Oficrete
03/05/2018 - 10:10

Πρώτη μας δουλειά οι Ακαδημίες

Σε μια πρόσφατη συνέντευξή του ο Νίκος Παπαδόπουλος - ένας εκ των ελάχιστων στο σημερινό ΟΦΗ που μπορούμε να θεωρούμε ότι και θέλει αλλά και ξέρει το καλό της ομάδας - τόνισε ότι κατά τη γνώμη του επένδυση στον ΟΦΗ σήμερα δε σημαίνει μεταγραφές ενόψει Σουπερλιγκ. Σημαίνει υποδομές. 

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Είπε δηλαδή το αυτονόητο για οποιονδήποτε μπορεί να καταλάβει ότι στο σημερινό ποδόσφαιρο μια ομάδα μπορεί να σταθεί μόνη της, μόνο αν αυτοσυντηρείται. Ο ΟΦΗ πάσχει εδώ και χρόνια στο κομμάτι αυτό. Ή πιο σωστά και σε αυτό. Και όσοι είχαμε προλάβει το μοντέλο Γκέραρντ, αυτό μας χαλάει ακόμα περισσότερο ίσως.

Επομένως, κανείς σχεδόν δε θα διαφωνήσει ότι αυτή πρέπει να είναι στρατηγική προτεραιότητα. Πρακτικά όμως τα πρώτα σημάδια είναι ανησυχητικά. Ακούμε και διαβάζουμε διάφορα περί αναστολής λειτουργίας, προβλημάτων με τον Ερασιτέχνη, διάλυση του ΟΦΗ'94 αλλά και για κάποια πρόταση Παπαβασιλείου για να αναλάβει τις Ακαδημίες, χωρίς όμως να έχει κανείς μία ξεκάθαρη εικόνα για το πώς προχωράμε.

Καταρχάς να μην ξεχνάμε ότι τη νέα σαιζόν έχουμε υποχρέωση να παρουσιάσουμε ομάδες σε όλες τις ηλικίες. Είναι ανάγκη σε σύντομο χρόνο να στελεχώσουμε πολλές ομάδες και μάλιστα με καλά ταλέντα αλλά και καλούς προπονητές. Και μετά όλο αυτό το πλήθος να εργάζεται συντονισμένα και οργανωμένα. Και να είναι παραγωγικό.

Είναι δηλαδή σαφές ότι χρειάζεται άμεσες κινήσεις. Τελευταία πολλά έχουν ακουστεί για την πρόταση του Παπαβασιλείου για να αναλάβει να οργανώσει τις Ακαδημίες ή κάτι τέτοιο (δυστυχώς δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση). Στα θετικά του συγκεκριμένου ανθρώπου είναι ότι είναι ειδικός στο θέμα, αλλά και με παρελθόν που τον δένει με τον ΟΦΗ και μάλιστα στην καλή του εποχή.

Δεν την έχω δει την πρότασή του για να την κρίνω. Αυτό που μπορώ όμως να σκεφτώ, είναι κάποια βασικά κριτήρια που τα θεωρώ δομικά για να στηθούν οι Ακαδημίες, είτε από τον Παπαβασιλείου είτε από οποιονδήποτε:

1. Η Ακαδημία εποπτεύεται από την ΠΑΕ και ο προπονητής της πρώτης ομάδας επιβλέπει, παρακολουθεί κι έχει άποψη. Ότι γινόταν και επί Ολλανδού δηλαδή.
2. Ο προπονητής (πάντα της πρώτης ομάδας) είναι εκείνος που θα πρέπει να κάνει το γενικό σχεδιασμό και να θέσει στόχους και τον τρόπο δουλειάς στους προπονητές των μικρών.
3. Οι παίκτες ανήκουν στον ΟΦΗ. Φυσικά και μπορούν να μπουν και bonus στόχων στους προπονητές και το υπόλοιπο τιμ (πχ για προώθηση παίκτη στην πρώτη ομάδα ή κλήση σε εθνική ομάδα). Αλλά οι παίκτες είναι περιουσία της ομάδας.
4. Το πλάνο δεν μπορεί να έχει μικρότερο ορίζοντα της 3ετίας, για να μην πούμε 5ετίας
5. Στο όποιο πλάνο επιβάλλεται να συμπεριλαμβάνεται το scouting και η επιλογή ταλέντων από Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα.

Προφανώς, δεν ανακαλύπτω τον τροχό με τα κριτήρια αυτά, αλλά είναι μία βάση συζήτησης. Δεν γνωρίζω αν ο Παπαβασιλείου μπορεί να κάνει τη δουλειά κι αν έχει καταθέσει μια καλή πρόταση. Θα με ενδιέφερε αντί για φήμες και διαρροές να τη δω επίσημα. Θα με ενδιέφερε επίσης να ξέρω αν ο Παπαδόπουλος τη ζήτησε ή έστω αν είναι ενήμερος. Και, φυσικά, επειδή εκείνον εμπιστεύομαι, να μάθω αν συμφωνεί με το προτεινόμενο πλάνο. 

Επειδή στάθηκε στη συνέντευξή του στην ανάγκη οι μέτοχοι να βάλουν χρήματα για υποδομές αντί για μεταγραφές, υποψιάζομαι ότι η ιδέα για μια «αυτόνομη» ακαδημία μάλλον δε θα τον βρίσκει σύμφωνο.
Καθώς ήδη λοιπόν βρισκόμαστε καθ οδόν για τη νέα σαιζόν, θεωρώ ότι το θέμα των Ακαδημιών και της οργάνωσής τους (μαζί με τις εργασίες σε ΒΑΚ και Αμμουδάρα) είναι το ΠΡΩΤΟ που πρέπει να δρομολογηθεί. Και σε αυτό η γνώμη του Παπαδόπουλου είναι η καθοριστική.

Οι άμεσες κινήσεις των μετόχων για το συγκεκριμένο ζήτημα θα πρέπει να είναι το βασικό ζητούμενο από πλευράς κόσμου. Για να δούμε...

Oficrete