύνδεσμοι να προετοιμάσουν το έδαφος, για να είναι εκεί ο κόσμος!

Επειδή λοιπόν υπάρχουν βαθμοί διαθέσιμοι και στα εκτός, ας ετοιμαστεί ο καθένας όπως πρέπει, για να τους διεκδικήσουμε.

Πρακτικά στα τελευταία ματς θα χρειαστεί να δούμε έναν ΟΦΗ εσωτερικού κι έναν ΟΦΗ εξωτερικού! Σαν το παλιό ΚΚΕ ένα πράγμα…

ΟΦΗ εσωτερικού: Χρειάζεται σε 5 πολύ κρίσιμα ματς να παρουσιάσεις μία ομάδα που θα πάρει τη μπάλα, θα ξέρει να την κυκλοφορήσει με υπομονή και να ψάξει το γκολ. Θα μπορεί δηλαδή να δημιουργήσει φάσεις και κυρίως να τις τελειώσει. Μία αποτελεσματική ομάδα κυριαρχίας.

ΟΦΗ εξωτερικού: Η ομάδα πρέπει να έχει κι ένα πλάνο για τα εκτός έδρας ματς. Με πιο κλειστό παιχνίδι, πιο σκληρό και κυνικό και τρόπο, να βρίσκει γκολ με λίγες επιθέσεις στην κόντρα, το οποίο θα χρειαστεί σε όλα τα ματς τα εκτός, εκτός ίσως του Απόλλωνα που μάλλον θα μοιάζει με τα 6 εντός και τα 2 που προηγήθηκαν με Ατρόμητο και Ξάνθη κι επομένως θα χρειαστεί να κάνει ένα ταξίδι ο ΟΦΗ εσωτερικού.

Παράλληλα, είναι σημαντικό η διοίκηση να προσπαθήσει να εξασφαλίσει την παρουσία του κόσμου έστω με Απόλλωνα και Ατρόμητο, βάζοντας ένα τέλος στην παράνοια των απαγορεύσεων για ψύλλου πήδημα. Με συμφωνίες με τις άλλες ΠΑΕ, αλλά πιθανόν και τις ακτοπλοϊκές εταιρείες.

Και φυσικά ο κόσμος που πολλές φορές έχει αναφερθεί στην ελεύθερη μετακίνηση οπαδών, ήρθε η ώρα να θυμηθεί κάποιες εκδρομές από το παρελθόν (τύπου Βύρωνας 2001) και να μετατρέψει 2 τουλάχιστον γήπεδα της Αθήνας σε Γεντί Κουλέ (αν τελικά επιτραπεί).

Ας ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε όλοι!

Oficrete