ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΜΑΣ & ΓΙΝΕ ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ OFICRETE

Oficrete
21/05/2020 - 14:20

Τι πλέι οφ θα δούμε άραγε;

Μοιάζει να ξεκινά, τελικά, το πιο παράξενο ποδοσφαιρικό τουρνουά. Με άπειρα ερωτηματικά κι ελάχιστα δεδομένα.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Τσιόδρα/Χαρδαλιά/Μητσοτάκη θέλοντος και covid-19 επιτρέποντος, 6 και 7 Ιουνίου θα ξαναδούμε μπάλα και στην Ελλάδα. Τουλάχιστον για τα play off, που ενδιαφέρουν τον ΟΦΗ. Γιατί τα play out επηρεάζονται και από τη Super League 2, οπότε καλά ξεμπερδέματα (by the way, αν γίνουν και αν όντως ο προτελευταίος παίξει μπαράζ, θα πόνταρα ότι αυτή θα είναι η Ξάνθη).

Όμως τα play off δε θα έχουν καμία σχέση με αυτό που περιμέναμε να δούμε το Μάρτιο. Καλό είναι να προετοιμαστούμε ψυχολογικά, όσο γίνεται, μιας και μιλάμε για πρωτόγνωρο σκηνικό. Επιγραμματικά, εκτιμώ ότι 7 βασικά σημεία θα διαμορφώσουν την κατάσταση:

1. Ομάδες χωρίς ρυθμό και αγωνιστική συνέχεια

Προφανώς και οι ομάδες δε θα το πιάσουν από εκεί που το άφησαν. Είναι εδώ και 2 μήνες εκτός γηπέδου. Πράγμα που σημαίνει ότι αγωνιστικός ρυθμός δεν υπάρχει. Σίγουρα οι ομάδες που είχαν μεγαλύτερη συνοχή και ομοιογένεια, μέσα στα παιχνίδια θα βγάλουν στοιχεία του στυλ τους. Το άδειο γήπεδο επίσης θα επηρεάσει, καθώς μιλάμε για τις 6 ομάδες που έχουν μάθει να παίζουν με κόσμο. Είναι δύσκολο να δούμε προφανώς και 90 λεπτά στο ίδιο τέμπο από τις ομάδες. Όπως δύσκολο θα είναι να υπάρχει μεγάλη σταθερότητα στην απόδοση τους από παιχνίδι σε παιχνίδι. Ναι μεν θα είναι τα παιχνίδια ανά 3 μέρες, όμως περισσότερο θα θυμίζουν φιλικά καλοκαιριού, παρά πρωτάθλημα.

2. Ποδοσφαιριστές και ομάδες με το μυαλό τους και στην επόμενη χρονιά

Την ίδια ώρα, αβεβαιότητα και ανασφάλεια υπάρχει μπόλικη κι ας ξεκινά ξανά το πρωτάθλημα. Τόσο για την υγειονομική πλευρά του θέματος, όσο και για το μέλλον. Μη ξεχνάμε ότι την ίδια σχεδόν ώρα με τα ματς, οι ομάδες και οι ποδοσφαιριστές θα σχεδιάζουν και την επόμενη χρονιά τους. Κάθε τραυματισμός μπορεί να στοιχίσει. Στα αυτιά τους δε, θα αρχίσουν να φτάνουν νέα από τους ατζέντηδές τους. Κι επειδή δεν προβλέπονται ευχάριστα νέα για την επόμενη χρονιά, αλλά αρκετή μείωση των μπάτζετ, μοιάζει λογικό να επηρεαστούν ψυχολογικά.

3. Αρκετό rotation

Πλέον οι αλλαγές θα είναι 5 και οι αποστολές 20μελείς. Αυτό εξ’ ορισμού σημαίνει μεγαλύτερο rotation. Σε συνδυασμό με το γεγονός ότι θα κληθούν ποδοσφαιριστές που δεν πάτησαν γήπεδο 45-50 μέρες, να βγάλουν ματς ανά 3 μέρες, το rotation μοιάζει ακόμα πιο επιβεβλημένο. Ας πούμε ενδεικτικά στον ΟΦΗ, ο Σακόρ είναι δεδομένο ότι θα δίνει ανάσες σε Νέιρα-Μεγιάδο ή ο Μάνος πιθανότατα θα ενεργοποιηθεί περισσότερο.

4. Αναζητούνται κίνητρα

Πρακτικά μετά και την τιμωρία του ΠΑΟΚ, ουσιαστικά η μόνη θέση που παίζεται είναι η 2η. Ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Οι υπόλοιποι αναζητούν κίνητρο. Κι αν το Μάρτιο το κίνητρο ήταν τα καλά παιχνίδια ενόψει μεταγραφών, τώρα όλο αυτό μοιάζει να έχει ξεφουσκώσει (δεν περιμένουν τα μεγάλα club να κρίνουν παίκτες σε τόσο ειδικές συνθήκες, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει να σχεδιάζουν). Ομάδες μάλιστα που φαντάζει πιθανό να αλλάξουν πολύ στη νέα σαιζόν (κυρίως ο Άρης, αλλά πιθανόν και ΠΑΟ, ΠΑΟΚ), θα έχουν ρόστερ αρκετά «αλλού»…

5. Ώρα για δοκιμές

Με το βαθμολογικό άγχος ελάχιστο, δίνεται η ευκαιρία στους προπονητές να δουν παίκτες με λιγότερο χρόνο ως τώρα, που όμως θα πρέπει να αξιολογηθούν ενόψει της νέας σαιζόν. Σε συνδυασμό με το rotation που προαναφέρω, μοιάζει λογικό να πάρουν συμμετοχές παίκτες που δεν είχαμε δει πολύ. Για παράδειγμα, στον ΟΦΗ φαίνεται λογικό παίκτες υπό κρίση, όπως ο Βίκτορ που λήγει το συμβόλαιό του, να έχουν χρόνο, εφόσον η ομάδα δεν έχει ακόμα αποφασίσει. Ή νεαροί όπως ο Σουρνάκης κι ο Νοικοκυράκης. Επιπλέον, ποδοσφαιριστές όπως ο Δεληγιαννίδης και ο Μίγγος, ίσως μπουν στο rotation, αφήνοντας πίσω την πολύμηνη απουσία τους λόγω τραυματισμού, προκειμένου να μπουν γενικά στην ομάδα, ενόψει και της νέας σαιζόν.

6. Crash test για την προσαρμοστικότητα των επιτελείων των ομάδων

Το έγραφα και στις αναλύσεις εν μέσω καραντίνας ότι εκείνοι που καλούνται να δείξουν τη μεγαλύτερη προσαρμογή, δημιουργικότητα και να αποδείξουν ότι μπορούν και σε πρωτόγνωρες καταστάσεις να είναι αποτελεσματικοί, είναι οι προπονητές, αλλά και οι γυμναστές. Πάμε σε ένα πρωτάθλημα ειδικών συνθηκών, όπου η τακτική πρέπει να προσαρμοστεί σε νέα δεδομένα. Ο ρυθμός δε θα είναι εύκολο να αυξομειώνεται μέσα στο ματς. Οι αντοχές θα είναι λιγότερες και οι επιβαρύνσεις πιο πολλές. Οι 5 αλλαγές επίσης, φέρνουν νέα δεδομένα και για εκείνους. Ενδιαφέρουσα πρόκληση, από αυτές που στους «καλούς» αρέσουν.

7. Η παράμετρος καραντίνα

Σύμφωνα με το πρωτόκολλο, αν βρεθεί θετικός στον ιό ποδοσφαιριστής, η ομάδα μπαίνει σε 5μερη καραντίνα και βγαίνει μόνο μετά από διαδοχικά τεστ. Κάτι τέτοιο θα επηρεάσει τόσο τη σειρά και τη συνέχεια του τουρνουά, όσο φυσικά και το ρυθμό και την ψυχολογία της ομάδας που θα έχει το κρούσμα. Μακάρι να μη βρεθεί κανείς θετικός. Αυτό φυσικά έχει να κάνει και με το πόσο καλά οι ομάδες θα «εκπαιδεύσουν» τους ποδοσφαιριστές τους, στο πώς να προσέχουν, αλλά και το πόσο αυτοί θα πειθαρχήσουν στις οδηγίες.

Γενικά, θα ζήσουμε κάτι εντελώς νέο. Είναι πολύ χλωμό να απολαύσουμε ποιοτικό ποδόσφαιρο και μεγάλα ματς. Αλλά θα είναι μία κάποια επιστροφή του ποδοσφαίρου στη ζωή μας. Για να δούμε, τι θα δούμε… Αν δούμε δηλαδή τελικά!

Oficrete