Oficrete
18/06/2020 - 16:55

Τα καλά νέα της UEFA για τον ΟΦΗ

Από ό,τι φαίνεται, ο ΟΦΗ θα έχει ικανοποιητικό χρόνο, για να προετοιμάσει την επόμενη χρονιά

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Μετά και τις ανακοινώσεις της UEFA, έχουμε μία πρώτη εικόνα για την επόμενη σαιζόν. Ο ΟΦΗ τελειώνει - πιθανότατα - 19 Ιουλίου τα play offs και επιστρέφει στις επίσημες αγωνιστικές υποχρεώσεις το Σεπτέμβριο. Στις 17/9 για το ευρωπαϊκό του ματς και λίγο πριν, πιθανότατα πάντα, για το πρωτάθλημα.

Υπάρχουν, δηλαδή, μπροστά του λίγο λιγότερο από 2 μήνες. Όσο θα είχε και αν δεν είχε μεσολαβήσει η πανδημία. Μάιο θα τελείωνε, Ιούλιο θα έπαιζε Ευρώπη. Αυτό του δίνει ένα ικανοποιητικό χρόνο και για να δώσει χρόνο στους ποδοσφαιριστές για διακοπές και αποφόρτιση και για μία πιο ολοκληρωμένη προετοιμασία. Επιπλέον, του δίνει και αρκετό χρόνο, για μεταγραφικές κινήσεις.

Πλεονέκτημα, επίσης, για τον ΟΦΗ είναι ότι πάει χωρίς άγχος στην Ευρώπη. Εξαρχής γνώριζε ότι θα είναι στους αδύναμους και στους πρώτους γύρους. Επομένως, τα μονά ματς (όπου τα λάθη δε διορθώνονται και η τύχη μετρά περισσότερο) δεν τον επηρεάζουν και πολύ. Αν του κάτσει και η κλήρωση για να παίξει εντός, ακόμα καλύτερα…

Με λίγα λόγια, η ανασφάλεια για το πώς μπορεί να γίνει σχεδιασμός χωρίς βιασύνες και μεγάλα μπαλώματα, με αυτά τα δεδομένα, μπορεί να μειωθεί. Υπάρχει χρόνος να δουλέψει το ποδοσφαιρικό τμήμα. Προφανώς και οι συνθήκες θα είναι ιδιαίτερες και τη νέα χρονιά, αλλά ομάδες με σταθερότητα κι οργάνωση, εκτιμώ ότι θα ευνοηθούν μακροπρόθεσμα.

Κρατώντας αυτό το θετικό νέο, μπορούμε να καταγράψουμε τα βασικά ζητούμενα, στο αγωνιστικό κομμάτι, για το διάστημα αμέσως μετά τα play offs:

Διαμόρφωση ρόστερ:

• Ολοκλήρωση αξιολόγησης του ρόστερ

• Αποχωρήσεις, είτε λόγω λήξης συμβολαίων, είτε για άλλους λόγους (πώληση πχ).

• Ανανεώσεις συμβολαίων

• Μεταγραφικές προσθήκες

• Προωθήσεις από την Κ19 (αν υπάρξουν)

Προετοιμασία ομάδας:

• Χρόνος για διακοπές στο υπάρχον ρόστερ

• Δημιουργία πλάνου που θα συνδυάζεις τις διαφορετικές αφετηρίες, που θα ξεκινούν οι ποδοσφαιριστές. Οι πιο πολλοί θα προέρχονται από σαιζόν ως μέσα Ιουλίου, αλλά άλλοι θα έρχονται από πολύμηνη αποχή, εφόσον έπαιζαν σε πρωτάθλημα που διακόπηκε πρόωρα (πχ, Σαρδινέρο - Κύπρος)

• Εύρεση αντιπάλων για φιλικά. Με δεδομένο ότι αυτή θα γίνει στο ΒΑΚ, το να βρεις δυνατούς αντιπάλους μοιάζει δύσκολο και πιθανόν να απαιτούνται ταξίδια (με την κούραση και το ρίσκο που αυτά έχουν, στην εποχή covid-19)

Θέματα που αφορούν στην παρακολούθηση του αντιπάλου στην Ευρώπη, το 2020 και με τα εργαλεία που υπάρχουν, σε συνάρτηση με τους ανθρώπους που διαθέτει η ομάδα, είναι σχετικά απλά και δε θεωρώ ότι θα προβληματίσουν ιδιαίτερα. Ο ΟΦΗ με την οργάνωση και την τεχνογνωσία που διαθέτει, έχει το περιθώριο να προετοιμαστεί αρκετά σωστά ενόψει της νέας σαιζόν, δεδομένων πάντα των συνθηκών.

Είναι ευχάριστα, κατά τη γνώμη μου, τα νέα από την UEFA και θα βοηθήσουν την ομάδα να δουλέψει όπως μπορεί καλύτερα. Κι αυτό είναι σημαντικό για το project συνολικά και το μεγάλο στόχο, της διαρκούς προόδου του οργανισμού.

Η πανδημία σίγουρα ήταν ένα φρένο για όλους και κυρίως για όσους, όπως ο ΟΦΗ, βρίσκονταν σε ανοδική τροχιά. Αλλά μπορούμε σιγά - σιγά να αισιοδοξούμε, κυρίως για το αγωνιστικό.

Για τα εκτός γηπέδου, η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη, κυρίως στο οικονομικό και εμπορικό κομμάτι, αλλά και σε αρκετά ακόμα (γηπεδικό, οργάνωση ακαδημιών κλπ) και χρειάζεται μία πολύ μεγαλύτερη συζήτηση.

Oficrete