Oficrete
08/08/2019 - 18:22

Tα τρία βαρόμετρα του νέου ΟΦΗ!

Γιαννούλης, Σακόρ, Μάνος. Τρεις περιπτώσεις που αποτελούν βαρόμετρο, αλλά και στοίχημα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Είναι γνωστό το κλισέ, ότι δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο σημαντικοί παίκτες σε μία ομάδα. Φυσικά, έχει μεγάλη δόση αλήθειας αυτό. Σε κάθε περίπτωση όμως, στο χτίσιμο μιας ομάδας, όταν σχεδιάζει το πλάνο της, υπάρχουν κάποιοι πυλώνες, κάποιες μεταβλητές, κάποια στοιχήματα και ένα ελεγχόμενο - καλώς εχόντων - ρίσκο. Υπάρχουν και κάποιοι ποδοσφαιριστές βαρόμετρα.

Στον περσινό ΟΦΗ, παίκτης - βαρόμετρο ας πούμε, ήταν ο Μεγιάδο. Ξεκίνησε άσχημα και το έβλεπες συνολικά στην ομάδα. Ανέβασε στροφές, το έβλεπες επίσης άμεσα στο γήπεδο και μαζί έβλεπες και τη βελτίωση παικτών, όπως ο Νάστος (δίπλα του) ή ο Μιχόγεβιτς (πίσω του). Έλειπε και το κενό έκανε μπαμ.

Παίκτης - βαρόμετρο, επίσης, ήταν ο Νέιρα. Ξεκίνησε καλά, έβρισκε η ομάδα πιο εύκολα φάσεις και γκολ. Έλειψε μεγάλο διάστημα και η ομάδα δεν μπορούσε καν να πατήσει περιοχή. Επέστρεψε, βρήκε ρυθμό και άλλαξε την ποιότητα της ομάδας στο κέντρο, βοήθησε να βρίσκει φάσεις η ομάδα, να παίζει κάθετα, αλλά και να βρει κρίσιμα γκολ.

Ο παίκτης βαρόμετρο, δεν είναι απαραίτητα ούτε ο καλύτερος ποιοτικά, ούτε κάποιος που παίζει σε συγκεκριμένη θέση. Αν και συνήθως, οι παίκτες του άξονα έχουν αυτή την ιδιότητα. Στο φετινό ΟΦΗ, όπως έχει σχεδιαστεί, προσωπικά βλέπω τρεις περιπτώσεις, που αποτελούν μαζί βαρόμετρο και στοίχημα. Αν πάνε καλά και ανταποκριθούν, η ομάδα πιθανότατα θα βγάλει πολλά από αυτά που θέλουμε όλοι να δούμε μέσα στο γήπεδο. Αν όχι, θα έχουμε πρόβλημα.

Θα τους πάρω με σειρά θέσης:

Κώστας Γιαννούλης

Κατά συνθήκη πέρυσι, βρέθηκε στόπερ. Πήγε καλά, βοήθησε, έδωσε σιγουριά και ήταν καθοριστικός. Όμως ουσιαστικά τώρα, αυτό το καλοκαίρι, για πρώτη φορά δουλεύει συστηματικά ως στόπερ. Στα 31 του, μαθαίνει μία νέα θέση, που πιθανότατα, αν πάει καλά, θα του επεκτείνει τη διάρκεια της καριέρας του. Το γεγονός ότι έχει παραστάσεις, εμπειρία και προσωπικότητα, τον βοηθά να αφομοιώσει ταχύτερα τα ζητούμενα. Η καλή τεχνική του κατάρτιση, τον ευνοεί στο να ανταποκριθεί στο ρόλο του playmaker, που δίνει ο Σίμος στα στόπερ του. Το ύψος και τα καλά σωματικά του προσόντα, τον βοηθούν και στο πιο αμυντικό κομμάτι. Μένει να βελτιώσει τις τοποθετήσεις του και να συνηθίσει να σκέφτεται περισσότερο ως στόπερ, παρά ως μπακ (πχ, μία λάθος πάσα είναι, πια, μεγαλύτερο πρόβλημα). Αν τα καταφέρει καλά, ανεξάρτητα από το ποιόν θα έχει παρτενέρ, θα κρίνει εν πολλοίς τη συνολική αμυντική συμπεριφορά της ομάδας, καθώς θα «παρασύρει» και τους γύρω του. Το στοίχημα της μετατροπής του σε σύγχρονο στόπερ, είναι σημαντικό για την ομάδα να κερδηθεί.

Βαγιεμπά Σακόρ

Το Γενάρη, η ομάδα επένδυσε σε αυτόν. Αποτέλεσε, άλλωστε, την πρώτη αγορά της νέας εποχής (από τη Γιουβέντους μάλιστα). Δεν πρόλαβε να δείξει πολλά, λίγο η κακή κατάσταση της ομάδας, λίγο ότι ήρθε από τα μέσα της προετοιμασίας του, λίγο οι τραυματισμοί, δεν τον είδαμε όσο θα θέλαμε. Ουσιαστικά θεωρείται μία νέα μεταγραφή, που απλά δε χρειάζεται χρόνο προσαρμογής. Προλάβαμε βέβαια να δούμε ότι σωματικά προσόντα έχει πολλά, ενώ και η τεχνική του είναι υψηλού επιπέδου. Φάνηκε επίσης να έχει και καλή τακτική παιδεία, «προίκα» του ποδοσφαιρικού εκπαιδευτικού μοντέλου όπου μεγάλωσε. Αγωνίζεται σε μία θέση (8άρι) καθοριστική, στο βασικό μας πρόβλημα. Το transition. Όσο καλύτερα ανταποκριθεί ο Σακόρ στις μεταβάσεις από επίθεση σε άμυνα, τόσο μικρότερο θα είναι το πρόβλημα αυτό, που είδαμε και πέρυσι και βλέπουμε και στην προετοιμασία. Προφανώς, πρέπει και άλλοι να ανταποκριθούν (πχ, πλάγιοι επιθετικοί), αλλά εκείνος βρίσκεται στο επίκεντρο. Παράλληλα, στο επιθετικό πλάνο που έχει η ομάδα, θα χρειαστεί το 8άρι της να πατά περιοχή, να πασάρει κάθετα και να απειλεί. Αυτά τα στοιχεία, έχει ήδη αρχίσει να τα βγάζει στα φιλικά. Η επένδυση - Σακόρ, θα χρειαστεί να αρχίσει να αποδίδει άμεσα, για να μπορέσει η ομάδα να διορθώσει ένα μόνιμο μειονέκτημά της, αλλά και για να παίξει το ποδόσφαιρο που σχεδιάζει. Αν ο Σακόρ ανταποκριθεί σε αυτό το ρόλο - βαρόμετρο, σύντομα θα εμφανιστούν ομάδες από καλύτερα πρωταθλήματα γι’ αυτόν. Αν όχι, το transition θα το συζητάμε πάλι όλη τη σαιζόν.

Δημήτρης Μάνος

Επέστρεψε, με τον κόσμο να έχει πολλές προσδοκίες και ψηλά τον πήχη. Τα πολλά γκολ του στην Football League με τον ΟΦΗ, έχουν δημιουργήσει μεγάλη αισιοδοξία στον κόσμο. Ο Μάνος προορίζεται για το ρόλο του φορ, καθαρά. Ο φετινός ΟΦΗ θα έχει κινητικό φορ, με πολλές κινήσεις εντός κι εκτός περιοχής και με απαίτηση για μεγάλη πίεση στην αντίπαλη άμυνα. Παράλληλα, από τον Μάνο, ο ΟΦΗ περιμένει το εύκολο γκολ. Βλέπει στο πρόσωπό του, τον "κίλερ", που μία επιθετική και δημιουργική ομάδα πάντα χρειάζεται. Έχοντας μάλιστα εξτρέμ πολύ γρήγορα, διεισδυτικά, αλλά όχι των πολλών γκολ, αυτή η «απαίτηση» από τον Μάνο αυξάνεται. Πέρυσι δεν έκανε μία γεμάτη χρονιά. Παρά τα λίγα ματς και κυρίως τη μικρή του συμμετοχή σε αυτά, έδειξε ότι το γκολ είναι στο ρεπερτόριό του. Επειδή η θέση αυτή είναι και σε μεγάλο βαθμό θέση ψυχολογίας, καλό θα είναι να του δοθεί χρόνος. Να μην πέσουν όλοι πάνω του, αν δεν έρθουν γρήγορα τα γκολ που περιμένουμε. Όπως και να έχει, και για τον Μάνο είναι μία κομβική χρονιά μετά το περσινό πισωγύρισμα, χρονιά που θέλει να αποδείξει ότι είναι ένας φορ - κίλερ, επιπέδου Σούπερ Λίγκ. Και ο ΟΦΗ θέλει ακριβώς το ίδιο να συμβεί.

Oficrete