Oficrete
08/08/2018 - 18:20

Πολλά τα ερωτήματα για το Βασιλειάδη, λίγα και καλά για την ΠΑΕ ΟΦΗ

Καταρχάς αντί προλόγου να ξεκαθαρίσουμε ότι στο site αυτό το χάιδεμα των αυτιών δεν ενδιαφέρει.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
facebook banner
Και ότι στόχος του εξαρχής είναι να υπάρχει η δυνατότητα να βρείτε παραπάνω από μία οπτικές και απόψεις για τα πράγματα. Ακόμα και να στείλει ο καθένας την δική του ώστε να γίνει συζήτηση, να ανοίξουν μάτια και μυαλά και να εκπαιδευτούμε στον παραγωγικό διάλογο. Ειδικά για θέματα πιο πολύπλοκα και σύνθετα όπως αυτό που έχει προκύψει με την αναδιάρθρωση και την εξέλιξη με τα τηλεοπτικά.

Επειδή είναι και καλοκαίρι ας μην κάτσουμε να αναλύσουμε τα πάντα όλα, γιατί θα πάρει μέρες. Ας τα βάλουμε απλά σε μία σειρά, θέτοντας σε αυτή τη φάση τα ερωτήματα και ζητώντας απαντήσεις. Πρακτικά πρόκειται για δύο θέματα διαφορετικά (και πιθανόν και 2 κείμενα, αλλά είπαμε λόγω θέρους ας γίνει μία συγχώνευση)

Πάμε λοιπόν από την αρχή. Πρώτο θέμα: Πώς και με τι κριτήρια άρχισε να μοιράζει χρήμα η Κυβέρνηση;

Καιρό τώρα η Κυβέρνηση αποφάσισε να παρέμβει στο ποδόσφαιρο. Το κάνει γιατί έχει όραμα και είναι οπαδός της κάθαρσης και του fair play; Δύσκολο. Το κάνει πιθανόν γιατί έχει συμφέρον να εμφανίσει εκεί κινητικότητα (μιας και αλλού δεν…) και παράλληλα να χτίσει σχέσεις με συμφέροντα που παίζουν μπάλα στο ποδόσφαιρο. Παράλληλα στοχεύει και να «κοντράρει» συμφέροντα, με τα οποία έχει διάφορα μέτωπα ανοίξει, σε άλλα πεδία. Το κάνει επίσης γιατί είναι θέμα εμπορικό που βοηθά να αφήνει η κοινή γνώμη στην άκρη άλλα θέματα. Τέλος το κάνει για το προφανές: Αποβλέπει με τις κινήσεις που θα κάνει να κερδίσει και τα κλασσικά ψηφαλάκια.

Αυτό όμως σημαίνει ότι δεν έπρεπε να υπάρξει παρέμβαση; Φυσικά και όχι. Το ποδόσφαιρο είναι σε σήψη και φυσικά και πρέπει να γίνουν κινήσεις. Και η πρόταση του Βασιλειάδη έχει και αρκετά σημεία χρήσιμα που δεν θα κάνει καθόλου κακό να υιοθετηθούν. Προς το παρόν έχουμε δει διάφορα αποσπασματικά (πχ Πρόταση σωτηρίας του Βασιλειάδη στις ΠΑΕ ή

Έχει έρθει η ώρα, τώρα που τα μιλήσανε και τα συμφωνήσανε, να γίνει μία αναλυτική παρουσίαση από όλους (Υπουργό, ΕΠΟ, Σούπερλιγκ) για το τι ακριβώς περιλαμβάνει το πλάνο. Δεν είναι δυνατό πριν καν παρουσιαστεί στους πολίτες και φορολογούμενους της χώρας το πλάνο ο Υπουργός να μοιράζει χρήμα δικό τους, μέσω ΕΡΤ σε ομάδες που δεν είχαν τηλεοπτική στέγη δημιουργώντας προφανείς απορίες (τα εξηγεί και ο Γιάννης Μακρατζάκης). Εδώ λοιπόν σαν πολίτες, σαν φορολογούμενοι, σαν φίλαθλοι αλλά και σαν οπαδοί του ΟΦΗ έχουμε κάθε δικαίωμα να ρωτήσουμε, με τι κριτήριο τα δίνει και γιατί δίνει τόσα. Και να διευκρινίσουμε ότι ακριβώς οι ίδιες απορίες και η καχυποψία θα ίσχυε ακόμα και αν ήταν και ο ΟΦΗ μέσα σε αυτό το γκρουπ ομάδων που πήραν τώρα τα εκατομμύρια της ΕΡΤ. Το πρόβλημα είναι ίδιο με ή χωρίς ΟΦΗ.

Με βάση όσα ξέρουμε, είναι πιθανό τα έσοδα του συνόλου των ομάδων να «πατσίσουν» τη δυσαρμονία των τηλεοπτικών μέσω «δημιουργικής λογιστικής» στο πλαίσιο του συνολικού πλάνου (έσοδα από στοίχημα, επιδοτήσεις, bonus κι άλλα που φημολογείται ότι περιλαμβάνει). Αυτό θα μας ηρεμήσει; Επειδή η ομάδα μας ίσως πάρει ότι δικαιούται βάση του brand name της από την πίτα, αυτό σημαίνει ότι το κρατικό χρήμα θα σπαταληθεί για να συνεχίσουν να κάνουν το κομμάτι τους οι συμμορίες της μπάλας, μικρές και μεγάλες, όπως τόσα χρόνια που τις τρώμε στη μάπα;

Πάμε παρακάτω. Δεύτερο θέμα: Η ΠΑΕ ΟΦΗ τι θέση παίρνει για όλα αυτά;

Μία ΠΑΕ δεν έχει χρέος να ενημερώνει μόνο για μεταγραφες και για το πρόγραμμα των προπονήσεων και των φιλικών ή για τα εισιτήρια της χρονιάς. Είναι και για να ενημερώνει για τη θέση της για στρατηγικής σημασίας θέματα και να έχει ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση τους ελληνικού ποδοσφαίρου. Ειδικά μία ΠΑΕ που εκπροσωπεί μία ομάδα του μεγέθους του ΟΦΗ. Απορώ γιατί ακόμα δεν το έχει κάνει και ελπίζω να μην αργήσει να βγάλει λοιπόν μία ανακοίνωση για τη θέση της. Φαντάζομαι δε θα αφήσει να γράφεται το μακρύ και το κοντό, δεξιά και αριστερά εξ’ ονόματός της, σωστά;

Τα ερωτήματα είναι απλά και απαντώνται εύκολα μέσα σε λίγες λέξεις:

1. Συμφωνεί με την εξέλιξη που προέκυψε χθες;

2. Είναι ενήμερη για το πλάνο και πλαίσιο που συμφώνησαν Σούπερλιγκ, ΕΠΟ και Κυβέρνηση; Κι αν ναι, πώς βλέπει την επόμενη μέρα και τους νέους κανόνες;  (αν δεν είναι καν ενήμερη, η συζήτηση είναι άσκοπη…)

3. Από την εξέλιξη αυτή τι ΟΦΕΛΟΣ έχει ο ΟΦΗ; Αν έχει. 

4. Αν ΔΕΝ έχει όφελος, θεωρεί ότι υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός και άνισοι όροι; Και τι σκοπεύει να κάνει γι’ αυτό;

Oficrete