Oficrete
23/12/2018 - 09:50

Τι περιμένουμε από τις μεταγραφές του Γενάρη;

Το σίγουρο είναι ότι δεν περιμένουν όλοι οι Ομιλίτες ακριβώς τα ίδια πράγματα και μία επιχείρηση ρεαλιστικής προσέγγισης είναι χρήσιμη.

ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ

Χρίστος Σμπώκος
Πρέπει να είμαστε η μοναδική ομάδα που η μεταγραφολογία του Γενάρη ξεκίνησε από τα τέλη Σεπτέμβρη! Ο συνδυασμός της έλευσης για πρώτη φορά επενδυτή στην ομάδα, με οργανωμένο ποδοσφαιρικό τιμ δίπλα του και της χειρότερης του αναμενομένου αγωνιστικής εικόνας, δημιούργησαν ένα κοκτέιλ ανυπομονησίας και προσδοκιών για από μηχανής θεούς.

Στην αρχή είδαμε το γνωστό παιχνιδάκι του «γράψε - γράψε ονόματα κάτι θα πετύχω», που ουσιαστικά κυκλοφορούσε τα προφανή (ελεύθερους, πρώην παίκτες μας που δείχνουν φευγάτοι από τις ομάδες τους, φευγάτους παίκτες των μεγάλων, Κρητικούς στην καταγωγή, κάποιους με πιο κοντινή σχέση με το Γιώργο Σαμαρά, κλπ) τα οποία δε σκοπεύω να αναπαράξω και εγώ, τα ξέρουμε όλοι.

Σύντομα όμως, χάρη στην τελείως διαφορετική νοοτροπία αλλά και τρόπο λειτουργίας της ΠΑΕ, έγινε αντιληπτό ότι όνομα θα μαθαίνουμε μόνο όταν γίνεται η ανακοίνωση. Ξέρουν λίγοι, δε μιλάει κανείς. Ούτε non papers, ούτε «αποκλειστικά», ούτε πεδίο να παίξουν μπάλα μανατζαρέοι με τα Media. Σιγή. Μάθαμε για κάποια ταξίδια στην Ευρώπη, αλλά ως εκεί.

Προφανώς, είδαμε δημοσιεύματα που προέβλεπαν ενίσχυση στις προφανείς θέσεις και αποχωρήσεις. Αλλά αλήθεια, πόσο σπουδαία μπάλα πρέπει να ξέρεις και πόσο ανάγκη «εσωτερικής πληροφόρησης» έχεις για να πεις ότι ο ΟΦΗ θέλει δημιουργικούς παίκτες ή φορ; Πόσο πολύπλοκο είναι να πεις ότι θέλει ενίσχυση στα πλάγια μπακ και ίσως ένα στόπερ; Και πόσο δύσκολο είναι να συνειδητοποιήσεις ότι είναι νομοτελειακό, όταν έχεις προσθήκες, να υπάρξουν και αποχωρήσεις; Αν ας πούμε πάρεις πχ, φορ ή στόπερ, είναι μάλλον ευκόλως εννοούμενο ότι πιθανόν να φύγει και φορ και στόπερ, δεν πρόκειται για πυρηνική φυσική, ούτε για ρεπορτάζ βαθιάς έρευνας. Γράφτηκαν τα αυτονόητα όσο περιμένουμε να μάθουμε.

Και έτσι, φτάσαμε στο τέλος του πρώτου γύρου και λίγες μέρες πριν την έναρξη των μεταγραφών, χωρίς να έχουμε ιδέα τι κινήσεις θα γίνουν.

Φυσικά ο καθένας μας, εντωμεταξύ, φαντάζεται και υποθέτει ό,τι θέλει. Ανεβάζει τον πήχη και το μπάτζετ όπου νομίζει και φτιάχνει διάφορα σενάρια. Όλο αυτό συζητείται σε καφενεία και social media, προστίθεται στα - αυτονόητα - δημοσιεύματα και καταλήγει να γίνεται ένας απροσδιόριστος χυλός. Η γενική ιδέα όμως είναι ότι ο πήχης είναι ψηλά, η αγωνία για ενίσχυση που θα αλλάξει άρδην την εικόνα της ομάδας είναι μεγάλη και όλοι περιμένουν τις μεταγραφές σαν μάνα εξ’ ουρανού. Ή σχεδόν όλοι...

Αποφάσισα λοιπόν να γράψω μερικές σκέψεις, με στόχο να βάλω στη συζήτηση λίγο ρεαλισμό και κοινή λογική. Δεν έχω σκοπό ούτε να πουλήσω πληροφορίες «από μέσα», ούτε και ονόματα για τα clicks.
Μερικά δεδομένα μόνο, για να προετοιμαστούμε όλοι μας ψυχολογικά.

Ας το πάρουμε με τη σειρά λοιπόν.

Η ομάδα χρειάζεται ενίσχυση; Σαφέστατα.

Τι λείπει κυρίως από την ομάδα; Ποιότητα και προσωπικότητα.

Που πονάει η ομάδα; Σχεδόν παντού.

Το ερώτημα είναι, τι επείγει περισσότερο να διορθώσει. Με ένα δεύτερο γύρο όπου έχουμε όλες τις ελπίδες μας στα εντός έδρας ματς με μικρομεσαίους, αυτό που επείγει είναι να μπορεί η ομάδα να δημιουργήσει, να φτιάξει παιχνίδι και να φτάσει στο γκολ.
Περνάμε δηλαδή στην αντίστροφη φάση από αυτή που προσωπικά περιέγραφα ως "project Οκτώβριος" και το οποίο πήρε δίμηνη παράταση.
Λίγο πολύ, όσα λέγαμε τότε έγιναν. Είδαμε μία ομάδα, με 15-16 παίκτες, που έπαιξε σφιχτά πίσω, κλειστά και στην κόντρα. Που προσπάθησε να δουλέψει και να βελτιώσει επιμέρους κομμάτια (στημένες φάσεις, transition, τοποθετήσεις, μεταβιβάσεις). Γενικά το κατάφερε και υπήρξε πρόοδος. Δεν κατάφερε όμως αφενός να αποκτήσει σταθερότητα και αφετέρου να αποκτήσει προσωπικότητα και τσαγανό (πέρα από τα ματς με Ολυμπιακό και ΠΑΟ) που θα της έδινε κρίσιμους πόντους. Πάντως με ΠΑΣ, ΠΑΟ και Αστέρα Τρίπολης είδαμε περισσότερο μυαλό, περισσότερα τρεξίματα και κάτι να κινείται. Βέβαια δεν είμαστε ακόμα στο επιθυμητό σημείο, γι’ αυτό και οι προσδοκίες για μεταγραφές παραμένουν υψηλές!

Τώρα όμως η λογική είναι άλλη. Εμείς είμαστε που θα πρέπει - μέσα στο Ηράκλειο κυρίως - να πάρουμε την μπάλα, να απειλήσουμε, να κάνουμε παιχνίδι, να παίξουμε 90 λεπτά επιθετική άμυνα και να πρεσάρουμε στο γήπεδο. Επομένως, προτεραιότητα είναι να βρούμε τους παίκτες που θα μας δώσουν ό,τι χρειάζεται, για να προσθέσουμε αυτά τα στοιχεία στο παιχνίδι μας. Από εκεί και πέρα, και στην άμυνα μία - δύο προσθήκες ποιοτικές, που θα δώσουν ύψος αλλά και προσωπικότητα, βοηθώντας να αποφύγουμε λάθη που μας στοιχίζουν και να απαλλαγούμε από το άγχος που μας πνίγει μετά το 80, θα είναι χρήσιμες.

Πάμε και στα πιο πρακτικά.

Τι μπάτζετ μπορεί να διαθέσει η ομάδα;

Ο νέος ιδιοκτήτης από το Σεπτέμβρη μέχρι σήμερα έχει ήδη δώσει αρκετά (χρέη, στελέχωση νέας ΠΑΕ, υποδομές, κ.α). Με βάση αυτό, πόσο λογικό είναι να του ζητήσουμε τώρα 5-6 μεταγραφές πανάκριβες (είτε πολύ υψηλά συμβόλαια, είτε αγορές από ομάδες); Σίγουρα, η ομάδα Σαμαρά θα κάνει την άσκηση, θα του δώσει ένα προϋπολογισμό, θα εξηγήσει τι κόστος θα έχει ένας πιθανός υποβιβασμός και θα πάρει την έγκριση για συγκεκριμένο ποσό. Φαντάζομαι όλο αυτό θα έχει ήδη γίνει. Έτσι λειτουργεί άλλωστε μία σοβαρή ομάδα. Η ομάδα προτείνει, ο μέτοχος εγκρίνει και πάμε στην υλοποίηση.

Προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η ομάδα δε θα πάει σε μεγάλα ανοίγματα. Πιθανόν θα πάει σε υψηλότερα συμβόλαια, αλλά δε θα δημιουργήσει μία δυσαναλογία μεγάλη με τους υπάρχοντες παίκτες και για λόγους ισορροπιών. Επίσης Γενάρη, ειδικά από Ελλάδα, είναι δύσκολο να κάνεις αγορές. Εκτός αν μιλάμε για αγορές - επενδύσεις από Football League και κάτω που όμως είναι πιο μακροπρόθεσμης στόχευσης.

Από ποια αγορά θα ψάξει ενίσχυση;

H ελληνική αγορά είναι αρκετά δύσκολη. Θεωρούμε ως δεδομένο ότι δε θα πάμε σε επιλογές δανεικών ποδοσφαιριστών. Οι πιθανότητες να πάρουμε παίκτες από ανταγωνιστές είναι μικρή, για προφανείς λόγους. Σπουδαίες περιπτώσεις από τους «μεγάλους» δε διαφαίνονται. Άρα πιθανόν να απασχολήσουν κάποιοι ελεύθεροι. Σε αυτούς βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει η ετοιμότητά τους. Γιατί η ενίσχυση που χρειαζόμαστε ξεκινά από το πρώτο ματς της νέας χρονιάς, με τον Πανιώνιο στις 12/1.

Φαντάζομαι ότι Σαμαράς αλλά και Μάρκος έχουν ήδη δίκτυο σε Ελλάδα, Ευρώπη, ίσως και Κύπρο και θα μελετήσουν τις αγορές αυτές. Σίγουρα είναι δύσκολο να έρθει τώρα κάποιος για πρώτη φορά στην Ελλάδα και να προσαρμοστεί άμεσα, αλλά από την άλλη πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στους ανθρώπους της ομάδας. Νομίζω ότι έχουν δείξει ότι την αξίζουν.

Συνοψίζοντας, έχουμε ένα πολύ δύσκολο γρίφο μπροστά μας. Να βρούμε πολύ γρήγορα, ποιοτικούς παίκτες, χωρίς μεγάλα οικονομικά ανοίγματα και να μπορέσουμε να προσθέσουμε 4-6 βασικά γρανάζια, χωρίς να διαλυθεί η - όποια - ομοιογένεια και το κλίμα που σήμερα υπάρχει. Στα βαθιά κατευθείαν η νέα διοίκηση…

Αυτό που προτείνω σε όλους μας, είναι πρώτα από όλα να κατεβάσουμε σε λογικά επίπεδα τον πήχη. Καλός ο Ιμπραΐμοβιτς και σπουδαίος ο Ινιέστα, αλλά δε μας αφορούν. Και όχι, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να «χτυπήσουμε» Σιμόες, Μπακασέτα και Λαμπρόπουλο. Ούτε να δώσουμε 500.000 στο Μαρινάκη για να πάρουμε πίσω το Μάνο. Ούτε και να αγοράσουμε τον Ουάρντα από τον ΠΑΟΚ. Και μάλλον ο Μπέργκ δεν είναι στόχος μας. Επίσης ας μην είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν 10-12 αποχωρήσεις και ας μη μηδενίζουμε το υπάρχον ρόστερ. Πιθανόν με κάποιες προσεκτικές και καλές προσθήκες, τωρινοί ποδοσφαιριστές που δεν έχουν δείξει πολλά πράγματα, να βελτιωθούν.

Ας περιμένουμε λοιπόν λίγες μέρες ακόμα, να κάνει η διοίκηση τις κινήσεις της, δείχνοντάς της εμπιστοσύνη. Και πριν αρχίσουμε να πλάθουμε και να αναπαράγουμε σενάρια, ας τους κάνουμε ένα τεστ κοινής λογικής και ρεαλισμού, μπας και προσγειωθούμε.

Καλύτερα είναι για όλους μας, αν απογειωθεί κάποιος, αυτός να είναι ο ΟΦΗ!

Oficrete