Oficrete
08/05/2020 - 15:00

Τα ατελείωτα ερωτηματικά των μεταγραφών

Ο ΟΦΗ αντί να μπει στην πιο «βαρετή» μεταγραφική περίοδο της τελευταίας 20ετίας, μπαίνει στην πιο ρευστή, ίσως όλων των εποχών.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Σας έλειψε κι εσάς το ποδόσφαιρο; Προσωπικά δε θυμάμαι ποτέ τον εαυτό μου να έχει μείνει δύο μήνες χωρίς ποδόσφαιρο. Ακόμα και τα καλοκαίρια, τους «νεκρούς» μήνες όπως ο Ιούνιος και ο Ιούλιος, υπήρχαν οι μεταγραφές και κάποια φιλικά να απασχοληθούμε. Μεγάλο το διάστημα και μένει να δούμε πότε θα ξανακυλήσει η μπάλα στο χορτάρι ξανά…

Δεν είμαι ειδικός και θα αποφύγω κάθε πρόβλεψη για το αν, πότε αλλά και πώς μπορεί να γίνουν τα play offs. Για να πω το σλόγκαν των ημερών «οι επόμενες 2 εβδομάδες είναι κρίσιμες». Όπως και να έχει, δεν περιμένω πολλά από τα ματς αυτά. Θα γίνουν, για να γίνουν. Για να το πιάσουμε από κάπου ξανά το νήμα. Είναι αφύσικες οι συνθήκες και καλό είναι να έχουμε ρεαλιστικές απαιτήσεις.

Τι έρχεται μετά; Η προετοιμασία για τη νέα σαιζόν. Μεταγραφές, χτίσιμο, φιλικά (λογικά). Ούτε γι’ αυτά έχουμε ξεκάθαρη εικόνα, αφού οι μεταβλητές είναι ακόμα πολλές. Δε ξέρουμε πότε θα λήξει η τρέχουσα σαιζόν. Δε ξέρουμε πώς θα πάει όλη η Ευρώπη στο μέτωπο της πανδημίας. Ξέρουμε πάντως ότι πιθανότατα, τουλάχιστον μέσα στο 2020, κόσμο στα γήπεδα δε θα δούμε. Οξύμωρο και πικρό. Ένα θέαμα που γίνεται για το κοινό, να γίνεται χωρίς αυτό. Θα το ζήσουμε και αυτό!

Λίγο πολύ, όσα προαναφέρω είναι γνωστά. Έχουν αναλυθεί κι εδώ και γενικότερα στα αθλητικά Μέσα (άλλωστε δεν έχουν και πολλά θέματα αυτή την εποχή). Αφορμή για το κείμενο όμως, στάθηκε η συζήτηση που άνοιξε ο Γιάννης Μακρατζάκης περί μεταγραφών. Μία διαχρονικά αγαπημένη συζήτηση όλων των φιλάθλων! Διαβάζοντάς τον λοιπόν, όπως και τα σχόλια από κάτω, επιβεβαίωσα τη «δίψα» για ποδοσφαιροκουβέντα και μεταγραφικά σενάρια. Μπήκα κι εγώ στον πειρασμό να σκεφτώ μερικά. Κάπου εκεί συνειδητοποίησα ότι ουσιαστικό και οριστικό σχεδιασμό, είναι αδύνατο να κάνεις.

Σίγουρα μπορείς να ετοιμάσεις λίστες, να ιεραρχήσεις τους στόχους, να έχεις γενικά εντοπίσει ποδοσφαιριστές που σου ταιριάζουν και θεωρείς πώς μπορείς να τους κυνηγήσεις. Ως εκεί όμως. Πιθανόν να έχεις και έτοιμα τα reports σου για το υπάρχον ρόστερ.

Όμως, στη συνέχεια μπαίνουν οι εξωγενείς παράγοντες. Για παράδειγμα, σε τι επίπεδα θα κινηθούν τα κασέ; Ας μη ξεχνάμε ότι είναι ακόμα ανοιχτή η συζήτηση για αναπροσαρμογές συμβολαίων, ανάμεσα σε ΠΣΑΠ και Λίγκα. Ας μη ξεχνάμε, επίσης, ότι δε γνωρίζουμε με τι δεδομένα οικονομικά θα μπουν στη νέα σαιζόν οι ομάδες. Όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά σε όλο τον κόσμο.

Παράδειγμα: Αλλιώς θα μπει στην αγορά η Φορτούνα για το Σεμέντο, αντιμετωπίζοντας οικονομικά ζόρια. Και άλλα χρήματα θα αξιώσει, γνωρίζοντας ότι σε όλη την Ευρώπη έχουν γίνει σοβαρές περικοπές στο μπάτζετ. Επιπλέον, πιθανόν και ο ίδιος ο παίκτης, να θέλει να ζήσει σε μία πιο «ασφαλή» από την πανδημία χώρα. Τέλος, ο ΟΦΗ έχοντας Ευρώπη όχι πια Ιούλιο, αλλά Σεπτέμβριο μάλλον, έχει την ευκαιρία να «τραβήξει» περισσότερο τα όποια παζάρια.

Από εκεί και πέρα, πιθανόν κάποια θέματα που αφορούν το ρόστερ να επηρεαστούν, από την αναμενόμενη μείωση εσόδων για τις ομάδες. Διαρκείας δε θα έχουμε, ας πούμε. Οι χορηγοί είναι επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες πλήττονται. Επομένως, τα μπάτζετ όλων θα μειωθούν. Αυτό είναι και το λογικό, δηλαδή. Κι εμείς ενδιαφερόμαστε για έναν ΟΦΗ αυτάρκη και νοικοκυρεμένο.

Τι μπορεί να σημαίνει αυτό για τις μεταγραφές; Ότι κάποιες εξτρά κινήσεις, οι λιγότερο απαραίτητες, ίσως να μη γίνουν. Μπορεί, για παράδειγμα, ο Δεληγιαννίδης που για πολλούς είναι με ερωτηματικό, να μείνει ως λύση στα μπακ, μαζί με Μαρινάκη, Κοροβέση, Ουές και Γιαννούλη.

Μοιάζει πιο πιθανό, ο ΟΦΗ να καταναλώσει το μπάτζετ του σε πιο κομβικές κινήσεις, όπως ας πούμε στην πληρωμή της ρήτρας του Μεγιάδο. Την ίδια στιγμή φυσικά, όπως έχω ξαναγράψει, η ομάδα γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός προορισμός, ιδιαίτερα μέσα στην ανασφάλεια του σημερινού ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό σημαίνει ευκαιρίες και πιθανόν επιλογές ποδοσφαιριστών με χαμηλότερο κασέ, από ό,τι είχαν την τρέχουσα σαιζόν.

Ένα κακό νέο για το project της ομάδας, είναι ότι οι συνθήκες για καλές πωλήσεις παικτών, όπως είναι και το σχέδιο, δεν είναι καλές. Δε ξέρω αν θα έρθουν προτάσεις, αλλά σίγουρα δεν είναι το ίδιο με την προ-κορονοϊού εποχή. Ίσως η ομάδα επιλέξει να περιμένει. Ίσως και όχι. Μη ξεχνάμε ότι είναι και η επιθυμία των παικτών στη μέση.

Υπάρχει και μία ακόμα παράμετρος. Με τη σαιζόν να κλείνει απότομα, στην κανονική της version, δεν πρόλαβε το τεχνικό τιμ να δώσει ευκαιρίες σε νεαρούς ή σε «ερωτηματικά», ενόψει της νέας σαιζόν. Ο Σίμος είχε αναφέρει ότι σκοπεύει να δώσει χρόνο σε παίκτες, όπως ο Νοικοκυράκης κι ο Σουρνάκης. Την ίδια στιγμή, ο Βίκτορ ουσιαστικά δε μπόρεσε να κριθεί, ο Μίγγος δεν πρόλαβε ποτέ να μπει στην ομάδα, όπως και ο Γουάλι κι ο Δεληγιαννίδης. Εδώ η ομάδα προφανώς θα βασιστεί στην εικόνα των προπονήσεων, αλλά και στις συνθήκες που θα έχουν διαμορφωθεί, από όσα περιγράφω παραπάνω.

Γενικά, η πρώτη κανονική χρονιά, όπου όλοι περιμέναμε να γίνουν στοχευμένες κινήσεις, πάνω σε ένα ήδη διαμορφωμένο κορμό, έχει γίνει πάλι χρονιά με ιδιαιτερότητες. Λες και το σύμπαν δε θέλει να μας αφήσει να βαρεθούμε. Αν και προσωπικά είχα όλη την όρεξη αυτό το καλοκαίρι να βαρεθώ αγρίως, περιμένοντας την επιστροφή στην Ευρώπη.

Είναι τόσο ρευστά τα πράγματα, που η ανάλυση υποπεριπτώσεων και θεμάτων, που μπορεί να επηρεάσουν τις αποφάσεις, είναι ατελείωτη. Δεν έχει νόημα να το συνεχίσω.

Αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα, είναι ότι κάτι ρεπορτάζ μεταγραφικά που έχουν δειλά-δειλά κυκλοφορήσει, κατά τη γνώμη μου είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αργούμε ακόμα για τέτοιου τύπου ρεπορτάζ. Ακόμα είμαστε στο… Μάρτιο.

Oficrete